icon

Plačící miminko v tramvaji. Jak reagovat na kritické pohledy?

h_a
3. pro 2023

Dobrý den,
píšu sem poprvé, ještě pod vlivem emocí z otřesného zážitku, který jsme včera absolvovali. Měli jsme trochu hektický den, dopoledne jsme se vraceli do Prahy z chaty a syn, 3,5 měsíční miminko špatně snáší cestu autem. Doma jsem ho nakojila a nachystala věci na odpoledne a brzy jsme opět museli vyrazit na mikulášský sraz s přáteli. Manžel chtěl stihnout konkrétní tramvaj, takže jsme vyrazili hodně narychlo, sama jsem byla trochu ve stresu, což jsem asi přenesla na malého, protože se mi venku v šátku rozplakal. Obvykle to bývá tak, že naopak venku hned usíná. Stáli jsme na zastávce a já se ho snažila utišit povídáním a houpáním, ale nic nepomáhalo. Už na té zastávce se na mě lidé zle dívali, protože malý se v šátku začal kroutit a já jen čekala, až někdo přijde s komentáři, proč ho nemám v kočárku, což už se nám také stalo. Poté jsme nastoupili do tramvaje a já malého vyndala, protože se opravdu kroutil. Držela jsem ho v různých polohách, on stále plakal, několikrát jsem se ho pokusila nakojit, což v přeplněné tramvaji nebylo nic komfortního, ale opravdu mi trhalo srdce, že tak usedavě pláče. Vystupňovalo se to v docela hlasitý pláč. Lidé se začali otáčet a já si připadala bezmocně. Malý si jednou skopnul botičku i s ponožkou, ale hned jsem mu ji nasadila. Jedna paní s pánem se na toto dívali a obzvlášť se na nás otáčeli. Přemýšlela jsem samozřejmě, jestli máme vystoupit, ale venku sněžilo a já nechtěla s miminkem čekat v zimě na další tramvaj, doufala jsem, že lidé snad budou mít pro toto pochopení. Syn už plakal asi 15 minut a já ze zoufalství začala plakat také. Potom syn konečně usnul, nicméně ona paní se na nás stále otáčela a za asi dvě stanice šel ten pán ke dveřím a na někoho mával. Potom do tramvaje vstoupili dva policisté a řekli mi, že mám vystoupit. Hystericky jsem se rozplakala a vystoupila, i s manželem a tou paní s pánem. Dozvěděla jsem se, že policii zavolali oni. Paní mi řekla, že syna trápím, že je mu určitě zima, že viděla, že v botičce nemá ponožky, což jsem jí ukázala, že tak není. Zeptala se mě, proč jsem mu alespoň nedala napít z lahvičky, že jsem se ho pokoušela nakojit nikoho nezajímalo. Potom mi řekla, že na tom, že má zavolat policii se shodla s více lidmi v té tramvaji a zeptala se mě, jestli máme kam jít (???). Policisté mě poslali sednout o auta, že tam bude teplo, manžela za námi nepustili. Dali nám oběma dýchnout, vše OK. Jeden policista se mnou mluvil, řekl mi, že sám děti nemá, ale že si myslí, že bych měla malému dělat Sunar...
Trochu jsem se uklidnila a chtěla jsem se té paní zeptat, proč nejdřív nepřišla za mnou se zeptat, jestli něco nepotřebuji. Nebo proč nepřišel někdo z těch, se kterými se shodla, že má policii zavolat. Když jsme ale vyšli z auta, paní s pánem už byli pryč. Policisté ještě volali na OSPOD a tam jim řekli, že nás mají pustit. Žádný záznam z toho prý není.
V noci jsem na to stále myslela, nikdy by mě nenapadlo, že je něco takového možné. Mám teď strach s malým nastoupit do tramvaje.
Píšu to hlavně abych si vylila srdíčko, ale také se zeptala, stalo-li se někomu něco podobného? Přijde mi to celé jak z jiného světa...

Helena

Strana
z4
h_a
autor
4. pro 2023

@radecka1 Děkuji za názor, vidím to podobně.

pavca1982
4. pro 2023

@h_a Tak já půjdu asi proti proudu, ale já bych těžce protestovala a v tom stresu a nas rání bych ty lidi sepsula jako prase a už vůbec,aby mě někdo nutil abych někam vystupovala...no to je něco teda🤦‍♀️🤮

h_a
autor
4. pro 2023

@orchidis jejda tak teď to hodně přeháníte. Rozhodně neobrážíme x akcí denně, tohle bylo výjmečně a ani to nebyl žádný mejdan, jak už se tu psalo, ale sraz s programem především pro děti. A během cesty jsem hystericky neplakala. Doteď se mi žádná podobná situace, kdy bych byla já i miminko vykolejení nestala, takže ano, jsem psychicky v pohodě. Chápu už možné důvody, proč se to celé stalo, ale trvám si na tom, že jako matka, která týrá dítě (z čehož jsem byla obviněná) jsem nevypadala a situace se mohla vyřešit prostě tím, že by se mě dotyčná zeptala, co se děje.
S tím bych diskuzi uzavřela, už se to tu začíná celkem opakovat.

tereza0111
4. pro 2023

@h_a
rady ohledne sunaru jsou naprosty ulet, to plne souhlasim. Noseni jsem mela taky rada, hlavne v MHD, to je s kocarem proste druhy porod, jen konstatuju, ze na lidi to proste mohlo pusobit neprilis dobre a nemusi to byt nijak zly umysl. To mas tezky, je to az moc caste, ze nekde je unos / tyrane dite a pak mraky clanku o tom, jak o tom sousedi vedeli, ale nikdo nic nedelal a velke odsouzeni a upozorneni, ze si lidi maji vsimat sveho okoli a hlasit..
A urcite nerikam ze vypadas jako opila / zfetovana apod., ale zvlast jestli to byli starsi lide tak se mohli bat. Na prvni pohled to kolikrat nepoznas, matka s kricitim mimcem ma k hysterii dost blizko - tezko rozeznat zda jsou to normalni nervy nebo priznaky abstaku (nechci te tim urazit, klidne si vzpomenu na sebe v okamzicich nejhorsiho obdobi svych deti - a radsi bych se obesla obloukem). K tomu chlap vedle tebe, taky nervni - proste nevis jak ti lidi zareaguji. Nebylo by to poprve ani naposled co nekdo na "dobry den, neni vam nic" da druhemu pesti.
Zkus to nebrat jako otresny zazitek, neni k tomu uplne duvod. To ze te nekde zastavila policie neni nijak stigmatizujici zazitek, nemas nikde zadny zaznam, ktery pro tebe znamena neprijemnnosti. Proste nekdo mel obavu, tak konal podle sveho nejlepsiho svedomi. Policie prijela a vec proverila. Nijak vas nezadrzeli, nedelali zadne sceny, v klidu se vse vysvetlilo. Krom soku nebyl duvod nerozejit se s usmevem a mit to jako historku k dobru. Vse dobre dopadlo a je dobre, ze lide kolem nejsou lhostejni. Ty nejsi pripad kdy byla potreba pomoc, ale ani se nic nestalo, sok zpracujes. Priste treba nekoho zachrani

lutu11
4. pro 2023

@h_a hele je to neprijemny. Vem si z toho ponauceni. Stejne cas nevratis. Nazory hrstky maminek znas. A co dal? Zazalujes nekoho? Mas tady vzorek, vidis, ze kazdy na tu situaci nahlizi jinak. Pro nekoho vse ok, pro jineho pres caru. Proste stalo se, zivot jede dal....

orchidis
4. pro 2023

@h_a A jako na ty otázky si odpovědět nechceš? Ani se zamyslet, proč asi zrovna na vás xy lidí volalo policii, zatímco na se tohle jiným matkám se řvoucími dětmi neděje? No, jak myslíš 🙂.

veruuu_kubesovic
4. pro 2023

A co by z té Mikulášské slavnosti mělo 3,5mesicni dítě? Venku v mrazech, ještě se někam kodrcat přesně danou tramvaji...brečí dítě, brečí máma...
A tatínek co potřeboval jet touto tramvaji u toho chyběl???

terulin
4. pro 2023

@veruuu_kubesovic Prý stál opodál... je tady někde psáno.

veruuu_kubesovic
4. pro 2023

@terulin mě ani tak nezarazi, že bylo mimi v šátku, jako spíš nějaká pomoct od toho tatínka, přeci jen stres maminky udělá svoje, ale tatínek jako by byl při nejmenším Harry Potter, že někam zmizel když tohle probíhalo v tramvaji...

maxulekapcule
4. pro 2023

@glitterglue uf, teda koukám, ze mam asi svaté sousedy. Syn mě do roka prorval 7hodin denně. Byl to masakr pro mě, natož tak pro ostatní 🙈 nikdy mě nikdo nic neřekl

trdelnik234
4. pro 2023

@marimanta
Suhlasim do bodky

orchidis
4. pro 2023

@maxulekapcule No, ale právě to je ono. Děti řvou. Někdy fakt mají koliky, jsou citlivé... prostě... děti řvou a lidi to ví. To, že se xy lidí v jedné tramvaji shodlo, že je na tyto lidi NUTNÉ zavolat PČR o něčem svědčí. Prostě to bylo jinak, než autorka předkládá, stalo-li se to. Tipuji např. vyvádění toho manžílka, co MUSEL stihnout tu KONKRÉTNÍ tramvaj, aby stihnul přesně tu mikulášskou akci, nebo tak něco. Prostě něco v tom smrdí. Tohle se neděje jen tak. A nebyla to jedna zlá baba. Na nutnosti volat policii se tam evidentně shodlo mnoho lidí.
Mmch, stíhaly jste s tříměsíčním miminem konkrétní tramvaje a chodily jste ze zásady na mikulášské party na minutu přesně? 🙂 Člověk by skoro řekl, že když už je situace tam moc vyhrocená, že je dítě modrý a matka si neví rady a pláče taky, bylo by lepší vystoupit z přetopené a přecpané tramvaje, kde se mi dítě nedaří uklidnit ani nakojit a jít domů, či vše vyřešit v blízké restauraci či kabince obchodu. Ale ne, když konkrétní tramvaj, tak konkrétní tramvaj...

20190418
4. pro 2023

@h_a hele a jak podle tebe vypadá matka, která týrá dítě? Je to hnusná čarodejnice s bradavicí na nose? Přikláním se k tomu, že to asi nevypadalo tak nevinně a samozřejmě, jak nám to líčíš. Nebuď naštvaná na okolí, ale na sebe s manželem, pokud už potřebuješ na někoho ukazovat. A buď ráda, že lidé kolem nejsou lhostejní. A že měli za tebou nejdřív přijít? Tak třeba meli strach, třeba jsi opravdu jako nějaká šílená fetka, psychopatka nebo oběť týrání vypadala. Jak můžeš vědět jak jsi působila? Mně brečet 3m syn 15minut v tramvaji, propínat se u toho a odmítat i prso, tak teda určitě jako na pokraji nervoveho zhroucení vypadám a asi se nemůžeš divit, že ne každý má odvahu konfrontovat šílence nebo feťáka na přímo.

jana_jina
4. pro 2023

@h_a jak ja ti rozumim! Muj junior rval vsude a porad, krome tydne v porodnici, furt. Kdekoli, jakkoli, kvuli cemukoliv. Nejednou jsem z toho byla zpocena az na 🍑 ty pohledy. Hrozny. Policajty tedy nikdo nevolal, ale je to hroznej pocit. Vsichni mysli, ze vi vse nejlip.
Urvany mimino v kocaru, druhy urvany u kocaru bo ho to neba. A u nich ustvana matka.
Ale neboj, bude lip, nevim, jak je miminko stare, mozna mas rozhozeny hormony k tomu.
Tak jen - drz se, tramvaji klidne jezdi dal.

orchidis
4. pro 2023

@20190418 Je to prostě celý nějaký divný. Prostě děti řvou a prdí a vztekají se a pokud rodiče vypadají normálně a příčetně, tak lidi fakt nevolají cajty. Mohla bych s těma našima kolikovýma a přecitlivělýma dětičkama vyprávět very long loooooooong stories 🙂) a ne, fakt na mě nikdy nikdo policajty nezavolal a lidi byli milí a nápomocní. Tvl to by se v Praze nedělo nic jiného, kdyby na každou normální maminu, které ječí děcko v šátku lidi volali PČR. Smrdí to, trvám na tom.

belmonka
4. pro 2023

@h_a no, aso bych bulela taky...proste je to jeden blby zazitek a doba je zla, lidi maj zly zkusenosti, lidi jsou zly... Snaz si rikat, ze za par let bude tohle blba vzpominka jen

martinka0209
4. pro 2023

Já tě chápu,ale pořád lepší,že jsou lidé všímavý,k nám domů přišla policie a zkontrolovali děti jestli je všechno v pořádku,no když prostřední dcera si hraje s panenkami a křičí u toho pomoc pomoc,tak jak to pro ostatní lidi musí vypadat,jinak jsme zjistili že policii zavolala jedna psychicky nemocná paní a vymyslela si ,že se na našem patře obetovavaji děti a že tu je nějaká sekta,prostě bych to s miminkem příště nehrotila a přizpůsobila se spíše miminku

teate
4. pro 2023

@h_a Co jste měli udělat líp? Vystoupit, jet tramvají v opačném směru a jít s miminem domů. Nebo aspoň Ty, muž mohl jet na sraz sám. Každý by to pochopil. Časem pochopíš, že jsou situace, kdy takové kroky budeš muset udělat. Budeš muset vystoupit ze své komfortní zóny a za kamarádama prostě (s ohledem na aktuální stav dítěte) nejít. Nemohla jsi vědět, co mu je … mně dítě doma řvát 15 minut, říkám si co je? Natož v tramvaji. Těm lidem se vlastně nedivím.

amenophus
4. pro 2023

Hm, vidim tu dva tabory a oba maji zcasti pravdu. Sama jsem nekolikrat jela MHD s hystericky rvoucim miminem, nebylo to prijemne, muselo to byt neprijemne i spoluceatujicim a nastrsti teda na me nikdy nikdo policajty nezavolal. Ale uprimne,.nedivila bych se. "Nejsem zadna fetka" - jako sama o sobe to vim, ale s ditetem do pul roku tak klidne muzu vypadat (krhavy zrak, pytle pod ocima, roztrzite jednani - to jsem cela ja, protoze spankova deprivace na cloveka pusobi hur nez nektere drogy a alkohol).
Moje rvouci dite v MHD bylo vzdy jen cestou od doktora nebo podobne. Jinam jsem male dite netahala. Tak doufam, ze se autorka aspon z tohohle poucila a pokud nebude mit hlidani tak s nejakym socialnim vyzitim 2-3 roky pocka... (Viniky tohoto pribehu jsou dle meho nazoru ani autorka, ani uvedomeli spoluobcane z tramvaje, ale "kamaradi", kteri autorce nakecali, ze narozenim miminka ji zivot nekonci.)

jerrabina
4. pro 2023

A tak já půjdu proti proudu s tím okamžitě vystoupit a že akce pro děti se 3,5 měsíčního netýkají - může to tak být, nemusí. Náš by byl určitě zvědavý na dění kolem. Jednou jsem ho dokonce hystericky řvoucího vzala ven, protože doma se nebyl schopný utišit a venku to většinou šlo líp. Já tedy vyšla s kočárkem, ale v tu chvíli to bylo spíš na nositko - což ale byla u nás loterie. A já už byla hooodně vyschýzovaná, protože se mi to s tím mým pohodářem ještě nestalo nikdy předtím (ani nikdy potom), že by měl vyloženě amok. A pomohla až sousedka, která malého vzala a jak ona byla v klidu a ukazovala mu dění kolem, tak se uklidnil. Takže je dost možné, že na akci plné klidných rozesmatych lidí by se mimiňákovi líbilo a konečně by se uklidnil, kdyby zvládl tu šílenou cestu. A to ani nemluvím o tom, že ve chvíli kdy už jsem ve stresu, taky nedokážu myslet "out of the box" a vrátit se je třeba řešení, které by mě v tu chvíli absolutně nenapadlo, přestože tady u klávesnice mi připadá naprosto jasné.

Jinak ale naprosto nechápu z psychologického hlediska proč si paní myslela jestli ho náhodou netyra matka, která se naprosto evidentně to dítě snaží uklidnit - to bych spíš čekala od matky, která je v klidu i když dítě řve. Ale dobře.
A přijde mi to mimo, ale ta paní byla asi přesně ten typ člověka odpojeneho od principu života, co dá spíš na to co se o životě naučil, než na svoji intuici, rozum, cokoli. Prostě se ani nezamysli a papouškuje co se tak dělá a cokoli jiného je ohrožující (hlavně pro její nazirani světa a komfortní zónu, které by se jinak rozpadly, ale to ona si neuvědomuje). Takže z jejího úhlu pohledu je to naprosto v pořádku a je dobře, že zavolala pokud si neumí víc všímat. Protože nevšímaví kteří nejsou lhostejní můžou být někdy zatraceně hodně otravní, ale člověk může být rád, že nemá někoho takového mezi prarodiči 🙂

glitterglue
4. pro 2023

No dobre, udelame si mentalni experiment: autorka si v tramvaji uvedomi, ze z mikulasskeho srazu nic nebude a byla chyba tam jezdit, vystoupi, otoci to a chce jet domu. To ale mimino nepozna, ze jede domu do klidu, a bude brecet, dokud tam nebude. Takze na ni cestou domu v te druhe tramvaji klidne zase znova zavolaji policii, protoze ji breci dite? To tady vime jenom my, ze jela s pretazenym miminkem na sraz, okoli o tom nevi nic a miminko muze brecet z xyz uplne nevinnych duvodu. A tedy nevim jak vy, ale ja jsem docela "udrzovana" a opravdu si neumim predstavit, ze si me okoli i po par neprospanych nocich splete s silenou narkomankou...

maxulekapcule
4. pro 2023

@orchidis tak konkrétně já jsem už s dvouměsíčním dítětem pracovala - rozvážela jsem noviny. A ikdyz jsme vstávali velmi brzy, paradoxně jsem si odpocala, protože v autě spal nejlíp..
Ale toto je fakt nějaký divný. Už když jsem si to četla, tak jsem si říkala, jestli je to možné, ale tak lidi jsou různí

badinkova234
4. pro 2023

@orchidis vsadila bych se, že je to vymyšlený příběh. Vždyť je to komplet celé blbost a jak je to psané...🙃

jerrabina
4. pro 2023

@glitterglue někdy může být špatná máma nějaká udržovaná (protože se zajímá o sebe a ne o dítě - vybavuje se mi co jsem četla o nějaké perfektně udržované madam v bazénu, co roztahla hračky do vody, pak si dceru nafotila, pak si šla zaplavat a úplně ignorovala otázky dcery, jestli může taky do vody, pak sbalila vodou netknuté hračky spolu se suchým dítětem a vyrazily domů) a na druhé straně nějaká pohubla s mastnými vlasy je taková proto, že má náročné dítě a navrch zrovna dítěti například rostou zuby a ona celé 3 dny i noci utěšovala. Nebo ma miminko nemocné a ona je taky nemocná a starší sourozenec je ze školky doma a teď ho na chvíli hlídá sousedka aby mohli k doktorovi i s mladším. Nebo...
Nemusí být všechno jak to vypadá. Ale jinak naprosto souhlasím.🙂

glitterglue
4. pro 2023

@jerrabina ja vim, jen reaguju na komentare ostatnich, kteri v ni hned vidi psychopatku. Ale nejvic se klonim k tomu, ze je to cele vymyslene jako vsechny kontroverzni prispevky tady posledni dobou🙃

ilone
5. pro 2023

@h_a často tu čtu, že jsou lidé nevsimavi a nepomohou. Vezmi to tak, že měli strach a pomohli. Měla jsi vedle sebe nervozniho může, dost chápu, že do přímé konfrontace se nikdo pouštět nechtěl, ještě s ohledem na různé zprávy. Za mě jste se už na zastávce měli sebrat a vrátit domů, byla to zbytečne stresova akce pro vás všechny.

jana_jina
5. pro 2023

Me jen bavi, jak vsechny pisete, ze se mela vratit domu. Ja bych sedela doma na zadku 2 roky, kdybych mela se vratit pokazde, co mi junior rval. Respektive podle vas bych z toho baraku ani nevylezla, pac rval furt.

somalicats
5. pro 2023

@jana_jina Tak ono taky hodně záleží na tom, kam jdeš. Jako sorry, ale na mikulášský sraz s přáteli bych fakt se řvoucím dítětem nešla, neměla bych z toho nic ani já, ani oni.

ilone
5. pro 2023

@jana_jina mne zase baví názory, že za každou cenu si musím zachovat společenský život a tahat miminko všude. A na druhou stranu názory, jak je stridavka zla pro psychiku děti. No hlavně, že toto jim prospívá...

gbp
5. pro 2023

me teda prispevek nerealny nepripada...pripada mi spis silene, co tu z toho nektere delate, jak jste si to prekroutily a domyslely...pak uz ani nectete, co pani pise dal. ano, urcite je dobre podivat se na to z te druhe strany. ano, asi by byvalo lepsi se vratit. ale treba bych i uvazovala, ze tam bude zazemi, kde prebalim, nakojim a mimco se uklidni a usne... ja nevim, jak muzete nektere radit, at zustane 3 roky doma?! podle me vam nekterym hlo zluci uz to, ze jeli na mikulasskou 🤦🏼‍♀️ jak uz tu nekdo psal, mohlo se to stat cestou od doktora treba 🤷🏼‍♀️ to byste videli jinak. a z pani, ktere ukaplo par slz, ste udelaly totalni hysterku a manzela, ktery musel stat jinde, protoze tam bylo plno, totalniho vynerveneho ignoranta. a ze se spoustu lidi shodlo na zavolani policie...no nevim. jak se tam o tom domlouvali, aby je nikdo neslysel...
jestli je to realne, tak je mi pani lito a doufam, ze to tady uz necte 🙈 a jestli neni, tak ale klidne mohlo byt a nektere prispevky mi teda nejdou na rozum...

Strana
z4