Jak naučit spát miminko v postýlce
Ahoj holky, našemu malému budou teprve 2 týdny ale chtěli bysme jej naučit spávat v postýlcePřes den tam většinou usne v pohodě ale večer prostě ne. Pořád se budí a chce k prsu. Nemáte nějakou radu?
@alicie_k ja si myslim, ze tym chcela skor odkazovat na matky, ktore nespia s detmi napriek tomu, ze to ich deti do istej miery vyzaduju. Ja si ale aj tak myslim, ze to nie je moc fer, nikto proste nerobi 100% vsetko tak, jak si to dieta vyzaduje a pokial ma byt matka naopak nevyspana alebo v strese z toho, ze s nimi dieta spi v posteli.. za mna je dolezita aj spokojna matka. Lebo ak by si ho zobrala do postele napriek tomu, ze nechce, lebo sa teda napriklad nevyspi, nebude sa moct adekvatne starat v inych veciah
@maximaty ja rozumiem, kazdy mame pravo na nazor, len proste obcas do toho nazoru by bolo fajn zasadit aj trochu empatie, lebo tym mozes niekoho "zdeptat". To mas jak s kojenim napriklad, ja viem, ze v podstate nekojim dobrovolne, maly sa nechcel prisat a ja som bola totalne na prasky v 600nedeli, maly so mnou, nepriberal, nespal, len sa trapil, plakal a ja s nim.. ale viem, ze kebyze vydrzim, tak kojit nejako zacnem, lebo mlieko som mala. Ale napriek tomu proste nerada pocuvam zeny, co odsudzuje druhe matky za to, ze nekoja, aj ked mlieko maju.. lebo to, ze ja nekojim, do istej miery teda z pohladu zastankyn kojenia "cez mrtvoly" dobrovolne, zo mna nerobi zlu matku a obcas mam pocit, ze sa to tak niektore matky snazia prezentovat, lebo som nedal synovi "to najlepsie". A niekto sa moze takto citit, co sa tyka spolocneho spania v posteli. Nikto proste nevies, komu tym mozes ublizit.. Je to tvoj nazor ale nemusis ho tak tvrdo prezentovat, skor skusit podarit, povzbudit, ze spolocne spanie je fajn a dobre pre miminko..
@ah1234 způsob jakým je dotaz položen v sobě také empatii vůči tomu drobečkovi nemá. Lidi neodsuzuji. Ale zrovna na mě spinká můj tříměsíční chlapeček a představa, že ženský ty malinka miminka strkaji pryč od sebe protože ony chtějí a bla bla, to prostě odporuje mateřským instinktum. Myslím, že zdeptat se tím nechá maximálně někdo, kdo má sám nečisté svědomí vůči svému dítěti. Trolling a hejtování není normálně můj styl. Ale napsat otevřeně můj názor a ukázat znechucení nad smýšlením některých matek, si neodpustím. Sama jsem matka, sama mám malé miminko a silnou empatii cítím... s miminky.
@michaelah94 já jsem malou do 4 měsíců uspavala houpáním a nosenim, případně u prsa. Takže bych klidne takhle malinkaty miminko uspavala takhle a pak odložila do postýlky. Jinak mi teda od malička spinká sama v postýlce. Já i manžel jsem malou už málem zalehly, takže hlavně z toho důvodu. Prostě z toho máme strach. Ani jeden by jsme se ve finále nevyspali. Takže radši několikrát v noci vstanu a dojdu k postýlce. Ale v těch hodinách kdy mám možnost spát, tak vím, že je to aspoň trošku pro mě posilující spánek.
Tady asi není jedna univerzální rada pro všechny. Každý má svou vlastní zkušenost a každé dítě je jiné. Dcera od narození spí ve své postýlce vedle naší postele a je v ní spokojenější než když se pokusím ji vzít k nám. Já jsem se asi od tří týdnů snaźila nastavit režim dle Giny Ford (the contented little baby), ne tedy úplně přesně (dost věcí mi nesedí), ale rámcově pravidelný režim, spaní a bdění v podobné časy a dodržovala jsem to, že jsem ji do postýlky dávala ospalou, ale ne spící, takže sama a v postýlce (podotýkám: že bez pláče, jen s občasným mručením). Usíná sama celkem pěkně, teď, ve čtyřech měsících mi přijde, že už moc nechce spát odpoledne, ale zároveň bez toho spánku ještě nevydrží, takže je to takové náročnější a teď mi zrovna usnula u prsa a spí na mně. My jsme s mužem věděli od začátku, že pokud to trošku půjde, chceme aby spinkala ve své postýlce, já bych se s ní nevyspala a mužova dcera z první manželství spí s maminkou ještě v jedenácti letech. A zatím to jde (klepu na zuby). A mimochodem, pokud vím, tak poslední EBM říká, že nejmenší riziko sids je u dítěte, které spí s rodiči v jedné místnosti ale ve své posteli.
@maximaty Jo, ve čtyři odpoledne klidně - to jsem vzhůru a nehrozí, že ho zalehnu, že mu ublížím, že se mu něco stane, že třeba přestane dýchat a já u toho nebudu, protože budu spát. Několikrát se mi stalo, že jsem s ním na břiše usnula a spíše jsem se vzbudila s hrůzou, co se mohlo stát (spadnout mi, já se blbě pohnout a ublížit mu...) než že bych si říkala, jak je to super, že jsme se vyspali oba. V noci prostě ve své postýlce - a když nemůže usnout, protože ho bolí bříško, tak nosit a nosit a nosit a houpat a cvičit s nožičkami, masírovat bříško a pokusit se u toho být vzhůru.
@merope 😀 Dcera asi nečetla ty jediné správné články, takže v šestnácti měsících stále spí s námi. Jelikož s mužem nepijeme, nebereme drogy a máme oba poměrně lehké spaní, zalehnutí se fakt nebojím. Jiný rozumný důvod proti spaní v posteli, pokud to všem zúčastněným vyhovuje, opravdu nevidím.
Ani jedno moje dite se mnou v posteli nespalo a nespi, protoze bych se nevyspala. Radsi jsem k nim vstavala a uklidnila jinak. A jsou normalni. A ted do me... ☺
@merope SIDS se predchazi tim, ze se spi s miminkem. Maminka ma mekke spani a vnima miminko. Kdyz je miminko v postylce, je odloucene a SIDS je castejsi. Jestli nepijes alkohol nebo neberes nejake drogy, pak neni mozne, abys nevnimala pohyb miminka, kde je a neni mozne ho zalehnout nebo upustit. To jsou nase materske pudy.
@puhelin Zajímavé, já včera večer "padala na hubu" natolik, že mě chlap budil, že malý řve hlady. Neumím si představit, že bych ho měla vedle sebe - a taky kde? Mezi mnou a chlapem? Aby hrozilo, že ho zalehneme oba? Nebo vedle mě, aby hrozilo, že spadne na zem? Mimochodem - dneska jsme konečně vedle košíku, kde spí běžně, zprovoznili i kolíbku. Ta má jen látkové tenké mantinely kolem. A co tam ten cestovatel prováděl mi ukázalo, že tam přidám i ty tvrdé, co mám pak na postýlku, protože vypadal, že je schopný narvat se mezi tyčky a propadnout mezi nimi (hlava by neprošla, takže to je takto na uškrcení) - nebo tedy vymyslím něco kolem něj (v košíku má jako hnízdečko hada, to nepřeleze). Podotýkám, že jsem ho dala doprostřed na záda, ale hned se přetočil na bok a tím se dostal k tomu kraji a nenapadlo mě, že když začne "cvičit" na bříško, skoro proleze. Váží 2,6 kila, dle měření motoriky se ještě nenarodil, ale umí ledacos...
Jinak usínat a mít na malém třeba ruku, to je v pohodě a jde to i když je v postýlce.
@michaelah94 Přiznám se, že jsem přečetla prvních pár reakcí na tvou otázku a další už ne. O rady typu "nedělej to" jsi asi nestála... Obě mé děti od začátku spaly v postýlce a nebyl s tím jediný problém. Nikdy jsem neuspávala, ale ukládala k spánku. Chce k prsu, protože má hlad nebo mu chybí tvá blízkost, případně se jen chce chovat? Jestli se nakrmí a pak zase usne, prostě ho polož do postýlky. Jakmile se probudí, buď u něj, ať ví, že postýlka není nic strašného a že když potřebuje, jsi k dispozici. Taky ho můžeš držet zaruku, když leží v postýlce, nebo hladit, než usne. Jestli to takto chceš a dítěti to bude vyhovovat, nedej se zviklat názory nosiček a uspávaček. 😉
@soleilll vicemene s tebou souhlasim ale nevystihla jsi podstatu autorcina dotazu.jejimu diteti to nevyhovuje ale ona ho to chce presto naucit,to je asi ten duvod proc se do ni ostatni vcetne me tak trosku pustily,protoze ona chce diteti vnutit svoji vuli 🙂
Ještě mě napadlo jedno (uspávala jsem zrovna toho svého mrňouse a večer ho dost trápí bříško) - nekroutí se u toho? Nenatahuje nohy a nemlátí rukama? To by ho mohlo bolet bříško = potřebuje prostě nebýt sám, protože mu je špatně a sám neví, co s tím. 14ti denní mrně by na tohle mohlo ještě dost trpět a paní doktorka mi říkala, že to bývá typicky problém večer. Pokud ano, tak je kupa věcí, co s tím - dneska jsme po masáži (celý den průběžně) zkusili dát žehličkou nahřátou plínku a usnul skoro okamžitě (rozuměj poté, co jsem u něj asi 15 minut seděla, držela na něm ruku, masírovala ho ještě trošku a držel si mou ruku v rukách). Teď vypadá, že spí a hlavně že se nekroutí = nebolí ho to.
Starší kluk usnul po vypití flašky kdekoliv. mladšího jsem držela za ruku, hladila ho, a pak ho osidila usinackem. Hodně mu pomohla bambusová plinecka přes oči...
ono je to tak, že prostě jsou nějaké zajeté představy, jak by to mělo být, ale ne vždy to jde, aby dítě spalo v postýlce. Někdy je to i na úkor toho, že by se pak nechalo vyplakat a to věřím (doufám), že většina maminek nechce. Ono jde spíš o to se těch představ nedržet ale pokorně příjmat nejen dítě samotné, ale i jeho období. Někdy spí dobře, někdy špatně, někdy už pak chtějí spát samy a jindy se bojí a chtějí u sebe mámu celou noc, i když předtím zvládly spát samotné.
U syna to bylo tak, že ze začátku kam ho člověk položil, tam usnul. Postýlka, nosítko, náruč, kdekoliv. Bylo mu to fuk.
Potom kolem 4-5. měsíce začal usínat u prsa v posteli a já se bála, aby spal se mnou. Neměli jsme monitor dechu pod plenku, jen v postýlce, jako novorozenci se mu alarm monitoru skutečně spustil a ne falešný, takže jsem měla strach... Takže v té době jsem to řešila tak, že jsem ho uspala, když už byl spící, počkala jsem asi 5 minut a pak přenesla do postýlky co nejopatrněji. Kamarádka to tak s dcerou dělá dodnes a to má skoro 2 roky, takže to asi u některých dětí funguje.
U nás to pak už nešlo, kolem 7. měsíce se vzbudil vždy když jsem ho přenášela, tak jsem to přestala řešit a začala spát prostě s ním.
No a teď zase máme období, kdy spí už sám ve velké posteli a spí skoro celou noc (a to i přesto, že je stále kojený). já spím vedle s manželem. K tomuto jsme došli díky tomu, že jsem ho svou nespavostí a chozením na wc xkrát za noc budila a byl kvůli mě nevyspalý a přes den protivný. Asi kdyby tento problém nebyl, možná by spal se mnou, ale kdoví no...
to období společného spaní není až tak dlouhé, popravdě, uteklo to jako voda 🙂
Nema prehozenou noc a den? Nas spal od narozeni krasne v postylce a laktacni poradkyně mi poradila, at ho pres den na kojení budim po max 3 h a v noci nechám spát jak chce.
Dobre se to zabehlo a ted v mesici kojim a nosim pres den docela casto, v noci ale nikdy neplace a spi nekdy i 5 nebo 6 h v kuse.
Tady padaj teda zase moudra ☹
Kdo nechce spát s dítětem v posteli, tak si ho neměl dělat? To jako vážně? Fakt mimo tyhle názory.
Pořád se tu opakuje, jak je každé miminko jiné, ale ona je taky každá máma jiná! Každá z nás to zvládá jinak, má jinou potřebu spánku. Nikdy by mě nenapadlo říct o někom, že si dítě neměl dělat, protože s dítětem nechce spát v posteli. Ženský, to jste fakt nikdy nebyly unavený? Fakt je tak nepochopitelné, že se někdo ptá, jak to udělat? Jsem jediná, která v úvodním dotazu vidí jen možná nevhodně formulovanou prosbu o radu? Ok, slovo naučit bylo možná nevhodně použito, možná spíš dotyčná chtěla radu, co by mohlo být v jejich situaci nápomocné? Hned se tu z ní musí udělat líná ženská, která nemá soucit s miminem?
Já jí chápu, fakt. A je mi líto, že se tu na ní některé vrhly. A k tomu kdo se jak v noci budí - jsem tak unavená, že mě kolikrát budí manžel (syn spí v postýlce vedle mě). Takže asi tak... a alkoholička ani drogově závislá opravdu nejsem 🙄
@michaelah94 Mě pomohla kniha - Každé dítě může dobře spát, dá se stáhnout na netu.
@journals spis si myslim ze vasemu diteti ani nic jineho nezbylo , nez spat samo a pekne ...
Ja nad tim premyslela a rika se ze dele kojene deti se casteji budi, a ze kdyz se spi spolu rusi se a dite vstava taky casteji atd atd ....
Ono to podle ma i nejake spojeni, ze dite ktere kdyz se neciti dobre place a potom je mu jeho pozadavek vyhoven, citi tu ulevu a chape vnitrne ten proces: necitim se fajn ( mam hlad, chci blizkost, boli me brisko ) a moje prosby jsou vyslyseny a je uspokojeno , kdezto dite co se mu uspokojeni nedostane , nema v hlave tento model...tak nejak neni vyslysene a nezna to ...tudiz se asi s tim vsim nejak popere samo ...
Otazkou je co je pro vyvoj a vztahy lepsi 🙂
@veronicka89 sorry, ale tohle jsou silene, nicim nepodeprene, nesmysly. Fakt si myslis, ze kdyz spi dite od narozeni hezky samo v postylce a nebudi se, ze mu nezbylo nic jineho, nez se prizpusobit? Ja teda budu radsi za dite, ktere v noci spi, nez dite, ktere se casto budi. A ukaz mi matku, ktera by tohle nechtela!
@veronicka89 A je zde další maminka, která zaručeně ví, jak to mají ostatní maminky a jejich děti doma se spánkem. A uhádla jste to z pouhých pár příspěvků v diskuzi. Gratuluji!
Radsi jsem to smazala...
@veronicka89 tleskam! Znas ME dite lepe nez ja. Nechces si to psychicky tyrane miminko vzit? U nas se ma moc spatne. Dokonce tak, ze se na me po ranu smeje. Dokonce i sam v postylce. Nechces ho zachranit, aby z nej vyrostl plnohodnotny psychicky nenaruseny clovek?

@ah1234 vyjádřila jsem svůj názor a postoj. Tak to vidím a cítím já. Neodsuzuji nikoho . Ale to že to nechápu kor u novorozence to je prostě fakt.