Kolik stojí dítě na ZŠ? Našly jste práci po 3. dítěti?
Ahojte,jdu za vámi s dotazem... je mi 27let, mám 2 holčičky (5r a 2r) a manžel by rád ještě kluka 😀 . Zajímalo by mě, kolik žen co má víc jak 3 děti si našlo práci-tedy jestli si našlo lehce práci. Pak by mě zajímalo..všude čtu,že děti s věkem stojí víc a víc...je to nějaká závratná suma? Děkuji.
@lu777 Ani my kapesné nevedem a sama píšeš, že na telefon mají tak do 10 let čas - dceři 10 let je, druhá bude mít 9. Já taky vyrůstala v chudé rodině, u moře jsem nebyla dodnes, telefon jsem neznala, natož abychom ho měli doma, takže jsem zvyklá žít ve skromnosti a vedem k tomu i děti. Jak jsem psala, nejsem na to hrdá, na druhou stranu si myslím, že když vlastní telefon, není to pro ně žádná tragedie, mě se aspon ulevilo, že když někam jdou, tak jsou na příjmu a nemusím se o ně bát a když např. zapomenou, co mělo být do školy, tak si samy pošlou SMS spolužačce a neotravují, abych psala mamince spolužačky. Venku lítají taky a doma mě pomahají, takže v tom bych problém neviděla. Ale právě proto, že já jako malá nic neměla a do dnes vzpomínám, jek mě to bylo líto a leccos jsem i obrečela, tak nechci, aby moje zažívaly, to co já, aby byly úplný mimoně a vymykaly se od ostatních. Nevím, jestli je úplně správný postup jim všechno odepírat. Jinak já tyhle vymoženosti moderní doby jakože tablety, notebooky... taky nepodporuju a ani bych jim je nikdy nekoupila, alespon ne ted. A abych se vrátila k tématu, u vás ty výdaje zkrátka nerostly, protože jste vydávaly spoustu peněz za děti od mala, ale většinou to tak není
@mandala jj, já když to rekapituluju tak si uvědomuju, že proto asi lidi říkají, že miminko není drahé...ono hodně záleží jestli funguje dlouho kojení, jestli je dítě zdravé a nepotřebuje něco speciálního a nebo jestli je hlídání apod... 🙂
jinak naše děti určitě mimoni nejsou 🙂 bereme to zlatou střední cestou, chodí slušně oblečení, ale značky neřeším... tábor nebo kvalitní boty taky dostanou, ale "dyndání" na mě moc neplatí.. hlavně proto, že děti nemají pojem o penězích dokud nezačnou samy vydělávat... běžně jim řeknu podívej, v peněžence mám tolik a tolik, ještě musíme koupit to a to... nijak se za to nestydím, je to součást výchovy...nejsme na tom špatně, ale už jsme si taky zažili dlouhodobou nezaměstnanost, takže o penězích děti ví odmalinka, že prostě jich není neomezeně... zrovna včera jsme řešili s mladší jestli chce k narozeninám kolečkové brusle nebo hračku, ráno uzavřela, že brusle...
neber si to prosím nějak osobně, však se vůbec neznáme 😉 já jen když vidím jak některé děti mají vše značkové, v ruce drahý mobil, v batohu tablet a pak slyším jak jim rodič říká, že si ničeho neváží nebo se neučí a mluví sprostě, no tak se děsím toho jaký budou mít jednou náraz... naštěstí je plno rodičů ještě rozumných a čas na tabletu např. limituje u těch mladších a nedává jim to do ruky pomalu po šestinedělí... mě fakt nedávno dostalo jak přijdou 3 děti na narozeniny (věk 5-8 let) a sednou si vedle sebe a mačkají tlačítka místo aby si povídaly, hrály hru 😖 ... pardon, je to mimo téma no... my jsme doma elektroniku hodně omezili a všichni čtyři jsme se shodli, že to byl dobrý nápad... až bude starší chtít nějakou elektroniku tak mě bude muset asi přidusit 😀 naposledy se ptal minulý týden, ale místo toho jde na tábor s geocachingem 🙂 až přijde příště, tak ho zapíšu do skauta 😀
Holky, co blbnete, vždyť mobil se dnes dá koupit za 200 + teda navíc každá rodina má nějakej starej vyřazenej doma a hlavně je to prostě praktická věc, která pomůže s organizací a pomůže zachovat větší bezpečí, atd.
Mně přijde, že tu hrozně řešíte nějaký svoje tendence jít rádoby "proti proudu" a ne běžnou praxi s dětmi 🙂 A fráze začínající "za nás"... 😀 jsou vážně k ničemu. Předrevoluční realita byla prostě jiná 😀.
K tématu: vidím na dětech v rodině, že výdaje rostou opravdu astronomicky, sourozenci dětem nekupují nic moc extra a běžně mají rozpočet na rodinu se čtyřmi dětmi kolem 50-60 tisíc. Lyžáky, švp, výlety, exkurze do Anglie, lyže, kola, in-liny, brusle, několikery boty na sport, oblečení, vybavení na florbal, balet, tenis... no mohla bych psát do aleluja.
A k práci... mám malé zkušenosti z personalistiky a bohužel se asi ztotožňuji s názorem jedné pers. koučky, co nám jednou dělala školení, a sice, že 3 roky prac. pauzy jsou prostě, krutě řečeno, maximum a ženu, co byla doma déle, aniž by aspoň přivydělávala, studovala, nebo tak něco, déle, než ty tři roky, prostě nebrat.
Ale pokud je dobrá uchazečka, tak ji doporučím klidně po 6 letech doma, s tím, že ve zkušebce se uvidí, výpověď může dostat vždycky 🙂. Šanci ale dávám. Ženy, co mají pauzu třeba 8,10,12 let, se rovnou mažou.
Zvažte to dobře, ale zas mít velkou rodinu je prostě paráda 🙂.
@orchidis tak mi nejsme až tak nároční...navíc ZŠ na dědině-jak jsem se ptala,tak děti posílají pouze na lyžařský výcvik,pak jedou na výlet na kole několikrát ročně,pak týdenní výlet někam na chatu,...ale to si myslím že jsou malé finanční položky.
Já jsem třeba ze 3,se straším sourozencem jsem o 1,5r a s mladším o 7let a můžu říct,že nejmladší sourozenec byl chudák...prostě ten věkovej rozdíl tam je dost velký-nemáme k sobě tak blízko jako se starším sourozencem. Třeba moje máma je ze tří,můj děda je ze 6,druhý děda je ze 7,strašně moc strejdů...a když jsou kulatiny tak se to sjede všechno dohormady a je to nádhera 😉 .
Dá se říci, že ženy na mateřské jsou diskriminované co se týče práce. Bohužel.
Tak teď řešit otázku,co je pro mě důležitější...-mít tři děti s tím,že kariéra žádná a v práci mě nikde chtít pravděpodobně nebudou,nebo mít dvě děti s tím,že možná práci najdu... 😖
@lu777 No víš, mě se to tak trochu dotklo, protože zrovna nedávno jsem se tu pustila do diskuse o tom, že děti nepotřebují tablet a jinou elektroniku a maminky mě vysvětlovaly, že děti na tom učí barvy apd. a to jsem teda nechápala, proč nevezmou knížku, nebo se neučí třeba podle kostiček. Tak v té diskusi jsem teda byla za mimoně já, jelikož pro děti mě PC přijde naprosto nevhodný, dokonce dcera, když potřebuje něco najít do školy, tak jí s tím musím pomoct, protože není zvyklá na počítači pracovat / i když nevím, jestli to taky není chyba/. Já své děti vychovávám víceméně jako ty, taky jim kolikrát říkám, nemám peníze, nebo mám, ale nekoupím, protože je to zbytečně drahé. Vím, že ten mobil by nemusely mít, ale jak jsem psala, chtěla jsem jim hlavně udělat radost a na druhou stranu mě přišlo, že v dnešní době to je docela i na místě. Však jsou spokojené a vděčné a nic už po mě nechtějí, takže mám pocit, že jsem udělala dobře.
@mandala chápu 😉 ono je to o tom, že koupit tablet a pak se ohánět tím, že je edukativní (přitom děti tam leckdy hrají leccos jak sama vídám) je o tom, že to dítě je pak na x minut, ne-li hodin zabavené a máma nemá žádnou práci samozřejmě... taky by to pro mě bylo pohodlnější 😅 ...
dnes to jde leckdy ale už fakt do extrému a oslabují se tím vztahy s rodiči i vrstevníky 😒
nemluvě o tom, že jsem si všimla, že třeba na ortopedii měli na nástěnce napsáno přímo, že děti se málo pohybují atd a že elektronika prostě vede k větší obezitě... prostě ten čas na tom strávený je čas ubraný jinde 😒 ... je to prostě něco ke zvážení....
taky nejdu do extrému (v 7 letech mi fakt nepřijde, že by trpěl když si s ním máma hraje piškvorky nebo lítá venku na kole místo aby si hrál na tabletu), ale dokud to není nutné, tak prostě pořizovat nebudu... ještě si toho užije 😝 😝
já mám tři děti. 7 let, 4 roky a 7 měsíců. Finančně vycházíme tak akorát ( máme zrekonstrovaný domek tak platíme úvěr). Auto jsem museli koupit větší. Dovolenou řešíme spíše víkendovými pobyty. Jezdíme v létě i v zimě. Myslím že naše děti nejsou nijak rozmazlené. Syn je v první třídě. Tři kroužky má v rámci školy a za ty neplatíme. Jeden kroužek to ho vozíme od města. myslím že jsem nenároční. Jediné co kupuji nové tak jsou boty. Většinu oblečeního točíme mezi celou rodinou. Po rodičáku se nemám kam vrátit. Teď se mě podařilo získat brigádu tak něco málo si přivydělám. budu v práci 3 dny v týdnu. Naštěstí mám hlídací rodiče. 🙂
Pokojíky máme dva. Tak nejstarší syn má pokojík sám a holky budou mít spolu. Syn chtěl tablet protože ho viděl u spolužáka. Dohodli jsem že k narozenímám mu babičky a dědečci dají penízky a něco si musel našetřit zbytek jsem mu doplatili. Teď by chtěl foťák tak už si šetří. 🙂
Teď co začíná být teplo tak ani tablet nepotřebuje. Většinu času začínáji děti trávit venku. Jezdí na kole, koleběžce.
Já mám děti 2, 5 a 8 a taky musim řít, že se věkem výdaje zvyšují, jako malý jsem je dlouho kojila, příkrmy jsem kupovala se slevou(v DM), oblečení nový, ale hodně v anglických sekáčích, pleny, ubrousky..slevy., teď musim kupovat oboum oblečení nové, 2-3 boty, holka chodí na zpívání(900kč na 1/2 roku), kroužky ve škole, to taky něco stojí, různé akce, to se taky platí, plavíní ve škole, poplatek u dr, že může plavat, koupací čepice, 😀 jsou to blbosti, ale taky se to musí zaplatit, povinná četba, nesehnala jsem o pejskovi a kočička po někom, musela jsem koupit, pomůcky do školy o tom nemusim psát kolik to stojí, budem muset koupit asi novou tašku do 3 třídy... k těm tabletům, děti mají tablet dohromady a zvlášt je nezajímá, K. má mobil a taky si ho nevyřvala, dostala ho, jen aby nám mohla zavolat, že došla do školy v pořádku. Ještě zmíním tábor+teď jedou na školu přírodu, příští rok lyžák, mladší až nastoupí do školy tak ani jemu to nechceme upírat, všechny peníze jdou do dětí 😉 práci máme s manželem oba, ale já nic moc placenou, ranní odpolední a je to hodně náročné, ale M. mě ve všem zastoupí, jinak by to nešlo. Nejhorší jsou nemoci malého, paragraf mam tak 2x do roka, rodiče pracují, tchýně nemocný nehlídá, no když to shrnu tak je to hodně náročné, dvě nebo tři děti, to už je asi fuk+tedy výdaje na to třetí. 😅

@veruska007 máš recht 🙂