Plazení. Bylo u někoho více jak měsíc?

martinatd
17. lis 2021

Ahojte, je tu některá maminka které se mimco plazilo víc jak měsíc ? Četla jsem, že plazeni není úplně ideální a maly už se plazi měsíc a i když peruje na kolinkach neumí se zvednout na rukách. Jen bez kolinek se na nich zvedne. Nevim jestli to tak ještě nechat nebo řešit a případně jak. Děkuji

merope
17. lis 2021

Tak záleží, kolik mu je - děti klidně i nějaká období přeskakují. Mně se malý pro změnu vůbec neplazil. Ležel, jak to pak šlo, tak péroval na kolínkách a to vydržel šíleně dlouho (a vždy při tom zacouval někam po skříň či topení a já ho musela vytahovat 😀 ) než posílil, aby mohl lézt. Některé děti se "pohybují" kutálením. Je dobré podpořit to, co mu nejde, ale jinak pokud není nějak extrémně pozadu, asi není třeba to výrazně "hrotit".

Ještě mě napadlo, že můj drobek pak lezl asi 4-5 měsíců. Všem to přišlo šíleně dlouho, ale je to taky normální stav. Jen rodiče by chtěli, aby dítě hned lezlo a chodilo 😀.

mishulka26
17. lis 2021

@martinatd syn to dělal taky docela dlouho a chodili jsme u toho na vojtovku doktor říkal, že to nevadí jen je důležité aby správně střídal ruce a nohy a nepreferoval jen jednu stranu.

vall85
17. lis 2021

Neřešila bych to. Syn (teď je mu 8,5 měsíce) se plazí už nějaký druhý měsíc a začíná se stavět a chodit kolem nábytku. Tak my lezení možná přeskočíme úplně a prcek začne rovnou chodit. 😅 Každé dítě je jiné.

shirilka
17. lis 2021

@martinatd Malý se plazil skoro tři měsíce než zjistil, že se dá lézt a úplně v pohodě, jak už někdo výše psal, důležité je, aby se plazil rovnoměrně a nepřetěžoval jednu stranu.

martinatd
autor
17. lis 2021

@shirilka no mě se zdá že používá jen jednu stranu noo, je mu 8 měsíců. O pravou se zapira a levou si pomáhá..tak nevím jestli jít k dr a řešit nechci zbytečně plasit ale taky nic nezanedbat

pinkyy
17. lis 2021

Tohle by me asi nenapadlo resit 😀 bud v klidu.

marky125
17. lis 2021

@martinatd syn 6,5 měsíců už se pláží nějakou dobu. Chodíme na rehabilitaci a tam mi doktorka řekla, že u plazení je ok, když preferuje třeba jen jednu stranu např. pomáhá si jednou nohou nebo se víc přitahuje jednou rukou. Při lezení už je preferovaní jedné strany problém, ale při plazení ne. Takže bych neplašila.

shirilka
17. lis 2021

@martinatd To je spíše na konzultaci s fyzioterapeutkou, ti poradí jak povzbudit tu méně aktivní část těla.

emillyhk
17. lis 2021

Já třeba malého nechávala přelézat mi přes nohy. Jak musel na kolínka, aby se dostal na druhou stranu, tak přišel na to, že se takhle dá pohybovat i po rovině 😊. A záleží i co máte za podlahy. V přízemí máme dlažbu, v pokojíčku plovoučku a po obojím to při plazení klouzalo, tak neměl potřebu lézt. V pokojíčku má teď na zemi pěnové puzzle a na dlažbu mu dávám na kolínka protiskluzové návleky 👍

katule1990
17. lis 2021

@martinatd Syn se mi plazí už 3 měsíce, je mu přes rok, podle doktorky je v pořádku, ani na rehabilitace nás neposlala. Lézt teda taky umí, ale stále v 95% času preferuje plazení. Pokud se neplazí dlouho nějak výrazně asymetricky, neřešila bych.

95newmommy2020
17. lis 2021

To plazení není úplně nejlepší no. Ukradne ten čas pro lezení. Já radši po komplikovanem porodu chodila na 2 fyzio (jedno na VZP, druhy pro sebe)
Hele u nás to bylo takhle, začalo to predilekcí hlvičky a menší diastazou. Ve 4 měsících dle fyzio slabší břišní svaly, v 6 měsíci otocka. V 8 měsíci symetrické plazení až do roka. Tím, že to bylo symetrické (křížem) to nebyl zas takový problém pro mozek. Propojují se správně hemisféry. Ale problém to byl v tom, že se neposilovaly ramena a stále měl to slabší bříško. Pak přišel stoj a chůze podél nábytku a Sed v kleku a nakonec Sed do W. Furt jsme cvičili cíleně cviky, protože slabý bříško to se tahlo. Po roce přišlo lezení a ve 13 měsících to správné sezení. Přesto však to stále prokladal tím plazenim a sedal do W. To jsme měli rozbijet tenhle Sed. A pak asi od 14-16 měsícem bylo vtipné období koleno chůze. Chodil proste po kolenou. A opět důvod slabší bříško. Chůze pak v 16 měsících. Což je sice norma, Ale jaksi všechno přišlo lehce později.
A teď mu budou dva roky, chodíme na gymnastiku a oproti ostatním má slabší ruce, proto neuděláme trakar a podle lektorky diastazu a slabší stred těla. No stále ta sama písnička. Takže ono ti pravdepodobne hodně odborníků i včetně pediatra řekne, ze o nic nejde, protože řeší mnohem horší případy teeba u silnějších hypotoniku atd. Ale z vlastní zkušenosti to konzultovat extra z tvoji iniciativy neuškodí.

jako_mala_holka
17. lis 2021

Jo, dcera se plazila víc jak měsíc, začala přesně v 8m a lézt začala mezi 9 a 10m, všechno je ok, lezla pak cca 4 měsíce, než se rozchodila

la_amanita
17. lis 2021

Plazit se začal v pěti měsících, lézt až v devíti. Plazil se většinou nesouměrně, ale lézt začal hezky vzorně podle předpisů. Lezl pak dlouho, chodit začal až ve 14 měsících. Stavěl se s oporou od jedenácti měsíců, ale ten půl rok mu opravdu trvalo, než se pustil do prostoru.

michaela666
17. lis 2021

Dcera se takto plazí už 2 měsíce. Lézt po 4 umí cca 3 týdny, ale je lenoch. V bytě nemáme koberce, protiskluzové nákolenky si sundavá. Když leze, po 3 "krůčcích" se rozplácne jak žába a doplazí se kam potřebuje.
Nohy a věci přelézá hezky, občas jí dám do bodyčka míček nebo malého plyšáka. Myslela jsem si jak jí to bude vadit a nutit zvednou se na kolena.... Hodně rychle přišla na to, že když si to posune na bok, nic jí nepřekáží. 🤣 Uvidím co příští týden v poradně.

cilkat
17. lis 2021

Syn byl lehce hypotonický, plazil se nejméně tři měsíce, možná dýl. Sledovala ho tou dobou fyzioterapeutka a vůbec neříkala, že bychom ho měli nějak motivovat se zvedat... Pouze když začal koenčně lézt, tak prohlásila, že nemotivovat k chození/stoupání, že je potřeba, aby aspoň měsíc lezl (lezl dalších půl roku - nikam nespěchal).

kapii
17. lis 2021

Syn se začal od 4 měsíců přemisťovat kutálením, od 5 měsíců se plazil a od 8 měsíců lezl, ale zároveň se už uměl postavit. Chodit začal týden a kousek po prvních narozeninách.

me_druhe_ja
17. lis 2021

Syn: začal se plazit v 10m a lézt v 11m (ale je nemocný, cvičili jsme Vojtu). Dcera: začala se plazit v 6m a lézt po 8m (zcela zdravá, vývoj absolutně v pořádku). Oba se plazili jako raněný voják a oba pak lezli/lezou naprosto v pořádku.

blondynka400
18. lis 2021

@martinatd mladší se plazila taky asi 2 měsíce, cca od 7 do 9. "Štvalo" mne to, starší to nikdy nedělala, začala hned lézt a pak si brzy sedla. Mladší ne. Začala lézt koncem 9 měsíce, sedla si začátkem 10 m a v roce chodila. Zpětně její motorický vývoj a tělesný vývoj hodnotím lépe než u té starší 🙂 Třeba core má určitě silnější než ta starší a to jsou obě sportovci na entou.... Takže za mne buď v klidu, ač je plazení slepá vývojová větev, ale ono i hodně záleží jakým stylem se plazí....

curious_raven
19. lis 2021

@martinatd Jestli jsi z toho moc nervózní, zajdi na dětskou fyzio, na preventivní návštěvě není nic špatného a neznamená to hned, že budete muset cvičit. Nikdo tady nepozná, čím to dlouhé lezení je způsobeno u vás a jestli je všechno v pohodě.
Já teď taky řeším, že v 8 měsících se teprve týden plazí a zdá se mi, že má slabé břicho. Tak jsem nás objednala na fyzio, i když pediatr na prohlídce neřešil a říkal, že to dožene. To věřím, že jo, že se nebude plazit nafurt 🙂 Ona není důležitá rychlost, ale kvalita provedení. Ale prostě budu klidnější když budu vědět, že nemá nějaký problém 🙂

curious_raven
19. lis 2021

@curious_raven * plazení, ne lezení, mně se to děsně plete 😅 Každopádně držím palce, ať je vše v pořádku ať se rozhodneš jakkoliv 🙂