icon

Necháváte děti "kramařit"?

baterie
19. srp 2014

Dceři je rok a půl, teprve začíná chodit a je uchvácená vším kolem. Všechno prozkoumává a bádá a všechno jí zajímá víc, než její hračky 🙂 Asi jako každé dítě ráda otvírá šuplíky a všechno vyhazuje, přemisťuje, nemám v nich cenné ani nebezpečné věci a vždy jí jedním okem sleduju i když něco dělám. Připadá mi to přirozené a proto jí nechávám. Ale manžel a moji rodiče jsou z toho úplně běsní, že ji rozmazluju a že jsem akorát líná jí to zakazovat. Zvláštní, že nejsem líná to po ní několikrát denně uklízet. Nemyslím si, že jí rozmazluju, co jí půjčit nechci, to jí nepůjčím, i kdyby se postavila na hlavu. Ale nedělá mi vrásky, že vyhazuje pastelky, bloky a další různé pitominy. Jak to máte vy?

Strana
z2
kacenka1111
20. srp 2014

@kammka Presne tohle jsem taky chtela☹ A clovek pak muze s detmi i nekam vyrazit a netrcet bud doma, nebo sice venku, ale doma hnus a spina☹

blondynka400
20. srp 2014

@kacenka1111 proč by jsi nemohla někam vyrazit? Jako že toto dělá i na návštěvě?
No někde se asi stala chyba no.. Ale podle mne v tomto věku už by měla jasně pochopit co může a co ne. Co zkusit jí do tvé činnosti zapojit? Aby jste vařily spolu, dávaly špinaví prádlo do pračky, čisté naopak do skříně, nenechat jí roztahat něco nového dokuď to staré "společně" neuklidíte a nebo mne pak napadá co nějaká školička, tam je obvkyle uklízet a trošku řádu naučí... Každopádně si zkusit za každou cenu trva na svém, i kdyby jsi ten papír měla na ten strop přivázat....
@kammka je pravda, že v malých prostorech jsou ty možnosti horší... A přesně jak píšeš, jsou zakázené místa, třeba myčka, z té mi max můžou pomoct vyndavat umyté nádobí a pod...

jessika
20. srp 2014

@baterie Já mám v kuchyni zajištěné některé skříňky, kam nechci, aby lezl - odpaďák saponáty, vytříděné sklo, mixéry s příslušenstvím) a zavřeno do ložnice (ve stolcích máme třeba léky apod.) Jinak může vlézt kamkoliv a vykrámovat cokoliv. Nevím, proč bych mu měla bránit v rozletu a zkoumání světa. Pak to spolu uklidíme - to ho taky učím od malinka. I když třeba vylije nějakou vodu, tak dostane hadr a utíráme spolu (teda já utírám, on rozmatlává, ale to není podstatné 🙂 )

kacenka1111
20. srp 2014

@blondynka400 protoze porad jen uklizim....dela to vsude....babicka je z ni nestastna a to ji i tak hodne povoli, neni to nejaka uzurpatorska babicka...to ji tam udela kulnicku na drivi...vsechno dela se mnou....jinak morduje byt a stejne nestaci...od podzimu budeme chodit do montessori dilnicek, pak bych chtela, aby presla do jejich skolky....trvam, ale ona se zabejci a konec..jediny, co pomaha, je ji proste rict, ok, delej co myslis, otocit se a supajdi za mnou, ale to asi nebude to prave orechove...snazim se vysvetlovat, ale prijde mi, ze KR neni proste pro vsechny deti, myslim 100 procentne....smer ano, ale ne do puntiku, na kazde dite "zabira" neco jineho---

konidana
20. srp 2014

@kacenka1111 Na druhou stranu, ve dvou letech je pořád ještě malá.. a bude to trochu i povahou. Hranice musí být, ale každý to má jinak... Vydrž ještě dva roky a budou ti demolovat byt dva 😀 Moje děti si samy už najdou zábavu (klidnou a neškodnou), i když kluk taky né ještě vždy , ale to musí být oddělené. Když jsou dohromady, tak se většinou honěj, běhaj, skáčou, lezou po nábytku a pod. To je pak rychle vyženu ven(nebo aspoň jednoho), ať dováděj na hřišti, bych se jinak asi zbláznila 😉

konidana
20. srp 2014

@kacenka1111 Já tedy furt neuklízim, kdyžtak to shrnu někam na stranu a časem to uklidím (taky třebas za týden) Fakt mě nebaví uklízet, když to nevydrží ani 5 minut. Nemáme sice psa, ale když muž vaří, tak je na podlaze v chlívě víc čisto. Další finta je , jít hned ráno ven. čím dýl venku, tím míň kramaření doma 🙂

blondynka400
20. srp 2014

@kacenka1111 ono s některýma dětma je to těžký no. Ale co tedy udělá, zabejčí se a co? Já jím prostě za žádnou cenu nedovolím pokračovat v nové činnosti dokuď původní nebude ukonečna tak jak si představuji já. Občas je to komedie, protože obě jsou pailce tvrdé, ale za mne musíš za každou cenu vyhrát ty....
Montessori já osobně moc neuznávám pro podobné povahy už vůbec ne, ale to je zase na jinou diskuzi 🙂
100% není nic pro žádné dítě....
@konidana souhlas že se dvěma je to občas hodně veselé... U nás mají ještě docela rozběh, se divím, že se jim dodnes nic nestalo 🤐 😀 Jen by u toho občas nemusely tak pištět. Ale taky si občas umí najít klidnou zábavu,jako zrovna teď 😀

konidana
20. srp 2014

@blondynka400 pištět?? řvou jak paviáni a ječej, že div nespadne střecha 😀 Chudáci sousedi. Naštěstí pod náma nikdo už 5let nebydlí.

dendy88
20. srp 2014

ja to nezakazovala ale rovnou jsem tam dala pojistku at suplik neotevre , ale jinak ma 2supliky kde ma ruzny blbosti se kteryma si muze hrat a je to jeji oblibena zabava 🙂

blondynka400
20. srp 2014

@konidana no my máme naštěstí samostatný RD 😀 Ale i tak je to ven tedy slyšet pořádně i přes tu naší pořadnou izolaci 😝 😀
Tak to si asi ještě neslyšla, jak piští ty moje dvě opice. Zlatý pavián a nějaké řvaní 😝 (to je tedy taky na běžnm pořádku) Oni mají hlásky položené hodně vysoko a to pištění to je něco šílného, to se ti úplně zatmí v hlavě, když do toho jdou obě naplno 😅

kacenka1111
20. srp 2014

@konidana To je super vyhlidka, pcokat dva roky😀 By me taky mohli navstevovat v blazinci😀
Jo, to je super jit hned ven, ale nekdy taky musim varit🙂 A delat i jiny veci, nemuzu byt nonstop sluzka, mama, ukizecka, kucharka a drbat pritom psa na zadku a tvarit se jak matka tereza....na to proste nemam kapacitu a nechci byt otrok, coz se prave stalo....s manzelem byla krize jak blazen a maam me chtela poslat na psychu....ze nemam cist kone a ty radoby rady ala KR😀 a ze jestli jim bude nicit nabytek a mycku a kdesi cosi, ze ji proste hlidat nebudou, ze je na rodicich, aby dite vychovaly v ramci moznosti...naopak kuchyne ala varecky ji absolutne nevadi

@blondynka400 aha, ja prave myslela, ze montesori bude pro ni, ze je narocna, ale to bude asi ono, proto to na ni neplati a ma z toho srandu a nefunguje to...co teda s tim? jsem v koncich, jak to napravit....

konidana
20. srp 2014

@blondynka400 ještě že nemam dvě holčičky, to by mě už vezli. Ale už jsme nějak mimo téma 😉

blondynka400
20. srp 2014

@kacenka1111 já bych fakt zkusila nějakou soukromou školku (ale dobře vybrat), je v ideálním věku. Ať pozná jinou autoritu, to že se uklízí a pod.
A doma si nastavit mantinely co je pro tebe přijatelné a co ne. I za tu cenu, že prostě na některé skříňky dáš ty zavírátka a pod., bude půl dne nafouklá jako pátrací balón. Vysvětlit jí, co po ní chceš (že když něco vyhází, musí to uklidi) a proč a trvat si na svém, dokuď nebude splněno a pak taky pokusit se jí naučit si hrát, k něčemu přitáhnout, kreslení (zkusit třeba vodovky), modelínu a atd.

ninive211
20. srp 2014

@kacenka1111 Osobně nemám vůbec ráda styl výchovy alá americká liberální výchova, kdy se děcku nechá volná ruka a může si dělat co chce, třeba i skákat rodičům po hlavě ("protože tím se mu přece rozvíjí osobnost!"). A když něco provede, tak místo výchovného plácnutí po zadečku, hodiny vysvětlovat (to zafunguje na starší dítě, ale pochybuju, že na dvouletého nebo i mladšího prcka). A nyní jsem se o tom jenom utvrdila. Jen co jsem tak okrajově přečetla tady nebo třeba když sem se dostala do sporu s jinými maminkami, tak metody kontaktního rodičovství přece neznamenají, že necháš dítě růst jako dříví v lese bez jakýchkoliv mantinelů a zákazů, nechat ji dělat úplně vše, co chce...to je přece nesmysl. Děti se na toto naučí hodně rychle a pak nastane přesně problém, který popisuješ ty - dva roky jsi jí něco povolovala, resp. tolerovala a najednou to pro tebe přesáhlo únosnou mez a potřebuješ začít se zákazy a příkazy apod. A děcko bude zmatené, jak to, že něco ještě včera "mohlo" a dnes už nemůže a bude napučené jako balon a bude řev a jekot (obzvlášť pokud se k tomu přidá případné období vzdoru). Určitá disciplína a řád (určitého stupně vzhledem k věku a rozumovým schopnostem dítěte) by měly být samozřejmostí už od miminka 😉
Přeju hodně štěstí při převýchově 😉

lenicka07
20. srp 2014

@ninive211 Hezky jsi to napsala, já přesně to samé u svých dětí pozoruju. I syn ve svém věku už chápe, že nemůže dělat vše a nevidím důvod proč bych mu vše dovolovala. Opravdu taky jako nejhorší vidím, jednou něco dovolit a později to samé zakázat. Dítě to prostě nechápe. Snažím se vysvětlovat, ale né vždy to jde, zvlášť ve vypjatých situacích, např. když jdu s dětmi ven, u nás nemáme chodník, takže musíme chodit po kraji silnice a prostě starší musí být naučená poslechnout, nevím jak jinak bych to se dvěma dětmi zvládla. Takže podobně i s tím kramařením. Nenechám je rozházet kvanta věcí, protože se mi tu motají dva, zakopávají o to, mohou na něčem uklouznout, o něco se zranit. Jedno dítě bych asi nechala kramařit víc. Prostě všechno má své meze. 🙂

helabella
20. srp 2014

@kacenka1111 -- mně spíš přijde, že se tvoje holčička nudí. Proto vymýšlí blbosti -- jednak se zabaví a jednak ví, že s roztahaným toaleťákem si zaručeně získá tvoji pozornost (i když třeba negativní). Chápu, že psí chlupy nejsou to pravý ořechový, ale chápu i dítě, že se nudí, když maminka pořád uklízí. Nebylo by právě lepší vyrazit ven? Třeba i se psem? A úklid doma jen takový ten nejnutnější? A případně uklízet víc, když dítě večer usne?

Já teda děti krámovat vždycky nechávala. Jen jsem prostě upravila skříně a šuplíky podle toho, co se jim může a nemůže dostat do ruky. A postupně se ři tom i učily uklízet 🙂

dukie
20. srp 2014

Já oba naše kluky nechávala tohle dělat. Byli šťastní a já měla chvilku klidu - ať už na úklid, vaření nebo klidně i kafe. 🙂 Pravdou je, že my namontovali k některým dvířkům i šuplíkům dětské pojistky, takže nemohli všude. Ale měli hromadu prostoru, kde si to dovolit mohli. 🙂 A teda nemyslím si, že by jim to ve výchově ublížilo. 😀 A takový toaleťák... to je zábava ještě dnes. Rozmotají klidně celý a je z něj silnice pro auta. No ať, ne? Kde bych vzala v hračkářství silnici za pár korun? 😀

kacenka1111
20. srp 2014

@blondynka400 mam montessori a jde od podzimku...tam by to snad mohlo jit...snazim se uz neco pomalicku nastavovat, jinak me hrabne....:(

@ninive211 prave jsem asi spatne pochopila vyznam KR a cely to pos*rala....a ted tim bude trpet Verca....snad se to podari bez ujmy na prckovi🙂

@helabella asi se i nudi, je cely den se mnou, zadne hlidani, tancovani, plavani nebo tak,...snazim se ji zabavit, ale vydrzi minutu a jde za mnou, priopadne hru prinese ke me...
neuklizim porad, taky varim, pecu, chodime ven ( ale to uz se normalne bojim, protoze hned musim jak debil vytirat, protoze podlaha je uplne cerna ¨).....ale nejdriv si musim uklditi, co vykramarila....mame 1+1, takze uklizet kdyz spi proste nejde, budi se na pvni zvuk a co 20minut, takze v poledne neudelam nic, tak sedim tady nebo u TV a vecer uz vubec, to uz neni ani hluk z ulice, ze bych treba mohla aspon si udelat kafe a takze vlastne nemam co a kdy....treba dneska - ukizim vykramarenou skrin, co mam schovane veci po male a pro druhe a to co uklidim ona vytaha...nepomohlo nic, az jsem brecela a pak prestala, jestli ji to trklo, bo ja nevim co....

petrab295
16. pro 2017

Řeší tento problém někdo dnes? Já to teda za problém nevidím, ani můj partner. Napsala u necháváme kramařit pocelém bytě,ještě nechodí,leze po čtyřech, takže vždycky se někde zastaví a vytahuje vše na co dosáhne. Jsou sice místa, kde ji to zakazujeme, jako v koupelně, nebo u počítače, kde má partner důležité papíry, ale jinak to nevadí. Ale dnes mi bylo kamarádkou řečeno, že ji to mám odnaučit, že ta její (o 3měsíce starší) to nikdy nedělala, ale když přijdeme na návštěvu, tak tam moje malá rabuje a prej to ta její odkoulala a dělá teď to samé. Takže se kamarádka na mě zlobí, že ji vše dovolím a rozmazluji ji. Mě to ale přijde naprosto přirozené. Že takhle objevuje svět. Je jí skoro 18 měsíců a jak říkám, ještě sama nechodí, kdežto ta kamarádčina chodí od 10 měsíců, takže podle mě měla jinou zálibu. Navíc kamarádka má dětí víc a nestustále lítá po městě. Kdežto my máme jen jedno a oba jsme stále doma. Partner podniká z domu... Jen chci vědět zda to dělám správně. Nemyslím si že bych měla malé něco zakazovat ken proto, že se to někomu jinému nelíbí. Akorát na návštěvě u kamarádky ji budi muset víc hlídat. Jinak ani na návštěvě u rodičů, nikomu nevadilo, že takhle vyvádí, naopak ji nechali v dosahu to co by ji mohlo bavit. Jako různé časopisy, které ráda trhá, krabice, kelímky atd... Jak to máte vy?

kata267
16. pro 2017

@petrab295 dcera ma taky 18m ale teda uz davno beha po celem byte sama takze za ni uplne porad nelitam, ale treba v pokojicku si kramuje skrine uplne bezne a vytahuje veci je mi to jedno at se bavi pak to uklidim...ale je fakt ze v ostatnich pokojich az tak moc nesmejdi asi nema potrebu a na navsteve bych ji teda tohle delat nenechala...v tomto veku uz moc dobre vsechno chape takze asi tak...kdyby mi prsel na navstevu nekdo s ditetem a kramoval mi vsude skrine to bych asi taky nechtela...

nikoulinka
16. pro 2017

Ja teda necetla prispevky, ale u nas je to nasledovne. Maly ma 20m. Dulezite veci mae zabezpecene pojistkama (jako šuplíky s noži, nuzky, azd...). Maleho nejvice laka kuchynska linka. Vytahne sinim hrnec, varechu a vari. Neberu to jako neporadek. Proste se "opici" a tak ho necham. Pokud uz toho ale rozhazi hodne, okriknu jej a musi cast uklidit (samozrejme s mou pomoci). Delaly to i moje dve neteře, bratranek a delaji to i deti mych kamaradek. Nicmene neberu to jako neco, co by melo vadit. Maly uz ponalu i chape, co si z šuplíku vzit muze a co ne. Na navsteve šuplíky sice otevira, ale vetsinou z nich nic nevytahne. A kdyz uz jo, jsou to vetsinou jen pastelky a papiry. Nehodlám to nejak hrotit. Proste je jej zvedavy...

jaja01k
16. pro 2017

@petrab295 Na nektere skrinky, kde mame treba leky, cistici prostredky, kos na odpadky, drahe talire, jsme dali pojistky, ale jinak jsem deti nechavala kramarit. Podle me to neni rozmazlovani, jak pises, objevuji svet, proc bych jim v tom mela branit? Samozrejme ze ze zacatku jsem to po nich musela uklizet ja, ale casem se naucili, ze co vykramuji, musi po sobe i uklidit. Ted uz pojistky nemame a kluci vedi, kde si v kuchyni muzou vzit nadobi na hrani a co je zakazane. Takze to neni ani tak, ze by meli vsechno dovolene, a oni to dobre vedi.

leneee
16. pro 2017

Nechala jsem dceru kramarit co chtela,nebezpecne veci dala z dosahu nebo poridila detske pojistky,tam kam jsem nechtela,aby lezla, nebo jsem ji vysvetlila,ktere veci muze a ktere nesmi vyndavat/hrat si s nimi a nabidla k nim alternativu a kupodivu vzdy to respektovala.Ja zas respektovala jeji potrebu vytahnout x krat za den cepice nebo ponozky ze supliku nebo prerovnavani poklicek,nadobi nebo bot v botniku.Jakmile se takovych veci nabazila (treba za par dnu/ tydnu), uz to nechala a nedelala.Kamosky kluk mel takove veci zakazane a drzelo se ho to v radu mesicu,chtel kramarit po navstevach-kamoska z toho na nervy...Takze doporucuji NECHAT KRAMARIT, uklizet to az v noci 🙂)) a brzo to prejde.

kuliocka17
16. pro 2017

U nás je vše nebezpečné zajištěné pojistkami či dané vysoko a zbytek nechť děti zkoumají,vytahují,přerovnávají...mam jen podmínku,že než vytahá další věci v obýváku či v kuchyni,musí si ty předešlé uklidit..v pokojíčku to netuším,tam uklizime formou hry před spaním...kamaradka co ma holcicku-5 měsíců mi tvrdí,že jeji dcera to rozhodně dělat nebude 😝6😀 ja se normálně těším,az jeho malá začne chodit 😀 i když chápu,ze s jednom dítětem bude mit cas ji 100x za den říkat neber,neotvirej,nesahej atd...Razim teorii ze domov je k žití a zabydlování a ne mit pořád naklizeno jak v katalogu a být ve stresu když dítě něco vytahá...

Strana
z2