icon

Nošení miminka při uspávání. Zvyklo si na to a musely jste stále nosit?

4. led 2021

Ahoj ženy, omlouvám se za anonym, ale jdu si trochu postěžovat na tchyni.
Máme tři týdenní miminko, bydlíme s partnerem u tchyně a tchána. Vycházíme spolu velmi hezky, tchyně mi hodně pomáhá s chodem domácností, který aktuálně pokulhává. Takže nemůžu říct. Co mi ale vadí jsou její poučky. Já jakožto prvorodička si samozřejmě nechám ráda poradit ale tohle mi vadí. Tchyně má jednoho syna, mého partnera, a zřejmě si myslí, že všechny miminka jsou takové, jako byl její syn.🤦🏼‍♀️ Partnera od narození položila do postýlky a on usnul bez jakékoliv "námahy".Oproti tomu naše miminko vyžaduje kontakt. Samo neusne. Občas ho nechám spát na mě (hlavně odpoledne po kojení). Večer ho musím nosit a po chvíli usne a dám ho do hnízdečka. No tchyně toto nemůže vidět. Pořád mi říká, že si ho naučím a budu muset nosit pořád. Stejně tak nechápe, proč ho po kojení nechám spát na sobě a nedám bokem. Já bych to samozřejmě udělala, ale jen co malého položím, začne se kroutit, vstávat a pokojně usne zase až na mě. Chci se zeptat, zejména těch, co to praktikovali stejně jako já, zda si miminko opravdu navyklo a museli jste pořád nosit.
Díky 🙏🏼

Strana
z2
antoinet
4. led 2021

Tak předně, ty to můžeš dělat, jak chceš, i kdyby to bylo 100x špatně, zkušenosti si musí každý nasbírat sám 🙂
Já po 3 dětech musím říct, že děti opravdu vyžadují to, na co jsou zvyklé. Největší makačka je odnaučovat uspávání u prsa, ale na to máte ještě čas.
Já jsem tyto věci u prvního dítěte neřešila, u dalších dvou už pak dost, protože když děťátko usne, to starší má konečně maminku chvíli samo pro sebe, je to klíčový čas, kdy prostě nešlo mít mimi na sobě, ale naučit ho spinkat třeba v kočárku a mazlit se šlo další 🙂

veroniqess
4. led 2021

Nenech si do ničeho mluvit a delej vše, jak cítíš. Já byla ze začátku taky nejistá, a když mi někdo něco takového řekl, bylo mi z toho úzko a říkala jsem si, jestli něco nedělám špatně. Teď neříkám, že je dobře, nebo špatně, jak to děláš, miminko je tak spokojené, a to je nejdůležitější, ale jak tady někdo psal, musíš počítat s tím, že to tak budeš dělat delší dobu. Ale mně se to lehko mluví, syn mi spinká v noci postýlce od prvního dne a v náručí neusnul nikdy. Takže kdyby takový nebyl, a uklidnilo by ho spaní na mne, asi bych to tak taky dělala. Měli jsme problém s denním spánkem, do tří měsíců usnul jej v hojdavaku, pak v kočárku, ale to jsme pak jemne a empaticky odbourali, protože sem nechtěla rok a půl několikrát denně v jakémkoliv počasí běhat po venku (a předtím oblékat dítě, sebe apod., ještě v zimě). A vím, že některé maminky to tak mají.

aneta_v
4. led 2021

I moje tchýně má poučky u mého druhého dítěte, že ji nemám zvykat na nošení, že ji mám dát parkrát na balkon a ona si zvykne (jinými slovy se vyřve 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️). A na to jí vždycky říkám: Milá tchýně, tvoje názory ohledně výchovy dětí mě nezajímají, mám jedno z tvých dětí doma a je na něm ještě dost práce

simone5
4. led 2021

Víte, co je zvláštní? Jak celá naše generace podle našich rodičů "se jen dala do postýlky a spala", zatímco ať s dívám kolem sebe, jak se dívám, z mých vrstevníků má málokdo dítě, které jen tak dátě bokem a ono usne samo. Takže jsme se s kamarády shodli, že spíš bude problém s pamětí našich rodičů než s našimi dětmi. 😉 Jsem zvědavá, jestli pak taky budu v důchodu tvrdit, že jsem syna jen dala do postýlky a on sám usnul. 😅

evulakebula
4. led 2021

@aneta_v to by me zajimala jeji reakce 😮. Kdybych tohle rekla te moji, tak asi uz se nikdy neuvidime. Jednou v afektu jsem rekla, ze se idu radsi bavit s kravama( na farme), nez se s nimi bavit. Nebavila sesmnou 3 mesice. No tohle by byl zabijak 😂

veroniqess
4. led 2021

@simone5 Mně takhle dítě usne od porodnice 😆 V noci. Přes den od 3 měsíců. A znám takové děti okolo. Je to dítě od dítěte.

simone5
4. led 2021

@veroniqess To vám přeju. 🙂

jako_mala_holka
4. led 2021

Ježíš samozřejmě že ne, my malou uspávali v náručí od narození, už přesně nevím, jak dlouho to "vyzadovala", a teď je ji přes půl roku a už nějakou dobu v pohodě usne sama v postýlce v ložnici... Má tam hnízdečko, hracího plyšáka a když náhodou začne plakat, tak ví, že hned přijdeme... A i dřív přes den usínala u krmení, tak jsem si ji nechala v náručí, někdy usnula v náručí i bez mléka a spala klidně i hodinu dvě, tak jsem ji držela, no... Teď už se to nestava, jen když ji rostly zoubky, tak mě chtěla u sebe, když spala, tak jsme ležely spolu, někdy jsem i usnula a aspoň si odpočinula 😁 nevidím v tom problém, na tchyni se vykašli, taky poslouchám rady, jak mám dělat to a nedělat ono, oni si asi nemůžou pomoct

nita1984
4. led 2021

@evulakebula právě. Nebo třeba v noci zlý sen. Kolikrát už jsem se v noci tulila k manželovi,když jsem měla ošklivý zivy sen a bála jsem se znova usnout. Neumím si představit,že tohle udělám svému dítěti

nita1984
4. led 2021

@simone5 a taky všechny děti v půl roce chodily na nočník a v roce plynule mluvili ..... Alespon podle mé babičky. Ale do výchovy syna mi naštěstí nemluví

rebe
4. led 2021

Neznám nic hezčího a příjemnějšího, než potulit se s miminkem při nošení nebo při uspávání po nakojení. Dítě později v pohodě akceptuje, že bude běhat po svých nebo usínat samo, když budeš potřebovat odejít. Ale připravit o to sama sebe? Ani za nic, miluju to!

jako_mala_holka
4. led 2021

@nita1984 přesně tak

codal
4. led 2021

Dělej to tak, jak to cítíš! Obě moje děti dlouho spaly jen na mě a to včetně noci, nedaly se odložit.Az ve dvou měsících se podařilo je třeba přesunout vedle sebe. Podle mě to je pro miminko přirozené, ne všechny miminka to vyžadují, jsou kontaktní děti a nekontaktní (některé děti opravdu zvládají usnout samy v postýlce, ale stejně tak jsou děti, které samy neusnou a potřebují buď kojit nebo nosit) a je potřeba se přizpůsobit jejich potřebám.

patypresdevaty
4. led 2021

Je to samozřejmě blbost
Syn mi od narození usínal zásadně v nosítku (když náhodou neusnul u prsa nebo přes den v kočárku). Někdy po roce jak když utne do nosítka najednou nechtěl. Přestal se chtít nosit víceméně ze dne na den.
Stále ale potřeboval před spaním chvíli ponosit, potulit a pak se nechal dát do postýlky.
No a tak od roka a půl usíná v postýlce s tím, že jsem u něj, dokud neusne.
Takže ani ten zdánlivě největší závislák to nemá navzdy, sám "odpadne", až bude chtít 🙂

aneta_v
4. led 2021

@evulakebula vždycky mi řekne, že mi ho dala vychovanýho a já ho zkazila 😂 Ale ne ve zlém. Ona dost vydrží a já taky

simone5
5. led 2021

@nita1984 Ano, přesně tak, na to bych málem zapomněla! 😂

Strana
z2