Kojení a spánek. Jak to bylo u Vás?
Plně kojím, malá mi usne spíše jen u kojení, ale vcelku si mi honí hlavou jestli v pozdějším věku nebudou mít problémy se spánkem, když jinak než u prsa neusne. Je spousta článků o tom, že by se děti mezi 4-6 měsícem měly naučit zaspávat i samy, co si o tom myslíte nebo jak to bylo u vás? Nemáme ani dudlík.
Usinal mi u kojeni do roka a pul, pak jsem kojit ze dne na den prestala, prvni vecer plac, ale hladila jsem ho, cetla pohadky, zpivala a dostal plysaka, ktereho si ten den vybral v Ikee. Za pul hodiny usnul prituleny na plysakovi a druhy den uz uplne v pohode 😉 plysaka má od té doby a bez něj neusne, tahá ho všude s sebou a koupili jsme raději ještě jednoho náhradního, kdyby ho někdy někde ztratil 😁.
To je jedna z funkci kojeni - jednoduchy uspavac 🙂 Ono se ten spanek i uspavani bude casem prirozene upravovat, jednou usne i bez prsa 🙂 Uzivej si kojeni a to spolecne uspavani, dokud to jde 🙂
užívej kojení, dokud je.. uspi, uklidni, na hlad i žízeň.. prcek má šest měsíců, uspavam na prsu večer I přes den na něm usne..
a děti některé spí samotne, jiné potřebuji cítit rodiče do skolkoveho věku... jsme původně savci a nosenci a děti jedou Na"pravěké"pudy.. kdy být sám a ještě v noci= možnost smrti od predátora..a to, že nepotřebuje dudlík je spíš plus..
@jjasmina Malymu je 10,5 mesicu, od narozeni usnul jedine v kocarku nebo u prsa. Kdyz presel na kocarek sedaci, v zivote v nem nedokazal usnout, navic mel takovy blby interval, ze vydrzel vzhuru dve hodiny a potreboval spat. Bohuzel jen u prsa, takze jsem byla limitovana a porad jen trcela doma, nez se clovek nekam vypravil a nekam dosel, mimco uz potrebovalo spat. Vyresil to za nas koronavirus, trceli jsme doma, malej usinal u prsa co dve hodiny a byl klid 😀 jenze ted mi to uz zacalo vadit, jak jsem tim limitovana...zkousela jsem napred vecerni usinani bez prsa, dva tydny kazdy vecer mi malej v naruci rval jak tur klidne hodinu, ale proste neusnul, hladila jsem ho, tulila, povidala...nic...tak jsem si rikala, ze to tedy vzdavam, nebudu ho trapit...no, a po trech tydnech jsem to zkusila zase, a malem mi vypadly oci z dulku..vzala jsem ho do naruce, pripravena na rev, a jeste, nez jsem se pohodlne usadila, zacal zavirat ocicka a usnul...takze uz dva tydny mi usina v naruci bez prsu, sam od sebe...chce to cas, to mimco si rekne samo 🙂 vim, ze je to skvely nastroj k uspavani, ale uz mi to bylo neprijemne, ze ho nemuze ani babicka si pohlidat, protoze usne jen u prsa, a muzu rict, ze to pro me byl jednu chvily opravdu problem cislo jedna a desila jsem se, jak ho to odnaucim...no, a dala jsem mu cas a odnaucil se sam, zniceho nic...takze opravdu vse ma svuj cas, jak se rika “netlac reku, tece sama” ... nektery dite usne samo od narozeni, nektery u prsa jeste ve trech letech, ale kazdy jednou usne samo 🙂
@jjasmina ahoj, mě malička usínala u prsa cca do roka. Poté už se nakojila a začala lumpacit a utíkat mi. Takže jsem ji různé hladila a zpívala než usla. Až se mi povedlo ji naučit že jsme ji položila do postýlky zazpívala a ona usne. Nebylo to že dne na den ale postupne 🙂 takže bych se toho ubec nebala. Malá mi jako miminko prakticky jinak neusla. Buď kojení nebo kočár 🙂
První syn u kojení usínal do roku a půl. Pak jsem musela omezit odpolední spánek, nespal večer, takže tak usínal jen večer, občas, když byl živější den začal usínat občas přes den sám, mléko mi došlo okolo jeho 20m, a myslím že to bylo v pohodě. Mladší s usínáním sám taky nemá nějak velký problém, přestala jsem kojit v roce a půl. Uživej a moc to neřeš, stejně si to nějak naplánuješ, a dítě si to udělá po svém 😀
@jjasmina Moje malá taky usne jedině u kojení... A ještě v autě. U toho kojení ale musím čekat až usne tvrdě, a až pak dát do postýlky, protože jinak se mi hned vzbudí a piští.
Taky uspavam u kojeni nebo v kocarku. Starsi jsem u kojeni uspavala do 22 mesicu, ted ma 3 roky a stale jsme vecer v posteli s ni a usina s nami.
@klokanka31 Taky to tak dělám
Neboj, navždy ti u prsa spát nebude. Já tak uspávala donedávna. Kvůli těhotenství jsem ji odstavila a to měla už 2roky a 7mesicu. Dlouho jsem se bála, ze to bude hrůza, ten přechod. No nejvíc jsem to nakonec obrečela já 😂😂a teď už si sama řekne, ze chce na uspani tatu a včera nás dokonce vyhodila oba z pokoje a sla spát sama.
Jsem ráda, ze to šlo všechno prirozene. Bez hysteráku. A jestli to někomu přijde moc uspavat u prsa do 2,5 let? No a...uspavam já ne on🤣
@jjasmina Starší dceru jsem kojila do 21 měsíců a do té doby jsem ji kojením i uspávala, pak usínala přitulená, postupně ji stačilo držet za ruku a teď ve čtyřech letech už usne i sama. Mladší dceři jsou dva a čtvrt, kojím ji stále, ale už u toho neusíná. S ní je to ale celkově trošku náročnější, protože je akčnější, nepotřebuje ani tak moc přitulení, ale pořád se mele a nevydrží v klidu, takže mi někdy dojdou nervy a šoupnu ji do nosítka, kde se teda už uklidní. Každopádně dokud bude dítě usínat při kojení, nechala bych ho. Ono se to pak upraví. Rozhodně si nemyslím, že by to spánku v pozdějším věku nějak škodilo.
Uspavala jsem dceru u prsa do 2 let (v te dobe se kojila prave uz jen na uspavani). Kdyz se po druhem roce v tehotenstvi odstavila, velmi spatne jsem treba nesla, ze se zacala budit rano driv a ja uz ji nemela jak uspat znovu, takze jsme proste museli zacit vstavat o 2hod driv, stejne tak vecerni uspavani najednou trva misto 5min hodinu, kdy ctu nebo povidam pohadky a pak se tulime... Ale je blbost, ze by se dite melo naucit usinat tak brzy samo, to ani necti, to jsou kecy. Dite potrebuje pri uspavani mamu nebo tatu, citi se s nimi v bezpeci. A kojeni ti zajisti mnohem snazsi uspavani nez kdyz ho pak ukoncis, tak se o tu vyhodu zbytecne nepriprav.
Dcerka do roka usínala večer jen u prsa, přes noc se třeba 3x vzbudila na pocucnutí. Téměř ve 14 měsících se nějak sama odstavila a už kojit nechtěla. Tak dostala večeři a šla spinkat. Máme postýlku přiraženou k posteli, takže jsem tam vždy byla s ní, než usne. Usínala v pohodě a spala pěkně skoro celou noc. Teď je jí 19 měsíců a funguje to stále stejně.
Do 20 měsíců usíná syn téměř jen u prsa. Pak jsem přestala kojit z důvodu druhého těhotensví a od té doby usíná v mém obětí. Neměl s tím žádný problém.

@jjasmina v kočárku vám neusne?