icon

Nechodící dítě. Má někdo zkušenost?

galaxy23
7. pro 2020

Ahoj, mému synovi bude (za 4 dny) rok a 7 měsíců
(19měsíců) a stále nechodí, ani nestojí, ani se neopírá o nábytek. Prostě jenom leze a sedi.. Je tu taky někdo takový? Cvičíme půl roku Vojtovku, protože v roce neseděl ani nelezl a začel se otáčet až v 8 - 9 měsíci.
Neurolog říkal, že pokud se do další kontroli (14.ledna) nezlepší, tak nás hospitalizují a udělají synovi prý nějaký větší vyšetření včetně mozku, takže už mám docela strach.

merope
7. pro 2020

Buď ráda za takového neurologa - protože většinou si podobné dítě přehazují tam a zpátky a udělat mu pořádné vyšetření, na to se čeká. A pokud Vojtovka zabírá a postupně se rozlezl, tak to bude nejspíše prostě nějaké opoždění vývoje, dysfázie či něco podobného - ale dobré vědět a vyloučit případné další problémy.

zelenaesmolda
7. pro 2020

@galaxy23
dcera zacala chodit az po druhem roce,pockala az co rekne neurolog,nema smysl se stresovat predem.nase dite je teda nastesti v poradku,jenom proste se ji nechtelo.

squezy
7. pro 2020

@galaxy23 Vyšetření určitě stojí za to, ale neboj se toho ještě předčasně. Je super, že jste pod kontrolou. A pokud leze, tak 100% bude chodit, tak to je. Vím o 2 dětech v okolí, kdy začali chidit až ve 23 mesicich a jsou naprosto zdraví. Třeba to bude chtit lázně a intenzivní rehabko, třeba na něco přijdou, co dosud neviděli a vyřeší se to. Zkuste kromě vojtovky i hypoterapii-rehabko na konivh. Naši kluci byli hypotonicti-slabe bricho a krk, jeden začal lézt v roce a druhy ve 13.mesicich až po tom, co jsme ho zvojtili. Jezdili jsme od 10 měsíců 2xtydne na kone, jednou jsme byli i na intenzivním tydnu, kdy na konich byli 2xdenne 5 dni a moc jim to pomohlo, zase se drobet zpevnili a hlavně tam potkas i jiné rodiče, jejiz děti nejsou úplně tabulkovi a víc tě chápou, než rodiče dětí, který chodí už v 10 mesicich. Držím moc palce!!

rnika
7. pro 2020

Syn mi začal chodit v 22 měsících ( obcházet nábytek tedy začal někdy kolem toho 18měsíce... ale velmi pozvolna. JInak mě hrozně dlouho nelezl jen se plazil, byla jsem šťastná za lezení). Také bych se snažila nenervovat, ale vím jak je to těžké, Je tu skupinka maminek co mají "pomalejší" děti, ale poslední dobou je tam trochu mrtvo, asi jak děti dorůstají a nové uživatelky se tam moc neobjevují, ale můžeš zkusit pohledat. Každopádně můj syn už má 7 let, nakonec je to u něj Výv. dysfázie a má celkově horší motoriku, asi se to s ním ještě nějakou dobu potáhne, ale zlepšije se hodně. Jen to někdy trvá trošku déle. Držím palec.

monaluza
7. pro 2020

Neklesejte na mysli, taky mame jeden takovy exemplar doma. Otacet na bricho se zacal nekdy kolem sesteho mesice, plazit v osmi, pak dloooouho nic (ackoli tou dobou jsme uz cvicili) a az kolem 13. mesice se zacal vertikalizovat (vytahovat po nabytku) a teprve po postaveni nasledovalo pred 15. mesicem lezeni. Pak dlooouho uprednostnoval chuzi po kolenou, pak jsme ho ze zoufalstvi i vodili za ruku, i kdyz se to nedoporucuje. A porad ne a ne se pustit a jit. V uplne nejvetsi beznadeji jsme byli i u lecitelky (samozrejme po kolecku pediatr - dva neurologove - tri fyzioterapeuti, z nichz nikdo neshledal nic spatneho krome oslabeni stredu tela), ktera na nej aplikovala kineziologii ci co a svete div se, do 24 hodin se dite v 23 mesicich racilo pustit a jit... (Samozrejme ne pred nami, ale spachal to s babickou.) Ted je mu pet, porad neni nijak zvlast pohyblivy (je to spis vynalezce a vedec, jezdeni na kole nebo litani a radeni pro nej neni zajimava cinnost), ale krome plochych nohou (resime vlozkami a cvicenim, i kdyz ted je to tezke, kdyz rehabilitaci nam zavreli) nema zadne zavazne pohybove problemy a v Sokole (kde jsme teda byli na podzim jen ctyrikrat, nez to zavreli) nebyl zdaleka nejnesikovnejsi...

martiina_k
7. pro 2020

Já teda asi půjdu proti proudu, ale vaše dítě se v osmém měsíci ještě ani neotáčelo a vy jste nic neřešili? A začali jste něco řešit až po prvním roce? Jako neříkám, že se všechny děti úderem čtvrtého měsíce musí otáčet, ale do osmého bych teda nečekala. Jinak teda teď už jste v péči lékařů, tak cvičte dle pokynů, klidně bych taky přidala nějakou terapii dál - třeba tu hipoterapii nebo ergoterapii a rozhodně se nebraňte tomu plánovanému vyšetření. Buď vás tam uklidní, že je vše v pořádku, jen je prcek pomalejší a dožene to, nebo přijdou na nějakou objektivní příčinu, proč se tak brzdí ve vývoji a můžete ji vyřešit

galaxy23
autor
7. pro 2020

@martiina_k to nám řekla doktorka, že počkáme dokud se nezačne otáčet, pak Teda začel, ale neseděl ani nelezl, tak s námi počkala do roka a pak nás poslala na neurologii.. Taky na nás nechtěla schvátat kvůli covidu.

merope
7. pro 2020

@martiina_k Tak ono to vypadá, že sice to zpočátku neřešili, ale teď to dostal do rukou neurolog, který naopak prostě jede a řeší, tak snad se to pohne dobrým směrem. Jako co bylo, tím už bych rodiče nestresovala - pediatři jsou opravdu hodně různí a v této covid době ledaskdo neřeší, co by řešit měl.

hope09
7. pro 2020

Ahoj, zkus kouknout na skupinku na FB
https://www.facebook.com/groups/452314658987362...

blondynka400
7. pro 2020

@galaxy23 za mne buď taky ráda, že se řeší. Lepší dříve než později. Část doktorů by pořád jenom na něco čekala a pak už je někdy pozdě.... Co mne ale překvapuje, že sedí. To se naučil sám a nebo jak? Ono takto část vývoje přeskočil, sed má být až vrchol, takto klidně mohl ztratit motivaci. Co potřebuje, doleze si kam potřebuje, sedí.... Tak kam by se hnal.

arko
7. pro 2020

Urcite navstivte doporucene lekare. Je skvele, ze maly leze. Nam rikali, ze kdyz dite leze (prava ruka-leva noha tzn. spravny pohybovy vzorec), tak bude i chodit a cim dele leze tim ma vic zpevnene zadove svalstvo. Drzim pesti at je vse v poradku.

martiina_k
8. pro 2020

@merope uznávám, že v rámci všech těch opatření se sešlo hodně negativních vlivů, které mohly posunout začátek nějaké péče o dítě, ale prostě nechápu, že můžou být rodiče v klidu, když se dítě ve třičtvrtě roce ještě ani nepřetáčí. Čas se vrátit nedá a teď je potřeba intenzivně řešit. Intenzivně cvičit a doufat, že se všechno dožene.
A to, že pokud dítě leze, tak bude chodit ... takových vět, které se mezi lidma říkají je mraky.... znám děti, které lezou od roku, te´d jim je třeba tři a půl a stále lezou, do chůze mají hodně daleko - resp. těžko říct, že někdy chodit budou.

lida9
8. pro 2020

krome vojtovky bych doporucovala i plavani kojencu a treba i hipoterapii... v soucasne dobe asi jedine soukrome hodiny, ale to plavani v nasem pripade bylo skvele a velmi rychle pokroky... drzim palce at prcek pred vami brzo utika po svych🙂

merope
8. pro 2020

@martiina_k Tak dost lidí prostě věří pediatrům... a pokud ten říká, že to je ještě ok, tak jako ok. A starat se začne později. Když už se jim to třeba fakt nezdá. Těžké soudit.

me_druhe_ja
8. pro 2020

@blondynka400 Hele, mě si kluk taky napřed sedl. Měl pořadí: plazení (po 10m), sed (par dni před 11m), lezení (pár dní po 11m), stoupání u nábytku (cca od 11,5m) a pomalu obcházení nábytku (chvilku po roce). Na chůzi čekáme, ale teprve mu bude v pátek 13m, takže ho hlavně motivuju k lezení, času má dost. 🙂

lennus
8. pro 2020

@galaxy23 Vyšetření určitě není na škodu, tím se nic nezkazí, ale pokud leze, tak je to super, z pohledu fyziologie je pro tělo a záda lepší, když dítě leze a i třeba dlouho než když se v necelém roce staví a chce chodit nebo když se plazí a neleze a přeskočí určité fáze. On v této fázi nebude věčně, kor když se do ní dostal a předtím byl jen miminko, které leží. Takže dobrého fyzioterapeuta zdá se máte, ale já osobně bych klidně zkusila, ať na něj mrkne i někdo jiný. Moje obě děti začaly chodit po roce a půl. Starší se narodil předčasně o sedm týdnů dříve, tam jsem nespěchala, v roce se začal plazit a já čekala na lezení, tak jsem s ním šla k fyzio, byla super, dala mi pár tipů a on se rozlezl, pak už jsem byla ráda a nechala to na něm. Druhá dcera narozená v termínu, z kraje vše v normě, ale pak se zase zasekla a nelezla, tak ke stejné fyzio, ta dávala tipy, ale vlastně řekla, že dělá vše správně, jen jí chybí odvaha a potřebuje čas a když pominu korigovaný věk u syna, tak ona vlastně začala chodit ještě o něco později než on. Ale vím od fyzio, že už dávno neplatí, že děti by měli v roce chodit a že je to standard, prý dřív jo, protože byly častou v ohrádkách a neměly prostor k lezení a stavěly se tedy, protože prostě chtěly udělat další krok a vidět, když už si nemohly přilézt tam, kam chtěly. Dává mi to smysl. Moc držím palce, chápu, že jsi nervózní, ale opravdu pokud se rozlezl, je na dobré cestě a zřejmě jen potřebuje čas, kor kluk, ti mají na vše čas. 😀

galaxy23
autor
8. pro 2020

@blondynka400 když jsme začli s Vojtovkou, do měsíce lezl.. Sice házel tlami ale po dvou měsících už plynule lezl.. Po 3 měsících měl takzvaný šikmý sed, a teď už sedí normálně sám.. Teď už jenom postavit se na nožky, dneska nám na rehabilitaci řekla, že když leze, bude i chodit, otázka je, kdy začne..

me_druhe_ja
8. pro 2020

@galaxy23 Ano, to říkala i paní Vallova - jakmile dítě leze, je vyhráno. 🙂 Jen některé děti potřebují více času. 🙂

blondynka400
9. pro 2020

@me_druhe_ja já neřekla, že to tak nikdy není. Spíš to na vývoj není ideální a může ho to dost narušovat. Některým je to jedno a je všechno ok jak když jsou maličký, někdo je zpožděný a někdo to pak pocítí v dospělosti....

blondynka400
9. pro 2020

@galaxy23 tak alespoň že si sedl sám, i když špatně, když na to ještě neměl.... Taky si myslím, že bude chodit, jen se někde stala chyba a trvá to déle no. Každopádně vyšetření je na místě, alespoň budeš mít jistotu