Kdy začne spaát celou noc? A jak toho docílit?
Ahoj všem. Mam doma 10měsičního kluka a od narození do teď spal celou noc presne 5x. Na jídlo (UM) se budí 2x v noci a další buzení je na dudlik taky cca 2x. Od pul roku spí ve svém pokoji a ve své postylce od začátku. Spat chodí v 20h a budík je pred 6h. Vim ze muze byt hůř, ale uz ma v te noci takový režim, že mam obavu, že mu to snad zůstane az do školy. Všude slyším jak v tomhle věku uz deti bezne spi celou noc a taky bychom se rádi doma vyspali. Žadné kaše na noc nezabiraji. Poradíte?
@tamdan8 starsi 2roky nespi celou noc jeste ted, vetsinou vydrzi tak do pulnoci a pak k ni musi nekdo jit, mladsi 6m.se budi tak po hodine nekdy I casteji....takze v klidu ja uz vlastne nespim vic jak 2 roky a nejak clovek.funguje I kdyz jsou dny kdy mi prijde ze "ryju hubou o zem" 😀
Nám dcerka začala spát celou noc až po 2. roce života, do roka se budila xkrát za noc, pak už "jen" 2-3 krát...spíš jsem tedy zpravila režim pro sebe - spala jsem s ní v posteli, abych k ní nemusela pořád vstávat...
Syn začal v roce spát celou noc. Ale ne každou noc. Dcera má půl roku a zatím teda stavám k ni asi 2x. Což jde. Nebo má čas.
Jejda 10m..to te to brzy prestalo bavit😂
To.si jeste pockas..neznam ani jedno 10m dite ktere by spalo celou noc. Maxim zacal.spat celou noc bez probuzeni az kolem 3 let. Ted mu je 4,5 a chrape 12h v kuse uplne na pohodu. Byl vzdycky spat..12h spal uz od narozeni v podstate ale vzdycky se budil, na mliko, na piti, na pomazleni..
Syn 3r 3m měli jsme radost ( asi měsíc zpět) že konečně spí celou noc - vydrželo mu to týden 🙂. Budí sena čůrání cca 2x za noc
@tamdan8 Neni co radit, vzdyt je to super, ze vstava jen 5x 🙂. Jsou deti, co v tomto veku spi celou noc a jspu drti, co se budi co pul hodinu. Pokud nejsi matka-tyranka a nenechas sve dite vyrvat, tak ti stejne nezbyde nic jineho, nez to zkousnout 🙂. Dcera se do 9 mesicu budila cca 8x a pak ze dne na den 3-4x. Kazdopadne predstava, ze musim vstat, dojit do kuchyne udelat UM a donest ho zsse do dalsi mistnosti, nakrmit dite, uspat dite a jit si zase do puvodni mistonsti lehnout... brrrr, to bych byla taky zombie. Proc ho nemas aspon vedle sebe? 🙂 Skoda, ze nekojis, hned bys to mela jednodussi. Dcera spi se mnou v posteli a rano kolikrat ani nevim jak casto se budila.
@luj89 dá se úplně v pohodě i s UM. Tedy ne jak s prsem,ale dá. Já kojila do 11mesicu, pak už jsme ani jeden nechtěli. Az mě ta souhra překvapila. Pro relativně klidnou noc stačí termoska s vodou tak akorát a dvě tři lahvičky s UM práškem v rohu postýlky. Taky kolikrát nevím že jsem byla vzhůru , odpadam hned po dopití 😀
@frndafrrr To nebylo myšleno jako kritika. Samozřejmě, že můj příspěvek vycházel z osobní zkušenosti - co jsem se bavila s kamarádkami či maminkami z okolí, všechny mají / měly nespavce a měly pocit, že něco dělají špatně. Samozřejmě nechci tvrdit, že děti, které spí celou noc neexistují. Jejich maminkám závidím 🙂. Ten příspěvek byl spíš myšlen k tomu probouzení a usínání - dospělý se kolikrát za noc taky několikrát probudí, kolikrát se člověk vzbudí v jiné poloze než usínal a ani si nemusí uvědomit, že by se v noci otočil. Myslela jsem tím to, že je normální, když se dítě několikrát za noc vzbudí aniž by třeba nutně mělo hlad, neumí jen samo usnout a potřebuje k usnutí rodiče. Příčin může být celá řada, ale není to nic nenormálního. Jen je to pro rodiče těžké, protože se sám nevyspí a v nevyspalém stavu se z toho probouzení může stresovat ještě víc...
@tamdan8 V 7mi mesicich zacala mala spat v pokojiku vedle s otevrenymi dvermi. Tim dnem jsem odbourala i nocni kojeni. Par noci jsem chodila uklidnit, pohladit a zazpivat kdyz brecela (pro rypave, dite jsem vyrvat nenechala, jelikoz ma afek.respiracni zachvaty ale jako matka poznam, kdy breci a "breci"). Po par tydnech uz spala celou noc, 19-6 hod ale stejne chodim obcas kontrolovat. Pouze, kdyz je nemocna, tak spim s ni. Mame doma rezim, spi jednou po obede a jelikoz bude brzo sourozenec, tak jsem rada, ze takhle fungujeme a to nema ani 2r.
Nam zacal sem tam spavat celou noc az kdyz mu byl rok a neco. Ted ma skoro dva a celou noc nekdy spi a nekdy ne. Docilit (vycvicit dite) toho nejde nijak, nekdo je spac nekdo ne.
Jak psala @penelopaw, nikdo nespí celou noc, ani dospělý člověk. Jenže vy když se vzbudíte, tak během vteřiny zase usnete a ráno ani nevíte, kolikrát jste se takto probrali. Malé dítě tohle neumí, jakmile je vzhůru, potřebuje být uspáno. Když spí s matkou, stačí mu k uspání i třeba to, že se k matce samo přitulí. Jakmile spí dítě úplně jinde, časem pochopí, že je samo a musí to nějak zvládnout, přičemž toto vážně není žádoucí a vhodné.
Mimochodem, kaše na noc může stav ještě zhoršit.
Já jsem taky čekala, kdy začne spát celou noc a pěkné mě to stresovalo. Někdo říkal: počkej, po půlroce bude spát, atd.atd. Syn asi do roku nemohl spát beze mě. Položila jsem ho a když jsem se snažila potichu odejít - krik! A jednoho dne jsem se na to vyprdla. Každé dítě je jiné, každé originál. To se týče i spánku. Nesrovnavat a neočekává. Překvapivě od mého smíření se se situací, že se už nikdy nevyspim, se syn začal budit míň (třeba jen 4x za noc na kojení nebo jen ujištění, že jsem u něj- dříve i 8x 🙈) A spí i sám par hodin a muzu si dát v klidu u tv deci vína 😎 Prostě jednou spát bude, v 15 letech už se určitě budit nebude 😃
@barchen Ta zmínka o kontrolování mi připomněla, jak moje mateřská hlava začala po narození dětí úplně jinak fungovat - když náhodou spí delší dobu v kuse, tak místo, abych to ocenila a dosyta se vyspala, poslouchám s vytřeštěnýma očima do ticha, jestli dýchají, a teprve pak v klidu znovu zaberu 🙂.
Taky můžeš zkusit odnaučit dudlík, aby se na něj pak přestal budit. Jinak ale syn spal poprvé celou noc až když jsem ukončila noční kojení.
@anazuzzuzana A dávala jste mu to mlíčko? Malý měl tři roky v květnu a někdy se na mlíčko budí. Když mu ho nedám, tak řve a prosí. Bojím se že sám nepřestane :( Navíc před spaním chce kaši ve flasce pořád. Z misky mi ji není. A to i po večeři.
@meck007 jako trochu jsem se to snazila utnout, ale za nějaké noční scény mi to nestslo. Má tak 150ml na noc a už při tom mu říkám, že v noci nebude a většinou když v noci chce, tak se nechá snadno přemluvit, ale někdy ne, tak mu ještě třeba 50ml jednou v noci dám. Ale poslední tak půl rok to je třeba jedna-dve noci v týdnu max. a až nad ránem kolem šestý. Pak ještě spí do osmi. Jako vím, že už je na to velkej, ale já se chci hlavně vyspat a ne s ním v noci něco nacvičovat 😀 Oproti tomu, jak ho strasne moc chtel pred tim to uz beru jako, ze ho vlastne ani nema. Myslím, že to tak do roka vyšumí.
@anazuzzuzana mám to úplně stejně. Taky někdy spí celou noc a někdy v noci chce. Ale vždycky kolem druhé ráno.
Všem děkuju za odpovědi. Syn nespí s nama, protože bych už nespala vubec, jak bych se bála, že spadne z postele. Je ted ve věku, kdy mě celkem rychle přeleze, ale z postele slézt neumí.
@emarali nesrovnávat a neočekávat to je presne to co bych se měla naučit, ale nějak to podvědomě proste dělám a tím pádem se stresuju. Treba tam taky dojdu.. zkusím to 🙂 dekuju

@tamdan8 syn 20 měsíců nespal v životě ani zdaleka celou noc. Co byl kojeny, budil se po hodině, ale já jsem kojit opravdu chtěla ( u dcery mi to nevyšlo), tak jsem zatla zuby a přežila. Zpětně to nevnímam tak tragicky, ale občas když ráno vstal před pátou jsem byla na mašli. Teď je mu necelých dvacet měsíců a vstává 2.-4
Z zoho min 2krat na mlíko, zbytek pohladit, dudlík a tak. Upřímně řečeno a nemyslím to ve zlým, tohle stěžovani nemám moc ráda , určitě se to přežít dá a nemá cenu to moc řešit a porovnávat. Od toho jsme mámy. Pro povzbuzení můžu říct, že mi nedávno takhle blbě spala dcera , já se tehdy taky hroutila a teď je jí osm a budím ji nejdřív v devět 😀