icon

Je rozdíl mít dvě a tři děti?

andrrriiik
31. srp 2015

Ahoj holky,slyšela jsem názory,že rozdíl je jedno a dvě děti,a dvě a tři vyjde nastejno.Co je na tom pravdy?Je velký rozdíl mít dvě a tři děti z hlediska finančního?

Strana
z7
izzybickerstaff
3. zář 2015

Vsadím se, že pokud byste se jakéhokoliv dítěte zeptaly, jestli chce chodit tam a tam, nosit to a to, letět do tramtárie, bydlet na zámku a jíst prase na stříbrném podnose, tak by vám to odkývalo. Chtít víc, než mám, je prostě lidská přirozenost. Ale ne všichni jsou holt tak úžasně bohatí a ti druzí lidi chtějí mít taky děti. A pokud to není nějaký opravdu extrém typu děti v šusťácích z bazaru sedí doma a nemůžou nikam, tak si myslím, že relativně menší rodinný komfort děti přežijí bez újmy na duši. 3 děti mi pořád nepřijdou jako přehnaný počet pro lidi ze střední třídy.

veruska007
3. zář 2015

@finezuza Za mne opravdu velký rozdíl není. Pravda, ty kroužky... přemýšlela jsem o tom. Kdybych měla dvě děti, každé by asi mělo o 1 kroužek víc, takhle se ty peníze rozpočítají mezi tři děti. Zase 300,- za kroužek ve škole mi nepřijde taková pálka. Nejsme nijak extra movití, manžel má průměrný plat, který padne na splátku bydlení a bydlení, zbyde nám rodičák, oba máme přivýdělky, abychom vyšli. Čas od času si podám inzerát: vyměním modré za růžové - a mám oblečení pro dcerku. Nebo těch pár holčičích kousků koupím na bazárku nebo i ve výprodejích (teď jsem nakoupila dcerce trika za 29,-- v Pepcu, v Kiku a v Takku). Rodinné vstupné je skoro všude 2+2 - 2+3, takže to máš nastejno. Rodinné auto žere 6l/100 km, PC krásné ojetiny 70.tis. - no stejná, jako kdybychom kupovali obdobné auto pro 4. Holt na lyže asi jezdit nebudeme. Přes Billu jsme zatím vždy měli pobyt, kde se za děti neplatilo vůbec 🙂.

lenka5731
3. zář 2015

@izzybickerstaff kdo jsou to lidi ze střední třídy?

orchidis
3. zář 2015

@veruska007 Tyjo, kolik máte tu splátku? Průměrnej plat je teď kolem 25 čistýho, ne? To si nedovedu představit dávat měsíčně tolik za bydlení, to už by nás pěkně drtilo ☹. Ale zas budete mít za chvilinku splaceno 🙂.

bonulinka
3. zář 2015

Zatím třetí ještě nemáme, ale už teď můžu říct, že je to velký rozdíl. Ono asi i záleží na tom, jak jsou děti staré, jaký je mezi nimi věkový rozdíl atd.
Holkám je 13 a 11 let a teď čekáme neplánovaně třetí dítě. První velká investice bylo auto - vzadu jsme totiž neměli 3 plnohodnotné pásy a rozhodli jsme se pořídit i větší auto, aby se nám tam všechno vešlo ( máme ještě psa ). Pak kompletní výbava pro mimčo. Většinou tedy z bazaru, ale i tak se to nasčítá. Dcery už jsou velké a tak kroužky a vybavení do školy také něco stojí. Nikdo nám finančně nikdy nevypomáhal a tak i tu hypotéku na byt jsme si tenkrát museli vzít. Do splacení zbývá pár roků, ale teď až budu na rodičáku, tak to bude náročnější. Počítáme s tím, že k moři se určitě do té doby, než se zase vrátím do práce, nepodíváme.

Takže souhlasím s holkami nade mnou, že to prostě znát je.

Na miminko se těšíme a s manželem nechceme, aby to holky nějak negativně pocítily v tom, že jim řekneme, že nemáme na běžné věci. Přece jenom jsou ve věku, kdy spolužáci hodně srovnávají, co kdo má. Naštěstí jsou rozumné a chápou, že prostě to teď bude trochu jinak, než jak byly doposud zvyklé.

lenka5731
3. zář 2015

@orchidis cca 25 hrubýho je průměrný plat, 25 čistýho možná v Praze.

veruska007
3. zář 2015

@orchidis Splátky máme na 25 let, půjčovali jsme si 2 mil. Cca 14 tis./měs. splátky a necelých 10 tis. bydlení (realitka nám zatajila, že se na paneláku ještě splácí zateplení a rekonstrukce výtahů ☹ ). Taky jsme od rodiny nikdy nic nedostali, dokonce všechno, co jsem za rok uškudlila, teď padlo tchánovi na pohřeb, protože tchýně prohlásila, že ona to platit nebude... chjo chjo. A to nutně potřebujeme rekonstrukci, před 4 lety jsme koupili vybydlený byt po studentech, že do roka musíme zrekonstruovat. S takovou kdoví, kdy to bude ☹

izzybickerstaff
3. zář 2015

@lenka5731 dobrá otázka 🙂 Upřímně ani nevím, jestli se střední třída nějak přesně definuje. Dejme tomu lidi s průměrným platem? Já rozhodně nechci, aby to vypadalo, že mám něco proti dovoleným u moře nebo tak podobně, my sami máme s manželem docela dobré platy, takže se v tomhle o naše budoucí děti nebojím. Ale umím si představit, že bych měla daleko míň peněz než teď, a pořád by byla moje rodina spokojená...A tři děti mi opravdu nepřijdou nějak nepředstavitelně moc, abych si řekla, tyjo co je to za blázny, tolik dětí v dnešní době. Záleží, co má každý v hlavě jako "standard" a s čím je osobně spokojený, určitě je taky dost velký rozdíl v nárocích mezi Prahou a zbytkem světa 🙂. Já jenom nemám ráda, když to někdo prezentuje tak, že mít doma golfového šampiona, který létá do Thajska už od jeslí, je jediná správná cesta 🙂

shine2015
3. zář 2015

@izzybickerstaff tak ono je taky rozdíl když muž pracuje jako skladník a žena v kauflandu.....
Chce to všeho s mírou..... 😉

izzybickerstaff
3. zář 2015

@shine2015 jasně! 🙂

lu777
3. zář 2015

@izzybickerstaff jednoho takového golfového šampióna co popisuješ jsem shodou okolností znala... ale peníze nejsou všecko, nakonec se ten pár rozvedl...
jinak souhlas, já jsem pro zlatou střední cestu...

@lenka5731 průměrný plat se těžko odhaduje... já třeba v Praze jsem, pracuju na střední pozici a nikdy jsem 25 čistého neměla 😉 ono se to hodně liší podle zodpovědnosti a taky velikosti společnosti apod.... navíc v Praze jsou příšerné ceny za bydlení 😖 takže dostaneš třeba o dva tisíce víc jak někde jinde ale bydlení tě stojí minimálně o tolik víc...

zuny
3. zář 2015

@madrilena právě jak jsem psala je problém v tom, že levnější potraviny jsou méně kvalitní v ČR 😒 je mi jasné, že kdo nemá zahrádku, nemůže pěstovat, ale existují řezníci, trhy, ty rozvážky po městech s ovocem a zeleninou.
U nás jsme byli celkem postaveni před hotovou věc - manželovi prarodiče mu od mala vtloukali do hlavy, že v jejich baráku (mimochodem starý 80 let) bude jednou žít a když jsme tam chtěli začít něco budovat, zasekli se, tak se manžel rozhodl stavět nový. Bydleli jsme už dva roky u tchánovců, kde tchán taky nechtěl předělávat patro. Na druhou stranu potřebovali a potřebují od svého syna/vnuka pomoct, tak jediná volba byla zůstat ve stejné vesnici. Od nikoho jsme nedostali ani korunu, stavba trvala 3 roky a během stavby se narodil první syn, stěhovali jsme se 10 dní před porodem druhého syna. Teď dokončujem fasádu a venkovní úpravy a nezdá se mi, že máme něco víc extra, co se týká bydlení. Splácet budem ještě 16 let, ale hypo máme teď nastaveno na 13,5tis. Dokud jsou děti malé, nejsou takové výdaje. Manžel má průměrný plat a já rodičák. Pro někoho je to vražedná kombinace, přesto jsme do třetího šli 😉

finezuza
3. zář 2015

@veruska007 já to nemyslela až tak, že musíme šetřit. Zatím nemusíme, i když taky kupuju věci dětem převážně na bazárku. Do ojetého auta by manžel nešel. Spíš moje otázka byla, jak se cestuje se 3 dětmi, že v drtivé většině jsem zatím zažila prosazovat 1-2 děti ( ubytování, vstupné). My třeba máme to štěstí, že máme dům ale bez hypotéky. A ta udělá strašně moc v domácím rozpočtu.

veruska007
3. zář 2015

@finezuza Jj, úvěrem v podstatě přijdeme o jeden plat ☹. Ale co naděláš, bydlení ve velkoměstě je drahé a bydlet se musí.
Ad vstupné: skoro všude je kategorie "rodinné vstupné" a je to pro 2+2 - 2+3. Takže nastejno.
Ad ubytování: jezdíme přes Billa Travel a volíme rodinné ubytování. I když je to oficiálně 2+2, dá se domluvit (už 2x se nám to bez problémů povedlo), že třetí dítě je bez lůžka, příp. bez servírované večeře (tak prostě požádáme o talíř navíc a ono se to nějak rozdělí).

nonnni
3. zář 2015

@finezuza u stupneho je to na chvili v pohode, protoze prtata tak do roka nekdy dvou neplati...a spi v postylce, coz je take casto zadara, nebo za par korun. A sni, jak vrabci. Tak od dvou let nejmladsiho ditete to zacina byt zajimava kovbojka. Nejistejsi jsou apartmany a vlastni doprava. At jiz letecky, nebo autem.

pokud musis byt v hotelu (treba potrebujes jen jednu noc a apartman ti v sezone na jednu noc ne kazdy rad pronajme, zejmena treba o vikendech), tak budto family rooms, nebo rozdelit dospele do dvou pokoju, nebo pak uz vetsi deti mohou byt samy...

akankeo
3. zář 2015

@madrilena ja ale nepisu ze je spatne ject s rodinou k mori, nebo na lyze, spis jde o to za kolik, kam a jak. Muzete ject to 5ti hvezdickoveho hotelu s all inclusive stejne tak jako po vlastni ose treba do blbeho chorvatska, coz si kdo aspon trochu setri muze dovolit skoro kazdy a je to vetsinou i vetsi sranda. Ja se spis snazim psat, ze je opravdu nejlepsi jit zlatou stredni cestou a ze kazdy ma v hlave zcela jina meritka toho, co v zivote potrebuje a nepotrebuje aby se citil jako stredni trida. My treba dame 20000 mesicne za bydleni (pocitam samozrejme vse), 10000 za auto, k tomu je par dluhu, rozpocet na zakladni vydaje a neplanovanou zabavu je kolem 60-65000, ostatni prijmy uz jdou na dali veci jako dovolene, setreni, ale mame vyssi platy. Bezne rodina zije treba s 30000 rozpoctem, ma 3 deti a i k tomu mori sou schopny dojet, proto mi prijde trosku silene, jake standarty tu nekteri popusiji, ano, kazda dame diteti to nejlepsi co umime, ale na tom jestli jsmedobri rodice a dobre deti vychovame prece tohle vubec nestoji a za me skoro vzdycky kdyz si sahnu po luxusu kdy de o dovolene a vemu tam deti, tak je to ztrata casu a penez, v lepsim hotelu se taky clovek uz musi nejak chovat a ty presuny to je proste za trest, radsi budu v apartmanu, kde budu mit soukromi i pri jidle a budu po jogurtu moct sahnout kdykoliv si holka vzpomene a ne sebou nosit mraky a mraky veci z jedne casti hotelu do druheho a porad se nejak organizovat, taky chci mit na dovolene trosku klid a to i ty deti 😀...

andrrriiik
autor
3. zář 2015

@zuny Jéžiši,a proč jste podle některých socky?Mě připadá,že lidi závidí,proto tohle říkají.

Já,když čekala syna,a oznámila to jedné kamarádce,tak se úplně zhrozila,že jak uživíme dvě děti,vždyť mám jen alimenty(rodičák mi vzali kvůli střídavé péči na dceru)a manžel jen 8000 plat.Když jsem ji vysvětlila,že mám i příspěvek na bydlení a po porodu budu mít rodičák,a že manžel má těch 8000 jen dočasně,že pak bude mít min.20000,začala orodovat tím,že jsme jen v podnájmu,že mám chlapa,co nemá ani svůj byt,jen auto,a že nemám odpracovaných dost let,že po mateřské nenajdu práci už vůbec se dvěma dětma.Jakobych ji měla větší šanci najít s rokem navíc.Navíc řekla,že když nemůžu najít práci ve Fulneku,kde bydlím,ať dojíždím z Fulneku(2 a půl hod.cesta vlakem,zpáteční jízdné denně kolem 200Kč).No na to jsem ji řekla svoje,jak je to daleko,že projezdím tak 4000,tak mi řekla,že nemám pravdu,že tam v práci mají jednu,co takhle dojíždí.No nedala jsem se,a vypočítala jsem to,co bych projezdila,tak ji sklaplo.No já ji s radostí oznámím,že čekám malé,a ona to takhle zazdí,a zkazí mi radost 😕

akankeo
3. zář 2015

@nonnni ono kdyz se hleda, tak hotely maji taky pro vic, jen se to musi vcas rezervovat, nedavno nam dali mezonetovy sestiluzak, dole obyvaci prostor, nahore loznice, neoddelena teda, abychom se ve 4 nemackali na 3luzaku s detskou postylkou, hotel Dvorak, obcas jezdime 2 rodiny a casto to mame taky takto spojene, v kazdem vetsim meste se nejaky hotel pro vetsi rodinu najde, ale tyhle akce sou planovane, rezervujem to aspon 3 mesice dopredu. Kdyz sem potrebovala den predem nedavno sehnat hotel nebo apartman ve Zline na jednu noc, tak to byl boj sehnat i 3luzak 😀

nonnni
3. zář 2015

@akankeo jj, kdyz clovek vi predem, tak muze hledat...ale treba kdyz ted v pondeli jsme se rozhodli jet na vikend pryc, tak jsou ty moznosti lehce jinde. Tedy, ne uplne vzdy, ale casto proste je to uz oklestene.

marketa11112
3. zář 2015

@lenka5731 25000 hrubého, jenze on to nemá každý. ted třeba manzel ma i vic, ale také delal za 13000 hrubého , když nebylo zbyti.. ono je to jak kde... a pak třeba plat muze na splátky a bydleni padnout lehce... zalezi na kraji , ve kterem clovek bydli ( třeba u nas v usteckem je to bida), zalezi na vzdelani, stesti, známých.. je toho hodne..... tedy mnoho faktoru jak a za kolik sehnat praci....
@orchidis

jinak ja myslim, ze pokud jsou deti brzy za sebou, v rozpoctu je to méně znat, nez když jsou třeba dve starsi a pak prcek......my ted planujeme druhé, brzy po prvním a vse si nechavam, takze krome jidla a plenek nas prcek nebude stat nic. tedy pokud se rozhodnu konecne používat ty plenky latkove a podari se mi opet chvili kojit, tak vlastne na zacatku nic...... ale manzel je z dvojcat, mel staršího bratra a pak prisli dvojčata, takze je sice mala pravdepodobnost, ze se to u nas stane, ale je... pokud by se to stalo, museli bychom vymenit auto... prodali bychom to co mame a koupili vetsi, zase hold starsi, museli bychom něco pridat.. ale zase musim rict, ze o nem mluvime i ted, na domek, zahradu apod. je porad neco potřeba vozit, vecne se do auta, a to mame kombika , nevejdeme... kocar zabere hodne mista...... libyl by se nam trafic nebo něco podobného..... ale to by asi bylo vse... postýlky se nam sesli i ted tri, ohradku mame, hadriku spoustu.... kocar bych prodala a koupila jiny....... skrin velkou do pokojiku jsme chteli casem delat stejne, takze by se to asi jen urychlilo....... u nas by se asi fakt resilo hlavne to auto....
jinak jsme na vesnici , i ted si většinu věci na prikrmy vypestuji, nebo sem tam něco mam od mamky ( je ve meste, ale ma zahradku). ted jsem třeba koupila jen batat a kapustu, ale třeba mrkev a cuketu a další nemusim.. nejake ovoce uz pomalu mame ( stromy mame ještě male), ale porostou a to malo , co je ted, hazim do mrazaku na zimu. jinak vim, ze jsme schopni ještě usetrit, uskromnit se.. strasne zereme, hlavne vecer dobrutky, manzel zboucha u televize klidne kolac, který upeču, a ještě cokoladu a chipsy... proste by toho uz tolik nemel.....osázela bych vic zahradu a vic pestovala.... snad bych zase zvladla i privydelek z domova, proste bych asi potrebovala s dětmi malicko pomoci, třeba od babicek, abych mela trosku casu na praci a prispela do rozpoctu ( navíc me to bavi)... myslim, ze dokud by deti byly male, zvladly bychom to v pohode.... pak bych zase sla do pryce, deti do skolky, a ja bych prinasela vyplatu vyssi nez rodicak, tak bychom to také zvladli... clovek se hold musí vic snazit, když je vic deti... ale zase si myslim, ze detem to strasne prinese.... mit sourozence, navíc vekem blizko k sobe , musí byt super..... ja třeba jako dite byla doma a v rodine sama..... bracha byl o 10 let starsi, sestrenice a bratranci o 7 -- 12 a ja proste nemela nikoho na hrani, spis mi ublizovali......jo, kamaradi super, ale ty nejsou doma, nejsou na zahrade, nejsou tam vecer, nejsou tam na rodinnem vylete, ani o toho more..... ja bych třeba s dětmi ted k mori nejela, když vidim , co se v tech zemich všude deje, ale snad se to spravi.. kazdopadne deti tam nemusi byt porad, ale třeba ob par roku? ja jsem ted spis pro vylety u nas, hrady, zamky , jeskyne apod.? pripada mi, ze jsme zapomeli, jak je v cechach krasne a nemusi to stat hromadu penez.... tedy da se jet i vlakem , ale při pocetnejsi rodine , je t o asi autem levnejsi... ale je mnoho aktivit, ruznych akci pro deti, které nemusi stat furu penez... ale stoji něco vždy..... kazdopadne jit do lesa na houby je pro deti také super, koupat se k rybniku, jet na rip .....proste jet oho mraky.... ale třeba more je také pekne... proste chce to od vseho něco. a myslim, ze pokud rodice chodi oba do práce, trosku setri na beznych vecech a nevyhazuji peníze za kaficka po restauracích, pivecko, cigarka, proste za zbytecnosti a navíc se trosku snazi ( ne jen vymlouvaji), tak se 3 deti zvladnout daji dobře...... nevidim třeba důvod, proc by doma mělo mit kazde dite svůj pocitac. staci jedne rodinny a vystřídají se, ne? třeba u nas bude vzdy i jen jedna telka. proste se všichni domluvime ( at stridanim ci hlasovanim ) na co se budeme divat... i tak se deti a vlastne i dospeli uci souziti a respektu k ostatním. o dobrutky se deti mohou delit a navíc se daji sdetmi i hezky vyrábět doma .. spoji s epro ne zabava a uzitecnost ( nerikam , ze všechny)... ale proste si myslim, ze deti se vsim v zivote uci.... zalezi uz jen na nas rodicich , co jim chceme a nechceme dat.. dle mého zabava, hry, vylety ,... jsou dulezitejsi nez peníze, ale nejaky standart by byt mel... deti by nemeli byt uplne vyrazeni z kolektivu.....nemusi mit mobil za 10000, třeba jen obyc, ale měly by ho mit.. pak uz je na nich, jak jsou schopni vysvětlit ostatním , proc nemaji ci nechteji lepsi........a na rovinu, ikdybych vyhrala silene prachy a nemusela chodit do práce, me deti by toho měli dost, ale nikdy ne vse... jsem ochotna detem plnit jejich sny, ale musí k tomu sami prispet..... ja mela snu mnoho a nikdo mi s nimi doma nepomohl, ba naopak, vse mi bylo haneno a spis hazeny klacky pod nohy, tak presne vim, jak nechci , aby to bylo u nas doma... kazdopadne prachy jsou pekna věc, mam je rada, snazim se setrit... trosku... i ted... třeba na horsi casy ci lepsi věci.. ci třeba ty deti.... a vic by s e nam jich hodilo vždycky a vsem , ne? deti jsou vždy zatez, někdo si je porizuje pro peníze a nemuseni pracovat -- pak jsou deti chudaci, jiny pro radost.. ale ani tam nemusi byt každý milionar, ne? myslim, ze se to zvladnout da, jen clovek musí hoold trosku setrit. nejdulezitejsi je se nadlabnout a nechodit nahy a bos. vse ostatní nemusi byt uplne nobl...

zuny
4. zář 2015

@andrrriiik asi proto, že máme ty tři děti 😀 je pravda, že po výletech teď nejezdíme, letos jsme byli poprvé na dovolené za x let a manžel moc do hospody nechodí 😉

andrrriiik
autor
4. zář 2015

@zuny Aha,no takové lidi mám nejradši 😕 Mě ta kamarádka taky pěkně nas*ala,jsem se s ní tenkrát i pohádala.A musím říct,že se máme teď lépe,než ona.Co z toho,že má chlapa s barákem,když nikde nejezdí,a to pracují oba,a mají jen jedno dítě,a ještě tvrdí,že druhé by neuživili.No to by mě zajímalo,co s těma penězma dělají,že by si ho nemohli dovolit 😕

shine2015
4. zář 2015

@andrrriiik já se přiklání taky častěji k vícero dětem než jedinackum,ale neodsuzuji je....proč té zajímá do dělají se svými penězi??? Třeba jsou jen zodpovědní a mají reálnou obavu pokud mají hypotéku,aby dítěti doprali co uznají za vhodné....já si myslím,že třeba její extrémní názor vůči tobě není správný stejně ale tak jako pohled tvůj na ní....na jedné straně se cítíš ublizena,nebo že ti to bylo líto atd ale na straně druhé promin,se vůči ní nechovas lip.....

shine2015
4. zář 2015

@andrrriiik PS když nikam nejezdí asi ji i jemu došlo že na to nemají.....možná i proto nemají další dite....vůbec když jsou v práci porad....

A mimo to, každý extrém není dobrý.....a tohle přetahování kdo se má lip nebo hůř nebo kdo si myslí nebo žije nejspravneji je úplně z cesty.....každý má jiný život i priority a to že já si myslím že A je nejlepší a nejspravnejsi ještě vůbec neznamená že B je špatně nebo že A bude pasovat do života někomu jinému stejně jako mě......a co my víme jak je nebo není tvojhe kamarádka spokojena a jak se mas ty lip ;) to nic ve zlem....

lenka5731
4. zář 2015

@andrrriiik taky mě pobavilo, že na lidech musí být VIDĚT, co dělají se svými penězi.

andrrriiik
autor
4. zář 2015

@shine2015
@lenka5731 Mě je úplně šumák,co dělají s penězi,jestli mají na to a na to,a jestli někam jezdí nebo ne.Nikdy jsem tohle u ní neřešila,ale né,že mi bude vyčítat druhé dítě,protože oni si ho nemůžou dovolit.Prostě mi přišlo,že snad závidí,že jsme si druhé dítě dovolit mohli,i když jsme jen v podnájmu,a oni ne,i když mají pěkné příjmy a barák.Hypotéku neplatí,barák je jeho po rodičích,v práci nejsou pořád.Ona spokojená s ním není,neustále ho podvádí,takže to nebude asi jen o tom,jestli si dítě můžou dovolit.Hlavně,že má chlapa s barákem.Pardon,ale když ona mi bude vyčítat to,že jsem spokojená ve vztahu,i když chlap má jen auto,tak já ji klidně řeknu:A co z toho,že ty sis našla chlapa i s barákem,když vám vztah neklape?

lenka5731
4. zář 2015

@andrrriiik neznám tu situaci, ale teda spojení "našla si chlapa s barákem" mi nahání husí kůži.

shine2015
4. zář 2015

Moje nej kamarádka má děcko už dospělé a vím že by mimi chtela a myslím že by to zvládla.....pořad s mužem řešili zda ano nebo ne.....a teď má přes 40 a už do toho nejdou....je báječná holka a má skvělého muze, z jejich dítěte je taky skvělý člověk...slušný,zodpovědný.....mají hypotéku ....oba pracují a mají dobře příjmy,ale já jim rozumím. Jsou zodpovědní . a nikdy by mě nenapadlo o ní mluvit že se mám já lip že čekáme třetí atd. Mám ji rada a přestože ji to někdy mrzi,má spoustu přátel, milujícího muze,teď se vrhli na společný zajem- koníček....a jsou spokojeni.....
A co je správně nebo není správně v jejich životě mi nepřísluší hodnotit.....kdyby si mimco pořídili a jeden nebo druhy přišel o práci, budou psychicky v hájí.....a oni ponesou na svých bedrech to že mají dítě. .nemyslím že by to nezvládli, to vůbec ne.....ale prostě mají reálnou obavu a raději volí jistotu....a nikdo nemá právo je soudit nebo říkat co by zvládli a nezvládli....je to báječný pár, upřímný, díky Bohu že se s nimi znám....vždy se zasmejeme,nejsou zli,zavistivi,nepřející......

andrrriiik
autor
4. zář 2015

@lenka5731 Proč?Ono to tak je,a vyčítá mi,že můj chlap barák nemá.Že jsem nebyla schopná si najít chlapa,co má barák nebo aspoň svůj byt.Joo,to se ji to mluví,když ten chlap má barák po rodičích,a nepořídil si ho sám.

madrilena
4. zář 2015

@shine2015 přesně, trefila jsi do černého... "třeba jsou jenom zodpovědní" - o to právě jde; ono je asi celkem jednoduché pro mnoho lidí si děti udělat a na budoucnost nemyslí; ono se to totiž s penězi jen tak neudělá, peníze buď jsou anebo nejsou; nemám nic proti tomu, aby si pořizovali 3 děti lidi, kteří jsou schopní děti zajistit; pokud si někdo nadělá doma školku a pak brečí, že práci s x dětmi nesežene a na co vše má nárok, tak to je fakt nezodpovědnost maximální; a nejvíc to pak odnesou právě ty děti - to vím přesně díky případu z blízkého okolí; děti mají být šťastné a ne, že dítě nemůže chodit na kroužek, protože maminka chtěla doma školku

Strana
z7