icon

Je bezpečné nechat spící dítě doma samotné?

18. bře 2024

Ahoj všem, zajímají mě vaše názory...rok a půl staré dítě si usnulo v postýlce 11:20, v 11:30 musím být ve školce a vyzvednout starší dítě. Školku mám na dohled z okna, cesta tam trvá opravdu jednu minutu. Spící dítě mám na videochůvičce, kterou beru s sebou. Vyzvednutí ze školky trvá 10 minut. Když jsem ji přendala do kočáru nebo do nosítka, vzbudí se. Co byste dělaly vy?

Strana
z7
leymea
19. bře 2024

@alianan kamaradka je teda odvazna.

alianan
19. bře 2024

@martinka_33 Já také nerada výšky.
Jsem úzkostná v Českém ráji, Drábské světničky s dětma jsou moje noční můra.
Na Vysočině máme kopce, na skály, prostě nejsem zvyklá.
Špatně od žaludku se mi dělá, i když vidím cizí děti běhající po skalách nebo vrávorající po hraně utesu.
Nebo nedávno, jeli jsme takovým celkem rychlým parníkem (nebo prostě lodí či co tam jezdí) po Dunaji, nějaké dítě metalo kotrmelce a hvězdy po palubě a vždy se zastavilo těsně u zábradlí, které bylo jen ze dvou trubek. Jeho rodiče z toho měli srandu, já musela odejít.

martinka_33
19. bře 2024

@alianan jo, presne to se mi děje.

konidana
19. bře 2024

@alianan
@martinka_33 myslim ze jsem vuci vyskam, srazum a zivym detem na nich celkem imunni, ale stejne se na vlastni deti obcas radsi nedivam a navic delam ze nejsou moje🤣. Lezeni po skalach a na stromy je naprosto neskodne, ale co treba prechazeni mostu po zabradli🙄😅

drep
19. bře 2024

@alianan já jsem taky z bytu. A navíc jsem doktorka ze záchranky a z ára, takže řešení těch nehorších průserů je můj denní chleba. Ale furt nejsem hysterka a ani helikoptéra. Ale souhlasím, taky bych nenechala dítě objevovat svět vedle 8proudé dálnice nebo nad zaplaveným lomem, nechat dítě u železnice je teda dooost hustý.

marge_s
19. bře 2024

Pomuzu ti neco vymyslet 🤣 na to jsem mistr…treba explodujici baterka cinske vyroby v chuvicce u hlavy ditete, nebo jakykoliv vyskratovany spotrebic (true story-vsichni jsme byli doma a nez jsme zjistili, ze nam hori mycka…tak jsme meli pekne z koure zamotany hlavy. Nebo prudka alergicka reakce po zalehnuti hmyzu (nam se zblble vcely jednu dobu motaly po byte, i kdyz jsme moc nevetrali a nasli jsme je treba v noci). Mam vytlacit jeste neco? 🤣 horror: uplne to vidim-vidim na chuvicce vcelu deset centimetru od synovi hlavy, upocena letim ze skolky a beru schody po dvou a modlim se, at hlavou neotoci, protoze vim, ze muze mit anafylakticky sok…jooo todle ja umim

martinka_33
19. bře 2024

@konidana stromy povazuju za prolezacky, ty me taky nic nedelaji 😅 Ale skály, rozhledny.... No nahodou jsem se prekonala a sla se podivat na dceru na lezeni a celkem to šlo, výlety do hor mi pusobi horsi pocit 😃

jajulin
19. bře 2024

@marge_s jasně, stát se může kdykoli cokoli. Už jenom vyjít před barák znamená riziko (spadne taška ze střechy, srazí mě auto, zastřelí psychopat) a zůstat doma vlastně taky (exploduje barák, začne hořet, spadne na nás letadlo). A což teprve vozit dítě v autě??? Vy, které byste dítě nenechaly spát ani 10 minut bez přímého dohledu, jak můžete posadit dítě do auta? Vsadím boty, že ročně je mnohem víc dětí, které zemřou nebo se zraní při jízdě autem, než explodujících chůviček, bohužel. Dá se s tím vůbec žít, když na každý den den dokážu vymyslet x katastrofických scénářů? 🙂

swan42
19. bře 2024

@jajulin mozna proto, ze velka cast rodicu posazuje deti do nevhodnych sedacek v nevhodnem obleceni a jeste je do toho ani neumi upoutat 😉

jajulin
19. bře 2024

@swan42 máš dojem, že když dojde ze zranění či úmrtí dítěte v autě, je to vinou autosedačky a nevhodného oblečení? V určitém okrajovém procentu asi ano, ale jsou situace, kdy nepomůže nic.

exbordelar
19. bře 2024

@marge_s hmm, dik, po tvem prispevku ted budu uzkostna matka 😅 To je husty, to by me nenapadlo, ze se muze stat 😳😳

jelenice_zavodnice
19. bře 2024

@swan42 Nebudeme tady opet sebemrskacit a dehonestovat ceske rodice, protoze v ohledu bezpecnosti je tady ta osveta a vzdelanost velice slusna a bohuzel rocne umre pri dopravnich nehodach vic deti mimo auto (rozumej jako chodec nebo cyklista) nez v aute.
Zdroj: Besip

marge_s
19. bře 2024

@jajulin to jo, ale prijde mi zbytne tomu chodit naproti 🙂 pokud si dite nemuze pomoct samo, tak bych ho o samote asi fakt nenechavala, ale bylo bylo by to ohromny pokuseni 🤭

Mimochodem, taky jsem zazila evakuaci domu, kdyz horelo ve vedlejsim byte. Klidne nedelni dopoledne, zvonek, manzel v praci, syn jedinacek spal v postylce. Zvonek a okamzite vsichni ven, vyhodili nas jak jsme byli, v pyzamu, syn v naruci a hotovka. Chtela bych dobihat z venku? Asi zbytecny stres, mam radsi veci pod kontrolou 🤣

@exbordelar ja nechtela 🤭
Hele ale muzeme si pripustit, ze clovek nemusi byt hned free nebo uzkostnej. Muze byt i jednoduse stredne racionalne nehystericky opatrnej 🙂

sahrazad1
19. bře 2024

Ono bohaté stačí , když se ditko vzbudí dříve , a nikde nikoho neuvidí ….psycho tohle . Chudák dítě . Stres jak blázen . Premyslej !

alianan
19. bře 2024

@sahrazad1 Tak přece mu nesedíš u hlavy, aby tě hned po probuzení vidělo, než dojdeš ze zahrady, také to pár minut trvá.😉

Tak si pohraje v postýlce nebo moje děti postýlky koukají z okna psy a převalují se ještě dlouho v postýlce, kolikrát je přemlouvám, aby se nechaly vyndat.🙂

jane46
19. bře 2024

@alianan Presne...
Co z tech deti vyroste, kdyz maji stres a psycho jako blazen, kdyz nikoho neuvidi hned jak oci otevrou... 🤔
To uz je fakt ulet... Ja byt takovou mamou, tak se ani v klidu 💩 Nebo berou spici dite s sebou? Vzdyt to dite z toho bude mit trauma, ze mama vegetila na toalete a ono se mohlo urcite minimalne stresovat samo samotinke v temnem a zlem svete...

jane46
Autor odpověď smazal
swan42
19. bře 2024

@jajulin ano, presne to si myslim. Spis jsem o tom dokonce presvedcena. Kdyz je vsechno tak, jak ma byt, tak se diteti neco stane snad jen kdyby se auto slisovalo. Jinak ne.

swan42
19. bře 2024

@jelenice_zavodnice a ja nekde tvrdim, ze umre xy deti v autech? Nebo nekoho dehonestuju? 🙈
Jen reaguji na komentar kde ten priklad byl trochu mimo. Psychopatovi se tezko vyhnes, fatalnimu zraneni pri spravny autosedacce + instalaci atd stoprocentne.

jelenice_zavodnice
19. bře 2024

@swan42 Dehonestujes rodice tou vetou o jejich neschopnosti dite spravne upoutat, obleknout a posadit do autosedacky.
Doporucuji podivat se na zmineny zdroj Besip, ze ktereho se dozvis, ze v CR za poslednich par let doslo k fatalnim zranenim ditete i v protismerne sedacce pri dopravni nehode. Neni bohuzel zadna 100% jistota ani v tomto pripade.

sarkoc
19. bře 2024

V této situaci bych nejspíš nechala, ale pro klid duše bych asi byla domluvená s partnerem, maminkou, kamarádkou, sousedkou apod, že do toho a toho času pisnu, že jsme doma a vše v pohodě. Kdyby se stalo treba něco z výše zmíněného a zpráva by nedošla, věděl by dotyčný, že je dítě samo doma. Mně se jednou stalo např, že jsem při vyndavani kapesníku z kapsy omylem vytáhla i klíče a ty letely rovnou do kanálu, jak jsem se po nich instinktivně ohnala, z druhý ruky mi vylít mobil a sice ne do kanálu, ale displej na tisíc kousků...situace, co nevymyslis, ale to je právě ten zákon schválnosti

me_druhe_ja
19. bře 2024

@swan42 takže dítě ve správné protisměrné sedačce, správně upevněné a správně oblečené je vlastně nesmrtelné, chápu.
Klidně i při čelním nárazu ve 130 v 25 let starým autě.

Asi to zkoušet nebudu ...

jajulin
19. bře 2024

@swan42 tyjo, opravdu ti závidím tvoji víru v autosedačky. Kdybych ji sdílela také, žilo by se mi líp. Ale nejde mi natolik věřit v kus plastu a polystyrenu, možná proto, že v nejbližší rodině mám zdravotnického záchranáře a profi hasiče.
@sahrazad1 fakt ti přijde normální, aby dítě mělo "stres jak blázen", když v okamžiku probuzení nikoho nevidí? Samozřejmě ho může vzbudit zlý sen, ale to přece není pravidlo. A jak jsi to praktikovala u svých dětí, jestli se můžu zeptat? Spala jsi úplně pokaždé s nimi? (bavíme se o spánku po obědě). Mně se kolikrát stalo, že jsem dítě zaslechla brouknout v chůvičce, šla za ním do ložnice, ale dítko vysmáté a bůhvíjak dlouho už vzhůru, nevypadalo ospale. To, že se vzbudilo, rozkoukalo a přebíralo si plyšáky v postýlce, nešlo v chůvičce vůbec slyšet.

tinaprofi
20. bře 2024

Tvl... Tragictejsi nez vase scenare uz jsou jenom zpravy na nove 😂

martinka_33
20. bře 2024

@tinaprofi a vis co vsechno se muze stat kdyz dite zdrhne ze skolky 🤣🤣🤣

swan42
20. bře 2024

@jelenice_zavodnice nazyvej si klidne fakta dehonestaci, to je.mi uplne fuk. Ano, i v protismerce je to mozne, kdyz neni spravne nainstalovana, dite je nespravne oblecene a spatne upoutane. To je proste fakt. Hadat se s tebou proste nebudu, taky doporucuju si o tom neco zjistit. 🙋‍♀️

ferda90
20. bře 2024

Tak male dite bych doma nenechala.

jelenice_zavodnice
20. bře 2024

@swan42 Kdybys znala fakta, tak vis, ze cesti rodice patri k tem lepe informovanym a odpovida tomu i nakupni statistika autosedacek.
Bohuzel, ty jses zrejme pouze jednostranny konzument marketingu a papouskujes to, co ti nekdo naserviruje na siti.
Tak doporucuji jeste jednou stranky Besipu, tam se doctes i evropske statitiky. 😉

swan42
20. bře 2024

@jelenice_zavodnice nevim o tom, ze bych psala, ze cesti rodice nepatri mezi ty nejlip informovany. Asi si v jiny konverzaci nez ja 🤷‍♀️
Ja doporucuju drzet se tematu a necpat lidem svoje domenky, ktery sis vymyslela mezi radkama.

jelenice_zavodnice
20. bře 2024

@swan42 Takze si to pripomeneme a taky se podivame, kdo do tematu o diteti doma nacpe jako prvni svoje radoby fakta o neschopnych rodicich z oblasti bezpecnosti autosedacek 😉

Strana
z7