icon

Olizujete lžičky, dudlíky, pusinkujete miminko na ústa?

septums
21. únor 2016

Ahojte všichni komu se bude chtít diskutovat na toto téma, dost mě zhrozilo to, že olizováním lžičky, dudlíku, pusinkováním můžu způsobit miminku kaz, přenést bakterie apod. .
Ten dudlík, lžička by se dala nějak pořešit, ale nelíbat svoje dítě ?!
Přece dítěti stejně naroste pak dospělacký chrup...
Zajímalo by mě, kolik z vás dudlík olizuje a bakterie neřeší, ať vím, že nejsem sama.

Strana
z3
septums
autor
21. únor 2016

@chris_n no koukám, že to bude boj 🙂 ale co se dá taky od detí čekat 🙂

evulina77
21. únor 2016

@shine2015 jasně že čisíme zuby, chodíme 2x do roka k zubaři, od 1. třídy si starší dcera už čistí sama, do té doby jsme přečišťovali a přečišťujeme mladším, ale s kvalitou zubu se nic moc nedá dělat

evaamy
21. únor 2016

K tomu čištění zubů. Roční syn u čištění líp drží, když se u toho vidí v zrcadle. Tak třeba to někomu taky pomůže 😉

betelgeuzz
21. únor 2016

@septums neolizovala jsem lžičky, dudlíky, pusu na pusu jsem dala, ale lehce, nevyměňuju si s ním sliny. Zubní kaz je z bakterií a čím později se s ním dítě setká, tím lépe. Sice mu pak vyrostou druhé, ale pokud jsou zkažené první, ohrožuje to i druhé. S přehnanou hygienou to vůbec nesouvisí, radši dám dítěti dudlík ze země, než olíznutý. A docela mě překvapuje, kolik lidí tohle neví.

septums
autor
21. únor 2016

@betelgeuzz no něco na tom bude i když, jak vyše psali kazivost zubu je i o genetice, a co když ta zem je znečištěna od výkalů zvířat?

backspace
21. únor 2016

@septums přesně to jsem chtěla napsat také, olíznout ne, ale ze země, kde mohly být jakékoliv exkrementy a další znečištění, které ani nechci popisovat, to klidně....trochu tomu nerozumím o co vlastně jde...

frantiska85
21. únor 2016

Lžičky neolizuju, protože dětmy ocintané věci se mi hnusí a mám vždy po ruce připravený ubrousek. Pusinky si dáváme 🙂. Když vidím jaké mňamky berou děti do pusy, proti tomu jsou moje ústa skoro sterilní.

ojo
21. únor 2016

@septums lžičky ani dudlík jsem nikdy neolizovala, je to můj osobní důvod, že mě to přijde prostě nehygienické...resp. olízku lžičku, když už vím, že mu jí dávat do pusy nebudu, že třeba dojím jídlo,ale dudlík nikdy...právě kvůli těm bakteriím, který mu můžu předat...na pusinku taky pusu nedávám, jen málo kdy, spíš se je dáváme na tváře 🙂
no nevím, jestli to může souviset s chrupem, první kaz se objevil teprve loni u staršího, kdy mu bylo čerstvých 6 let, mladšímu mě přijde, že teď ho tam taky zubařka najde...takové pití jsem dávala normálně šťávy, po roce jsem je naučila na tu netekoucí kubík flašku, aby nežvejkali savičky a celkově nejsem zastáncem vůbec žádných lízátek (ani z hroznovýho cukru) a cucavých bonbonů...čím déle se to drží v puse, tím hůř pro zuby, takře radši takové lentilky, gumídky apod....
zuby jsme čistlili jen večer 🙂 od září, už 2x denně....

a zubařka mě řekla, že když mají pěkný dětský chrup, je to dobrý předpoklad pro zdravý chrup už stálých zubů...takže bych to nebrala tak, že mléčné zuby vypadaj a pak se budu starat až no nové 😅

brokovich
21. únor 2016

Neolizuji nic. Ani dite, nejsem pes. Pusinky nez na líčka. Nikoho nekritizuju, kdo to má jinak, a jsem happy. 🙂

betelgeuzz
21. únor 2016

@septums holky dudlík neměly, ale i tak jsem s sebou nosívala vodu, tak by nebyl problém ho opláchnout.
@backspace jde o to, že dítěti zaděláváš na zubní kaz, když mu olizuješ věci.

ladyhacek
21. únor 2016

moje zubařka také říkala ať dudlík neolizuji, ale až teď a malému bude 11 měsíců 😀 > u lžičky mě to nenapadlo, ale vím, že dudlík se olizovat nemá - v šestinedělí jsem fakt lítala a dudlík oplachovala - ale teď občas olíznu - pokud spadne čekárně u DR nebo někde v obchodáku - venku tak ani já to tedy do prsy nestrčím a má smůlu - čekám až budu moct umýt - když spadle doma tak podle situace 🙂. A to pusinkování??? no to nevím - já jsem jako dítě nikdy neměla ráda pusu na pusy a malého pusinkuji ale na čelíčko, tvářičky ....

shine2015
21. únor 2016

@evaamy a nebo nechat at vycisti dite zuby vam....pak se neboji ;) nebo davat kartacky k tv k pohadkam...

evulina77
21. únor 2016

holky a líbáte se s manželem? Jestli jo, co ty bakterie a chudinky jejich nebo vaše zuby? 😀 😀 😀 😀 😀 😀

veruska007
21. únor 2016

Dudlíky ani lžičku jsem dítěti v životě neolízla. Pusu na pusu až u starších dětí. Z vyčerpání nebo při chřipce trpím na opary a četla jsem i případech, kdy děti z oparu vážně onemocněly. S manželem se líbám, ale on je dospělý a má už vytvořenou imunitu.

terezapetrova
21. únor 2016

@septums 😀😀 miluju tyhle veselý debaty 😀😀 tak lizani dudliku nevim nevim nicméně již jsem se k tomu tez uchýlila kdyz nebylo zbyti.. Ale to, ze dítěti nesmím dat pusu protoze ono z toho onemocní to je dobry 😄😄😄

radka8888
21. únor 2016

@evulina77 tak muj manzel si umi zuby vycistit a navic je dospely, takze ma zralou imunitu a zrale zubni tkane narozdil od mych deti.

rebe
21. únor 2016

To s pusinkováním je samozřejmě naprostý nesmysl, ale to s dudlíkem a lžičkou je pravda. Kaz je nakažlivý a ty bakterie se přenáší slinami. Takže olizovat lžičku nebo dudlík je z hlediska provence kazů to nejhorší, co můžeš udělat. Navíc je to zbytečné, když není po ruce voda, snad můžeš obojí otřít do trika, ne?

mikilenka
21. únor 2016

Ahoj, mám dvojčata. Některé věci jsme dost nestíhali, když byli kluci malincí. Snažila jsem se dodržovat u malých miminek co nejvíce hygienu, ale v rámci mezí. Že bych jim nemohla dát pusinku...? Vždyť jsou to moje děti. Něco jiného bylo, když jsem byla nemocná. Ale vždyť děti si stejně ožužlávají ruce, nohy, deky, hračky...prostě všechno, na co dosáhnou. Kluci žužlali jeden druhého. Takže když na ně sáhl někdo cizí, třeba prarodiče, tak jsem je měla hned vykoupat? 😉
Co se týče zoubků...je důležité dodržovat pravidelné čištění, ale také se zamyslet nad tím, co děti jedí a hlavně co pijí. Naše zubařka mi říkala, že nejvíce záleží na tom, jestli děti nedostávají sladké pití. Takže my doma pijeme vodu nebo čaj nebo jim vymačkám mandarinku do vody. Slazené pití neznají a ani ho nevyžadují. Sladkosti také nejedí, ani jim to nechutná. Záleží na tom, co jim od malinka nabídneme. Jejich největší sladkostí je ovoce nebo sušenka.
Jsou maminky, které jsou hodně úzkostné, chrání dítě před bakteriemi, před špínou, před cizími lidmi... potkala jsem se i s dětmi, které byly ve školce a ve škole pořád nemocné, protože doma žily v úplné čistotě, venku si nemohly hrát, nesměly dát nic do pusy...taky nenechám děti, aby vše olyzovaly...ale postupně musí přijít do kontaktu s okolním světem. Kluci už mají rok a půl, mají krásné zoubky a jsou zdraví.

septums
autor
21. únor 2016

@mikilenka ja si myslím, že na tom něco bude, že precpavani sladkostmi a nečištění zubů má větší vliv na kazivost zubů, jak sliny maminky

rebe
21. únor 2016

@septums Ty sliny mají vliv u nemluvňat od narození, tam sladkosti ani sladké pití nedává snad nikdo...

dana3262
21. únor 2016

Pusinkuju všude, ale ne na ústa. Lžičku ani dudlik jsem neolizovala. Dospělí mají jiné bakterie, které nezpusobuji jen zubní kazy, ale i mnohem závažnější nemoci. Můj starší syn se navíc strašně štítí. Patří mezi lidi, kteří se po nikom nenapiji, nekousnou si něčeho apod, tak ho respektuji i když mě a mladšímu to nějak extrémně nevadi se po někom napít.

zuzineckah
21. únor 2016

U starší jsem dudla olizovala, lzicku taky, pusu taky určite dostala. Do doby než se narodil druhy nemela jediny kaz (nemá ho doteď ), takže jsem to same delala i u nej vyjma dudla,protoze ten nemel. Zatim ho to nijak nepoznacilo. Vzhledem k temto zkusenostem budu nejspis to same delat i u tretiho 😉 verim, že to prezije v plnem zdraví.

lichtakova
21. únor 2016

Ne,pomerne dusledne nic z toho,ani u jednoho,jsem stomatolog.

mikilenka
21. únor 2016

@lichtakova Můžu se zeptat, co byste mi doporučovala, jak dodržovat hygienu, čeho se vyvarovat apod.? Mám chlapečky 1,5 roku. Děkuji.

jitavrtule
21. únor 2016

Dudlík nemá a neolizovala bych, přijde mi nechutný olizovat něco, co leželo na zemi. Lžičku olizuju, dost často jí se mnou z jednoho talíře. Pusinky dávám, ale ne cíleně na pusu. Taky ale provozuju dost důsledně zubní hygienu, chodím k zubaři a v puse nemám žádný extra chlívek, neléčené kazy, afty apod.

Mmch vzhledem k tomu, že momentálně milostslečna s obrovskou vervou skoro nonstop prdí pusou , kdy kapénky stříkaj v okruhu metru a půl a když zrovna neprská, tak slintá jako bernardýn, nemám vůbec výčitky. Její rýmový sliny už nakazily tatínka, já se zatím držím, ale je jasný, kdo je u nás největší roznašeč nákaz 😀

lauraf
21. únor 2016

Mico teprve cekam, tak jsem se ptala mamy... Olizovala od mala dudliky i lzicky... Cistili jsme zuby, az ve skolce, bracha byl linej, tak asi az v 6ti letech... Mama ma zuby zniceny po porodech, tata taky nic moc... Ja i bracha jsme bez jedinyho kazu (ja 32, bracha 27)... Asi tenkrat nebyly tak agresivni bakterie 😀😂 pro doplneni: na mlecnych zubech jsem nejaky kaz myslim mela, ale vypadnul driv, nez se to vubec zacalo resit.

ninive211
21. únor 2016

Dudlík neřešíme, nikdy ho nechtěla, ale i kdyby, tak mi to přijde nechutná olizovat dudlík spadený třeba na štěrku či na chodníku a pak ho strčit dítěti do pusy, no fuj! Lžičku sem tam olíznu, ne moc často, ale stane se. Když jsem nemocná, tak nikdy. Pusinkování fakt neřeším 🙂 Co se týče čištění zubů, zatím nám to moc nejde, nechce si je nechat moc čistit, s kartáčkem v puse vydrží tak tři čtyři vteřiny. Snažím se dělat návyk, aby si aspoň ten kartáček do pusy dávala sama, aby si zvykla, ale netlačím, myslím, že vzniklý bok by byl ještě horší. Když jí dám na kartáček trochu pasty, tak ji olízne a kartáček zahodí...a už zjistila, z jaké tuby ta pasta pochází a když náhodou se jí tuba dostane do ruky tak ji chce cucat! To má po tatínkovi, ten prý taky jako malej jedl pastu 😀 No snad když to jsou pasty určené přímo pro malé děti, tak to nemůže vadit, i zubařka mi říkala, že se s tím počítá.

lichtakova
21. únor 2016

@mikilenka SP 🙂

petrasipkova1
21. únor 2016

DUdlik neolizuju,to se mi nelibi,ale lzicku bohuzel jo,hlavne kdyz ochutnam jestli to jidlo neni ohratymoc a pak krmim, pusinky si davame porad. 😉

alyssa18
22. únor 2016

Ano, ano, ano. 😀

Strana
z3