Očkování - rotaviry, máme do toho jít?
Ahoj,minulý týden nám doktorka nabídla nepovinné očkování v 6 týdnech na rotaviry. Vůbec nevím jestli do toho máme jít a nebo ne,aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze.
Nenechala jsem očkovat. Přišlo mi to zbytečné. 🙂
Nechala sem očkovat rotarix. A asi sem dobře udělala. Moje kamarádky co nenechali, skončili na kapackach v nemocnici s miminama a ze by to už nechtěli znova zazit. Možná sme meli štěstí že to nechytla, ale na tomhle sme s manželem shodli, ze i kdyby lehčí forma. Pořád lepší.
@normalnimatka tak samozrejmne, me z toho plyne jedine, ze všeobecne ockovani i neockovani ma sve pro i proti
@pavlina_pacltova prvni dceri jsme davali, narodila se s podvahou, takovato infekce by ji velmi pravdepodobne poskodila ci zabila, dalsi dve deti uz sem ockovat nenechala. Jo, rozbehnuta rotavirova infekce muze skoncit az na kapackach v nemocnici, ale proste mladsi deti mely uz od miminka silnejsi korinek, tak nam to neprislo potreba...
@terezapetrova Nic se neděje, umřít může člověk samozřejmě i na úplnou banalitu. Jen někdy je to riziko většína někdy menší, a někdo to vyváží tak a někdo onak 😉
@fallingstars tak rotaviry u malých mimin žádná sranda neni, ale jak jsem psala řídím se špatnými zkušenostmi v rodině stejne tak jiní se řídí zkusenostmi tam kde očkováni nedělalo paseku. App proti meningokokovi jsem očkovála tez, dopady nemoci mohou byt velké a zase ze stejného důvodu ockuji Encepurem (klistova encefalitida) napr
@kachnicky mé děti očkované nebyly a skončily jsme v nemocnici taky, s oběma. Nechodily ještě do školky, chytly to někde ve vzduchu, bylo to šílené, takže vím, o čem mluvíte. 5 dní kapaček. A očkovat bych stejně nedala, protože lékaři v nemocnici mi potvrdili, že tam končí děti jak očkované tak neočkované, řešila jsem to tam s nimi.
@terezapetrova Taky tak, z nepovinných uvažuji o tom meningokoku a klíšťovce.
Švagrová neočkovala a skončila s dcerou v nemocnici na kapačkách...my očkovali a měli jsme asi jako jediní, vedlejší účinky-malá měla trochu krev ve stolici a lehčí průjem...museli jsme před kojením dávat rozvařenou rýži a banán...po necelém týdnu se to srovnalo... je to na každém zda naočkuje nebo ne...
@terezapetrova právě mi chce malou naočkovat v šestém týdnu. Já jsem tím myslela,že za tři roky u nás může řádit něco jiného 🙂
@pavlina_pacltova mala byla očkována v 9 týdnech a bez reakce.
@pavlina_pacltova rotaviry se zacinaji ockovat takto brzo, protoze s nima muze dite prijit do styku vpodstate od narozeni, cim mladsi, tim horsi prubeh obvykle, neni to ale stipanec, dostane takoveho panaka. Jestli je to zdrave vitalni dite bez aftu, problemu s pribyvanim na vaze, bez zpozdeni ve vyvoji, dost mozna to neni treba, kdyz to chytne, maximalne ksonci na kapackach, pokud je z nejakeho duvodu zdravotne slabsi, to riziko ze to chyti a bude to mit spatny prubeh i s nasledky je vyssi nez riziko z ockovani... Proto mam jedno dite ockovane a dalsi dve ne na toto konkretne.
My jsme neočkovali. V 9. týdnech očkovat miminko, to nám přijde docela masakr. Babi pediatrička taky radí nedávat nic navíc. Prý má v ordinaci děti, co jim rodiče dají všechno, co existuje naočkovat a nemá nemocnější děti v péči.
Nečetla jsem celou diskuzi, tak nevím, zda to zde padlo, ale je dobré vědět, že Rotarix, narozdíl třeba od Hexy, je živá vakcína (podobně jako třeba MMR). Dlužno podotknout, že střevní chřipka proběhla naší domácností během posledních dvou let několikrát a zatímco my s manželem pokaždé lehli a div nevypustili duši, dcera se obvykle za půlden oklepala s jedním průjmem či jednorázovým zvracením..

a někdo skoro - nebo úplně - umře i po očkování....no, to sou taky bohužel jen zkušenosti...