Když nesnáším mateřskou - co jste dělaly, abyste si to užily?
Nadpis je jasný. Najde se tu taky někdo, kdo to prostě nesnáší, být "doma" 24 hod. s dítětem? Syna miluju, ale zrova dnes jsem si uvědomila, jak mě hrozně nebaví chodit každý den po parku s nosítkem/kočárem, nesníst si ani ten oběd (natož v klidu), být bez lidí, hrát si celej den ty tři hříčky, které syn umí atd. Jak to děláte, abyste to nejen přežily, ale i si to trochu užily? Nebo tedy aspoň přežily? Klidně si můžem psát SZ 🙂
@barulina No ale chápu to teda dobře, že si nekojila? Protože jestli si nekojila, tak chápu samozřejmě, že si mohla odejít i v noci bez dítěte pryč...Chci jen říct, že to je pak nepoužitelný pro někoho, kdo kojí. Dva roky se má kojit alespoň podle WHO....prostě mi přijde divný dítěti sebrat násilím prso, když ho asi potřebuje a chce, ne? Už kvůli zdraví, výživě a tak. Něco jinýho teda je, když někdo kojit nemůže.
já měla mateřskou jen 3 měsíce, pak do práce, bud ráda, že seš doma a nemusíš nic 🙂) najdi si jinej program, máš spoustu času na to bejt kreativní, až budeš muset do práce, pak teprve zjistíš, že vsechny veci, ktery jsi za ty roky doma mohla delat, uz proste nestines 🙂
@bayt Ne, to neni spatna rada, myslela jsem i na svarak do thermohrnku si delat :D . Akorat me otravuje v zime to lezavo a jsem pak lina byt venku, ale to je muj problem, ze mam proste radsi prirodu kdyz je tepleji.
V bazenu bohuzel plavani pro mimina neni :( Tim taxikem by to slo tam dojet, to je dobrej tip, akorat kam upichnout malou.. Tady jsou kolem navic jen starsi lidi a jen par, bavim se tu se sousedkou, je moc mila, ale je ji kolem 80, to je tak prohodit par slov, obcas mi donesla kus kolace, ale na druzeni to uplne neni.
Knizky miluju..taky prohlizime..tesim se, az bude chapat treba pohadky..ale kdyz ji je ctu, tak posloucha s usima jak rys uz ted :D
@cokoladovakocka Hele a co něco online? Bavilo by tě třeba nějaký online kurz nebo i online pokec s kámoškoum třeba přes skype? Haha ot mě baví kolik mám najednou nápadů, který samozřejmě sama nerealizuju. To sem totiž teď optimistická o víkendu, když je chlap doma.
Ještě mě napadlo, jestli nemůžete do toho bazénu spolu...jestli v části bazénu stačíš, tak vzít dítě do náruče a dělat s ním kraviny. Našeho to bavilo, tak jsme párkrát byli v bazénu i jen tak....
@tinaprofi Ja nevim, to je otazka, pokud ma nekdo nespave dite, tak toho taky moc nezvladne..Dcerka je zlata ve smyslu, ze malo place, je komunikativni, vesela, ale pres den temer nespi a stale vyzaduje mou pozornost a nosit atd. A tim skoro nespi myslim, ze fakt spi treba jednou za den 20 min. Pry to neni uplne obvykle, ale stava se to..no a ted mi reknete, jak mam stihat tu "spoustu veci"..
@bayt Vidis, tohle me vubec nenapadlo, s tim bazenem! Jsem asi blba, ale to se da, ze jo? To by slo obcas, mala se rada koupe, vodu miluje, tak by bazen mohl mit uspech.
Kurz online by me asi bavil..to neni spatny napad..ale nic o tom nevim a nemam zadnou zkusenost..nemas konkretni tip treba? Kdo to "prodava"?
@cokoladovakocka No ono záleží, co by tě třeba bavilo a jestli umíš anglicky. To potom jsou kurzy zadarmo, a moc pěkný. Aa nebo mě napadá, že moje známá dělá moc pěkný kurz na zvládání stresu. Asi bych si ho měla objednat, co?:D A ona je fakt velmi šikovná a schopná, tak za tu se můžu zaručit. Ale to už bude placené.
Jinak v tom bazénu jsme to dělali přesně jak píšeš, malej do náruče a zkoušela jsem to, co znám ze cvičení (to bys nastudovala na netu). Třeba že dítě položíš na záda, nebo ho dáš rovně a "šroubuješ" s ním v tý vodě, a nejlepší je vzít si ho na ruce tak, že na tebe kouká z očí do očí a dělat kraviny :D Já jsem si u toho pocvičila taky dost, hl. nohy.
@cokoladovakocka všechno jde když se chce, jsou matky, které s dětmi doma i podnikají a makají... já se 3 dětma taky netahám jenom děcka jak kotata celej den, učim je hrát si samostatněji.
@bayt To by bylo super, anglicky umim vyborne, to je fakt bomba napad!
Vis co, s tim stresem..ja te chapu, je toho proste moc a je to pro nas narocna zmena, me prijde fajn, ze mi takhle pomahas. Me depta, ze jsem na vsechno sama - ale to je vec, co nevyresime, to mi treba pomuze si s vama takhle napsat (a trochu jeste pouvazuju o tech rodicich, aspon pres zimu castecne), ale ty konkretni tipy, co a jak,kdyz v ty nasi dire "nic" nejde, to je super.
Ten bazen by me bavil, to zkusim, taxikem to pujde, minimalne jednou to proste zkusit muzu, a my spolu blbnem i ve vane, zkousim to podle nejakeho navodu na vanickovani, co jsem videla na youtube, tak v bazenu to asi bude podobne. Jako jo, jasne ze bych si chtela zaplavat i sama, ale porad lepsi tohle, nez nic.
Ty kurzy - ja miluju anglickou literaturu, mela jsem to i jako volitelnej predmet na VS, neurovedy a ekologie me zajimaji..asi bych musela nejak videt konkretni nabidku, co se vsechno da. Anglictina neni prekazka, naopak, desne rada v ni zase budu fungovat, chybi mi.
@tinaprofi Jasne, ja se taky jen nevalim na gauci, ale kdyz jsem na vsechno sama a bydlime na samote stranou, tak neco je pro me proste nerealizovatelne. Ono to "vsechno jde kdyz se chce" pak plati i pro praci - kdyz si to zorganizuji. Ale ja ziju v zahranici a tady to celkove funguje trochu jinak, propojeni rodiny a prace.
@cokoladovakocka Já se ti zeptám třeba na něco z toho neura, jo? To je docela blízko tomu, co dělám. A je super, že umíš jazyk, to je pak o dost jednodušší. To mě napadlo, že existují i weby, kde se navzájem na skypování hledají lidi. Víš, jako na zdokonalení jazyka. Třeba by tam byla nějaká nešťastná matka z Ameriky nebo tak :D Kde to vůbec žiješ? Mimochodem, taky miluju anglickou literaturu a anglickej humor 🙂
Můžem is taky udělat protidepkovou uzavřenku.
@bayt Jooo, souhlasim s uzavrenkou!
To neuro by bylo spickovy, to by bylo uplne uzasny...jezis, kdyby to slo...ja tady uplne skacu nahoru a dolu stestim, to uz jsem dlooouho nezazila 🙂
Je, mam taky rada anglickej humor 🙂 Chybi mi to..bohuzel nezijeme v anglicky mluvici zemi, takze se mi fakt styska a nemam s kym a kde si o tom povidat, anglicka literatura tu nikho nezajima. Zijeme v Nemecku...jako je to drsny, i ten jazyk pro mou praci, ale bojuju statecne :D
@cokoladovakocka Zkus tohle: https://www.edx.org a nebo toto https://www.coursera.org 🙂 Jsem zvědavá, co tam najdeš, já si tam kdysi taky dělala jeden kurz. Udělám tu uzavřenku, ale zrovna se snažím trochu pracovat, tak někdy později! 🙂
Tak Německo ti teda nezávidím - nebo teda jako jo, mně se líbí, že tam jsou vyšší platy, vyšší životní úroveň. Ale já neumím německy fakt ani kváknout. Manžel se učí základy ve firmě, mají to v rámci benefitů. Ale já neumím ani pozdravit. Navíc tam jezdíme rádi třeba na dovolenou a přijde mi, že se tam rádi dívaj na Čechy skrz prsty :/ Jednou jsem si třeba objednala v hospodě a schválně mi donesli něco úplně jiného a nechtěli to ani odnést nebo se omluvit, než jsem si nechala zavolat manažera :O
Nevím teda, co máš ráda za knížky, já tu klasiku. Na Větrné hůrce, Pýcha a předsudek, Oliver Twist....no asi nuda, co? Jak jsem vyhrál válku je podle mě vedle Tří mužů ve člunu nejvtipněší kniha, kterou jsem kdy četla. Z těch modernějších třeba Atlas mraků, ale asi jsem takovej ten romantik :D
Klidně mě do uzavřenky hoďte taky, sice už nemám mimino mladší jednoho roku, ale moc dobře si ty dvě zkušenosti pamtuju, třeba se inspirujem;).
@bayt Diky hrozne moc, mrknu a udelej klidne pozdeji, ja taky tady jeste neco uklizim a pak pujdu lezet.
Jo, ja taky nemecky neumela, ale musela jsem se hodne rychle naucit, nic jinyho mi nezbylo..ale furt to neni ono.. :-/ Puvodne jsem tam nechtela, ale co uz..
Jinak ja musim rict, ze ja nemam tu zkusenost, ze by se k nam nekdo choval povysene, ale je fakt, ze nas na Cechy netipuji, tak mozna je to tim..?
Napisem si do uzavrenky, letim hledat kurzy!
Pokud neva, taky bych se do uzavrene rada pridala 🙂
Teda úplně mi mluvíte z duše - taky mne ta mateřská dost nebaví. Chybí mi práce a vůbec nějaké trochu intelektuální výzvy. Sice bych mohla dělat z domova (jsem programátorka), ale v těch krátkých intervalech volna, co mi mrňous dopřeje to prostě možné není. Navíc mám pocit, že jsem porodem zhloupla - planovala jsem, jak dopíšu dizertaci a teď jak tupec čtu dokolečka furt první stránku každého paperu a pak radši sáhnu po nějaké lehčí četbě (@bayt pěkný výběr - tyhle knihy mám taky fakt ráda).
Ale nechci si zas jen stěžovat - chodíme s nosítkem do galerii a na výstavy, po vzoru z Netflixu se učím vyrábět profesionálně vypadající dezerty (mangová pěna v mandlové pěně v čokoládové pěně...) k široké potěše příbuzenstva, mám více času na focení a při kojení přečtu hromadu knih.
Jen se mi někdy fakt zasteskne po klidné kanceláře, kde na mne nikdo neřve a já si můžu v klidu přemýšlet a zkoumat...
@bayt Jak jsem vyhral valku... Bozi knizka! Tata nam ji cetl pred spanim, kdyz jsme byli s brachou mali. A pak jeste nekolikrat. Nikdy nezapomenu na ty zachvaty smichu, co jsme u toho meli 🙂 Fujbody!
@tensorflow na ty dorty, znas Dinaru Kesko? Jestli ne, hod si to do YouTube. To budes cubrnet 🙂
Jinak ja stavim na zakazku firmam B2B casopisy, do toho pisu jeste vsude mozne, ale je to celkem hardcore to vsechno s detmi ustihat. Jenze kdybych nedelala, zblaznila bych se.
@cokoladovakocka jen přispějí paralelně do debaty. Já mateřskou strávila v jednom menším německém městě a našla jsem si jednou týdně. Slečnu co se mnou konverzovala a dítě lezlo kolem. Bylo to prima rozptýlení. Jinak nevím jestli jsi na východě západě ale to ti za chvíli jde špunt do jeslí ne?
@cokoladovakocka no to ja taky 🙂)))
@sudylichozrout Díky za tip! 🙂 Jméno jsem neznala, ale její dorty už jsem někdy viděla. Jsou nádherné. I když u některých by si člověk naživo asi nebyl jist, jestli je to dort, nebo plastová dekorace. Btw. kdyby tě podobné lákaly, tak na Aliexpressu mají ty formy (resp. asi napodobeniny), které používá.
To věřím, že to musí být docela záhul. Já teď zkoušela, abych ze všeho nevypadla, si naprogramovat pro zábavu hlubokou neuronovou síť, která bude generovat recepty. Zatím z toho ale lezou hrozný hovadiny a vždy když si k tomu sednu, že to vylepšim, přileze syn a začne mne tahat za nohu a nadávat...
Mě to na mateřské taky nebavilo, každý den byl naprosté utrpení, hlavně teda proto, že syn byl od narození extrémně uřvané a náročné mimino. Zhubla jsem na kost, protože byl neodložitelný a prostě celé dny jen vřískal, nikdy jsem se v klidu nenajedla, běda jak kočár zastavil, klidný byl jen v šátku, pokud spal, jinak taky řval. V jeho 9m jsem odešla zpět do práce, doma s ním zůstal tatínek. Ten toho má po 9m taky plné zuby a říká, že to není taková mateřská, jak si přestavoval. Plánujeme syna ve 2,5 letech dát do jesliček, protože je velmi akční a miluje kolektiv, věříme, že se mu tam bude líbit víc než s námi doma, kde se nudí a nemá žádné nové podněty. Jinak teda syn má 19m a stále ho kojím, několikrát když byl nemocný, bylo kojení jediné, co pomohlo ho uklidnit a dodat mu tekutiny. Chtěla bych kojit do samoodstavu.
Moc děkuji za tuhle diskuzi, já kluky miluju, ale říkám, že by mi víc vyhovovalo být v režimu tata-prace, hobby atd. Z okolí jen poslouchám, že až budu po mateřské,tak na to budu vzpomínat s láskou, no nevím. My žijeme na vsi, matky jsou tu spíš s většími dětmi, občas pokecáme se sousedkou,ta má čtyři děti,takze casu málo. Hlídání máme velmi velmi málo- naposled v cervenci.Nejmenšího kojím, tím je to taky dost omezeno, ta možnost vypadnout. V dubnu jsem musela odmítnout práci snů v mém oboru a myslím na to pořád a pořád mě to žere.
@almara2 Taky zatím poslouchám, jak na to budu vzpomínat. Nějak mi zatím nepřijde. Co je starší ve školce, tak i když chodí většinou po obědě, tak se konečně cítím líp. Protože on se se mnou fakt nudil, a od narození spolu bojujeme, bylo to podobné dítě, jak od @chimneysweeper1...

@jenny91 No to mě teda taky děsí, abych neskončila nakonec taky jako nosička, ale dítě na ruce a kočár k tomu....