icon

Kdy začít usínat bez uspávání (nošení, kolíbání)?

agnesse
19. říj 2016

Vím, že je tu spousta diskuzí, ale většinou jsou starší a já bych ráda slyšela aktuální názory. Máme měsíční holčičku. Podle toho, jak vyjde kojení, tak ji dáváme spát v sedm nebo v osm. Pokud ji položím do postýlky nespící, tak většinou začne po chvíli řvát a můžu chodit po každých pěti minutách hladit, ale to jakoby vůbec nevnímala, ale prostě řve a řve. Může to trvat i hodinu. Někde jsem četla, že se nemá vytahovat, ale jen pohladit, ale to nemá žádný efekt. Často to končí tím, že ji mám v náručí a snažím se jí více méně uspat. Někdy je tak rozespalá, že ikdyž ji položím napůl bdělou, tak usne, ale jindy je za pět minut čilá jak rybička. ☹
Jak postupovat, prosím poraďte 🙂

lucillered
19. říj 2016

Ja mam deviti mesicniho chlapecka, ze zacatku jsme uspavali v postylce, pak v posteli a ted po prvnim ockovani a nemoci uspavamev naruci. Snad ho to brzy zase prejde, ale jinak proste neusne. Ale kamaradka ma svou malou naucenou do postylky, pusti kolotoc jednou, dvakrat a spi. Pokazde ve stejnou hodinu. Obcas ji zavidim 🙂 na toho naseho raubire to neplati.

tomikjoejoe
19. říj 2016

U nás hodně pomohlo nakrmit, pevně v postýlce zavinout - měli jsme zavinovačku Swaddle me a super, dát dudlík a pustit bílý šum. Sice to chvilku trvalo než se dítě naučilo držet dudlík, ale rychle se naučilo usínat samo. Jak děti rostly, tak jsme odbouraly to zavinování a cca do 2 let jsme měli klid, pak se naučily vylézat z postýlky a učíme je spát samostatně zvonu 🙂

Nebo netrápí malou prdíky? První tři měsíce mi nejstarší prořval pravidleně noc co noc dvě hodiny v kuse, než se naučil pořádně si odříhnout a přišli jsme na to, že potřebuje hned po jídle zavinout, aby tolik nemával rukama a nohama a netlačilo ho to v bříšku.

panickatlamicka
19. říj 2016

A kdes prosim te cetla, ze se nema vytahovat? To dite chce byt s tebou, copak ti instinkt neveli ho pochovat a mazlit? Proste si nech mininko u sebe, ono nechce zadny nahrazky kontaktu. Chce tebe. A precti si spis, co takove “cviceni deti" muze zpusobit.

texetka
19. říj 2016

Dyt je malinká, má teprve měsíc. Chce být s tebou, cítit tě ... Proč ji nechceš mít u sebe ?

lenatu
19. říj 2016

@agnesse taky se přikláním k tomu, že byste s miminkem měli být co nejvíc spolu. My se synem když byl takhle malý tak jsme usínali spolu i spali (dokonce i v porodnici)..spal mi na břiše a manžel nás z obou stran zabarikádoval polštářema 🙂. Když mu byli 2 měsíce uspavala jsem v náručí v zavinovačce, nebo v posteli na sobě. Teď je mu 6,5 měsíce a sám už asi od 4 měsíců chtěl usínat vedle mě v posteli, protože je velikej a bylo mu to na mě nepohodlné a v zavinovačce být nechtěl. Takže teď usíná vedle mě v posteli..dám mu mlíčko, povím pohadku, pohladit a pusu a dělám že spím a do 5 minut je tuhej. Teď už mi 3 krát po sobě usnul v postylce..stejný průběh jen se napapal tam a dobrý..chce to čas, ono se to časem poddá 🙂. Měli jsme to stejné, taky třeba zamhouřil oči, já myslela že spí, dala ho do postýlky a očička jak baterky 🙂. Chce to čas, výdrž ono se to zlepší 🙂

dora13
19. říj 2016

Devet mesicu byla u tebe, je logicke, ze ted si ze dne na den nezvykne na velkou postel, proste chce byt s tebou, je to naprosto prirozene. Mesic je jeste strasne malinke miminko, takovymto treninkem niceho nedocilis a akorat ji budes trapit. Nektere deti samy usinaji, maji to proste v sobe a nektere proste ne. Rid se svym materskym citem a instinkty a ne tim, co sis nekde precetla a bude vam obema lip🙂

janina29k
19. říj 2016

Matýsek měl různá období, jak usínal. Prvních šest týdnů usínal až ve 2ráno, to byl záhul. Ale vydržel v postýlce jen vyžadoval dudák. Pak jeden čas usínal u mě v náručí, pak zas, že jsem mu zazpívala pár písniček a pak si v postýlce sám broukal. No a pak to nejhorší, musela jsem ho nechat vyřvat a pak teprve se nechal uspat, zase v náručí.
Opravdu bych se řídila miminkem, jak mu to bude vyhovovat. Nějaký pravidla a takový věci, řeš až bude starší. Teď to stejně nepochopí a chce to, co zná nejvíc.. svoji maminku 😉

finny
19. říj 2016

Mám čtyřměsíčního chlapečka a nenechala bych ho v postýlce plakat, dokud by neusnul. Neignoruj svůj instinkt. Mimčo chce cítit Tebe a věřím, že ti není lhostejný, když brečí. Náš malej je zvyklej, že kolem sedmé je převlečenej do pyžámka, v náručí mu zazpívám pár písniček (vždy stejné a ve stejném pořadí :D). Když usne, jdu ho dát do postýlky, většinou ještě otevře oči a koukne na mě, párkrát pohladím po hlavičce a on usne.

lusynkova
19. říj 2016

Nevěřila bych, že ještě v dnešní době nechávají matky své děti plakat... Je to moc smutné ☹

leki
19. říj 2016

Ja si malého naucila usinat u prsa a jinak moc neusnul. Kolem 6.mesice me to přestalo bavit. S metodama nechavani mimca vyrvat asi moc nesouhlasim. Jednoho dne jsem se rozhodla, ze to musi prestat. Nejdriv jsem ho prestala uspavat u prsa v poledne a vecer, lehla jsem si s nim do postele, pevne privinula aby neodlez a jak usnul, prendala ho do postylky. Zpivala jsem nebo poustela bilej sum (fen z uspavace.cz) . Zezacatku se vztekal i 20 min., byl celej rudej, ale rikala jsem si, ze kdyz je najezenej, prebalenej, semnou.. Ze ten rev je jen vydirani. Tak za necelej mesic to pochopil a naucil se usnout do 5min (davam vzdy hodku po obede a vecer v 8:30). Pred 14ti dny (7, 5mesice) jsem zavedla uspavani v postylce. Drzim ho za ruku a zpivam mu. To pochopil rychle, a uz usne taky do 5 min. Planuju zavest usinani v postylce v noci. Podle me kdyz vyttvas na tom, co si rozhodnes, ze je nejlepsi, tak mimco to pochopi brzo, hlavni je neustupovat a striktne to dodrzet. Malej sice jeste neusina sam, ale to mu brzo zavedu taky😉

neeva
19. říj 2016

Je to jen můj názor, ale měsíční miminko bych tedy plakat nenechala. Mam půlročního chlapecka a taky neusne sam. Nechováme dlouho, chce jen po mlicku chvilku pomazlit, v naruci zavře očka a pak odkládám. Trvá to par minut. Je už a to zvykly a odnaučovat ho zatím nebudu, rostou nam zoubky.

terez225
19. říj 2016

Ahoj nečetla jsem předchozí komentáře, ale u nás 10 měsíců to je tak že malá pije mléko z flašky u mě v náručí buď u toho vytuhne a začne se odtahovat tak jde rovnou do postýlky. Pokud ne tak jsem i ráda že si ji můžu chovat a mazlit se s ní ( usíná do 10ti minut) je to taková naše chvíle, kdy ji mám sama pro sebe...... A vůbec mi to nevadí. pak ji položím a spí do rána. Myslím že mimco v 1. Měsíci patří k mámě do náruče, ani nemá rozum z toho kdybys ji chtěla učit usínat samotnou. Počkej až povyroste ať má jistotu, že když zavolá maminka je ti pro ni a přijde. 🙂

kika_21
19. říj 2016

@agnesse Nejlépe se uspává, jak sama píšete dítě, unavené . Ideálně pohybem-hřiště, procházka v přírodě. Náš malý -3 roky-dnes už třeba ve 23 hod přijde sám do kuchyně. Pochovám a odnesu zpátky.Postupně navykejte, že je dobré v noci spát.Utahávejte přes den -ne nadbytkem zážitků-spíše naopak. Hlavně pohybem.Nesmí ale být už přetažení-pak nemohou zabrat-mozek jede, i když by tělo chtělo-mluvím zejména o přetažení duševním.Např. moc pohádek na PC.To je tak u nás-tak asi všude. 😉

lusynkova
19. říj 2016

@kika_21 Tak zatím jde o měsíční miminko... 😉

aninousek
19. říj 2016

Syn 21měsíců nejdříve stačilo položit spal ,přišlo očkování ,zuby usínal do roka jen na ruce pak zase usínal sám v postýlce po dovolené návrat k náručí trva dodnes někdy stačí sedět v polosedě a mít ho na sobě jindy musím stát a houpat v náručí 😀 .Někdy je to opruz přiznávám ,ale zase v 10 letech snad už houpat nebude chtít 😕

oplatecka
19. říj 2016

@agnesse Miminko je ještě moc malé. To, že nechce být v postýlce, je úplně normální. Nejlépe se cítí v náručí u své maminky. Zkus poslouchat svůj instinkt a vyjít děťátku vstříc, určitě se to vyplatí. A nevěřit tomu, žes někde něco četla. Internet je plný blbostí...

astyna
19. říj 2016

V šestinedělí spal syn se mnou v posteli - resp. mezi mnou a manželem. V postýlce se pořád neklidně myšil, takže jsme ho nechala spávat na peřině, na sobě měl jen deku. Sám v postýlce spí asi od 2. měsíce. Ono nikde není dané, kde dítě a kdy má spát. Pokud se chce chovat, tak si pořid šátek/nosítko, ať si ulehčíš rukám. Já jsem teda nikdy tak neuspávala, když nemohl zaspat, tak jsem mu zpívala, nebo ho hladila, z postýlky jsem ho nevytahovala.

kika_21
19. říj 2016

@kika_21 Měsíční miminko bych klidně chovala až do alelujá, je mu úplně jedno, zda je noc nebo den-a nám rodičům holt to musí být zatím jedno také.Nejenže v deseti letech nebude chtít houpat, ale žel ani chovat 😕 , tak si ho užívejte.Já bych si taky nějaké pochovala i v noci, ale už mám toho našeho tříletého a velké holky a ještě jednoho desetiletého chlapce, ale ten netouží po mamince, spíše po mobilu. 😖Asi od roka jsme učili děti, že se má spát v noci, postupně, žádné nechat vyřvat, ale krátce navštěvovat, s tím, že po 20. hodině jsem protivná, řeším, čeho se bojí, ale neřeším houpání-už totiž melu z posledního. Kdyby mě někdo houpal, uspával atd., neusnula bych.Nechat vyřvat je nesmysl, to, že je dítě se mnou, by nemělo mít za trest. Mělo by pak už vědět, že není divadlo, tudíž i divák může spát v klidu.

naomi6
19. říj 2016

@agnesse Byla jsem dnes na pěkné přednášce a paní psycholožka nám říkala, že do šesti měsíců se dítě nedá nijak rozmazlit, takže můžeme s ním spát ještě společně v posteli, nosit, chovat, houpat, ale od toho 7. měsíce už by si mělo zvykat na to, že má svou postel, učit ho usínat v ní. Já jsem teda dcerku jako malé mimčo nosila třeba celou noc, byla hodně uplakaná a neumím si představit ji nechat řvát. bylo to náročné, ale zvládlo se to. Držím palce 😉

mejbellina
19. říj 2016

Tahle metoda se doporučuje až nejdřív od půl roku, takže do té doby skákej jak dítě píská. Chce se chovat, chovej ho a třeba celou noc ;) Někdo má to štěstí, že miminko usíná snadno a nic moc k tomu nepotřebuje, ale my ostatní si ten spánek prostě musíme vydřít. Takže jestli na ní platí chování, nažhav bicáky a směle do toho ;)

piwinka
19. říj 2016

Já malou naučila hned od narození ze ji na večer dam do postýlky zapnu kolotoč a odcházím. Když plakala dala jsem ji dudlika a odešla jsem. Je fakt že do postýlky jsem ji dávala jen na noc aby věděla že se tam má spinkat. Přes den jsem ji mela v obýváku na sedačce .

kkubikula
19. říj 2016

Prvniho syna jsem rozmazlila.usinal s nami v posteli,nemohla jsem nikam vyrazit.ted u 9 mes.uz to neudelam.do 3 mesici usinal pouze v naruci.ted napapame, pochovame,ale usina v postylce.v nasi posteli jeste nespal.syna miluji,ale nejsem otrok.

agnesse
autor
23. říj 2016

Díky všem za odpovědi. Nechala jsem ji plakat asi dvakrát a vícekrát už ne protože, jak píšete nemám to srdce. Nakonec jsme spíš přišli na to, že malá pláče spíš kvůli něčemu co ji trápí než kvůli tomu, že by se chtěla chovat. Začali jsme občas používat kapičky z bylinek Little remedies(jsou Americké, takže nevím, jaké jsou v Česku) a pomáhá to. Jinak je hodná a díky tomu, že se chová hodně přes den, tak v noci spinká sama v postýlce. 🙂

agnesse
autor
23. říj 2016

Ty kapky se jmenují Gripe water🙂

barulina
23. říj 2016

Moje mala ma 4 roky a usinam.s ni do ted. Povazuju to za jednu z nej cinnosti. Klud, lezime, zpivame, cteme, hladime se, smejeme se na sebe. Nikdy by mbe nenapadlo ji nechat rvat

zuzousturkova
23. říj 2016

Rozhodně jsem proti nechávat Dítě plakat..udělala jsem to jednou a měla jsem hrozny pocit ze sebe ale i z toho že syna trápím..skončilo to 40 min zachvatem pláče..miminko si řekne..prošli jsme chováním broukanim a ted je nám půl roku rostou zuby a s usínáním je to horší..ale pořád si říkám že potřebuje cítit maminku,byt v bezpečí a pak lépe usne..v měsíci bych zavinovala a klidne uspavala na ruce..to Dítě to potřebuje..

andysek2512
23. říj 2016

@agnesse do 2 mes usinal dost často v náručí, pevné zavinutí a pak v posteli semnou při kojení, v postylce nechce byt, spí u mě mnohem lepe. Jsem proti nechat brečet miminko v postylce samotné.... 🙂 pevné zavinuty spal nekdy do 4 mes...🙂))