Jak naučit spát miminko v postýlce
Ahoj holky, našemu malému budou teprve 2 týdny ale chtěli bysme jej naučit spávat v postýlcePřes den tam většinou usne v pohodě ale večer prostě ne. Pořád se budí a chce k prsu. Nemáte nějakou radu?
@rosalline máme usínáčka a bílým šumem i tlukotem srdce ale nepomáhá nám 🙂
Tady nejde o mé pohodlí ale strach ze zalehnutí, spadnutí na zem. Postýlku má malý hned u postele, má v ní hnízdečko a hlavně monitor dechu, který do naší postele dát nejde. Přes den si ho dávám do kolébky na kolečkách abych mu byla pořád na blízku.
@michaelah94 však ho tam po usnutí u tebe můžeš odkládat... proč ho chceš učit spát-usínat samotného? Věř že se to časem vytříbí samo, ale teď tě potřebuje, jinak by jsi ho nemusela chtít nic učit. Nerozmazlis ho tím že ho budeš mít u sebe... a kdyz chces sama spat, das ho do postylky kdyz nechces co-sleeping... tohle období utíká tak rychle... a hlavně je nevratné... tak si to miminko užívej a dovol mu si užívat tebe...
@veronicka89 proc bych mela mit cerne svedomi?
Rozhodne ale nemam mindrak, ktery si potrebuju kompenzovat v diskuzich 😉😶
@maximaty Jak jsem psala, nejde o mě ale v postýlce má monitor dechu, hnízdečko. Jeho postýlka je hned vedle mě. On se chvíli po přesunutí ode mě vzbudí. Taky máme vysokou postel a mám strach aby náhodou nespadl.
@michaelah94 můj syn je také neodložitelný. Tedy teď je to už lepší, je mu 3apul měsíce a zhruba do dvou měsíců spal jen na mě. Přístavnou postylku mám také, proto vím, že nespadne. Teď usne u prsa a pak ho položím vedle mě. Střídám strany protože se vždy stočí ke mě tak ať neleží pořád na jedné straně. Přístavná postýlka slouží jako zábrana a odkladová plocha. Máme takovou co jde nastavit na jakoukoliv výšku postele. Některé děti prostě potřebují víc kontaktu, máš takové doma. Buď za to ráda a přeju vám oběma ať najdeš rozumný kompromis. Monitor dechu je určitě důležitý, ale myslím, že důležitější je spokojené miminko a vyspaná maminka.
@michaelah94 ještě dodám, že spím bez polštáře a malý je hodně vysoko, má hlavu na úrovni mojí hlavy když spí vedle mě, aby neskončil pod peřinou. Spím ve flanelovem pyžamu, abych se nemusela úplně přikrýt. Když spal ještě na mě tak jsem spala v polosedě. Sice to není úplně komfortní ale pro mě to byl super kmpromis. Já mohla spát, malý taky, manžel taky. Lukášek skoro nepláče, v noci se budí jen na kojení, takže spíme dobře všichni. To by s jeho potřebou blízkosti možné nebylo, kdybych ho rvala za každou cenu do postýlky. A hlavně těch pár týdnů, kdy to vyžadoval opravdu nekompromisně, uteklo jak voda. Je lehce nedonošený tak jsem si ho donosila na těle, přes den v šátku, v noci na mě 🙂 a teď když je vzhůru, je rád na hrací podložce, rád pase koníky a užívá si volný pohyb... no a na spaní nebo procházku šup do šátku, nebo jako třeba teď, spí na mě a já koukám na televizi... a užívám si jeho spokojenost
@alcar ja myslim,ze vsechno kolem SIDS jsou jenom dohady,nikdo nevi,co ho zpusobuje ani proc se to deje takze resit jestli spolecne spani proti nemu chrani nebo ne je uplne bezpredmetne,ani vedci tomu neprisli na kloub
@michaelah94 monitor dechu nemusis mit v posteli,delaji se monitory dechu,ktere pricvaknes na plinku 🙂
Dcera spala se mnou v posteli párkrát, když ji nebylo dobře. Jinak v postýlce co jsem měla u postele, bála jsem se mít ji u sebe v posteli, ale zase sem ji chtěla mít v místnosti u sebe. Jednou, když jsem ji měla v posteli jsem se vzbudila a měla přes obličej polštář - můj. Ještě v 6ti nedělí. Já taky potřebuji svůj prostor, do svého pokoje šla skoro na 3 letech, když je nemocná nebo ji není dobře je u mě a nevyspime se ani jedna😂
@zelenaesmolda je mi to jasne, ale nejaka fakta jsou jiz zjistena. Tohle si z prstu nikdo nevycucal. Spis je ta diskuze bezpredmetna tady, protoze si to stejne kazda udela podle sveho. Podle me je nejdulezitejsi, aby dite proste spalo a v noci nervalo, tohle je dulezite asi pro kazdou matku.
@alcar presne tak
@maximaty Na které neonatologii ti proboha doporučili spát s dítětem v posteli? Mě přímo při příjmu na rooming-in řekli "můžete si ho vzít do postele, ale pozor, ať tam s ním neusnete" (právě i s tím, aby mi nespadl, nezalehla jsem ho či cokoli dalšího). A co vím, tak to i odpovídá většinovému názoru lékařů.
@zelenaesmolda Tak my už ho máme koupený.. 🙂
Jinak SIDS je úmrtí novorozence, u kterého nikdo nezjistí příčinu ani při pitvě - proto tam nemůže patřit zalehnutí či pád, protože tam je příčina známá.
Na druhou stranu se dá dělat statistika faktorů kolem - věk dítěte, gestační týden narození, kde před tím spalo (v posteli s rodiči, ve stejné místnosti jako rodiče, samo v pokoji...) a tyto statistiky se dělají. Statistika jenom říká něco o rizikovosti činnosti, ale stejně nemusí ničemu pomoci.
A kdyby nepomohla ani resuscitace, tak k čemu by byly monitory dechu? Naopak jsem četla text povídající o tom, že problémem může být příliš hluboký spánek novorozence, který prostě v tu chvíli "zapomene" dýchat. A že tam probuzení a umělé dýchání pomůže, právě proto, že dítě je jinak zcela zdravé.
On ten dýchací reflex u všech dětí nemusí být v pořádku - na neonatologii jsem viděla a je i běžné, že dítě když pije, tak zapomene dýchat. Našemu taky párkrát klesla dosti divoce saturace kyslíkem, když se zabral do pití (když byl ještě opravdu maličký). Naštěstí se naučil pít a dýchat u toho poměrně rychle. Možná proto jsou právě nedonošená miminka SIDS ohrožená víc - a ano, být na hrudi matky jim pomůže zafixovat si správné dýchání a hodina "klokánkování" denně je něco ,co je výrazně doporučeno. Na druhou stranu spát s matkou v jedné posteli pro toto není vůbec potřeba - zvláště spí-li o 30cm vedle ve vlastní postýlce.
@maximaty Jojo, postupně jsem dočetla. Holt to vypadá, že jiný kraj, jiný mrav. Jestli to je horší nebo lepší, netuším. Rakouské zdravotnictví neznám, setkala jsem se zprostředkovaně s německým a britským. Kdyby to byla Británie, tak tam bych si od nich nepřevzala jako zkušenost ani "dobrý den". Tam odtečenou plodovku poznají až v pondělí, protože o víkendu nedělají ultrazvuky a že to dítě přežije je jen o štěstí.
@merope britske zdravotnictvi je katastrofa.gynekologie neexistuje ani v tehotenstvi,2x ultrazvuk jinak jenom vysetreni moci a mereni tlaku a poslech ditete.
@zelenaesmolda Tak to je fajn, že rakouské je ok. Jinak v ČR je ten ultrazvuk 3x - hned na začátku na potvrzení, že to není mimoděložní, pak ve 20tt na vývojové vady a ve 30tt kvůli odhadům velikosti. Další můžou být, ale pojišťovna je neplatí. Tedy pokud tam není zdravotní indikace, samozřejmě. Takže já měla na začátku 3 (2x v CARu a 1x při přechodu ke gynekoložce), pak ve 12tt kdy jsem byla v CAR a nemusela platit, pak ve 20tt a potom kvůli problémům od cca 30tt jeden "klasický" a 3 navíc a potom ještě 2 těsně před porodem, kdy při tom prvním to doktorka nebyla schopná naměřit, tak to nechala lepší doktorce druhý den a taky nic - jsem měla tak šílené otoky, že UTZ se prostě nechytal na nic. No, den poté už jsem rodila, nechtěli nic riskovat a navíc se zhoršil i monitor.
@merope ja nemluvila o rakouskem ale o britskem,s rakouskym zkusenosti nemam
@zelenaesmolda Jo, o rakouském mluvila @maximaty - jj, britské je dle všeho tragédie.
@merope je
@michaelah94 jestli mate postylku s oddelavaci bocnici, zkuste ji dat pryc. To mi prijde jako idealni kompromis, miminko je v postylce na monitoru a pritom mezi vami neni zadna zabrana🙂
@dora13 Právě že bohužel nemáme :(
@maximaty U nás taky někteří doktoři dělají UTZ při každé návštěvě - otázkou je, zda to je opravdu potřeba, co jsem tak pozorovala, tak ve své podstatě není. V ČR se ještě nepřešlo na "velký" utz na vývojové vady ve 14tt jako placený na pojišťovnu, ale většina gynekologů na něj posílá tak jako tak, protože je mnohem lepší než tripple testy. Někomu vyjde zdarma (granty, specifická pracoviště), někomu ne, dá se proplatit z bonusů na pojišťovně.
@dora13 Mě ještě napadlo (když mi tak drobek v noci spal vedle mě a brečel), jaký je vlastně rozdíl mít miminko v postýlce vedle mé postele a mít ho v hnízdečku na posteli - případně s tou oddělávací bočnicí. Protože pořád to není "tělo na tělo" a jsme v podstatě vedle sebe, můžu na něj dát ruku, když chci, můžu ho pohladit, podívat se na něj...
@michaelah94 Postylka se da upravit dvema sroubky, take jsme to tak meli ze zacatku. Proste se oddelala bocnice a rost se zpevnil k tem zbylym trema bokum.

@maximaty To není o pohodlí ale monitor dechu do naší postele nedám... Mě nevadí, že s námi spí ale byla bych klidnější, kdyby spal v postýlce. Má tam hnízdečko a hlavně ten monitor.