Ptáte se dítěte, jestli ho můžete přebalit?
Tak tohle mě pobavilo :D To je teda gól! :D
Prý bychom se, podle expertky, měli ptát dětí už od narození, jestli je můžeme přebalit.
Přikládám text, výňatek z článku: Expertka na sexualitu a gender Deanne Carsonová pobouřila především americké a britské rodiče. Svůj názor sdělila v relaci televize ABC a okamžitě sklidila kritiku odborníků a veřejnosti na sociálních sítích. Píše o tom i portál Daily Mirror.
Podle Carsonové by se děti měly už od nízkého věku učit, jak důležitý je jejich souhlas. Prý si uvědomuje, že miminko či batole není schopno odpovědět, ale rodiče by se ho měli i tak zeptat.
"Pracujeme s dětmi, které jsou starší tří let, ale i mladšími, a samozřejmě i s jejich rodiči. Radíme jim, aby se už odmalička svých potomků ptali: 'Teď tě přebalím, je to v pořádku?' Samozřejmě neodpoví: 'Ano, mami, to je super!' Ale stejně je to důležité," prohlásila expertka.
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/370312-...
Ja se vzdy ptam nebo minimalne to oznamim oznamovaci vetou 😁 Ja tak nejak automaticky komentuji vsechno co delalme. Ale delsm to hlavne proto aby doma nebylo uplne ticho 🤷🏼♀️
A když řekne ne, tak co?
Ja se vzdy ptam nebo minimalne to oznamim oznamovaci vetou 😁 Ja tak nejak automaticky komentuji vsechno co delalme. Ale delsm to hlavne proto aby doma nebylo uplne ticho 🤷🏼♀️
@lauriak no teď, když to tady píšeš, tak jsem si uvědomila, že jsem to sem tam, přesně z tohoto důvodu jako ty, taky tak oznamovala :D ale neptala jsem se, oznamovala.
@lauriak ja to měla stejně, jse od přírody uzvanena a ten nedostatek žvaneni při mateřské me štval, tak jsem aspoň vsechno nahlas komentovala 😅 "dáme čistou plínku, pak dáme mlíčko...". Pak ksem sla nahodou na nakup bez ditete a až podle divnych pohledu spolunakupujicich jsem zjistila ze nahlas rikam "ještě jogurt koupime, chleba stačí půlka...." 🤣🤣🤣
Ale že bych se pro prebalovani ptala a cekala na souhlas to zese ne 😃
@lauriak ja to měla stejně, jse od přírody uzvanena a ten nedostatek žvaneni při mateřské me štval, tak jsem aspoň vsechno nahlas komentovala 😅 "dáme čistou plínku, pak dáme mlíčko...". Pak ksem sla nahodou na nakup bez ditete a až podle divnych pohledu spolunakupujicich jsem zjistila ze nahlas rikam "ještě jogurt koupime, chleba stačí půlka...." 🤣🤣🤣
Ale že bych se pro prebalovani ptala a cekala na souhlas to zese ne 😃
@martinka_33 😀 jsem si ted vzpomnela jak jsem kdysi na nakupu bez deti uz docela dlouho pote co jsme odbourali vsechny kocary pekne drncala a popojizdela nakupnim kosem tam a zpet aby pekne spinkal 🙈😅 /omlouvam se za pleveleni/
Já myslím, že z naší generace musíme mít následky všichni 😛 už vidím maminky v 80.letech, co musely plíny vyvařit, vyprat, vyžehlit, se doptat na výměnu
Hele, stala se mi situace, kdy jsem se opravdu dítěte zeptala, jestli ho můžu přebalit, ono řeklo "ne" a já ho fakt nepřebalila. Ale bylo to cizí dítě, které jsme měla na starost na hlídání na dvě hodiny a ono mě vidělo asi potřetí v životě. A krásně komunikovalo. A věděla jsem, že za půl hodiny dorazí máma, která ho přebalí tak, jak je zvyklé.
U vlastních dětí prostě platí "mám odpovědnost za tvé zdraví a to zahrnuje i zásahy do tvého těla."
Samozřejmě dítěti vše průběžně komentuju, rozšiřuje si tím slovní zásobu a učí se vnímat, co a proč se děje. Takže mu řeknu i to, že jdeme přebalovat, protože je počurané, aby bylo v suchém. Vyjadřuje to i úctu k němu, že s ním nedělám nic bez jeho vědomí, o všem je informováno. Ale není to dotaz. Je klidně možným, že i původní komentář paní byl v tomto významu, jen ho někteří překroutili, vytrhli z kontextu. Jinak by skutečně mohla nastat situace, že dítě odmítne😉
Samozřejmě dítěti vše průběžně komentuju, rozšiřuje si tím slovní zásobu a učí se vnímat, co a proč se děje. Takže mu řeknu i to, že jdeme přebalovat, protože je počurané, aby bylo v suchém. Vyjadřuje to i úctu k němu, že s ním nedělám nic bez jeho vědomí, o všem je informováno. Ale není to dotaz. Je klidně možným, že i původní komentář paní byl v tomto významu, jen ho někteří překroutili, vytrhli z kontextu. Jinak by skutečně mohla nastat situace, že dítě odmítne😉
@zuzkasim a co se stane když novorozenci neřeknu, že ho jdu přibalit?
Už jsem sem chtěla napsat, ze je toto vlákno fajn odlehčené na pátek a ke zlepšení nálady, njn
@zuzkasim a co se stane když novorozenci neřeknu, že ho jdu přibalit?
@petlep Nejsem si jistá, jestli rozumím, mám tu otázku brát doslovně? Nestane se nic, ne? Psala jsem, jak jsem to dělala a podle toho, co jsem viděla kolem sebe, to takhle dělala intuitivně většina lidí. Jestli ale někdo skutečně pokládá podělanému miminu otázku, zda ho může přebalit, přijde mi to lehce úchylné.
@petlep Nejsem si jistá, jestli rozumím, mám tu otázku brát doslovně? Nestane se nic, ne? Psala jsem, jak jsem to dělala a podle toho, co jsem viděla kolem sebe, to takhle dělala intuitivně většina lidí. Jestli ale někdo skutečně pokládá podělanému miminu otázku, zda ho může přebalit, přijde mi to lehce úchylné.
@zuzkasim ok, tak to se asi shodnem
Já tě předtím pochopila jinak
A když řekne ne, tak co?
@zuzkasim to byla realna situace u nas. Dcera rok a ctvrt odmitala prebalovani. Mne to nebavilo se s ni furt prat a rvat ju plenu nasilim, a tak jsem ji uz nechala bez plen. No a bylo odplenkovano.
Naopak, kdyz se ji narodil bracha, tak se ve dvou letech zacla znova pocuravat. Zejmena pres den a zejmena venku(byla zima). Takze jsem ji jeden den varovala, ze dostane plinu (hezky latkovou vazaci, at si to uzije) a druhy den jsem uz konala, a hle, pocuravani ustalo.
Ptat se ji na jeji nazor by jaksi postradalo smysl. U deti v opozicnim vzdoru fakt vyborny napad😂😂😂
Já to asi dělám. Takovéto "Tobí, přebalíme plínku?" Zatím ještě proti nebyl.
Ne nikdy jsem se neptala. Hergot, snad mám jako matka nějakou zodpovědnost ne? Co když se zeptám, dítě odmítne? Mám ho v tom nechat? A ono bude potom opruzené a mě bude nahánět sociálka za zanedbání povinné péče?
@jennyska 😂😂😂
Vlastně asi jo, přijde mi to přirozené. Asi ne pokaždé, když byla miminka (často jsem je přebalovala spící), ale teď jsou dceři dva a ptám se jí vždy a čekám na souhlas.

@jennyska Boze ja se deti neptala kdyz byly male a ted si z toho ponesou nasledky 😔😀