icon

Přítel mě po porodu vůbec nepodporuje

adriana1314
13. únor 2019

Ahoj ženský , chci se zeptat zda některá z vas ma podobnou zkušenost a jak s tim naložila. Muj přítel je hodný chlap , ale obcas sobecky . Pred 3 týdny se nám narodila holčička , muj porod byl celkem náročný a dlouhý , v nemocnici jsem si absolutně neodpocinula a doma bohuzel také ne. Prvni 3 dny jsem nic moc nedělala , ale ty dalsi ano. Vařila , uklidila co bylo potřeba . Přítel byl s nami tyden doma a popravdě me chvilkama stval. Vim, ze je to pro nej neco nového a z ubrecenym miminkem si muz nevi poradne rady , ale kdyz jsem mu dávala najevo , ze bych si s malou mela lehnout a on se o nas starat , tak to bylo vzdy jen krátkodobé . Ted chodi 2 týdny do prace a ja řeším problémy s kojením které momentálně mam . Moc me to trápí , make musím dávat prikrm na vecer , jelikož za 14 dni témeř nepribrala , takže hladovela. No a tak se cele dny valíme v posteli a kojime a kojime . Doma moc nespi a kdyz usne tak hned jak od ni odejdu , vzbudi se . Za cely den stihnu trochu pouklízet (dat veci na své misto) obcas uvařit a vyprat pračku , někdy i umýt nádobí . Včera za mnou přišel přítel a sdělil mi , ze bych dnes mohla umýt nádobí , kdyz tu vubec nic nedělám a jsem tu cely den a pred par dny se me ptal kdyz uz začnu cvičit . Jsem z toho v šoku , vubec nevim co si myslet . Cítím se jak neschopna , tlusta Husa

Strana
z4
merope
14. únor 2019

@misicka1988 Tak uvidím, jak to tu popisujete, tak třeba se po porodu z chlapů stávají supermani. Tak se nechám překvapit 🙂.

codal
14. únor 2019

@merope to vaření chlapa ti trochu závidím,to je jedna z mála věcí,který můj muž nedělá😀 bordel tu taky máme, ono to fakt nejde stíhat všechno, rozhodně denně nevytírám a to ani v době,kdy malá začala lézt. Sterilní čistota je podle mě spíš ke škodě.Nase malá nemá zatím žádnou alergii, nemocná byla jednou jeden den s herečkou. Venku běhala bosa a celé léto nahatá, občas snědla nějakou trávu nebo ochutnala písek😀..ale to už jsem trochu odbočila...co se týká povinnosti doma,tak jsou věci,které dělám jen já (varim, peru) a některé věci zase dělá jen manžel (čistí kotel, seká zahradu),ale jinak dělám oba všechno podle toho kdo má čas, energii, pomáháme si vzájemně a tak by to mohlo být. V tom vztahu by oba měli být stejně v pohodě nebo stejně utahaný😀..ne,že jeden si válí šunky a druhý maká jako šroubek... Neodsuzuji chlapy,kteří třeba nechtějí přebalovat nebo tak,ale měli by te ženě pak prostě pomoct jinak🙂..

zuzineckah
14. únor 2019

@codal u nás to funguje naprosto stejně 👍 manžel je totální jelito na vaření, jeho majstrštyk jsou těstoviny s lučinou a čína, ale vaří to jen ve stavu nejvyšší nouze (= já nemocná a restaurace zavřené😂)😂 Jinak si ve všem spolu dokážeme poradit, vzájemně se nahradit (já zas nesnáším čištění grilu, nebo sekání trávy, nedělám to pokud nemusím)😎 A není nad to, když si večer spolu sedneme v létě na terasu, poté co uložíme divou zvěř, dáme si aperol, čumíme nikam a užíváme si společně klid a pohodu 👍

merope
14. únor 2019

@codal Tak to zase je jasné - ale chlap u nás většinou dělá takové ty "dlouhodobější" práce, prostě co je doma rozbitého a tak. No a holt on prostě neuklízí (resp. tedy jeho úklid nezahrnuje umytí podlahy, sporáku, utření prachu, drobečky na stole a tak - přijela jsem z nemocnice, bylo vidět, že měl z jeho pohledu uklizenou kuchyň, ale byla posetá drobky stejně jako podlaha, sporák začuněný, ale tohle on prostě vůbec nevidí) plus jsme tak nějak skončili na tom, že peru a žehlím já a pokud si všimne, tak naopak vytahuje prádlo z pračky. Když jsem po malování myla skříňky, dveře a futra dveří, tak mi spíše vynadal, co jsem celý den dělala, že není nic hotovo a na ukázku čistých futer reagoval, že to je přece jedno, hlavní je, aby byly ty věci ve skříňkách (jo, to jsme se pohádali - nebudu cpát věci zpátky do špinavých skříněk).

codal
14. únor 2019

@adriana1314 a mimochodem jsi fakt krásná ženská..já přibrala 20kg a takhle dobře jako ty po porodu jsem nevypadal ani před porodem. U mě první šestinedělí vypadalo tak,že jsem se nemohla rozkojit,takže jsem stejně jako ty trávila čas v posteli,tělo na tělo,malá neodlozitelna,spala úplně na houby,takže já unavená,vystresovana z toho,že nejsem schopna ukojit své dítě,no prostě to bylo šílený.Jidlo nám vozily babičky, uklízel manžel,malá byla nonstop na prsu,tak to ani jinak nešlo. Po šestinedělí se to uklidnilo. Máš čas,užívej si miminko,válej se v posteli,úklid ti neuteče a cvičení už vůbec ne!!! Ty a miminko jste teď na prvním místě!!!

codal
14. únor 2019

@merope jako nikdo není dokonalý,u nás je ten pořádnějsi manzel a už si zvykl,že já některé věci nevidím nebo mě nestvou😀..takže když má pocit,že něco není čiste podle jeho potřeby,tak jde a udělala si to tak,jak potřebuje..je to celkem výhoda,protože jednou za čas to je on co jde a udělá generální uklid, vysaje i pod nábytkem,který musí zvednout, vytře opravdu každý roh na kolenou a tak😀.. a koupelnu třeba mýt nemusím vůbec,protože on po každém svem koupání všechno vytírá do čistá a sucha,aby tam nebyl kámen😀.. ale i přesto je to doma někdy jak po výbuchu,protože prostě nestíháme, on se s tím smířil,já dělám co můžu,aby to nebylo tak zlé, každopádně mi nikdy nepořádek nevycetl, ví že se doma opravdu neflákam..

kettkav
14. únor 2019

@adriana1314 Většina chlapů si vůbec nedokáže představit jak těžký je porod a ta změna s příchodem miminka. Vysvětli mu, že miminko a kojení jsou pro tebe teď priorita. Asi bych mu i řekla, že těhotenství i porod jsou velký nápor na tělo a trvá několik měsíců než se vzpamatuje. A že cvičit teď teda rozhodně ještě nemůžeš.
Pamatuji si, že mě manžel po porodu taky štval. Částečně oprávněně, částečně to bylo hormony. Držím palce, ať tě brzy pochopí. Jsi teď hlavně máma a určitě skvělá, nenech se vykolejit.

summer2012
14. únor 2019

@merope já bych neřekla superman, prostě chlap, který má všech 5 pohromadě 😉 a byl takový díky bohu vždycky, jinak bych si ho asi nevzala...můj táta byl/je stejný, takže já to beru jako standard, jak by se k sobě dva lidé, kteří spolu bydlí, mají se rádi a navzájem respektují, měli chovat...a díky bohu vidím takových chlapů ve svém okolí celkem dost

adriana1314
autor
14. únor 2019

@codal moc dekuji za povzbuzující zprávu . S pritelem jsem znovu promluvila , ukázala mu par komentářů od vas žen a světe div se 😄 Najednou je ochotný se vším pomoct a starat se.
@kettkav i vam dekuji za vaši zprávu , bohuzel malo ktery chlap to ma od přírody danne , takové citové vnímání . Většinu znich to my ženy musíme naučit a někteří se to nikdy nenauci , tak snad se ten muj probudil

adriana1314
autor
14. únor 2019

@mialagia v tom s vami souhlasim . Po celém dnu me boli Zada a ruce z nošení male. Tesim se az přijde z prace a vezme si ju. Jenze to je vzdy na par minut pak mi ji dava , kdyžtak reknu at ji uspi , tak u nej brečí , takže si ji musím vzit a uspat nemuzu to totiz poslouchst . A on si vezme mobil do ruky a ma pohodu 😀A vypráví jak je unaveny z prace . A pred par dny šel na masáz zad 😂 Pry ho z male bolely Zada

codal
14. únor 2019

@adriana1314 no tak sláva..budiž chlapům alespoň částečnou omluvou to,že se chlapi opravdu nemůžou úplně vcítit do toho,co zažíváme..nikdy nepoznaji hormonální smršť,nikdy neměli spodek oteklej jak když je tam někdo nakopal, nikdy nezažili,aby měli rozbolavely bradavky,budili se stokrát za noc, nikdy nezažili tu bezmoc z toho,když se člověk nemůže třeba rozkojit... Někteří holt vidí jen to leženi v posteli a už nevidí,co všechno je za tím..je fajn,že jste si promluvili a že to snad pochopil,teď už bude líp!

mialagia
14. únor 2019

@adriana1314 tak to vypadá nadějně chce to asi čas, u někoho prostě trvá dýl než mu to docvakne😄já taky souhlasím s tím polopatě a upřímně chlapovi vysvětlit, a to i s těmi emocemi, co člověk v sobě má, co mi vadí a co si má uvědomit, jen je strašně důležitá ta forma, tón hlasu atd. nedělat z něj idiota a nevidím v tom žádnou ženskou manipulaci, prostě jsme ženy, tak máme jiný princip..

Jinak u nás taky nebylo úplně možné, v některých věcech, aby mě manžel zastoupil, i když by chtěl, nakojit nemohl a uspat někdy, někdy zase dcera vyžadovala jen mě prostě, koupat se bál když byla malinká, aby jí neublížil..takže je fakt spíš důležitá ta pomoc ve formě úklidu, vaření, nákupu jídla, což u nás muž dělal, nebo vařily babičky a vozily ejídlo..🙂teď to bude s druhým mimi náročnější, tak jsem sama zvědavá..

codal
14. únor 2019

Upřímně ani jsem si před dětma, nedokazala představit, jak náročné to všechno bude, natož pak chlap😀..je ale potřeba je uvést do obrazu a usměrnit je v jejich zkreslených představách😀.

mourovatakocka
14. únor 2019

Nezlob b se, ale první reakce po přečtení byla, že tvůj přítel je kretén. V šestinedělí se máš starat jen o dítě a hotovo. A ne mýt nádobí, on nemá ručičky?? Jediná rada je vysvětlit mu to, jsi šestinedělka, časem zase začneš fungovat, ale jste dva dospělí. On nikdy doma nic nedělal?? Na mě byla malá první dva měsíce přilepená prakticky celý den a díky tomu kojení fungovalo.

monikacs
14. únor 2019

@adriana1314 Ahoj, naprosto Te chápu. U nás to bylo stejné. Po porodu, kdy jsem ležela na Jip, bez malého v jiném městě jsem musela brát 12 tabletě denně, nezatezovat se, mít klid. Po příchodu domu, jsem druhý den musela k lékaři, dle přítele jsem byla u milence, malý doma plakal a ten ho neuměl utisit. Večer se sebral a odešel slavit k bývalé, nás nechal samotné. Druhý den, k lékaři s malým, se schodů mě nechal tahat se s kočárkem, před lidmi mi nadával do všeho možného. Na víkend měl dceru z předchozího vztahu, opět ji tady nechal a šel pryč, slavit. Vše jsem dělala sama, starala se o dvě děti, podpora zadna. Psycho, nejde to ani popsat, co vše mi volal a psal, tlak 200, ale jemu to bylo fuk, k tomu kojení malého, vše šlo do něj tudíž pořád plakal. Kdyby druhý den neprijela mamka, neměla bych malé ano co dát jist, ani peníze jsem neměla, tak mi přivezla vložky. Tak to fungovalo dlouho, pak prilezl, chvíli byl klid, než odjel do zahraničí a začalo další peklo. Mohla bych o tom jak nepomáhá a na všechno kašle dlouhou reportáž a to se mi nechce. Hold je to život a jaký jsme si ho udělaly, takovyho máme.

innocence
14. únor 2019

Tak tohle mi něco připomíná...

ninive211
14. únor 2019

Zběžně jsem prošla celou diskuzi, takže jsem se dočetla, že si stačilo s chlapem promluvit a ukázat diskuzi a hned všechno jde 🙂 Super 🙂 A o tom to je...o komunikaci. Ono prostě pokud chlap byl zvyklý "před dítětem" na nějaký standard něčeho, tak pak mu prostě třeba nedojde, že teď je všechno jinak, stačí blbej den v práci a přijde domů a bum! první, co vidí, neumytý nádobí, tak ze zvyku komentuje... To z něj hned nedělá hovado a sobeckého kreténa, jak tady muže pisatelky nazvaly některé diskutující. Pokud to tak tedy není dennodenně a nepomáhá ani ta rozmluva.
Také je zajímavé, že spousta uživatelek považuje za samozřejmé, že chlap dokáže už od miminka naprosto plně pečovat o dítě stejně jako jeho matka (vyjma kojení, samozřejmě)... věřte mi, samozřejmé to fakt není, tak to opravdu fakt máte doma supermany a opravdu si takových chlapů važte, pokud vás dokáží zastoupit na 100% ve všem (a nepotřebují k tomu manuál, kde má dítě jaký oblečení, plínky, v kolik hodin krmit a čím, ale prostě VĚDÍ), ona totiž naše generace je možná první (nebo max. druhá), kde je relativně běžné, že se i muž aktivně zapojuje do péče o dítě. Po staletí, tisíciletí to prostě bylo tak, že chlap se staral o obživu, žena o domácnost a děti, tak to mají chlapi zakódováno v genech a nelze od nich automaticky očekávat, že budou vědět, jak na to, že budou vědět, jak se cítí žena po porodu, v šestinedělí, když jim to neřekneme. Oni jsou fakt prostě jiní, mentálně, tak to je.
P.S. Ale tu poznámku o tlustým zadku a cvičení 3 týdny po porodu, říct mi toto chlap, to by si za rámeček teda nedal! 😃

sudylichozrout
14. únor 2019

@monikacs To je hardcore. Proboha, proc jsi tohle snasela/snasis? To si sebe, holky, opravdu vubec nevazite?

bayt
14. únor 2019

Popravde i u nas se vedou podobne diskuze. Ne ze by me posilal po porodu cvicit, to bych se mu pekne zasmala, ale diskuze na tema "kdo je utahany vic" Muz ma narocnou praci, ale ja doma bez pauzy na kafe a obed delam regulerni dvanactky a v noci buzeni k tomu...tuhle sem mu to musela vsechno spocitat a zduraznit, kolik casu venuje sportu a konickum a ze kde mam ten cas ja. Az pak mu to doslo.

monikacs
14. únor 2019

@sudylichozrout je to hardcore, ale jen malý výčet toho co se u nás děje a dělo. Je těžké zůstat sama s dvěma dětma, starší studuje vysokou školu a já jsem na mateřské. Jeho otec na něj nedává ani korunu, nikdo Ti finančně nepomuze. Je to těžko, vyhodim ho a zase prileze, chvilku klid a pak zase jak to bylo a řekla bych, že se to stupňuje. Do člověka nikdy nevidíš, zpočátku růžové brýle a poté nastupuje realita.

babanci
14. únor 2019

Už před dětmi jsme se domluvili, že každý budeme dělat to, co umíme líp. Já vychovávat děti a on vydělávat peníze, aby bylo, co do hrnce. K tomu si on přibral nákupy a vaření /dělá dodnes, i když jsou děti už dávno z domu/ a já úklid, praní, žehlení. Vyhovuje nám to léta. Je fakt, že nikdy nebyl s dětmi u lékaře, např. nebo na rodičovské schůzce, ale já zase nepoznám jiné maso než mleté. 😀 Rozumní lidé se vždycky domluví. On často zdůrazňuje, že jsem se dětem vzorně věnovala a to má pravdu a já zase kvituji, že vydělávat a staral se tak dobře, že jsem mohla být s nimi dlouho doma a ještě pak léta pracovat na poloviční úvazek. Taky mě sice někdy zvedne tlak, ale co by si nikdy nedovolil...jakkoliv komentovat moje pozadí. Natož tři týdny po porodu, to je velmi netaktní a hulvátské.

xxx3d
14. únor 2019

@adriana1314 ahoj,
víš co, je to blbý, jenže...
holky, který to mají podobně pitomě jako ty, s tebou budou soucítit, holky který to mají normálně, tedy jinak než ty, to nebudou chápat, pochopitelně.
Chci říct, že to obvykle nevzniká až po porodu, pokud se nejedná o náctiletý pár a i tam mnohdy je ta péče o partnerku výjimečně příkladná.
Prostě tohle je stav, který vyvrcholil tím, že je k tobě partner hnusnej. Měla bys být sobecká, ani ne tak pro sebe, jako pro malou, protože o tu tady jde momentálně především.

sudylichozrout
14. únor 2019

@monikacs Je mi to lito...

codal
14. únor 2019

@monikacs tohle už je za hranou psychického týrání..nemáš kam jít? Rodiče, přátele? Je mi jasný že utáhnou to sama finančně je někdy nereálné,ale tohle je opravdu hrozne v čem musíš žít.. zkus třeba bílý kruh bezpečí, třeba by ti poradili, jak z toho ven!

merope
14. únor 2019

@monikacs Jak už tu píše @codal - to, co popisuješ, zvláště pokud se to stupňuje, je minimálně na konzultaci s psychologem, který ti ukáže, co se s tím případně dá dělat (a ano, partner bude nadávat, že jdeš za milencem). Nebo Bílý kruh bezpečí, azylák či cokoli. Zažila jsem domácí násilí, ve facky se tohle zvrhne snadno.

sudylichozrout
14. únor 2019

@monikacs mela bys co nejdrive od takoveho kretena odejit, pripadne ho vyhodit a NEBRAT zpet. I kdybys mela skoncit v azylaku, je to lepsi, nez se nechat tyrat. Jaky priklad asi davate tomu mrnouskovi? Priserny.

martinmartina
14. únor 2019

@adriana1314 uplne chapu! Ani ti nebudu vypisovat co se delo u nas. To by sanice padala az na zem😉 ale dve deti a bez pomoci je neskutečný zahul. I kamaradka co je sama a partner ji opustil rika,ze takovej rodicak jako mam ja, nema zadna 🤣 takze chapu. I ona je na tom paradoxne "lepe"
🤣

monikacs
14. únor 2019

@codal děkuji za radu, zkusím to. Nikdy by mne nenapadlo, že můj příspěvek bude někdo číst, natož mi poradit. Děkuji

sudylichozrout
14. únor 2019

@martinmartina take se ptam, proc jsi s clovekem, ktery se k tobe chova jako kreten?

monikacs
14. únor 2019

@merope děkuji, domácí násilí jsem zažila v předchozím vztahu, kde si to nakonec expartner odsedel.

Strana
z4