Jak se u vás věnují dětem tatínci?

zrnkokavy
25. led 2015

Holky ráda bych se zeptala jak je to u vás doma s tatínkama? Očekávala jsem, že to totiž bude jiné než to je. Můj muž je hodný, pracovitý, naši malou (10m) má moc rád, ale myslela sem si, že se jí (nám oběma) bude více věnovat. On si s ní hraje pomalu už jen když mu řeknu, a navíc si teď nabral aktivity mimo domov. Nebo si sedne k PC a na malou udělá pápá a myslí si že jí to asi stačí. Prostě sem si jen myslela že s náma bude chtít trávit více společného času než tomu tak je. Dost mě to mrzí, je to u chlapů normální? než to začnu řešit, protože mi připadá že můj vztah k němu chladne, je to asi divný, ale cítím to tak, že jak on k dceři, tak já k němu..

zrnkokavy
autor
25. led 2015

Abych doupřesnila, že jsem mu už několikrát řekla že bych ráda aby se dceři více věnoval, ale vždy to spadne do starých kolejí a když mu jiné aktivity vyčtu, tak prej když mě tak posouchá jestli toho má teda nechat. Ale já chci aby on sám chtěl s námi být, jsem tak naivní?

jituliiii
25. led 2015

Tak ono se říká, ze chlapa "bavi" az ty starsi deti, ne takhle melinkate....Preci jen uz se snema da vic delat 🙂Muj muz se teda neboji niceho,"ma na starosti" vecerni rituály (jezdi z práce domu az v 6 vecer), jako je koupani, prevlekani do pyžama, cisteni zubu a ja pak pohádky, pisnicky a ukladani do postele.... o vikendu si s ni pohraje, poblbne, jde ven....Ono asi zalezi a hlavne nic neocekavat....urcite jak bude "vetsi", tak si k ni najde cestu 🙂

babbota
25. led 2015

@zrnkokavy Manžel si s klukama hraje (no spíš dělají blbosti 😀 ), ale když byl jen Šimonek, tak se mu začal věnovat až později, nejdříve kolem jednoho roku. Až už se sám pohyboval a uměl si trošku hrát sám, takže i možná později. Předtím to pro něj bylo miminko, které sice miloval, ale nevěděl, jak s ním a jak na něj...jestli mi teda rozumíš, jak to myslím 🙂

kamino
25. led 2015

@zrnkokavy pockej rok,to uz s malou bude vic legrace .. Chlapi to maji jinak,s tím se radsi smir. Ale az bude mala behat,mluvit a bude sobestacnejsi,urcite to bude jinak. Ten prvni rok je vazne s pohledu chlapa nuda..

babbota
25. led 2015

Přesně jak píše @jituliiii jakmile už byl Šíma starší, tak se mu začal věnovat a řádit s ním 😉

terunka88
25. led 2015

Co tak pozoruju z okolí, tak myslím, že je to normální. Já mám naštěstí výjimku a můj manžel se synovi věnuje od narození, každý den aspoň tak 2 hodiny (vč. krmení, koupání, přebalování), o víkendu daleko víc a ještě si ho ráno bere, abych se prospala. Jeho to s ním baví, dělají srandičky a tak. Je to poklad a malej ho na oplátku za to úplně zbožňuje 🙂 Ale jak je tu psáno, myslím, že se to bude zlepšovat, hodně chlapům vyhovuje, když už jsou děti větší. Snad to bude i váš případ!

zrnkokavy
autor
25. led 2015

Jé holky no to on taky řiká že se těší až bude větší že za nim bude běhat a až jí bude rozumět, teď jen žvatlá. Asi máte pravdu, asi je to prostě "jen chlap" :o) tak to sem zvědavá, ze začátku taky řikal že bude vozit kočár abych si pospala, a šel sám jen jednou na 20 minut, tak doufám že až trochu vyroste, že to bude lepší.. z tohoto úhlu pohledu jsem o tom nepřemýšlela, jen z toho svého...

pisisvori
25. led 2015

@zrnkokavy bohužel u nás je to podobné...mám pocit, že když je manžel s náma doma tak je stejně duchem nepřítomný a stejně tak když si hraje s dětma... Ráno vstane v půl 8 nají se oblékne a jde do práce...když vodí dceru, tak musím vše já..jen ji odvede (abych nemusela oblíkat malou...) odpoledne přijde nejdřív v půl 7...někdy až dcera spí (a teď i já, protože už 6m vstávám každou 1-2h) a o víkendu ho jen zajímá kam s kterým kamarádem půjdem....a ještě se tváří, že to dělá pro dceru, protože oni také mají děti....ale jakmile nastane situace, že jsou nemocné a nikam nemůžeme, tak jde třeba sám hodinu na procházku, aby si z práce provětral hlavu....místo, aby třeba hrál s dcerou pexeso....prostě jakmile z toho nemá něco taky on, tak je protivnej nebo přinejmenším tak ostentativně dává najevo jak se nudí....nikdy nic nevymyslí pro nás jako rodinu. Když jsme byli v létě na chatě a 10 minut dceru houpal už byl unavený....takže i o dovolené je radši na rybách nebo se tváří jak má na chatě hrozně práce a dceři se také nevěnuje....A nejhorší na tom je, že si připadá co pro nás všechno dělá a jak se stará, když jede na hodinu s kočárkem na procházku (na kterou by šel i bez kočárku)
Nesnáším průpovídky typu , ale vždyť on chodí do práce....já jsme v práci teď celý den🙂 ranní začíná v 5-6 končí 8-9 a noční začíná v 10-11 a končí v 5-6. takže já nemám nárok na volno nebo čas pro sebe jen on???? Navíc před 2lety byl nezaměstnaný celý rok byl doma...já jsme pracovala na částečný úvazek, ale situace v práci byla hrozná, takže na 30hod úvazek jsem si psala i 70 hodin týdně (práci mám náročnou a vydělávám stejně, někdy i víc jak on finační ředitel...a navíc jsme zpětně dostala vše zaplaceno nebo si to vybrala o prázdninách jako náhradní volno, které jsme 100% věnovala dceři) ráno jsem dceru vodila do školky a on ještě ležel v posteli...vyzvedl jí v 1 a byl s ní do 3-4 než jsme přišla z práce a pak už jsem vše dělala já...makala jsem pak zase až dcera usla, o víkendu... a nikdy by mě nenapadlo jít radši cvičit, protože už tak mi bylo líto , že jsem s dcerou tak málo....on maximálně 1x týdně uvařil a 1x týdně nakoupil a tvářil se jak je předřený....po roce nastoupil do práce, kde měl na celý úvazek stejný plat jako já na 3/4 úvazku a já jsem u toho stíhala dceru i rodinu a domácnost (protože jsme řekla dost a pracovala jen max 10 hodin týdně přesčas) a když jsem chtěla o víkendu jeden den sama pro sebe tak vždy byl nějaký problém...píšu to pro to, že to znám i z té druhé strany a že rozhodně to není tak, že on nás živí a já jsme jen doma, ale někdy naopak, vše pro sebe od drogerie, holiče, oblečení, hraček pro děti, blbůstek pro radost, užívání si na dovolené platím sama, protože on takové kraviny platit nebude☹.

pisisvori
25. led 2015

jo komentáře , že to chlapa baví až s většíma dětma taky z duše nesnáším. Mě taky nebaví přebalovat, trápit se s kojením...krmit lžičkou, patlat příkrmy..vstávat xx krát za noc atd. atd taky si mnohem víc užívám starší děti, když už aspoň chodí, jí "normální jídlo", hrají si....a to jako do té doby mám miminko dát někomu na výchovu???🙂🙂🙂. Podotýkám, že babičky u nás nefungují = není chvíle, kdy bych nebyla s dětma já.....a bydlíme v paneláku, takže na práci manžel nic nemá.

petrajavor
25. led 2015

@zrnkokavy manžel se malému věnuje od narození, když jsem byla unavená i k němu v noci vstával, chodil s náma na procházky, sám si ho bere ven...první 2m co sem nastoupila do práce ho měl každý víkend a byl na něj úplně sám protože já jsem byla v práci, teď dělám jen 14 dní v měsíci ale po tu dobu ho vyzvedává ze školky, hrají si, dává mu jídlo, koupe ho (to je jejich záležitost od narození) a ukládá ke spánku....věnuje se mu opravdu hodně, ale on vždycky říká, že je to tím, že mu se táta moc nevěnoval a on chce být jiný, chce mít s T krásný vztah a mají ho....jinak malej má 2roky a 7měsíců...doufám, že jim to vydrží co nejdýl...

svetlus_pepca
25. led 2015

V okolí je to dost obvyklé, jak je psáno výše. U nás to ale funguje tak, že manžel se malému věnuje naplno už od narození. Koupe, přebaluje, uspává, krmí, hrajou si, mazlí se. Když si chci občas ráno přispat, vstávají kluci spolu a ložnice je jen má. Už spolu byli i manželových rodičů sami. A nedávno mi manžel řekl, že když budu chtít někam vyrazit, že stačí říct a oni si udělají pánskou jízdu 😀 Takže je to asi případ od případu. Jestli chceš víc, asi si o to budeš muset říct narovinu. V dobrém, ale rovnou 😉

jamia
25. led 2015

@zrnkokavy Dobře, nehraje si s ní, ale pomáhá ti ji třeba přebalovat, koupat, krmit?

kacikaci
25. led 2015

Asi bych se přestala ptát "je to u chlapů normální?" ale zeptala se sebe, jak moc mi to vadí..
a očividně s tím máš velký problém, takže bych to co nejrychleji začala s tatínkem řešit, vážně si s ním promluvila, řekla mu, co Ti vadí a co to způsobuje ve vztahu k němu, apod..
jinak mě přijde normální, že když si dva pořídí spolu mimčo, tak s eo něj mají starat oba, mají mu oba věnovat pozornost co to jen jde..je to sice pro muže dost náročné, protože přijdou z práce a hned mají další povinnosti doma a v podsatě se nezastaví, ale mají děti a to k tomu prostě patří..
já mám v tomto z mužovi strany plnou podporu, pomáhá mi, jak může, přebaluje, když je potřeba, vezme děti ven, vstává se mnou v noci prostě spolu sdílíme všechny radosti i starosti, které k dětem patří..

berenika39
25. led 2015

@zrnkokavy zkus s ním mluvit jako s partnerem. Jste na stejné lodi, oba jste rodiče. To, že péče o miminko je víceméně na mamince je je dané co je svět světem. Chlapi to mají tak nastavené v sobě, že se starají o živobytí, doma čekají večeři, klid, pohodu a děti, které jsou zaopatřené. S jedním dítětem to není nereálné. On třeba vůůbec neví, že máš jiné představy. Z toho, že mu vyčteš jiné aktivity, to nepochopí. Zkuste si sednout někdy, kdy nebude vůbec vypjatá atmosfera a mluvte. Nech i jeho, protože možná není chyba na jeho straně - oni vůbec nechápou naznačování, a už vůbec nesnesou výčitky, rýpání a zákazy. Můžeš mu stručně, ale jasně říct, jak by sis to představovala ty a a hlavně - at si k tomu řekne své. Třeba se budeš divit.

Jsem stará škola, víceméně to máme rozdělené tradičně, manžel nelítá na koštěti a já mu nic nezakazuju , jako policajt. O to ví si toho on váží a dělá pro nás první poslední. Ne, nežehlí, nepere, nevytírá. Ale třeba to, abychom spolu hezky žili, trávili spolu aktivně volný čas, abychom dali dítěti časa zážitky, to je zase jeho "práce". Za mě je to o debatě - nastavit si to nějak, a pak se toho držet.
S věkem dítěte se to mění, to je jisté.

pisisvori
25. led 2015

@zrnkokavy psala jsem to trochu v momentalni nastvanosti,proto takovy elaborat.
Ale jednoduse si myslim,ze je to jen a jen o mire sobeckosti a lenosti kazdeho. Klidna mila promluva je fajn. jestli pochopi a neco zmeni je na nem😉.

brendamonique
25. led 2015

... náš tatínek (22) absolutně perfektně - přebaluje, nosí, hraje si ... dokonce od 5. měsíce začal vstávat, když jsem byla nemocná po celou noc, takže se teď střídáme, což je pro mne, po tom, co jsem na prvního byla na všeho jen a jen sama něco neuvěřitelného ... jinak vše děláme spolu - ani nevím jestli to tak chodí všude, ale jsem z toho při druhém dítku absolutně nadšená - když jdeme společně ven, vždy sám chce vozit a k malému vstává i když třeba vstávám já ... vylítne z postele aniž by kolikrát musel 😀

ivasad.
25. led 2015

@zrnkokavy měli jsme to doma taky tak, manžel nikdy nepřebalil, nevykoupal, nenakrmil, v noci nevstal, nic. Ani kolem domácnosti vůbec nic nedělá. Mně to divný nepřipadá, je to už na světě role manželek a od toho jsou doma na rodičovský. Manžel se do péče o děti zapojil, až když jsem se vrátila do práce. (v den, kdy sloužím, děti probouzí a vede do školky - on má pružnou pracovní dobu). Jako mimina ho taky nebraly...

luciebx
25. led 2015

kdyz se malej narodil.. u nas to bylo to same.. jako bych musela muze do toho nutit.. ale od 3 let malyho nebo 2,5 se mu muz venuje vic a vic.. jdou spolu ven, blbnou, hrajou atd atd.. myslim ze maly deticky miminka a batolata tem to moc tatinkum nerika.. nerikam ze jsou vsichni tatinci stejni, ale vetsina jako by se bala, nebo nevi co tak s malym ditkem delat. docela ted zarlim na vztah mezi manzelem a synkem.. jak ti spolu dokazou dovadet.. to ted zase me moc nebavi jezdit s autama po obyvaku atd atd.. 😅 ale zase zajit si sednout do kavarnicky na horkou cokoladu a dat si dortik.. to zboznujeme se synkem oba.. 😵 😵

edeltraut
25. led 2015

Minimálně... ale víc s nimi tráví čas, až když jsou větší... tak od dvou let... Nicméně bych také ráda, aby si na ně našel víc času... o společných aktivitách se mi může leda jen zdát...☹

pavlapl
25. led 2015

U nás je to obdobné jako u vás. Nijak se jim nevěnuje. Ani jednomu z nich. Ale mě je to jedno

klaire22
25. led 2015

U nás je to tak, že manžel malou od narození koupe, blbne s ní ve vaně a většinu těch procedur, než se oblékne do pyžama. Pohádka a uspávání je zas na mě, ale je pravda, že když si chci vyhodit z kopýtka a jdu ven s kamarádkou, zastane i to.
Jinak, když přijde z práce domů, tak se spolu mazlí, chvilku si hrají a pak si jde taky dělat svoje "odpočinkové" aktivity - u pc nebo u televize. Ale o víkend mě nechávají spát, to jí udělá snídani a pak si jdou hrát do obýváku. Nebo se dlouho válíme v posteli a mazlíme se všichni tři, to malá miluje 🙂 Jeho baví si s ní třeba stavět lego, apod., ale u toho malá vydrží chvilku, pak chce dělat něco jiného a to už ho taky moc nebaví. V létě dáváme tak 1x do měsíce nějaké rodinné výlety.

pejtho
25. led 2015

Nečetla jsem vše komentáře, tak abych něco neopakovala....

U chlapů není nic normální 🙂 Myslím tím, že podle mě neexistuje norma, která by určila, že tohle dělají všichni chlapi 😀

Ten můj se dětem věnuje od malička. Od narození přebaluje, koupe a když může tráví s nimi celý den.
Dovolujem mu to jeho práce (směnný provoz), takže když je doma a nepracuje, tak je plně s dětmi.
Také na druhou stranu musí, protože já podnikám a nějakou "mateřskou" jsem si nemohla moc dovolit a potřebovala jsem ihned po narození první dcery každou pomocnou ruku.
Takže nebyl čas na nějaké zkoumání, jestli chce, může, umí. Je to tatínek, tak se prostě automaticky zapojil do veškerých aktivit s dětmi. Ať už běžné povinnosti nebo činnosti jako je hraní, kreslení, tancování. Chodí s dětmi na kroužky, na procházky. S námi absolvuje všechny výlety, dětské akce (pokud není v práci, samozřejmě) Když jsou děti nemocné, tak pomáhá. Střídá se se mnou ve spaní u dětí, pokud je potřeba.
Ale neberu to jako něco mimořádného. Prostě je z něj rodič. Chápu, že všude to tak není, ale řekla bych, že záleží na každém jedinci, že záleží na ženské a na tom, jak jsou spolu rodiče schopni kooperovat.

Chci tím říct, že záleží na více faktorech. A rozhodně bych hned neobviňovala chlapa, že něco nedělá, nedávala mu ultimáta a nic mu nevyčítala. I pro něj je to nová role, on si mateřský cit 9 měsíců nepěstoval a u porodu se mu nevzbouřily hormony. Je na nás-na ženských, abychom chlapy nějak vedli. Každá pak podle svého, jaké jsme nátury, jak pomoc potřebujeme apod.

Jen jak jsi psala, že chladne váš vztah-dala bych si na to pozor. Dítě je pro vztah veliká změna a novinka a my ženské máme potřebu dítěti vše podřídit a očekáváme, že chlap udělá totéž.
Ale krom maminek jsme stále ještě manželkami a nemůžeme vinit chlapa z toho, že máme rozbouřené mateřské hormony 🙂 Je to prostě taková malá zkouška vztahu. Netlačte na něj, mluvte o tom, pomozte mu. Ale neobviňujte ho z toho, že je to prostě "takovej chlap".

luciamala1979
25. led 2015

Tie pocity Ťa časom prejdu myslim ochladenie Nie je to ako ty k malemu ja k tebe skor hormony Na case travenim s malym ny som trvala a presla to priamym rozhovorom co do predstavy Casom sa on otuka a urobi si s malym vztah zabavky nauci sa Do aktivit s vami plzs dieta je vsak tazke motivovat nutit..

morgan
25. led 2015

@pisisvori tak tyhle komentáře mě taky vytáčejí, že to chlapi baví až později!!
Můj manžel se naštešti dětem věnoval už od miminek, většinou večer koupe a čte pohádku, sám si "dal za úkol" víkendové vstávání a dělání snídaně dětem, drží mu to už léta, jinak samozřejmě o víkendu hry atd. Taky máme víceméně tradiční rozdělení rolí, ale to nic nemění na tom, že by se tatínek měl dětem věnovat i když ho to v tu chvíli zas tam moc neba 🙂

dracula
25. led 2015

Tento přístup u našeho tatínka neznám, ale normálně bych mu upřímně řekla to, co zde píšete. Šla bych jako rodina na procházku, střídala se v koupání, občas si sama zašla někam a nechala malou tatínkovi na hrbu. Pak bych až usuzovala dále, zda to funguje tak, jak by mělo. My Vám tu rády něco napíšeme, ale komunikujte hlavně s tatínkem.

barulina
25. led 2015

neni to bezne. muj chlap je tata s velkym T.a to od narozeni

morgan
25. led 2015

*chlapy

mon_88017
25. led 2015

Věnuje, v rámci možností (v zaměstnání denně tráví dobu od cca 7:00 do 18:00). Takže prakticky na to jsem sama, nebaví mě to, nelíbí se mi to, ale kulový nadělám 😒

kamino
25. led 2015

Presne tak 😉 ja taky prvni rok a pul protrpela,ale muzu rict,ze ted ve dva a pul roku tomu materstvi zacinam prichazet na chut i kdyz se mi po byvalem zivote styska.... Ja ty chlapy naprosto chapu. .... @mon_88017

partyzanka91
25. led 2015

@zrnkokavy: ahoj, můj muž je na tom asi podobně jako ten tvůj. Taky je velice pracovitej, dělá i brigády, malou má moc rád a koupil by jí i modré z nebe. Pokud je doma tak tráví spoustu času u počítače (rád politicky debatuje na facebooku - a taky mě to kolikrát rozčiluje jelikož mi příjde že to dohadování se je pro něj důležitější jak my dvě, kolikrát ani neposlouchá co mu říkám). Pokud se malá začne nahlas smát a je spokojená tak si jí někdy pochová, pomucká, zařádí s ní, ale dýl jak 5 minut to netrvá a už si jí zase nevšímá. Na procházky s ní chodit nechce (no vždycky byl línej). Asi dvakrát od té doby co jí máme se stalo že s ní yl sám, tak to jí nakrmil i přebalil, ale nijak zvlášť si s ní nehrál a spíš jí dal hračky a´t si hraje sama a byl stejně u PC. Jási prostě myslím že jsou typy chlapů co spolurodičujou a vše prožívaj stejně jako žena a pak jsou takový co péči o dítě berou vyloženě jako ženskou záležitost. To říká i babička že prý chlapa začne dítě zajmat a ž tak ve třech letech kdy je s ním už nějaká zábava. Do tý doby je berou jen jako mrňata a záležitost pro ženský. Od spolužaček zase vím že to tak vždycky není protože oni mají partery který vše prožívali už od těhu - tzv. spolutěhotný chlap 😀 (to já nepoznala, manžel si na břicho nikdy pořádně nesáh, na fotky z UZ se kouknul jakože dobrý, docela ho teda bavil 2. velkej screening kam jsem ho vzala a ke konci mi začal říkat špekatá, ze srandy - dle toho jsem poznala že břicho už je vidět - no ale to bylo tak vše čím se na těhu účastnil, u porodu být nechtěl a měl v tom jasno i v době kdy jsme mimi teprve plánovali, ani v těhu a ani těsně přede dnem D se nerozhodl jinak, ani pak nechtěl bejt na sále při sekci, čekal ale na chodbě a malou si pak hned vyfotil a byl taky dojatej to jo).
Takže abych to shrnula, Mišku neignoruje, občas si jí příjde pohladit nebo se na ní usměje či 5 minut s ní zablbne, nicméně to je za celý 24hodinový den vše a to jsou dny kdy má volno a je to stejné. Hold to tak musím brát, ale že bych ho kvůli tomu měla míň ráda to se říct nedá. Já prostě vím že to nemyslí zle že malou má rád moc (když nám hrozilo že bude mít vadu kostní dřeně tak byl v nervech pomalu víc jak já - naštěstí planý poplach), jen je to prostě chlap a miminko mu tolik neříká. Jeho táta v tom se zájmem od děti byl prej ještě horší. Takže mám rpostě takaovýho manžílka co se o nás stará a snaží se plnit naše přání (hl. materiální), ale péči o mimi prostě bere jako moji kompetenci. Myslím že stěžovat bych si neměla, jsou chlapy co vám tu materiální jistotu nedají, budou to propíjet v hospodě, nebo chodit za ženskejma.... To on nedělá a pocitvě se stará o naše blaho a já myslím že je to k nezaplacení