icon

Náušnice pro miminka: Jaké jsou vaše zkušenosti?

pilzzee
16. bře 2024

Babicky se zblaznily a tlaci na nas ohledne pichani usi dceri, ktera ma ted 5 mesicu (asi ji chteji dat nausnice na krest, s tim teda taky nesouhlasim, tak to jim snad musi stacit) ... Ja v tom nevidim absolutne zadny vyznam, aby mimino nosilo jakykoliv, nedejboze zlaty sperk. Sama mam nausnice az od 15, to uz bylo teda pozde, ale potom jsem si nechala propichat snad vsechno, co slo, a fakt nemuzu rict, ze je to nejaka bolest. Nasla jsem jenom starsi diskuze a zajimalo by me, jaky nazor na toto prevazuje ted. Vypada to, ze driv to delaly uplne vsechny 😀 Ja jsem toho nazoru, ze na miminka sperky nepatri a nausnice muze dostat, az sama bude chtit. Navic ted by ty nausnice musela nosit porad, aby ji to nezarostlo, to mi je taky dost proti srsti ☹

Strana
z2
cilkat
17. bře 2024

@veroniquecz Já viděla v pokynech k závodům mnohokrát "náušnice sundat, nebo přelepit náplastí" ... s pokyny rozhodčím, že za nedodržení mají minimálně strhávat body.

4formy
17. bře 2024

Me osobne by tohle ani nenapadlo resit,beru to u holcicek jako samozrejmost 🤔

zekrt
17. bře 2024

Náušnice na miminku mi přijdou nepatřičné. Nelíbí se mi to. Ale kolem mě je všichni dávají už miminkům. Když je pak vidím, přijde mi to hrozně divné a nehezké. Kdybych měla holku, nechám to až povyroste.

kristyn86
17. bře 2024

@aedoss Tak to,ze maji holky nausnice je proste davno zazite. Jednu dobu se to delalo snad jeste i v porodnici. Drive se nad moznostmi nejak neuvazovalo. Proste mame holku,dostane nausnice. Mame kluka,bude mit kratke vlasy apod..Ja jsem roc.86 a znam jen jednu holku,kamaradku,co nausnice nemela. Jinak se kolem me pohybuji zeny,co nausnice zkratka maji. Nekdo naopak i vic nez jedny. Ja jsem dceri dala,prislo mi to uplne normalni,bezne,nepremyslela jsem nad tim. A kdybych mela jednou vnucku a nedali by ji nausnice,tak ok,budu to respektovat,ale ve skrytu duse by me to mrzelo. Za me proste k holcickam nausnice patri.
Ale at si kazdy dela dle sveho. Je to jeho dite. A ani jedno neni dobre nebo spatne. Diky za to,ze dnes mame vsichni moznost volby 😀

konidana
17. bře 2024

@kristyn86 tak my jsme asi divna rodina🤣. Babicka nikdy nemela pichle usi, mama nema pichle usi, a ja si nechala nastrelit nausnice v 15 letech. Moje dcera uz v 6.

kristyn86
17. bře 2024

@konidana Asi jo 😂 Kolem me fakt vsechny holky krome te jedne kamaradky nausnice vzdy mely a maji 😀Ale vidis,snizujete vekovou hranici propichnuti 😀 Tak v kolika dostane nausnice tvoje vnucka? Ber to samozrejme jako nadsazku 😀
A vis,proc babicka treba nemela? Jestli nejaka rodinna tradice,finance,zdravotni riziko apod.?

lentilkah
17. bře 2024

Dceri jsem nechala na jeji prani pichnout usi ve dvou a kousek. Nebyl zadny problem.

konidana
17. bře 2024

@kristyn86 u babicky netusim, u mamy ve 48.roce hadam resili babi s dedou uplne jine veci nez nausnice. (Zdravi rodicky i ditete, bydleni,...)

jaja01k
17. bře 2024

@kristyn86 Já jsem ročník 84 a náušnice jsem nikdy neměla. Ale teda vůbec netuším, jestli jiné holky měly nebo ne, asi to nikdo neřešil. Ani teď nevím, které ženy v mém okolí náušnice nosí a které ne.

kacka1994
17. bře 2024

@pilzzee Já náušnice chci dát a děti nechávám křtít. Oboje z mé a manželové vůle. Kdybych něco nechtěla, tak to nedělám 🙂 kdybych křtila a nechtěla náušnice, tak se domluvím, že pokud chtějí dát šperk, ať dají třeba řetízek, přívěsek s písmenkem apod, který můžete schovat do dospělosti/dospívání... protože dětské náušnice už jí pak budou k ničemu - málokteré dítě by se ve 3 letech rozhodlo, že si jde nechat píchnout uši bez nátlaku okolí. To že má dítě zlatý šperk mi nějak divné nepřijde a to sama moc šperky nenosím 🙂

aedoss
17. bře 2024

@kristyn86 jasny chapu. Za me kazdeho vec, jestli diteti nausnice da nebo neda. Nemyslim si, ze je to neco urcujicicho a pro zivot nezbytne nutneho. Kdyz to vezmu do extremu, v jinych kulturach maji zase jine zvyky (treba obrizka, at uz chlapecka nebo divci). Nekde holt delame dirky do usi miminkum, aby byly "hezci" a bylo videt, ze jsou holky. Moje mamka vzpominala, ze ji usi pichali az byla vetsi a ne uplne dobre se to povedlo. Kolegyne v praci (vrstevnice mamky), nausnice nikdy nemela. Ale chapu, ze je to spis ojedinele. Jen me fakt zajimalo, kde se vzala ta tradice. Pocitam, ze v dobach, kdy se pracovalo na poli a kolem hospodarstvi asi nausnice kazdy nemel. Spis jestli nejde o nejake napodobovani vyssich vrstev, ktere si to mohly dovolit. Nebo jestli i driv to bylo bezne. Pripadne, jestli je to novodobejsi tradice, cca +/- sto let.

cilkat
17. bře 2024

@aedoss Pražská babička byla z Velvar z "dělnické rodiny" a náušnice měla a brala jako samozřejmost. Plzeňská babička byla z vesnice ze Šumavy a náušnice nikdy neměla, i když hodně chtěla, abychom je měly my, prostě jako symbol ženské krásy. Takže rozšíření zvyku "holčička má náušničky" vidím zhruba do městské kultury první republiky ... Ale je to čistě můj odhad.
JInak ... Máma náušnice neměla (nechala si je píchnout v dospívání od kámošky a vyšlo to nějak hrozně blbě, tak je nikdy nosit nazačala) a my se segrou je taky nemáme (ročníky 84 a 86), ale byly jsme opravdu spíš vyjímka.

aedoss
17. bře 2024

@cilkat tu dobu rozsireni zvyku vnimam asi stejne. Obe babicky (predvalecne rocniky) nausnice mely. Jak jejich maminky, tak to nevim.

pilzzee
autor
17. bře 2024

@pilzzee Mne prave prijde, ze kdyz je ted vsude tolik krasnych ruzovych holcickovskych veci/obleceni, tak nejaky nausnice nejsou az tak nutny.

martinka_33
17. bře 2024

Starší má, mladší ne.. Tatínek mladší nechce a dohodli jsme se ze pri rozdilnych nazorech zvolime mene invazivni variantu, coz v tomto pripade je nausnice nemit.
A protoze mi mala slecna za nausnice casto tahá a já u toho řikám au, tak provazuje nausnice za au 😅 takze je mozne ze je chtit jeste dlouho ani nebude.

martinka_33
17. bře 2024

@pilzzee mně se teda nausnice na holcickach líbí, ani ka si sebe bez nich nedovedu predstavit. Ale její tatinek řiká, ze at si dá pearcing treba do pipiny, ale at se k tomu rozhodne sama. Coz nejakou logiku má.

izz76
18. bře 2024

@pilzzee Mě se náušnice na holcickach líbí, moje dcery mají náušnice asi od 4mesicu. Starší píchnute,mladší nastrelené,s hojením nebyl žádný problém. Chapu,ale i druhy názor,ze dite si má rozhodnout samo. Já jsem rada,ze dcery mají náušnice od miminka,obe byly a jsou parádnice, typické holcicky a vim,ze by náušnice chtěly a byl by pro ne stres a strach z bolesti nechat si píchnout uši třeba v 5letech.

Strana
z2