icon

Nechat dítě vyřvat, neuškodím mu?

dzungala
30. bře 2015

Ahoj,

jsem zvědavá na Vaše zkušenosti a zážitky - měly jste to podobně? Mám 3 týdenní holku a po kojení vždy začne brečet, ačkoli už je nakojená (odpojím ji nejdříve po 20 minutách i dýl - podle toho když přestane pít a začne dudlat a spát). Ale jakmile ji začneme nosit, tak je klid. Jo jo..si jsme si ji naučili na nošení, začínám to tušit. Bříško ji nebolí, páč už dáváme kapky a když ji dříve bolelo, plakala i na rukou a ukldinit se nedala. Přes noc krásně spí, po nočním kojení kašlu na brkání a nenápadně ji při usínání vložím do postýlky a ona hned usne. Někdy párkrát kvíkne, ale když na ni nepromluvím, tak hned usne. Ale přes den teda máme rodeo🙂 Fakt po každém kojení začne kvikat, pak plakat a když na ni pěkně mluvím, hladím ji a uklidňuji, tak to je pro ni signál řvát ještě víc. Pak to stupňuje až do chroptění (to už většinou psychicky nedám a hned ji beru na ruce) a taky umí naprosto zoufalý srdceryvný pláč, který používá jako poslední fintu, pokud psychicky unesu vzteklé chroptění. Tedy najezená je, plínu novou, břicho nebolí, ale jak není na rukách nebo u prsa tak řev. Mám nechat vyřvat? Když jsem doma sama (manžel je už profi nosič když je doma) a musím do sklepa věšet prádlo, na velkou, nebo vařit, abychom neumřeli hlady, tak ji necham kříčet, to je marné...ale jindy - když "mám možnost" hodiny nosit? Někdy už ji ani neunesu, záda bolí. Ale někdy vydrží řvát i hodinu, někdy, když si jí nevšímám (fakt lepší, než ji konejšit, to pak přidává) přestane kvíkat a usne. Teď řve asi hodinku s řestávkami, kdy si zřímne, ale jakmile si "vzpomene" že má chvíli pauzu ve řvaní, tak dá aspoň udržovacích pár kvíků a někdy to ještě pak trochu rozjede jindy ne. Dudlík nechce. Ale u prsa by byla celý den🙂 Je mijasné, že děti brečí, nijak si nestěžuju, jen jestli jí nějak neuškodím když ji prostě nechám vyřvat..Tipuju, že to po každém kojo ude řev pár dní a pak to bude asi lepší ne? Jak jste to řešily? Dík kvík

Strana
z6
dzungala
autor
Autor odpověď smazal
wenduliks
30. bře 2015

@dzungala necetla jsem vsechny prispevky,ale my nosili prvnich 5mesicu pres den nonstop!!! Ano,je to zahul,ale preci ji nenechas brecet=volat mamu hodiny a hodiny v kuse. Krom wc vse ostatni muze počkat,dite a jeho spokojenost u nas melo absolutne prioritu. A zvyknout si na noseni fakt nemuze,protoze do 6.mesice nemaji ani vyvinutou takhle dobre pamet. To,ze na rukou neplace neni jeji vypocitavost,ale znameni,ze ji je u mamy dobre. 🙂

visnule
30. bře 2015

@dzungala k tomu šátku: mrkni tady na bazárku. Elastik Moby nebo MaM, u pevných šátků je toho na výběr spousta. Vyhni se Pentelce, womaru, medley. Kdybys byla z Prahy, můžu šátek půjčit na zkoušku.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
sisstin
30. bře 2015

@dzungala jezis klid 😉 nenechavalas malou vyrvat hodiny, proste clovek si to neumi hned zorganizovat ze zacatku. Ted budes mit satek a bude to lepsi 🙂 fakt dozivotni ujmu z toho mit nebude. 😉

visnule
30. bře 2015

@dzungala jednáš rychle 🙂 nemám zkušenost, ale snad poslouží ke spokojenosti. Nenech se odradit případným prvním neúspěchem, některá mimina si to musí párkrát vyzkoušet, než se jim to v šátku zalíbí. Doporučuju skupinku nošení dětí tady na MK, holky ti tam poradí s vázáním a zkontrolují, případně poradí co vylepšit. Není to žádná věda, ale učený z nebe nespad.

aronek
30. bře 2015

Můžu mluvit jen z vlastní zkušenosti. Nikdy nenechávám vyřvat. Prostě jsem záhy zjistila, že hodně věcí počká a že i na WC se dá jít s malým na ruce. Po té co se narodil druhý jsme se prostě tulili všichni. Do teď když vstávám do práce a mladší se vzbudí a začne brečet, jdu pro něj. I ranní hygiena a úprava na člověka se tak dá udělat. 😉 Ani nepočítám kolikrát jsem něco spálila, nebo rozvařila, prostě chování a kojení mělo přednost. Taťka si holt zvykl na spálené, nebo si namazal chleba 😉 Ale kluky mám spokojené a to je pro nás hlavní. Záda tedy trpěly a trpí, ale snažím se cvičit, i to tedy občas proběhne tak, že na mně jeden či oba synkové leží 😀 Oba jsem látkovala a i to se dalo, časem je bavilo pomáhat věšet 😉

bunny123
30. bře 2015

@dzungala Tento prispevek, jeste podany takovym stylem, snad nemuzes myslet vazne... Chudak miminko.

marecekavendulka
30. bře 2015

@dzungala ono je dobré si vyeliminovat,co je OPRAVDU nutné dělat: je nutné mít každý den navařeno,naklizeno? těch 6 týdnů,než se s maličkou sžiješ,bys neměla správně dělat nic jiného,než být jen a jen s ní.Tak to také dřív (nemyslím 50.léta,ale ještě dřív) maminyk dělaly. Zruda nejsi,to přeháníš.Jen nevěř pohádkám o tom,že je tvoje dítě vypočítavé,že tebou manipuluje,...není to tak. 🙂

pajush
30. bře 2015

já spíš než elastik bych doporučila pevný šátek. Elastik je brzy nepohodlný a prověšuje se. Jinak nošení je dobrý krok kupředu, já začla malého nosit v šátku až ve 4m a lituju, že jsem nezačala dřív. Neměla bych ruce vytahaný až na zem 🙂
Jinak já občas taky nereaguju na první kníknutí, mám jen jedny nervy, ale vyplakávat nenechám.

marecekavendulka
30. bře 2015

@stannerovi doufam,ze tvuj pediatr nikdy nebude mit me deti v peci. radit taktiku vyrvani ...achjo

sabuse1
31. bře 2015

@dzungala: hlavně si nic nevyčítej, všechno je pro tebe nové a chce to čas než si všechno sedne, k tomu nevyspání a hormony taky udělají své. Zeptala ses tady jak to řešit a našlo se řešení, už to,že pro to chceš něco udělat je přece skvělé🙂 První dítě navíc dost často boří ideály o tom jak prospí hodně času v postýlce a maminka má čas všechno stíhat🙂 Některé děti takové opravdu jsou (např.můj syn, ten se najedl a 4h spal a bylo mu jedno kde), holky potřebovaly kontakt. Miminko je zvyklé být v bříšku a najednou ho někdo odloží, potřebuje cítit mámu i když ho zrovna nic netrápí a je to úplně normální. Nevím v čem dáváš malou spát jestli je v zavinovačce, někdy i ta nestačí, miminkům vadí velký prostor, nám třeba pomohlo dát do postýlky kojicí polšťář ke kterému se tulili....prý pomůže i maminčino použité tričko, to jsem ale nezkoušela, chce to jen na to přijít co bude vyhovovat a v kombinaci třeba s tím šátkem budete časem určitě spokojené obě a ještě zvládneš doma i něco udělat🙂

ajny123
31. bře 2015

@dzungala Elastický Liliputi jsme používali taky a byli jsme spokojení. Už nějakou dobu používáme pevný, ale nedávno jsem zkusila jen tak pro srovnání použít zas elastický a dost mě překvapilo, že je to ještě dobré. Akorát už bylo těžší tam těch pohyblivých 7kg srovnat, ale i tak to bylo až překvapivě pohodlné.

stannerovi
31. bře 2015

@marecekavendulka no věřte mi, že jsem se na začátku, této taktice několik měsíců bránila, ale po několika měsících zkoušení všehomožných variant, jak to udělat pro dítě nenásilně +nevyspání, partnerská krize, jsem se dopracovala na váhu 47 kilo a téměř k nervovému zhroucení mi už nic jiného nezbylo a nelituji toho - za 10 dní klid a spánek 3 hodiny vkuse-pro mě luxusní zážitek...Navíc na mrňouskovi to určitě nezanechalo žádné následky-naše sluníčko je extrémně veselé dítko...Mého pediatra si vážím nejen já , ale i spousta maminek tady u nás, ale beru, že co člověk to názor... 🙂
@dzungala
Jinak šátky či manduca je perfektní řešení-též jsme používali....🙂A tričko ideálně lehce pokapané mlíčkem též odzkoušeno 😉 ...Držím pěsti, ať se vám zadaří a brzy jste opět sehraná a spokojená rodinka 🙂

petule12
31. bře 2015

@dzungala nečetla jsem předchozí příspěvky, ale mám kamarádku, která teď procházela něčím podobným, holčička jí 3 měsíce nonstop brečela, nepomohlo vůbec nic. Jediné kdy se zklidnila bylo když byla v šátku. A po třech měsících je to najednou usměvavé miminko. Po pravdě, jsem kamarádku obdivovala, že se nezbláznila. Na některé děti můžete nechat vyřvat a stejně to nepomůže. Nezbývá než vydržet. Držím moc palce ať je brzy vše ok a užíváte si miminka 😉

llluckaaa
31. bře 2015

Uff, úplně mi bylo miminka líto, když jsem četla úvodní příspěvek 😅 Také doporučuji pořídit šátek a nosit, pomůže to vám oběma. S šátkem se dá dělat ledacos, zvládla jsem i vysávat, věšet prádlo, vařit, jít na záchod.... takže s chutí a odvahou do toho 🙂

alboo
31. bře 2015

nečetla sem všechny příspěvky, ale nějak nechápu, příspěvky v tom stylu, že nejlepší je brát sebou dítě i na wc a dělat s ním vše... já nevím, no, asi máme jiné dítě... ale v porodnici řvala v noci nonstop, ve dne spala, doma první večery řvala, tak manžel pochodoval s ní v náručí, jak se zastavil, tak bylo zle... pak když jí bylo asi 10dní musl odjet i přes noc a já měla rozpadlý šití a večer sem fakt už nemohla chodit, takže prostě řvala a řvala, sice sem si jí vzala k sobě, ale to nepomohlo. další večer jsme dali do postýlky a žádnej řev se nekonal a nekoná do dnes... nevím no... neberu si jí sebou na wc, do sprchy, na věšení prádla a tak, prostě dělám sposuti věcí bez ní a jde to i bez řevu 😎 prostě je naučená od začátku, že je taky někdy sama v postýlce nebo na dece a nebo já jen vedle ní
já byla dítě uřvaný, naši dělali, co mohli a stejně sem prej řvala do 8měsíců, nic jim nepomohlo 😀 (vozili, nosili, zpívali...) si myslím, kdyby mě chvili nechali bejt, že bych třeba měla čas usnout
ale to je každýho názor... a taky nesnášla zavinovačku, to byl pak řev jistej

marecekavendulka
31. bře 2015

@alboo tak je jasny,ze kdyz dite rve v naruci a nerve v postylce,tak neni nutne dite sebou vsude nosit. 😀

janinek
31. bře 2015

@dzungala ve trech tydnech jste ji na jic nenaucili. Je mala, potrebuje vas. Zkus nosit v satku. A s namazanym chlebem jeste nikdo hlady neumrel. At vari manzel nebo var, kdyz mala spi nebo manzel nosi.

Je to miminecko. Devet mesicu jsi ho mela pod srdcem, byt tady s nami je pro ne desny stres. Vse nove a cizi. Place, protoze vola o pomoc. Nechce byt samo. Boji se.

janinek
31. bře 2015

I kdyz rve mimco v naruci, je mu v tu chvili lip, nez jdyby rvalo v postylce. Vezmi si, jak je tobe, kdyz brecis a nekdo te obejme. Brecis dal, ale je ti lip.

marecekavendulka
31. bře 2015

@dzungala hele,ze ty jsi nejaka provokaterka? nejdriv tema ockovani,ted tema vybreceni.... 😀 😀 😀

nikyzoe
31. bře 2015

Podle mě je každé miminko úplně jiné a jen Vy sama nejlépe můžete poznat potřeby svého dítěte... Hned v 1 měs. jsem poznala podle pláče jestli je to pláč, který signalizuje, že malou něco trápí, úplně jiný pláč měla, když se chtěla nosit a také už v 1 měsící se uměla hezky vztekat... A to myslím doslovně... to byl pláč, který tahala na sílu skoro až z paty.... 🙂 V takovém případě jsem tedy nereagovala hned už jenom z principu....Nebudu přece otrokem svého dítěte. (Je fakt, že jsem to vydržela jen párkrát do doby, kdy se sama uklidnila, až potom jsem k ní přišla, malá měla totiž šílenou výdrž). Nemyslím si, že tím, že se miminko nechá občas vyplakat, by mělo utrpět nějakou újmu...Podle mě si dítě občas musí protáhnout plíce - radila mi to i doktorka, která už má přes 25 let praxe s dětmi.. Jaké děti by potom měly mít maminky trojčat a více, kdyby to byl takový hřích nechat plakat děti a mělo by to mít nějaký extra vliv na psychiku miminka?.... Těžko nosí všechny tři děti na sobě celé dny... Taky si myslím, že není zrovna dobré tahat sebou dítě na wc (to ať se na mě nikdo nezlobí, ale zdá se mi to úplně ujeté a hlavně totálně nehygienické). Nedovedu si to představit ani ve snu!!! Abych seděla s miminkem na záchodě???? To snad nééé... Ale to je přesně o tom, že jsme každá jiná a rozhodně bych vše dělala tak, jak já sama jako maminka nejlépe uznám za vhodné...A jak si já myslím, že je to správné... Všechny své děti nemůžeme vychovávat stejně a navíc na každé dítě platí něco jiného, takže podle mě jsou všechny rady typu: dělej to tak a tak zcela zbytečné... Sama časem nejlépe vycítíte, co a jak Vašemu mrňouskovi i Vám nejlépe vyhovuje... 😉 Jen vydržet - každým týdnem to bude lepší a lepší a za ten pozdější úsměv, kterým Vám potom ta malá láska bude dělat jenom radost, všechno "to", co tomu předchází určitě stojí.... 🙂 (trochu víc jsem se rozepsala) 😖

marecekavendulka
31. bře 2015

@nikyzoe otrokem? mno... nic...

punky
31. bře 2015

@nikyzoe to by mela asi pani doktorka vratit diplom...nechapu jek nekdo neco takove muze poradit..jasne ja taky nebezela pri kazdym kviknuti ale kdyz zacal plakat tak jsem nechala klidne i vareni a sla jsem k nemu pochovala pomazlila a hned bylo lip a to s tema plicema je uplnej nesmysl a to ze se mala po nejaky dobe revu uklidnila mno spis byla uz tak unavena ze nemela silu uz dal plakat..ano kazda jsem jina a kazda chceme delat pro svoje miminka to nejlepsi ale tohle mi hlava nebere..preju at se vam i mimnku dari dobre a preju co nejmene place

pajush
31. bře 2015

@nikyzoe měsíční miminko neumí manipulovat, pláče protože se mu něco děje. Nechápu, že někdo řekne že nechce být otrok svého dítěte - tak proč si ho teda pořizujeme když nechceme reagovat na jeho potřeby? Jo a mě tohle poradit doktorka tak letí - evidentně stará a kontaktním rodičovstvím nepolíbená.

sabuse1
31. bře 2015

@nikyzoe: protože zjistila,že svým pláčem nikoho nepřivolá tak jednoduše rezignovala☹ když to srovná je to asi jako kdyby ty jsi zoufale volala někoho o pomoc při nějákém problému a nikdo ti nepomohl, časem taky rezignuješ protože zjistíš,že jsi vlastně na všechno sama a žádné pomoci se nedočkáš, asi takhle se to miminko cítí....mluvit neumí tak se může dovolat jedině pláčem a máma která je pro něj středobod vesmíru a jediná záchrana ho v tom prostě nechá aby ho náhodou "nerozmazlila"

llluckaaa
31. bře 2015

@nikyzoe Jj, souhlasím, každý jsme jiný, někomu přijde ujeté nosit dítě všude s sebou a jinému zase nechat ho plakat samotné v postýlce z důvodu, abych si nepřipadala jako otrok 🙂 Ale abych tě uklidnila, dcera mé totálně nehygienické chování přežila bez újmy a zdravější než ostatní děti v okolí 😉

dasara
31. bře 2015

je tu spousta příspěvků různého charakteru...nečetla jsem všechny, ale dost...každopádně si nemyslím, že zakladatelka je krkavčí matka, která chtěla nechat dítě jen vyřvat - prostě chtěla slyšet, co má dělat, když už nevěděla kudy kam. Pak si myslím, že ve slovním spojení "nechat vyřvat" vidíme každá něco jiného... Za mě to není tak, že bych k dítěti běžela na první breknutí, neudělala bez něj ani krok atd, ale je to o tom, že nenechám dítě prostě řvát, ječet atd. Pokud takhle malinký miminko řve, ječí, tak je to jen z důvodu, že má nějaký problém a my - maminky - jsme tu od toho, abychom mu pomohly. Zakladatelka už nevěděla, jak pomoci svému miminku, proto založila tuto diskuzi (nejspíš). Rad (a nejen jich) od nás slyšela dost, teď už si musí poradit sama.
Přidám jeden příklad z rodiny: Moje švagrová má o měsíc mladší holčičku. Nikdy dítě nechtěla a už má druhé... Švagrová je hodně sebestředný člověk a myslí v první řadě na sebe, ve druhé řadě myslí stále na sebe atd. Když jsme přišli na návštěvu, když měla neteřinka asi 1 měsíc, tak ona malou nechávala "vyřvat" - prostě malá jen řvala a ječela a ona si ji hodinu!!!! nevšímala. Nám zakazovala k ní chodit, chovat ji atd. Když to moje mamka nevydržela a vzala si ji, tak si malá odkrkla nebo se pokadila, vyprděla atd. Toto je dle mě týrání miminka a toto je dle mě nechat vyřvat. Prostě se mi takové jednání nelíbí a svoji dceru (22měs.) ani dnes nenechávám vyřvat, i když už to samo na mě zkouší. Nikdy jsem to nevydržela dýl jak asi 6 min. Rve mi to srdce.
to jen tak, omlouvám se, koho to pohoršuje, ale myslím si, že spousta příspěvky se tady přehání všechno

granda
31. bře 2015

nosila jste ji 9 měs... tak co chcete???? nějak nechápu tyto otázky.....

evulina77
31. bře 2015

@nikyzoe to je pravda 😅 , trojčata jsou dnes úplně častá a to je jasné, že to pak tak nejde. Hlavně když to tvrdí lékařka s 25 letou praxí... Proboha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Takový bláboly!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Novorozenec pláče, protože má důvod, i když je ten důvod, že nechce být sám a chce mámu. Vždyť je to jen pár měsíců a už se to nikdy nevrátí, pát let prostě budeme otroky svých dětí. Já jsem za to ráda...

Strana
z6