Spoření pro dítě - se kterým máte dobrou zkušenost?

adinka19
24. led 2019

Maminky, jake sporeni pro dite byste doporucovaly? Premyslime o stavebnim sporeni, jen nevim, u jake banky / pojistovny? Dekuji za typy.

lolam10
24. led 2019

@adinka19 mame stavebni sporeni u cmss

adinka19
autor
24. led 2019

@lolam10 dekuju 🙂

nugetka20
30. led 2019

Stavebko není určené přímo na spoření pro dítě, ane na stavbu. Dost se furt řeší omezení spoření s jasným cílem, tj. naspořené peníze budou muset být použité pouze a jen na zřízení / renovaci bydlení. Takže tam bych peníze pro prcka neukládala. Navíc je tam i problém s výběrem - musí být souhlas obou rodičů, což třeba po rozvodu může být velká komplikace. Jinak stavební spoření je částečně regulované státem - jasné podmínky státní podpory, úrok. Rozdíl je jen v poplatku za zřízení, banky to různě mění, nabízí i zřízení online zdarma, ale veskrze je to u všech bank stejné. Osobně bych raději děcku spořila na spořící účet k normálnímu účtu, nebo na obyčejnou vkladní knížku (narozdíl od účtů tam nejsou poplatky, co tam vložíte, to vyberete, výběry jsou zdarma). Mnoho spořících účtů nabízí super úroky, ale jsou tam schované poplatky za výběry atd.

adinka19
autor
9. únor 2019

@nugetka20 Děkuju za radu 🙂

kittyy17
9. únor 2019

@adinka19 záleží na tom, jak staré dítě, a kolik chceš spořit. U malých dětí to nemá smysl, zhodnocení je menší než inflace, peníze ztratí hodnotu. U pubertaka bych šla do stavebního spoření. Většina spořitelen nabízí využití naspořených peněz neucelove, a spořit lze i více let než je smluvně stanoveno, stačí nedat výpověď a dále posílat peníze, a nepřekročit cílovou částku.
Až budoucí dospelak vyroste a dostuduje, bude se mu to hodit. Ovšem, pokud si to zaslouží... Vždy je riziko, že si to v 18ti vybere a proflamuje...

vevero13
9. únor 2019

Také máme lišku. Vychytali jsme před necelými 4 roky akci - zřízení i vedení zdarma. Úrok je fixovaný alespoň po dobu těch 6 let, kdežto u těch spořících nám to všude snížili na skoro 0. Tak už teda o žádným výhodným nevím v porovnání s tím stavebkem ☹.

hejluc
27. únor 2019

Teď jsou docela hit pravidelné investice. Nabízí to snad každá banka. Není to nic garantovaného, platí se vstupní poplatek. Je to investice do akcií. Mám to založené na své jméno, na 20 let. Lze kdykoliv ukončit, vybrat, přestat posílat peníze. Mám 2 kamarádky, co dělají v bance a pro své děti to mají sjednané, tak jsem to také riskla.

nugetka20
28. únor 2019

@hejluc Pokud investice, tak akcie bych nedoporučila vůbec. To už nějaký podílový fond. ěská spořitelna kdysi nabízela tzv. Zlatý vklad apod. Byli to krátkodobé - střednědobé produkty, kde se buď jednorázově, nebo měsíčně posílala určitá částka, byl tam garantovaný minimální výnos (což u akcií není). Člověk měl jistotu, že o své peníze nepřijde a garanci nějakého minimálního výnosu - mohlo to být jen lepší, pokud fond dobře hospodařil. Před 10 lety tam byly docela hezký možnosti zhodnocení. Nevím, jak je to teď, chtělo by to se zeptat. Nicméně investice do akcií je braná jako vysoce riziková - nemyslela jste spíš investici do akciového podílového fondu? Tomu bych i rozumněla, ale i tak se do těchto fondů doporučuje investovat opravdu na hooodně dlouho, nebát se, být rozumný a znalý investor. Pokud pak člověk peníze potřebuje dřív, dost často spláče nad výdělkem, protože ho utlučou obstaravatelské poplatky a vysoké výkyvy - garance nulová, zsk nejistý, spíš možnost velkého prodělku. Jako spořící produkt pro dítě bych akciový podílový fond fakt nedoporučovala.

hejluc
28. únor 2019

@nugetka20 Jj, bude to podílový fond. Vybírala jsem si dobu, na kterou ho chci založit, mám to na 20 let. Teď to běží rok a jsem v mínusu, ale věřím, že časem se to zlomí. Vím, že tam neni žádná garance, ale předpokládám, že za těch 20 let tam bude lepší zhodnocení než u jiných garantovaných fondů.

berenika39
28. únor 2019

Ahoj, můžeš využít i naší MK Finanční poradnu, posílám odkaz:
https://www.modrykonik.cz/forum/topics/poradny/

renatasv
7. bře 2019

Ahoj, máme stevebni spoření v ČMSS pro děti do 10let zavedení zdarma, pokud mate zájem, můžete mi zavolat a vše vám vysvětlím ;) mobil na mě 728 360 216