Pupeční pahýl neodpadá: Jak to řešit u novorozence?
Ahoj,
malá má dneska 14 dní a stále máme pupeční pahýl..a to dost živý... Z porodnice nás pouštěli po týdnu a jen zkonstatovali, že to má furt dost vlhké a víc k tomu neřekli... Dětská doktorka k tomu také na vstupní nic neřekla...
Občas se mi bohužel povede o to při kojení kůže na kůži zavadit a pak to má ještě ošklivější, včera večer to měla okolo i trošku začervenalé, jak jsem jí s tím omylem trhla, takže jsme mysleli, že s tím dnes pojedeme, ale dneska začervenání naštěstí zmizelo a plánovanou kontrolu máme v pátek, tak počkáme...
Stalo se někomu z vás, že to nechtělo upadnout??? Jak jste to řešili? Já to akorát otírám lihem a snažím se jí to nechat větrat...

@hojda ...jdem tam teď v pátek 🙂
Určitě už se na to budu aktivně ptát.
starsej dcere odpadol pupecnik v 3 tyzdnoch, nikto to neriesil, normalka
@markytkynka zalezi jak ho mela silny,dcera ho mela taky hodne silny a zivy a odpadl ji snad az 24-25. den,cistila jsem lihem a ke konci uz byl citit i kdyz tam nebyla infekce,proste zahnivajici tkan,jak to schlo,byl to hnus,vydrzte on odpadne a nestresuj se tim,proste cisti,detska s tim nedelala nic,jen se cekalo a nemohls jsem pokladat na brisko a tim,ze o to zavadis to nevadi...
@marcicek84 ...no včera večer to měla dost ošklivé 😏 .. přes noc se to zase spravilo ...zachytilo se to o mé tričko a já ji posunula k prsu a bylo to..
@markytkynka Občas se stane, že tam zůstane nějaká cévka, která pahýlek stále vyživuje, proto nesesychá. Kamarádku dr. poslala na chirurgii na podvázání, pak už to bylo ok. Držím palce, ať je to brzo ok.
@hojda ... děkuju 💕
Hlavně ať s tím nemusíme být zas v nemocnici... té jsme si bohužel užili už dost, až jsem z toho téměř přišla o MM a teď s tím bojujem 😓
@markytkynka Bude to dobré a i kojení dej čas, ten začátek je většinou náročný.
@markytkynka s tou obrovskou sponou se nedivim, ze o to kazdou chvili zavadis, nemohla by to pediatra prevazat? Ja mela u obou dcer jen snurku. Jinak lih vysusuje a hojeni naopak prodluzuje, staci lehce omyvat vlaznou vodou a pripadne tesne k pupiku tupkat betadinkou
@hojda ..to kojení nedávám spíš už psychicky.. v nemocnici mi vnutili příkrm, protože malá dostala silnou žloutenku a na kojení jsem dostala striktně 20min a pak mi jí sebrali zpět pod světlo - většinou se ani nestihla přisát k prsu za tu dobu - je to trubka s tím přisáváním a pak u toho prsa ještě ráda spí 😅 ...no a mléko se postupně ztrácelo + to byl týden hrozného stresu... Doma se mi povedlo začít kojit - hezky saje z obou prsů, ale mléka je bohužel den ode dne míň a přes bylinky... Přijde mi, že nedělám nic jiného, než že co 2h budím, dám prsa, dokrmím po prstu, pomazlim se, uspím, odsaju nula nula nic (a to i když se mi nepovede kojit, tak odsaju z obou prsou max 10ml 😪 ) a znova... Nic jiného nestíhám a už mi z toho hrabe..a po týdnu snažení žádný posun k lepšímu, spíš naopak.
@zuzita15 ... zkusím se jí v pátek zeptat 👍 a s tím lihem to je těžké... co dr. to názor... já to zkouším otírat teď třetí den, tak uvidím a když tak se na to vyprdnu.
@markytkynka Znám to velmi dobře, je to na palici, dělá to ta žloutenka, že je dítě spavé a nejeví zájem. Není to tvoje chyba, je to tou žloutenkou u druhého dítěte jsem byla připravené na šílené rozkojování a nic takového se nekonalo, bylo to bez problémů, protože tam nebyla ta žloutenka a dítě o kojení jevilo zájem a mělo sílu se nakojit.
@hojda ... dávám tomu ještě do konce tohoto týdne... Pak to vzdávám, nechci se dál trápit, gór když máme ve chlívku kozy s plnými vemeny.. Nemám kvůli tomu z malé vůbec radost 😓 a nejraději bych od ní utekla.. připadám si jako ta nejhorší máma.
Prvně musela jít ven akutně SC, pak do ní cpali týden ATB, protože jsem ji nakazila GBS a nakonec ji nedokážu ani nakojit ...
@markytkynka Ono, to kojení není tak snadné, jak to vypadá, je to fakt věda, hlavně u dětí, které mají nějaký problém. Být tebou tak to úplně nebalím, ale zkusím do s dokrmem UM, ty se zklidníš a když budeš mít chuť, tak to kojení ještě můžeš stále rozjet, nebo to alespoň kombinovat (nakojit a dokrmit), každá kapka MM je pro dítě dobrá. Ještě bych to úplně nevzdávala, ukončit kojení můžeš vždy.
Upadl až v 21 dnech, ale pupík byl alespoň rovnou "krásný", nemusel se uz nijak ošetřovat. Byla jsem z toho už také na nervy, rozumím ti.
@hojda ...tak to praktikuju, jinak by mi umřela hlady - vypije mi ještě kolem 60ml i po nakojení..
Dám prsa, dokud saje, tak jí nechám, pak dokrmuju Nutrilon cévkou po prstu a pak odsávám... Prsa mám jednu bolest. A vím moc dobře, že MM je to nejlepší, co jí můžu dát, jinak už bych se na to vyprdla dávno... Kdyby nedostala tu žloutenku a nebylo nutný dávat příkrm, tak jsem kojila... V nemocnici jsem i po nakojení odsála ještě 50ml... Teď i bez kojení odsaju s bídou deset ml ☹️☹️☹️
@markytkynka Tak držím palce, ať je to vše ok.
@hojda ... děkuju moc ❤️
@markytkynka neměli jsme tedy žloutenku, ale i přesto jsme měli problém s kojením a myšlenky jsem měla úplně stejné, malou mi vzali hned u prvního kojení ( prosedla mi na pokoji) a já musela docházet za ní kojit tam tedy jsem měla času kolik jsem potřebovala, ale 2 hod na prsach a stále neklidná, hladna, po 14 dnech jsem odsala mlíko po 2-3 hodinách po kojení a z obou prs dohromady max 40-60ml, tak jsme koupili UM a maximální spokojenost, hned po první plné dávce děcko spokojené, spala 5 hod v kuse.. taky jsem si říkala, doma nic hotové, dítě uplakane a já k ničemu, ale tak to není. Jsi báječná matka, uvolni se, ano zvířata jak píšeš že máš doma kozy potřebuji obstarat, ale domácnost pokud vysajes o den dva později se svět nezboří, čas tak rychle letí a mimca tak rychle rostou že nepromarni ani chvíli, taky jsme měli začátky šílený a nekonečné kolíky apod, teď je malé skoro 6 měsíců, je sice nosící a urvana stále ale už si to užívám úplně jinak a budem ještě vzpomínat uvidíš ❤️❤️❤️
@markytkynka hele já neodsala nikdy nic a kojila jsem 1,5r takže na to se nespoléhej vůbec, mleko určitě máš. Jinak my ten pahyl měli určitě 3 týdny než odpadl a potirala jsem ho lihem, ale zdá se mi, že sponu neměla teda. Kojení je pro ně akorát náročné ikdyz se vztekaji a jsou neklidné
A to tam má pořád tu velkou svorku? Malému ji sundali hned v porodnici. Narodil se 26.6. a pahyl mu upadl dnes - má 17 dní. U nejstaršího to trvalo dýl a dokonce mu to tenkrát hrozně smrdělo, ale nakonec to taky upadlo, jen už nevím, za jak dlouho...
@markytkynka hele a já ti to řeknu, teď z druhé stránky- s prvním synem jsem se natrápila s kojením stejně jako ty a stejně jsme na UM skončili- stres, nervy, probrečené šestinedělí a další a další, druhý syn má skoro tři měsíce- zkusili jsme, nešlo to-jsme na UM bez stresu a oba spokojení, ono kojení je fajn, ale já radši budu klidná a spokojená matka, než vystresovaná chodící zombie, malej je spokojenej smíšek a já spokojená máma 🙂 jinak prvnímu synovi pahýl upadl taky snad až po třech týdnech, pak se mu tam udělal ještě granulom a doteď ho má trošičku vystouplejší, ale dobrý, on odpadne, chce to čas 🙂
Nám pahýlek taky sám neodpadl. Ustřihli ho malé v nemocnici. Zákrok na minutu a miminko to nebolí. Za pár dni se udělal krásný pupík. Kdybych tohle věděla před porodem, nechala bych pahýlek šmiknout hned po narození 😊.
To je ted nejaka moda, nechavat pupečník dokud neodpadne? 😳 Mým detem ho vzdycky ustrihli pred odchodem z porodnice domů...
Malému svorku také nesundali.
@markytkynka s tim kojenim… u prvni dcery jsem sestinedeli probrecela, narodila se ve 34tt, takze nemela silu ode me sat, prvnich par dni byla na darcovskem MM. Kazde tri hodiny jsem ji kvuli predcasnemu narozeni a zloutence (lehke) musela budit, sama se nebudila, kolotoc - zvazit, prilozit jedno prso, druhe prso, max 30min, aby se neunavila a pak se dopila, zvazit, odmerit MM z lednice, ohrat, nakrmit, ulozit, sednou a 30min odsavat, a tak porad dokola vcetne noci, 6 tydnu, kazdy den. Byla jsem hotova, ale po 6 tydnech jsme to zvladly a ja pak kojila do 2 let a jsem za to rada, je to zazracny lek na vsechno - na bolest, na zoubky, na spatnou naladu. Ale urcite si nemusis pridapat jako spatna matka, pokud nebudes kojit, svet se nezbori. Jen jsem te chtela podporit. Jako prvni bych teda vysadila UM, zalezla bych s malou do postele a kojila treba nonstop. UM je cesta k nekojeni vetsinou… drzim palce a at uz to dopadne jakkoliv, jsi skvela mama!!!
@zuzita15 ... děkuju ❤️❤️❤️
@malanoha ..no, nikdo se mě neptal jak to chci/nechci... kdyby bylo na výběr, tak bych jí ho nechala rovnou odstranit. 🤷
@v_anilka ... bohužel má 😓 ... manipulace s ní fakt bezva...
@kubesovaadelka .. děkuju ti ❤️

Zavolala bych dětské a zeptala se na to, buď to bude chtít vidět, nebo něco poradí.