Je bezpečné nechat spící dítě doma samotné?
Ahoj všem, zajímají mě vaše názory...rok a půl staré dítě si usnulo v postýlce 11:20, v 11:30 musím být ve školce a vyzvednout starší dítě. Školku mám na dohled z okna, cesta tam trvá opravdu jednu minutu. Spící dítě mám na videochůvičce, kterou beru s sebou. Vyzvednutí ze školky trvá 10 minut. Když jsem ji přendala do kočáru nebo do nosítka, vzbudí se. Co byste dělaly vy?
Já bych nenechala. Náhoda je blbec. Pokud vím, ze mi v tu dobu spí, tak bych ji brala do nosítka a usnula by tam. Nikdy jsem nenechala ani mimino ani batole samotné doma. Ad když se mi něco stane doma - pokud jsem při smyslech volám muže, pokud ne, je nastaveny sos alarm ba hodinkách.
Pardon, já musela... hned jsem si na to vzpomněla 🙂
Naše děti běžně spaly venku samotné v kočárku nebo doma a já venku...
Dělala jsem vždy tak, že jsem ji dala do kočárku, kde spala.nikd, bych nenechala dítě samotné,opravdu nikdy nevíš,co se může stát, kdy se vzbudí a říct že se nikdy nevzbudí,nikdy neříkej nikdy,jak bys stíhala rychle doběhnout ze školky domu, kdyby se náhodou vzbudilo a dítě nebylo jeste oblečené,podle mě to nestojí za to.bud nechat starší ve školce dost a pak nejsi limitovaná časem a můžeš dojít v určitém rozmezí,kdy bude mladsi vzhůru nebo prostě vzít do kočáru či nositka
Ne! Pak budete litovat, až se něco poděla ono v určitou chvíli je i minuta dlouhá doba.... A 10 minut je fakt dost
@hanahana já nechávala spát venku a měla tak chuvicku 😁
Máme školku na rohu našeho domu a když mi dítě usne, nenechala jsem ji nikdy doma. Kdybych ale měla chůvičku, tak s chutí a v pohodě. 😅 Vše je lepší než ji přenášet 😆
nechala bych doma spát s tím, že by někdo věděl, že jdu pryč a pokud bych se neozvala, jel by domů 🙂
Nechala bych. Kdybych mela tu moznost,tak bych to klidne delala. Ale me trvala skolka 20-30 minut a to uz mi pripada dost. Jinak to takhle dela sousedka,dite ji spi a ona jde kolem.baraku se psem. Coz je taky tech 10 minut mozna 15 minut. Nenechala bych pidi miminko. A jak pise pani nademnou,tak prvni dite by tak clovek nenechal (stejny nazor maji i maminky jedinacku jelikoz nikdy takove dilema neresily) a s poctem dalsich deti se nazory meni 😉
@graag Jasně, ale proč pokoušet osud. Já tohle prostě nepochopím, dítě nechat doma samotné, navíc není to náhodou protizákonné?
@kristyn86 Počtem dětí se mění názor na bezpečnost vlastního dítěte? 🤨
@klokanka31 neni, jak bys chtela urcit hranici v jakem veku a na jak dlouho muze být dite samo? Vzdyt je to individuální, nektere dite je neschopne vydrzet chvili samo v 10ti letech, jine to v peti zvladne v pohode. Problem nastane az kdyz se neco stane, tam se pak vysetruje zda medoslo k zanedbani pece a tou muze být i nechat mimino samotne v postylce.
Sousedka takhle nechávala před barákem spát v kočárku syna. Pro mě nepochopitelný, nechat ho venku bez dozoru. Nepochopitelnější pro mě bylo ale to, když ho tam nechávala spát i kolem roku a půl, kdy z toho kočáru mohl slézt. No vždycky říkala že kluk když spí, nic ho nevzbudí, že prostě ví. Jednou se jí vzbudil dřív, nevím jak ale spadnul z kočárku, a měl těžký otřes mozku. Takže fakt bych nespoléhala že NIKDY...
@klokanka31 to neznas? Dite sni psi granule. Prvorodicka volá na toxikologii zda se nemohlo otrávit. Druhorodicka sebere misku a vysvetli ze to se nepapá. Třetirodička přihlíží a přemýšlí zda se díte granulemi nasytilo nebo má jeste chystat večeři 😃 Pod to se můžu podepsat 😉😅
Já akorát nevím, co by se mohlo stát. Zkoušela jsem si představit nejhorší scénáře a kromě dušení a náhlé zástavy (nevím z čeho, nevím proč, to bych nezjistila i kdybych byla doma), tak nejhorší možná věc je, že by seděla na zemi a asi 4-5 minut by mě volala než bych přišla. Nemá na sebe co shodit, kam vylézt, co sníst, nic prostě v ložnici není a to vím na 100%. Okna na zámek zamčené...máme ještě zahradu, která má 2000m2, když ji uspím a jdu k brance něco dělat, jsem od ní dál. Včera jsem z toho byla nervní, ale srovnala jsem si to v hlavě, navíc toto se nám stalo poprvé za rok a častěji to asi nebude..
@klokanka31 Ano. Kdyz ma clovek prvni dite,tak mu prijde vse nebezpecne 😉 Pokud jsem na 10 minut ve skolce nebo 10 minut na wc nebo na zahrade a vynecham katastroficke scenare,ze na me spadne pri tom meteorit,tak to vyjde na stejno. Dele bych nenechala,ale 10 minut ano. A to hlavne proto,ze bych se bala,ze vzbudi a bude me hledat apod.
@klokanka31 to si ale muzes vylozit tak, ze kdyz zabezpecis dite v ohradce, tak ho nebezpeci nevystavujes 🤔
@kristyn86 viš co je nejhorší? Ze přiliš uzkostné matky jsou stejne nebezpecné jako ty které naopak neresi nic a nechaj dite napospas. Prptoze drti prilis uzkostnych matek nejsou zvyklé spolehat samy na sebe a pousti se do veci na ktere jeste nestaci, prptpze jsou zvykle mit za zadkem maminku, ktera ke kdyztak chytne, jenze pak tam jednou ta záchranná ruka neni... to jsem tedy odbočila od tématu, se spicim ditetem v postylce to nesouvisí.
@klokanka31 Nemění, úzkostná matka je úzkostná u prvního i u pátého. Tak každý máme nějaký koníček, když je to baví, akorát dítěti to do budoucna moc dobrého nedá.
Já jsem byla na zahradě daleko od domu a v ložnici mi spalo první a teď spí i čtvrté. Vlastně teď se sluním na venku, jestli bych neměla sedět za dveřmi ložnice.
Navíc zakladatelka píše, že ji do školky dosáhne chůvička, tak nechápu, kde je problém. Stát se ji může něco i doma.
@alianan to já jsem u prvního rešila vic veci nez u tretiho. Spis ale tim ze jsem nemela k ruce ty starsi. Mozna prilis neuvazene spoleham práve na ne 🤔 Jakoze uplne klidne se zavru do koupelny a batole necham vegetit se sourozenci, to jsem u prvniho nedelala.
@drep A jo vlastně, na rok a půl staré dítě bych měla mít na monitoru. Monitor používat tak do šesti let a pak stáhnout nějakou sledovací aplikaci na mobil nebo radši dát čip, abych měla přehled, kde se zrovna dítě nachází a pro jistotu i něco co, měří životní funkce.
A manželovi to samé, už není nejmladší a nejhubenější, také potřebuje kontrolu.
Já si spíš myslím, že tady se úzkostněji projevuji maminky z bytů, ty z domu si od spícího miminka odběhnou relaxovat na zahradu a jsou v tomto více trénované.
@klokanka31 Počkat, fakt někdo pořád dozoruje spící dítě v kočáru? Všechny tři moje děti, jsem nechávala spát venku, dokud chodily přes den spát (tj. cca do dvou let.) a já si dělala, co bylo třeba a nikdy mi to teda nepřišlo divný.
@martinka_33 Já jsem měla nejdřív dva jedináčky, skoro sedm let od sebe, ty jsem měla jak ze škatulky, děti vždy čisté a doma vždy navařeno a uklizeno. Ale úzkostná jsem nebyla, spíš jsem je až fanaticky udržoval v čistotě, ale psí granule mě nerozhodili a že jich snědli dost.
Teď mám dvě batolata, děti 16 měsíců po sobě. Pokud nejsou zlitý od hlavy až k patě, tak nějaký flek na oblečení neřeším. Bordel se uklidí večer a vařit musím, ale tolik to neprožívám.
Já mám nejstaršího kluka už dospělého, takže běžně hlídá, když potřebuji nakoupit, to není co řešit.
Jedenáctiletý hlídá nebo bere holky na zahradu, ale to jsem někde za rohem a po očku sleduji.
@klokanka31 ano! S poctem deti se meni pohled na bezpecnost ditete, je to tak 🤷♀️😅
Nikdo z normalnich matek samozrejme nema v planu sve dite zabit, ze jo. Ale vicenasobna matka musi hledat jakousi vyvazenost mezi obecne prospesnymi benefity a mirou rizika. Kdyz ma zenska tech deti vic, tak tohleto balancovani je dennni chleba. Jelikoz kazdy ma zrovna jine potreby. A to, ze mama odbehla naproti pro syna do skolky a mela VIDEOCHUVICKU (!!!) neni opusteni ditete. To by bylo, kdyby odesla na nekolik hodin chlastat do hospody a o decku by vubec nevedela.
Bych to nedramatizovala ☺️
@aktakd Kamarádka tahle nechává v kočáru před domem spát dvouleté dítě. Má srandu z toho, že dítě samo vyleze z kočáru, venku se vyčurá (v létě) a přijde za ní do domu, ona zatím pracuje na počítači. Ani ho nemá na chuvičce.
Jenže tady bych byla úzkostná i já, nemají dodělané ploty, bydlí poblíž kolejí a celkem frekventované silnice, na zahradě mají nezajištěný bazén. To bych si nelazjla, já bych ho měla na chůvičce, vůbec nechápu, proč ji nepoužívá.
Udělala jsem to asi 3x a volala jsem učitelce, ať pošle syna oblíkat, abychom byli zpátky, co nejrychleji
@martinka_33 Souhlas 😀 Vseho proste s mirou. Ja jssm takovy stred. Nenecham deti delat vse,nenechala bych je bez dozoru u vody,koleji apod. Ale na hristi jim treba moc neasistuji...Mam uzkostnejsi svagrovou. Kfyz bylo neteri rok a pul,tak na zahrade u nich bylo lehatko na opalovani. Mala ho zkoumala,furt kolem chodila,vylezla na nej a on se ten vrsek sklopil. Brecela,ale spis leknutim. Svagrova prilitla,vsichni jsme dostali vynadano,ze jsme tomu nezabranili,dite vzteky odnesla a rekla,ze to lehatko tam nema co delat a at ho daji prarodice pryc (ziji spolecene). Misto toho,aby se holka naucila,jak se chovat k dane veci,tak vsechny prekazky odstranit.
@kristyn86 bývalé švagrové dcera si hned první týden ve skolce zlomila nohu, lezla na prolézačku a nebyla tam maminka která by ji chytala... Já mam krome vody fobii i z výšek, takze na rozhlednach a kopcich deti křečovite drzim za ruce 😅 paradoxne prolézacky ve me uzkost nevzvuzují, asi mam pocit ze si maximalne dite zlomi nohu. I kdyz si realne muze zlomit i vaz 🤔

Uplne v klidu. Pri nejhorsim pokud se vzbudi, nechas dite ve skolce, vezmes prvne dite z domu a pak se znovu stavis pro dite do skolky. Pokud je to takovej kousek, tak bych to neresila. Jen si zkus, jestli chuvicka funguje na takovou vzdalenost.