Sploštělá hlavička miminka. Jak hlavičku napravit?

lela82
12. čer 2020

Mam chlapecka 3,5 mesice a bohuzel ma vzadu hrozne splostelou hlavicku... Ze zacatku jsme polohovali, ale pak jsrm nekde cetla, ze uz se nemaji davat na bok, ze maji lezet na zadech. Ale evidentne to byla chyba. Chci se zeptat, do kdy vy jste sve deti polohovali pri spani na boky a jestli nemate tip, jak hlavicku napravit... Prvni tydny ji mel tak krasne kulatou, az je mi z toho do place..dekuji

martt
12. čer 2020

@lela82 Mladší syn měl slehnutou hlavičku na jedne straně poměrně dost. Polohovala jsem na doporučení lékaře cca do 4-5 měsíce, pak to nemělo smysl protože se sám už otáčel.Rehabilitační lékař s kterým jsem to řešila, tak nám doporučoval, cca od toho 4 měsíce davat často na bříško pokud vydrží a je pravda, že syn se pak pretacel sám na břicho a dlouho tam vydržel. Synovi se to srovnali cca do roka. Jinak je jeste možnost helmicky na slezenou hlavičku. Ale tu my jsme tenkrát odmítli.

mariegroth
12. čer 2020

Dite muzes mit na zadech a otocit jen hlavicku. Poloha na zadech je dle studii ta nejbezpecnejsi (az se mimco zacne pretacet tak uz je to jedno)

squezy
12. čer 2020

@lela82 Do roka se hlavička může ještě krásně zakulatit. Klidně ho davej na záda, to je v pořádku, ale hlavičku pokladej vždy na jednu stranu a co spaní, to jiná strana. Já jsem si davala vždy plyšáka k obličeji, abych věděla, že na příští spani má mít hlavičku na druhou stranu.

zuzita15
12. čer 2020

@lela82 ja jsem polohovala na bok do te doby, dokud se dcerka nezacala pretacet sama, cca 4-5m. Byla predcasnatko a polohy na boku jsem se nebala, poradila mi to sestra na nedonoseneckem, dcerka totiz ani nekrkala. Jinak synovec ma slehlou hlavu, jsou mu skoro dva roky a ma ji slehlou porad, akorat mu to zakryly vlasy. Pokud to ma fakt hodne, tak bych se helmicky nebala, za par tydnu bude srovnano. Kamaradka nechala dat synovi a ma krasne kulatou hlavicku, mel to fakt hodne

lela82
autor
12. čer 2020

@mariegroth to delam, ale on si tu hlavu po chvili vetsinou zase stejne pretoci

lela82
autor
12. čer 2020

@squezy jenze on si tu hlavu zase po chvili pretoci

lela82
autor
12. čer 2020

dekuji vam vsem za odpovedi

puhelin
12. čer 2020

Polohovala jsem oba cilene do te doby, nez se mi zacali otacet na brisko. Vzdy pri kazdem spanku stridave na jeden a na druhy bok. Cele telo, ne jen hlavu. Ono to vyvraceni hlavy pri spani na zadech je takove krkolomne, me samotnou by z toho bolelo za krkem. Jelikoz mi usinali od narozeni pri kojeni, neodrihli si a spani na boku pro me byla prevence uduseni zvratky.

alkuska
12. čer 2020

@lela82 Měli jsme to taky tak, polohování vůbec nešlo, sama se naustále stáčela na záda, když jsem dala do polohovacích válečků, vždy se nějak vyvrtěla aspoň tou hlavou naplacato... nakonec jsme šli do té helmičky. Dlouho jsme se rozmýšleli, nakonec jsme rádi a mohli jsme to klidně zařídit i dřív. Začla ji nosit v 7 měsících, teď už bych neváhala a jednala rychleji. Jde to jen do cca roka, pak se uzavřou lebeční švy a už nepomůže nic. Čím později se začne, tím méně výrazný je výsledek. Ale pomohlo to, hlava je teď ve 4 letech pořád taková krátká a kulatá, ale už není abnormální. Rozhodněte se kdyžtak raději rychle, čekací lhůty jsou poměrně dlouhé - až 2 měsíce na vstupní vyšetření a pak než tu helmu vyrobí, 3 měsíce jsou v čudu.

alkuska
12. čer 2020

Ještě přiložím pro srovnání jednu z fotek, které jsme jim posílali, když jsme se objednávali, chtěli fotky hlavy ze všech stran. Klasifikovali dceřinu hlavu pak při vyšetření u nich jako velmi těžkou deformaci.

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin To jsem si myslela take, ale pak mi bylo lekarem vysvetleno, ze naopak u spani na boku maji mnohem vice zablokovanou airway. Kdyby te to zajimalo: https://rednose.org.au/article/will-baby-choke-....
Opravdu je to takove necekane.

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth Vychazim z toho, ze pri spani na zadech s hlavou na stranu deti radi tu hlavu otaci (nenechavaji si ji na boku). Zrejme ta poloha s otocenou hlavou prijemna neni. A pokud bych je mela na zadech, pri zvraceni by jim zvratky ven nesly. Na boku by jim ven sly snadneji. I si nekdy odrihli ve spanku, pod pusinkou na plence mely trochu natraveneho mleko.
Stejne tak pri kojeni v leze nemaji deti lezet na zadech, kdyz maji hlavicku na boku u prsu, protoze se jim spatne polyka.

Hledala jsem i jine clanky pro srovnani. V USA se stale drzi spanku na zadech. V Cesku se uz dlouho doporucuje spani na boku.

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin Clanek, ktery jsem davala je z Australie, ale to je jedno 🙂 Jak rikam, bylo mi to vysvetleno lekarem a dava mi to smysl. A treba tu obrazky to i hezky popisuji.

Spani na zadech je dle programu Back to sleep, ktery probehl v USA, Australii a zapadni Evrope. Stale je to nejbezpecnejsi poloha i dle dnesnich studii. Klidne me oprav, ale v CR tento program nikdy neprobehl a polohovani deti se tam zas az tak neresi. To polohovani na stranu se tady delalo v 80-90.letech primarne. Netusim, jestli CR ma nejakou novou studii?

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth O tom stejnem pisou i americke clanky, pokud do googlu zadam "baby sleeping on the back". Kde jsi prisla na to, ze se tu polohovani deti az tak neresi?

Nevadi. Vsude tam, kde se odmita spolecne spani a naopak se podporuji dudliky, choditka, bumbo sedatka, posazovani, visitka s nosenim celem od matky, atd., beru nazory s rezervou. Jde to proti prirozenosti a schopnosti miminka to tady na svete zvladnout bez ruznych pomucek, urychlovacu, nahrazek apod.

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin Bylo to mysleno tak, ze v tom neni uceleny nazor mezi ceskymi pediatry. I evropske asociace pediatru v tom maji jasno. Safe sleep environment.

Myslela jsem to dobre. Hadat jsem se nechtela a Bylo to mysleno v dobrem. Nevim, jak tohle ma neco spolecneho s tim co uvadis, ale budiz. A mozna te to prekvapi, ale podle nejnovejsich pruzkumu az 40% rodicu spi v USA s detmi v jedne posteli.

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth Od narozeni spolu spi?

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin Ano, Sama jsem byla prekvapena 🙂 A jako fakt mam v okoli maminky, ktere s detmi spi. I moje obe svagrove to tak maji. A doporucuje se mit miminko u postele alespon do roka. To pediatri kladou na srdce. Myslim si, ze z toho tveho vyctu veci, to takhle v realu moc neni. Spousta tech veci neni doporucovana pediatry a byly recalled. Ale jak jsem rekla, nic z toho co jsem napsala jsem nechtela, abys brala negativne. Jsme maminky a nemusime se hadat 🙂 Kazda to myslime dobre.

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth Pises, ze se doporucuje mit miminko U postele. To zahrnuji take do spolecneho spani? Ja mela na mysli spolecne spani v jedne posteli.

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin Ano, 40% maminek spi v posteli s ditetem.

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth Hledala jsem ten clanek, abych te s tim uz dal neotravovala a naslo mi to tohle https://www.lullabytrust.org.uk/new-survey-show...
Chtela jsem vedet, jak stare deti s rodici spi, jestli uz od narozeni tech 40 %. Je to ta studie, o ktere v clanku pisou? Nic jineho jsem o "40 % cosleeping" nenasla.

mariegroth
12. čer 2020

@puhelin Ne, to je koukam nejaka britska a jeste, ze rodice nespi bezpecne. Ja se podivam, jestli neco najdu online nebo hodim screenshot, jestli se k tomu dostanu. Mela to svagrova z casopisu o materstvi. Poslu ti to kdyztak zpravou 🙂

puhelin
12. čer 2020

@mariegroth Dekuju. Poslu to tete do Iowy. Byla zdesena, ze mame deti v posteli a ptala se me, jestli je to u nas legalni.

mariegroth
13. čer 2020

@puhelin Haha, to je vtipne 🙂 Legalni to snad je vsude. Mne nas pediatr normalne rekl, ze samozrejme je to nejprirozenejsi zpusob spani. Ono to ale nikdy oficialne doporucit nemohou kvuli polstarum a dekam. Nikdo nevi, jakou maji doma lide postel. Dovedu si predstavit, ze by Tohle nekdo tahnul k soudu, kdyby se neco stalo. zase chapu pediatry.

lela82
autor
13. čer 2020

@alkuska tak to mame docela podobně... objednam nas...dekuji

me_druhe_ja
13. čer 2020

Me kluk od narození do teď spí na zádech s tím, že si hlavičku hodí na jeden nebo druhej bok. Sám od sebe. Takže asi to tak nepříjemný není.

alkuska
13. čer 2020

@lela82 Zavoĺej tam a domluv se. Musela jsem vyběhat nějaké papíry aby to bylo hrazené pojišťovnou, to byla otrava, ale dalo se to. Držím palce.

valkyra22
18. čer 2020

Syn měl hlavičku úplně šišatou. Preferoval spaní na jednom boku, ani zarážky nepomohly, dokázal se otočit i navzdory jim. Čím více byl na bříšku, tím více se mu hlava kulatila. Teď je mu osm měsíců a už jí má téměř dokonalou. Do roka se prý stále formuje. Taky jsem měla obavy, ale zbytečně. Polohováním určitě nic nezkazíš, ale nepůjde-li to, nemusíš se bát. Určitě se to srovná.

pebl93
10. únor 2021

Dobrý den, vím, že uz je to pomerne stará diskuze, ale chtěla jsem se zeptat zakladatelky jak nakonec dopadli, jestli se hlavicka srovnala 🙂