Plačící miminko v tramvaji. Jak reagovat na kritické pohledy?
Dobrý den,
píšu sem poprvé, ještě pod vlivem emocí z otřesného zážitku, který jsme včera absolvovali. Měli jsme trochu hektický den, dopoledne jsme se vraceli do Prahy z chaty a syn, 3,5 měsíční miminko špatně snáší cestu autem. Doma jsem ho nakojila a nachystala věci na odpoledne a brzy jsme opět museli vyrazit na mikulášský sraz s přáteli. Manžel chtěl stihnout konkrétní tramvaj, takže jsme vyrazili hodně narychlo, sama jsem byla trochu ve stresu, což jsem asi přenesla na malého, protože se mi venku v šátku rozplakal. Obvykle to bývá tak, že naopak venku hned usíná. Stáli jsme na zastávce a já se ho snažila utišit povídáním a houpáním, ale nic nepomáhalo. Už na té zastávce se na mě lidé zle dívali, protože malý se v šátku začal kroutit a já jen čekala, až někdo přijde s komentáři, proč ho nemám v kočárku, což už se nám také stalo. Poté jsme nastoupili do tramvaje a já malého vyndala, protože se opravdu kroutil. Držela jsem ho v různých polohách, on stále plakal, několikrát jsem se ho pokusila nakojit, což v přeplněné tramvaji nebylo nic komfortního, ale opravdu mi trhalo srdce, že tak usedavě pláče. Vystupňovalo se to v docela hlasitý pláč. Lidé se začali otáčet a já si připadala bezmocně. Malý si jednou skopnul botičku i s ponožkou, ale hned jsem mu ji nasadila. Jedna paní s pánem se na toto dívali a obzvlášť se na nás otáčeli. Přemýšlela jsem samozřejmě, jestli máme vystoupit, ale venku sněžilo a já nechtěla s miminkem čekat v zimě na další tramvaj, doufala jsem, že lidé snad budou mít pro toto pochopení. Syn už plakal asi 15 minut a já ze zoufalství začala plakat také. Potom syn konečně usnul, nicméně ona paní se na nás stále otáčela a za asi dvě stanice šel ten pán ke dveřím a na někoho mával. Potom do tramvaje vstoupili dva policisté a řekli mi, že mám vystoupit. Hystericky jsem se rozplakala a vystoupila, i s manželem a tou paní s pánem. Dozvěděla jsem se, že policii zavolali oni. Paní mi řekla, že syna trápím, že je mu určitě zima, že viděla, že v botičce nemá ponožky, což jsem jí ukázala, že tak není. Zeptala se mě, proč jsem mu alespoň nedala napít z lahvičky, že jsem se ho pokoušela nakojit nikoho nezajímalo. Potom mi řekla, že na tom, že má zavolat policii se shodla s více lidmi v té tramvaji a zeptala se mě, jestli máme kam jít (???). Policisté mě poslali sednout o auta, že tam bude teplo, manžela za námi nepustili. Dali nám oběma dýchnout, vše OK. Jeden policista se mnou mluvil, řekl mi, že sám děti nemá, ale že si myslí, že bych měla malému dělat Sunar...
Trochu jsem se uklidnila a chtěla jsem se té paní zeptat, proč nejdřív nepřišla za mnou se zeptat, jestli něco nepotřebuji. Nebo proč nepřišel někdo z těch, se kterými se shodla, že má policii zavolat. Když jsme ale vyšli z auta, paní s pánem už byli pryč. Policisté ještě volali na OSPOD a tam jim řekli, že nás mají pustit. Žádný záznam z toho prý není.
V noci jsem na to stále myslela, nikdy by mě nenapadlo, že je něco takového možné. Mám teď strach s malým nastoupit do tramvaje.
Píšu to hlavně abych si vylila srdíčko, ale také se zeptala, stalo-li se někomu něco podobného? Přijde mi to celé jak z jiného světa...
Helena
Volat policii mi přijde přehnané, tu bych zavolala, kdybych viděla, že jsi opilá, vyfetlá apod, předpokládám, že jako bezdomovec co něco bere nebo chlastá nepůsobíš. A zcela upřímně říkám, že s takhle malým miminem bych se nikam nekodrcala, a když už jo a takhle řval, tak bych to při nejbližší příležitosti otočila směrem domů.
@fifinka2020 S manželem to bylo tak, že tramvaj byla přeplněná, mě pustili sednout a on byl o kus dál. Ta paní ani nemohla vědět, že patříme k sobě...Však se taky pěkně divili, když vystoupil s námi. A moje brečení v tramvaji bylo jen pár ukápnutých slz. Skutečné rozbrečení bylo, až když přišel ten policista. Asi se to těžko hodnotí někomu, kdo situaci neviděl. Ale děkuji za reakce.
@luciesofiealex No za me je zase praktictejsi kocar, ale to je vec nazoru. No pokud ma nekdo tak hladove decko, ze potrebuje kojit i v mhd, tak bude uz na miste spis ta lahev. Jo, jsem rozhodne zastance kojeni uplne nejvic, ale pro krizove situace ssebou nosim lahev s kendamilem, (berme v potaz, ze vetsina deti lahev snasi dobre).
@pilzzee no malá mi nechtěla žádnou láhev a žádný Sunar..... A kočár jen asi do 7m a pak řev jen co jsem jí tam zkusila dát... A ano kojila jsem i ve vlaku....
rozumím tomu nepříjemnému dojmu, který jsi z toho měla, a umím si představit, jak ses cítila, ale zároveň jsem ráda za lidi, kteří tu policii zavolali, protože nebyli lhostejní
lhostejnost je metla
Tak říct mi bezdětný policajt něco o Sunaru, dostal by takovou sodu, že by si to z rámeček nedal. 🤦♀️Panebože, co si ti lidi myslí? Dřív se mimino nechalo vyřvávat do spánku denně, v ohrádce trávilo celé dva roky života a dnes bude někdo volat policii nebo mlátit do topení, protože dítě chvíli brečí a máma se jej evidentně snaží uklidnit?! 🤷♀️Jako wtf. Kdyby se někde potácela ožralá, mlátila dítě nebo evidentně o sobě nevěděla, chápu, že to budí podezření, ale tohle je teda celé přes čáru. Ta ženská vystoupila taky? A žádala jsi omluvu jak od policie, tak od těch lidí? Jestli to celé není vymyšlené, doufám, že si příště budeš víc stát za svým a nenechat se nějakou hysterkou takhle vláčet. 🙈 I manžel. Že jste neměli řvoucí mimino v mraze někam takhle tahat, to už jsi tu asi pochopila, ale další věc je, nenechat si od cizích lidí líbit takové chování. Jako starší se ti dítě taky kolikrát vztekne a taky nemůžeš jen poslouchat kolemjdoucí. Je to tvoje dítě a tvoje důstojnost, oni se ti o něj nestarají, tak nemají co strkat čumák do toho, po čem jim nic není. 🤦♀️
@h_a mne osobne to príde skutočne prehnaná reakcia. Ak niekomu plače miminko, tak pokladám za normálne spýtať sa, či môžem pomôcť a nie volat z fleku policiu. Manželovi aj mne takto plakala občas dcéra v kočiari , keď bola maličký drobček a často sa pri nas niekto zastavil. Žijeme v Prahe a úplne bežne sa cudzí ľudia spýtali, či je mimi ok a prečo plače (Často je to bruško, alebo túžba zaspať a mínusovi to nejde, zvlášť keď je ešte taky malinký. Myslím, že každá mama to pozna a nevolá na ženy v okoli policiu. A to, že nejakej mame tečú u 3 mesačného mimi slzy, to sú hormóny. Kým som kojila, rozplakali ma rôzne situácie ) Ad) niekde hore v diskusii niekto spomínal únos - To ako vážne? Ženu , ktorá kojí bude niekto pokladať za únoscu? - Žiadna unoskyňa by predsa nekojila, ani by nevzbudzovala pozornosť v preplnenom dopravnom prostriedku. Možno, žena, ktorú zbil partner a ona uteká z domu, ale aj v tom prípade je podľa mna lepšie spýtať sa, či môžem pomôcť a doprovodit takú pani ku kamarátke, mame, atd, ak potrebuje a nie volat policiu bez opýtania.
Jestli je to pravda tak policie a ospod perfektni... kdyby tak hned jednali vzdy bylo by to prima ...
Kolik deti by se ,,zachranilo,, ...
Ty uz to neres az mu bude 18 budes to vypravet jako vtipnou historku
@prejeta_zaba nechej se znova přejet 🤦
@h_a nikdy se mi nic podobneho nestalo. Ale kdyz byl syn malej (miminko) hodne reagoval na moji naladu. Kdyz jsem byla ve stresu okamzite plakal. Museli jsme se mu prizpusobit. Jakoze minimalni navstevy, cesty jenom kdyz mel cas spani a pravidelnej rezim. Podle toho, co popisujes, ja bych manzela vyslala na sraz samotneho a dorazila pozdeji, nebo pokud by dite nebylo ok, nikam bych nesla.
Lidi vetsinou nevolaji cajty na matky s miminem, pokud se jim zda cokoliv v poradku, zrejme jste v nich vyvolali velmi znepokojovy dojem... Tohle je proste story z jedny strany... Treba jste byli proste podezreli 🙂)
Unpopular opinion. Krom tech cizich lidi, zlobis se i na sebe a manzela? Ja bych se zlobila. 3,5 mesicni miminko je fakt malicke, ma za sebou cestu autem z chaty, venku je mraz a presto ho i placici tahnete s sebou na sraz s prateli delsi cestu tramvaji. Nevidim duvod proc se zlobit na pani, ktera ma pocit, ze miminko, kdyz uz v mrazu musi byt venku, ma byt zabalene v kocarku, ze ktereho vykukuji jenom oci a nos a ne se stat, ze - byt na okamzik - vykoukne hola noha. Me by taky asi zarazilo, proc nema v mrazu kombinezu. Snazim se predstavit si tu situaci, kdy sedis v tramvaji a zkousis mimco drzet v ruznych polohach, coz samo o sobe musela byt dost fuska, chapu ze to bylo na nervy - asi to mas jinak, ale vetsinou kdyz jsem se snazila deti utisit, tak bylo treba si je polozit na rameno a chodit nebo houpat - nic z toho v tramvaji nejde. Nevim, asi bych se otocila a jela domu? Kdyz jsem mela male deti tak to nekdy skoncilo tak, ze jsem zustala doma a za zabavou jel jen manzel, ale pohodli ditete u me melo prednost.
Myslete si o me neco nepekneho, kazda nekdy udelame botu, ale uz jen z toho co pises se mi ta situace vuci diteti nezda ok. Ano, ne na ospod a zavolani policie, ale co je tam jeste co nepises nebo jak to mohlo vypadat pro ostatni. Jak nekteri vyse pisou - vynervovana zenska, neutisitelne rvouci miminko, nervozni chlap vedle nich. Nevim co bych si myslela, ale ze je to krasna rodinka v nedeli na prochazce asi ne
A ne nesla bych se nejdrive zeptat matky, ktera mi prijde podezrela, Nevim co je zac, nevim jestli neni nalita, nevim jeslti nezareaguje agresivne. Na zavolani policie v takove situaci nevidim nic spatneho, asi na vas neco divneho zkratka bylo.
Tato diskusia ma fakt zdviha zo stolicky. Kocik nemala, lebo ma nositko, koniec diskusie. Mne tiez deti ako malicke v kociku rvali. Flasu pre pripad nudze, nechapem preco, prso mam so sebou snad stale nie? Ze nemalo dieta kombinezu, predpokladam ze matka ma nosici bundu, my sme mali tak teply fusak, ze tam boli deti len v teplakoch a mikine aj v -10st.
Minule sme s mladsou dcerou zazili taky cirkus po ceste zo skolky, ked som plakala ja, starsia dcera tiez a manzel niesol mladsiu v hysteraku a bez bot domov. Asi na nas tiez mali zavolat policiu a ospod 😁
Ja jedinne co nechapu je , ze kdyz jedu v zime s miminem v nositku - tak je oblecene tak ze kdybychom potrebovali jit na mraz ( pokazena tramvaj, zpozdeny spoj , apod) tak mam v batohu vlneny overal ...
Ja bych kdyby uz to bylo moc a jeste dlouho do cike...nekde vystoupila , prebalila, nakojika nekde po ceste , treba v kavarne v mekaci,v obchode....a jeli dale ...
Ale situace kdy decko bez boty rve je porane az na zadech ja s rozmazanym make upem v koncich znam 😅
@tereza0111 Na sebe i na manžela jsem se samozřejmě zlobila, je jasné, že jsme to celé mohli zorganizovat lépe s ohledem na dítě.
Co mě ale štve víc, je názor některých lidí, podle kterých jsme podezřelí proto, že nemáme kočárek a nekrmíme dítě z flašky - syn být v kočárku odmítá, takže to stejně vždy skončilo tím, že jsem ho musela vyndat a vézt prázdný kočárek. Totéž s lahvičkou a dudlíky, navíc vždy situaci vyřešilo prso. Že malému spadla botička je jedna věc, ale usuzovat z toho, že ho trápím zimou je vzhledem k tomu, kolik měl jinak vrstev trochu mimo. A ano, měla jsem nosící bundu a on neměl kombinézu, ale vlněný kožíšek a zateplené kalhoty. A věřím, že u mě pod bundou mu je tepleji, než samotnému v kočárku. Rady policajtů ohledně Sunaru jsou také dost mimo.
Rozhodně bych neřekla, že se chovám jako opilá/zfetovaná případně že by mě někdo mohl považovat za vandráka... Jediné s čím souhlasím je to, že si mohla myslet, že od někoho utíkám, vzhledem k tomu, že manžel byl v tu chvíli daleko. Jak už ale píšu výš, v téhle situaci bych se prostě přišla nejdřív zeptat osobně, jestli se něco děje.
@h_a sorry ale je to tvoje chyba, měla si zůstat s prvkem doma a na mikulášskou slavnost měl jít tvůj chlap sám.... Jako tohle chování rodičů mě opravdu zaráží. Dítě nechají řvát, hlavně aby samy mohly jít na mejdan.... Mě se rozbrečet takhle miminko, tak se otáčím ještě na zastávce a jdu domů... Pohodlí pro prcka je mi přednější. A vidět v bude to co jste předváděla vy, tak bych taky volala PČR. Bych si myslela, že jste ožralá nebo zfetla...
@h_a a ty mas nejak dredy nebo piercingy neco 😀 batiku ?
Jako me to nevadi , ale ta babka mohla mit z tebe ten pocit chudinky
@veronicka89 Ne, nic takového nemám. A nevím o ničem, čím bych se vzhledově nějak vymykala 🙂
@pampelina18 😀 a z toho pak vznikaji lidi jako vy ...
Zapskli neprejicni , co by sice radi nekam sli ale sedi na zadku doma a pak jsou nasrani a protivni na cely svet 😀
Nektere mimina rvou furt, takze by to znamenalo domaci vezeni 3 roky treba 😀 ...
Miminka obcas rvou otz jsou prethnute , maji prdiky , neco jim vadi ... zmena prostredi obcas pomuze ... ale neni vetsinou pricinou ...
Jako takovych urvanych czvilek normalni clovek par za miminkovske obdobi zazije ... nekdo to bere v klidu a nekdo je z toho ve stresu ...
@pampelina18 to je rada nad zlato. Ano mikulášský sraz by si mohli odpustit, ale co kdyby jeli k doktorovi? Mě malej řval jak tur a řve do teď jenom co ho začnu oblíkat že jdem ven. Takže skoro pokaždé jenom co vylezu ze dveří utírám sople a slzičky. To a samé když jdem k mudr. Nebo naopak když se mu tam zalíbí a zase ho oblékám že jedeme domů. Minule sem ho z čekárny vyháněla půl hodiny.
@h_a Už to tu neřeš nebo z toho budeš ještě víc špatná. Když nosíš a kojíš, tak není důvod abys měla kočár a flašku. Ano, dítěti něco vadilo, třeba bylo přetažené, protože jste to jednou neodhadli, ale to neznamená, že nesmíš teď nikam několik let chodit, jen proto aby dítě nebreklo. Stalo se, žádná tragédie to není. Příště to dopadne líp.
@h_a Fakt si z toho nic nedělej, ty lidi to mysleli dobře. Policajt ví o dětech kulový, ale taky to nemyslel zle.
Myslím, že to celé způsobila tvoje nervozita (cítí to děti, ale i cizí dospělí). Podle mě to bylo o tom, že jsi plakala, dítětem manipulovala (ono vyndané dítě je prostě v nebezpečí, že ti vypadne, když to cukne), do toho jsi se snažila kojit, ono to nešlo... musela to být podívaná jak v cirkuse. Jestli ještě vedle stál stejně nervózní manžel... tak to fakt muselo být...
Kdybys mrně nechala v nosítku (což neříkám, že by bylo správnější) a s mužem jste působili, že to tak prostě je a žádný stres se neděje, tak s tebou budou soucítit, nebo budou naprdnutí, nebo ti dají 100 nevyžádaných rad, ale nikoho volat nebudou.
Moje dítě proječelo 2 plné roky (jako v kuse), jezdila jsem tramvají všude (někdy s kočárem, někdy s nosítkem, vždy bez lahvičky) a vždycky se mi osvědčilo mít interakci i s okolím. Stačil oční kontakt a abych se usmála na pár lidí kolem. Když viděli, že jsem já v pohodě, tak mi většinou řekli něco o tom, že "...tyhle dětský pláče...", povídali si se starší dcerou, zeptali se jestli mě z nosítka nebolí záda. Vem to jako životní lekci o rodinném soužití a buď ráda za lidi, kteří se o vás báli.
@h_a Heli, buď je to celé vymyšlené, ale napsala jsi to pěkně.
Nebo je to pravda a potom teda nechápu skoro nic.
- máte opravdu malinké miminko
- vrátili jste se v těchto (pro miminko i ženu po porodu) vyčerpávajích mrazech z chaty
- a letěli jste na mikulášské setkání 🙄
- a manžel chtěl stihnout KONKRÉTNÍ tramvaj 😨
- dítě přetažené, nejspíše hladové, s kolikou v přeplněné tramvaji
Dělá se mi mdlo, jen to čtu...
Odpověděla bych si na následující otázky:
1) jakou roli v mém životě hraje manžel?
2) je rozumný?
3) je mojí oporou a podporou?
4) fakt s takovým minimimi musím obrážet x akcí denně?
5) jak se cítím psychicky? nepotřebuji teď po porodu pomoct?
A řečnické otázky na závěr... chceme, aby okolí nebylo nevšímavé. Aby se neděly takové ty šílenosti typu: "Děti byly sedm let týrané, všichni to věděli, nikdo nic neudělal."
Já vidět řvoucí modré miminko a v přervané tramvaji, hystericky plačící matku a chlapa, co řeší, zda stihli konkrétní tramvaj a vůbec neřeší, jak pomoci, jak situaci vyřešit, jak malého uklidnit (tvl vystoupit a jít domů vás fakt nenapadlo?), tak tu PČR zavolám na vás taky ☹.
Plus teda pokud se více lidí v tramvají shodlo na tom, že je nutné na vás volat policii, tak teda pardon, ale to muselo být něco. Naše děti trpěly na koliky, řvaly, nosila jsem je v nosítku už před dvanácti lety, kdy to rozhodně normou nebylo, vztekaly se, kroutily a nikdy na nás nikdo policii nevolal. Všichni nápomocní, hodní, ochotní, chápající. Ženy často něco soucitně prohodily, muži i ženy pomáhali s kočárem, často důchodce vstal, aby si mohlo sednout starší dítě a nelítalo při cuknutí po tramvaji.
Tolik moje osobní zkušenost.
Pokud se více lidí z jedný tramvaje shodlo na tom, že je nutný na vás volat policajty, o něčem to svědčí. Nemysli si, žes byla první matka se řvoucím dítětem v tramvaji, kterou kdy viděli. A i ten šátek je dneska norma a standard. Bylo to v něčem jiném a ty musíš přijít na to v čem. Ale na JEDNU zlou babu, řev ani šátek to svést nemůžeš. Tím to nebylo.
@orchidis doba 3.5 mesice je miminko a maminka po porodu ? Aha
Ve svete jdou v tomhle obdobi zenske do prace 😆
Ja si stále myslím, že tu chýbala nejaká ľudskosť a snaha o pochopenie a ochota spýtať sa panej s mimi, či je všetko v poriadku. Ved polícia sa dá zavolať vždy, ak by reagovala agresívne, neadekvátne a pod. A to píšem ako, ktorý zažil, že ponúkol pomoc matke s kočiarom a ta na mna kričala. 🤷🏻♀️🤦🏻♀️
@h_a až opadnou emoce, mohla by ses na to zkusit podívat z pohledu těch lidí, kteří tě, dle všeho vyhodnotili jako týranou matku na rychlém ochodu od tyrana, nebo dokonce na útěku.
pro tebe osobně otřesný zážitek, ale představ si, že takové maminky jsou, a jak by byly rády, kdyby lidi kolem nebyli lhostejní.

@pilzzee to je mi rada ty jo... například dcera od narození odmítá láhev i dudel,a to i v extrémní situaci kdy mi jeden čas nešlo moc kojit a já tu láhev zkoušela,se sunarem,svojim mlíkem,ale ne jakmile to bylo v láhvi tak ani náhodou... Takže v našem případě by to nepomohlo a navíc,nač si kojení ničit lahví?A kočár,když nosítko je xkrat praktičtějši?Malá by mi řvala jen bych ji do toho kočáru zkusila dát 😅😂 takže asi tak...