Kdy děti začínají chodit?
Mám 10 měsíční dceru, umí vše co by měla umět, i doktor říká že je vše jak má být, tabulkové dítě... Umí sedět, leze, staví se na nožičky. Ale tuhle jsem se bavila se svým ex o dětech, a ten mi nepřímo řekl že je moje dcera divná, že jeho děti už v 7 měsících chodili. Když jsem říkala že ale podle doktora je vše jak má být, tak se do mě ještě pustil co to mám jako za doktora. A já teda nevím, fakt je moje dcera opožděná? 😢
Nesmysl, pozdější chůze, nemyslím nijak extrémně, ale do 1,5 roku je lepší než příliš brzy, v 7 měsících ani většina dětí nesedí, velmi důležité je lezení pro posílení zad. Obě naše děti chodili až po roce a půl. Syn se tedy narodil o sedm týdnů dříve, v roce se začal plazit, tři měsíce a nelezl, tak jsem zašla na fyzio a hned mu pomohla, lezly obě půl roku a krásně si posílily záda. Mladší sice narozená v termínu, ale měla svůj čas, vše dělala správně. Mrkněte na psychiatrický vývoj dítěte, základ je dítěti nepomáhat - neposazovat, nedávat do chodítka, nedržet za ruce, aby chodilo. Podle fyzio už se nebere jako standard, že děti chodi v roce, i když většina dětí začne v tomto věku dělat první krůčky, dříve se děti dávaly do ohrádek a nutili je to jít do výšky, dnes, pokud mají prostor, opravdu déle lezou a je to to nejlepší. Tohle vím vše od fyzio, i co mám kamarádky v tomto oboru. Jakkoliv nepomáhat a nezrychlovat mně osobně přijde nesmírně důležité a byla jsem v tom striktní. Ex neřeš, evidentně není v pohodě, když má tendenci do tebe takto rýpat. Věř sobě a svému dítěti.
* psychomotorický ne psychiatrický 🤪😂
@lennus Na ten vývoj jsem koukala, já od jejího narození pečlivě sleduju jestli dcera umí to, co zrovna má umět... Já chtěla hlavně znát názor jiných maminek, protože tohle se mi zdálo divný, že by všechny děti měly umět v 7 měsících chodit.
Snad jsme tě tu uklidnily, chápu, že u prvního dítěte člověk prostě neví. Mně to u dcery nevadilo, je dubnová a začala v listopadu před tím druhým rokem. Přišlo mi to vtipné, že je sice donošená, ale pomalá jak brácha předčasně narozený, ale tím, že lezla, byla jsem naprosto v klidu
@lennus Jo uklidnily, moc děkuju 🙂
Ahoj mám 14 měsíčního a sám ještě nechodí. Očekává se ze to bude spis později. I podle fyzio. Pozdě sedel= pozdě se rozchodi.
Jen jestli tím ex nemyslel chůzi v chodítku. Takoví experti taky jsou, že chůzi v chodítku už považuji za normální chůzi a ještě se tím chlubí... stejně tak sezení.
@skarol No jo ale přece nebudu kupovat chodítko aby si malá ničila záda...
To byl nejspíše příklad zcestných názorů na to, co znamená "chodit". Chodítko rozhodně nekupovat!!
Já bych fakt chtěla vidět dítě, co chodí už v 7m, to bych si i natočila a v dospělosti se poptala, co na to říkaj záda
hele on mozna nekecal, jen je jako vetsina chlapu a nevi kolik dite presne ma mesicu.. plus minus par mesicu je pro ne normal.
Já to myslela tak, že někdo dá dítě do chodítka a chlubí se, že dítě chodí. Posadí ho do židličky, dítě tam vrávorá a chlubí se, že sedí. Přitom ty děti nesedí, nechodí. Rodiče to často dělají jen aby se mohli chlubit. Není to závod, každé dítě má svůj čas. Opravdu kvůli svému ex chodítko nekupuj 😁, zvládne to samo, má svůj čas 🙂. A celkově je lepší tyhle věci s nikým neprobírat a jet si svoje.
@tulikiss ☺
@skarol Určitě nebudu kupovat chodítko, chci aby se malá vyvíjela podle svého. I sedět a lézt se naučila sama🙂
Naše nejmladší začala chodit v devíti měsících a byla rarita, všichni včetně doktorky jsme z ní byli na mrtvici, kam jako spěchá. A okolní maminky taky nechápaly. Oba starší synové začali někdy po roce, kolem třinácti měsíců. Ono taky někteří rodiče vodí za ruce a mají pocit, že dítě skvěle chodí 🤐 Ale naprosto chápu, tohle srovnávání je mor a člověka to strašně snadno rozhodí...

Chlapi o tomhle nemaj vůbec přehled a divím, že nějaký ex má potřebu se vůbec k něčemu takovému vyjadřovat.. Moje straší dcera chodila v 9mesicich a byla široko daleko jediná kdo tak brzo chodil, upozorňuji, že za ruce jsme ji vůbec nevodili, ona už od narození byla v pohybu napřed.. Mladší dcera naopak rozchodila se az mezi 13-14mesicem.. Co vím, tak tabulky uvádí normu až do 18mesicu.