Tchýně a šestinedĕlí. Jak ji snášíte Vy?

anna189
16. únor 2020

Holky, jsem nyní na konci sestinedeli. I přes komplikovany porod kdy jsem byla od miminka odloučena na pár dnů jsem sestinedeli nešla dobře. Vlastně úplně v pohodě, užívala jsem si zzivani s miminkem.. nicméně je tady tchýně. Naprosto chápu že je z vnoucatka paf. Těší mě její zajem, ale děsně tlačí na pilu a už ji mám až nad hlavu... telefonáty ob den, neustále pokládá otázky které prostě s ní řešit nechci a které se ani nehodí - máš dost mleka? Chodíš pořádně oblečená? Už jsi zhojena po porodu? Jsou to kolikrát i fakt pro mě intimní dotazy, které mám na talíři fakt stále. Tlačí na návštěvy. Pořád mi neustále říká že na pul dne přijede a bude hlídat a nebo ať na pul dne přijedu já a ona si vezme kocarek ven. Jakmile dorazí hned si miminko privlastnuje a chce chovat celou dobu a u toho říká co se má a co nemá s miminkem delat. Došlo to až tak že na ni mám velikou averzi a nevím jak ji slušně odpalkovat.. momentálně prostě se necítím na to nechat své miminko z dohledu aby bylo beze mě. Jak snasite své tchýně vy? Vím že jsem asi precitlivela ale nikdo jiný mi opravdu nevadí jen ten její tlak

anna189
autor
17. únor 2020

@sar87 v něčem máš jistě pravdu... uvědomují si že jsem rada ze se zajímá o vnouce a už nyní cpe horem spodem... možná někdo to opravdu ocení a je vděčný až na půdu, Já vlastně taky, za vše ji moc hezky podekuji a případně koupím i malý dárek...ale... je to až vlezle.. také jsem dost otevřený člověk ale chránim si své soukromí a jsou věci o kterých se bavím jen se svým mužem nebo jen se svoji mámou nebo o některých s nikým...porod byl dost náročný, před porodem celé tehotenstvi komplikace 2x hospitalizace, po porodu bylo miminko na JIP beze mě.. takže si troufám říct že si teď klid užívám a zasloužím... a pak je mi krajně nepříjemné slyšet rázným tónem ,,no tak se laskavě uklidni ať tě nechytne laktacni psychoza" ... plus další zmíněné veci kolem, navíc vím že když ji řeknu intimnosti o porodu tak tyto zazivne lahudky bude vědět dalších 10 tetek z vesnice..

lennus
17. únor 2020

Holky, proč ty tchyně tak řeší kojení, když se tenkrát vůbec nekojilo? Já kojím už druhé dítě 22 měsíců a mamka s tetou mě obdivovaly, že tenkrát se při první krizi přestalo a přešlo na umělé.

pipi_puncocha
17. únor 2020

Už to tu bylo zmíněno, ale za mě opravdu doporučuju nastavit nějakou pravidelnost, např. konkrétní den v týdnu (dva dny, 1x za 14dní..), že s tím obě strany počítají a ty si můžeš domluvit v té době nějaké zařizování nebo něco relaxačního. Jinak telefon je se dá nebrat, já jsem v tomhle trochu ignorant, ale mám teď univerzální "výmluvu," že jsem měla vypnutý zvuk, protože malý spinkal, nebo že jsme kojili. Ona to ani tak není výmluva, z 90% je to pravda.😁 no, a na nemístné dotazy bych neodpovídala. Nevyžádané rady chápu, že jsou takový folklór, já si to vyslechnu a myslím si svoje. Naštěstí moje tchyně je fakt rozumná, cokoliv chce malému koupit mi předem vyfotí, nic nám nevnucuje, respektuje, že rodiče jsme my a pravidelně hlídá 1x za 14dní, když je potřeba, tak kdykoliv jindy, ale sama od sebe se "nevnucuje." Taky máme rodinnou konverzaci na WhatsApp, tak tam denně pošlu nějakou fotku, video, napíšu co malý dělá a snad jsou babi spokojené.

patmouse
17. únor 2020

@anna189 Ty jo,kdyz to ctu,uplne mam husinu 🙄😂 Tohle kdyby delala moje tchyne,uz by davno byla zakopana v jame na zahrade... 🙈😃
Ja nastesti tohle nezazila,ale jak tu radi uz prede mnou,nastav si hranice vcas a ona je bude muset respektovat.
I moje vlastni mama mela obcas tendenci mi radit,samozrejme to myslela dobre,ale nejdulezitejsi je,aby sis ty nasla zpusob jak to delat po svem. Takze jsem mamce rekla “babo,nekecej mi do toho” a byl klid. Mam nastesti s maminou super vztah,takze nebyl problem ji “pokarat”, at me nepoucuje, a ona to pochopila.
Tchyne se nastesti radit ani nesnazila,protoze ma jen jedno dite a vetsinou ho stejne od mimina hlidali prarodice,takze myslim,ze ona moc dobre vi,ze jako matka za moc nestala,tak nema komu co radit. 😉

gracinka7
17. únor 2020

@anna189 taky jsem kojila vedle. Tchýně s rodinou to nedokázali pochopit, protože její dcera neměla problém plesknout prso na stůl mezi talíře. Dodnes je mi zle, jen si na to vzpomenu.

patmouse
17. únor 2020

@gracinka7 Ja uz uplne zive vidim to nality prso,jak se rozplacne na stole pri nedelnim obede vedle misy s knedlikama 🙈😂😂👍

theuska29
17. únor 2020

@anna189 U nás je tchyně hodně často ... je majitelkou bytu, ve kterém žijeme a ona bydlí s manželem na bývalém statku, který vlastní můj muž. Obráceně by se žít nedalo, na statku je to velká skládka, rozpadá se. Před těhotenstvím se od nás odstěhovala, tak jsem si říkala, že můžeme založit rodinu a mít pohodu a spokojený život. Jenže, jen co zjistila těhotenství, tak je u nás neustále. Do všeho mluví, do všeho se plete. Nezeptá se jednou, jak se mám. Ale každých deset minut přijde znovu a zase se zeptá. Teď s maličkým je to ještě horší. Neustále se do všeho plete. Mojí jedinou možností bylo s ní přestat mluvit. Už jí téměř nevnímám, na všechno odpovídám hm, hm a netuším, co kecá. Malému budou 4. měsíce a nepůjčila jsem jí ho. Jak je u nás, tak s ním odcházím jinam a zavírám se. Jakmile s ní prohodím větu, tak se zase vtírá, sahá na mě, otravuje. Takže nemluvit s ní je pro mě nejlepší možnost, i když bych s ní ráda pár slov prohodila. Opravdu se mi zvedne žaludek jen co slyším klíče v zámku, že zase přijela.

zuzineckah
17. únor 2020

@anna189 možná tchyni stačí opravdu jen trochu uzemnit. Já bych na to na tvém místě šla přes manžela, pokud tedy on tvou situaci chápe. Na něj by asi mamka mohla dát a zároveň by mezi vámi dvěma nebylo zbytečné dusno... Já jsem třeba v tomhle jiná, už v porodnici jsem měla u všech dětí rodinu, přišlo mi to fajn a normální, kdo chtěl si pochoval miminko. V těchto věcech jsem asi hodně nad věcí. Mamka byla pokaždé po porodu u nás tři týdny, tchyně pak týden souběžně s ní a pak další dva (obě bydlí daleko). Jak moje máma, tak tchyně jsou skvělé ženské a jsem za ně moc vděčná👍

gracinka7
17. únor 2020

@patmouse no já právě taky 🙈 na ten pohled nikdy nezapomenu 😱

mourovatakocka
17. únor 2020

Nastav hranice, promluv si s mužem. Hlídání a zájem je super, ale čeho je moc... Nevyžádané rady a poučování třeba já snesu tak možná pět minut. Jediná cesta je domluva, ať radí, až se zeptáš, jinak ať si to nechá pro sebe. Jestli nenastavíte pravidla, budeš mít sakra problém, až ti bude kecat do příkrmů, nočníku, spaní, výchovy atd.

bonulinka
17. únor 2020

Děkuji za mojí rozumnou tchýni. Po prvním porodu přijela na návštěvu sice hned 6. den po porodu, ale po dalších porodech pochopila, že je lepší dodržet šestinedělí, sama mi to navrhla, že přijede, až sama zavolám a tak jsme se domluvily, že tedy po tom šestinedělí to bude fajn a bylo. Do té doby, než k nám pak přijela, jsem jí posílala fotky a občas zavolala, jak se máme.

jarla
17. únor 2020

@theuska29 ona sinormálně odemkne a vleze k vám?vím,že píšeš,že byt je její,ale tohle bych uťala,zaklepat nebo zazvonit snad může ,ne?

anna189
autor
17. únor 2020

@zuzineckah asi máš pravdu... naštěstí manžel stojí zamnou ve všech směrech a hezky to filtruje ty návštěvy a taky to spolu dost probírame... jenže ona je trošku vycurana..před ním nic neřekne ale jakmile si jen někam odskoci hned musí rychle utrousit blbou poznámku... neřeším to zatím ale uvědomila jsem si že tohle jediné mě otravuje na tom zzivani s miminkem... ikdyz bych to nečekala a je to už přes měsíc tak stále se mi vrací vzpomínky na hrozný komplikovany porod a 14denni pobyt na JIP mého miminka a odloučení... je to čerstvé asi to chce čas... proto jsem teď daleko raději sama se svou rodinou (manžel a mimco) než obklopena ostatními pořád... a přitom jsem dooost spolecensky člověk

anna189
autor
17. únor 2020

@bonulinka to buď moc ráda...já tu svou svým způsobem mám taky moc ráda... jen tím tehotenstvim a porodem se to nějak zlomilo... takže rozumná tchýně je k nezaplacení 😄

kacasa
17. únor 2020

@anna189 obavam se, ze pokud je takhle “natvrdla” budes to muset rict primo a presne co chces a co ne
Naznacovani vsem nestaci. Jde to i slusne .. ale razne a jasne... nez bouchnou emoce a bude zle.
Sestinedeli ma byt clovek proste v klidu.

Ja uz mam rok a pul za sebou... myslela si, ze ho bude vozit v kocarku... jako tesi me zajem o vnouce.. ale syn nebyl kocarkovy a kojil se jak chtel.. zadne intervaly..
Posledni “nedorozumeni” bylo ohledne modeliny... coz jsme o tom spolu mluvily... ja ji rikam, ze mu ji zatim z obchodu dat nechci... ze zkusim vyrobit... prislo mi, ze chape
A dalsi navstevu vytasi polskou modelinu od 3 let (synovi bude rok a pul) 🤷‍♀️

zuzineckah
17. únor 2020

@anna189 po takovém traumatickém zážitku se ti nikdo nemůže divit. Tchyně je evidentně příliš dominantní generál a těžko nese, že by se měla přizpůsobit, i když to vůbec zřejmě nemyslí zle. I proto si myslím, že manžel je v tomhle směru nejrozumnější "bariéra"... Ono se to snad utřese, byly by škoda zhoršit si vztahy. Tak to zkuste nějak diplomaticky, aby si i babička přišla na své (třeba občas zaplesej nad nějakou její úžasnou radou, i když ti je k prdu) a zároveň, aby si byla i co nejvíc v klidu a spokojená 🙂

theuska29
17. únor 2020

@jarla Bohužel mám smůlu ... byla zvyklá se starat o svojí maminku, žít společně. Nedokáže pochopit, že nám překáží a chceme prostor. Když jsem jí hezky, v klidu vysvětlila, že rodina jsem já, chlap, dítě a chceme žít jen ve třech, tak chytla hysterický záchvat. Seřvala mě, že si dítě (chlapa) udělala proto, aby vychovávala jeho děti. A v amoku proklínala, že kdyby tohle věděla, dítě si neudělá a lituje, že ho (chlapa) má ...

betka09
17. únor 2020

Tyhle otázky byly na denním pořádku, ale přehlížela jsem je. Dokonce i to, že mi lezla do pokoje, když jsem odsavala a to i pres to, že jsem ji prosila ať to nedělá, že je mi to nepříjemné. Každopádně pokud nemáš chlapa na své straně udělá to velké zle. Mě ta moje vždy říkala, když budeš mít nějaký problém, tak mi to hlavně řekni, ať to vyřešíme...vyřešili jsme to a to tak, že už se rok nevidame a jsem rozhodnuta, že kluka uvidí jen v případě, že by to šlo před soud. Udělala hodně velké svinarny, které prostě přehlížet nehodlám ..Před malým o mě mluvila sprostě, odmítla vrátit peníze, manželovi lhala, že ji píšu hnusné zprávy a nedej bože když jsem jela autem, kde nebyl manžel a ona mě viděla. Hned mu to hlásila a byla hotový colombo...vždy to měl i s SPZ 🤦‍♀️👌 a to jsou jen takové perličky

levandule_k
18. únor 2020

@theuska29 To je teda síla, pořídit si dítě za účelem, že jednou budu vychovávat jeho děti. Nepřijde mi to jako úplně zdravý názor, tchýně by měla vyhledat odbornou pomoc...

westie
18. únor 2020

Tchyni nepredelas, je si musis uhajit svuj prostor. Na otazky, na ktere nechces odpovidat, rekni, nezlob se, to s tebou redit nechci. Stejne tak, kdyz se zepta ve spilecnosti, odpovez, toto s vami rozebirat nechci. Nikdo nad prece nenuti odpovidat na otazky, kdyz nechceme. A kdyz se nechci bavit o kojeni, tak budu klidne do zblbnuti odpovidat, ze toto tema s ni resit nechci.

felinegrace
18. únor 2020

@anna189 Nepíšeš nic o svém muži. Měl by za tebou stát a vykomunikovat s ní i on co si přeješ, je to jeho máma. Pokud on z nějakého důvodu to nechce řešit, tak to tchýni musíš vysvětlit důrazněji sama i za cenu že se naštve, to je její problém. Pokud budeš neustále ve stresu tak už bude pozdě až jí budeš říkat že mléka máš málo a že to je tím že tě stresuje...

aspie83
18. únor 2020

Taky jsem měla komplikovaný porod, který skončil sekcí, malý 4 minuty nedýchal a mně nikdo další 4 hodiny neřekl, jestli to přežil.. vidět jsem ho směla až skoro za 2 dny, pochovat až za 4 dny... malý strávil první dny na JIP a potom jsme ještě spolu pobyli na nedonošeneckém oddělení.. na nečekanou návštěvu tchýně tam nikdy nezapomenu - pořád se rypala v tom porodu, ptala se mě opakovaně,jestli bude tedy postižený apod., což mě v tu dobu psychicky hodně sráželo. Po návratu z porodnice hned přišla k nám a chtěla malého budit, že se nepřišla dívat, jak spí.. žádná návštěva se neobešla bez rypani, vždycky mi malého okamžitě chtěla brát, pořád řeči typu - no jo, máme se to nelíbí, ale já to stejně budu dělat.. máma to nechce, ale baba si to stejně udělá po svým apod.. absolutně ji nikdy nezajímalo, že se malý potřebuje třeba rozkoukat, je unavený atd.. několikrát jsme se jí snažila vysvětlit, že takhle ne, že tohle se mi nelíbí, ale bez výsledku. Malému bude teď rok a dopadlo to tak, že k ní mám totální averzi a je mi špatně, kdykoli tam máme jít. Sama s ním prostě nebude a kontakt jsme omezili na minimum. Navíc sama k nim taky nechodím, jedině s manželem. Mrzí mě to svým způsobem, ale je to výsledek jejího chování. Já se nenecham věčně deptat a nebudu se bat o maleho.
Být tebou pokusím se s ní promluvit, snad budeš mít víc štěstí 😉

priefi
18. únor 2020

@anna189 na to Ti dám jedinou radu, hranice nastavuj hned na začátku, dokud Ti z toho nesploucha na maják, jinak bude hur a hůř. Nejlepší by bylo, aby Tvůj manžel nastavil hranice, Tvoje slova pro ni nemají cenu, poslechne svého syna.

theuska29
18. únor 2020

@levandule_k Bohužel s ní nehnu ani po dobrém, ani po zlém ... Jen se bojím toho, že se kvůli ní s chlapem pohádám (doteď nebyla jediná hádka). Pro chlapa je to jednoduché, je naučený ji ignorovat a poslat do různých míst, vystrčit z místnosti, zabouchnout za ní dveře a mám to dělat taky. Ale to neumím ...

priefi
18. únor 2020

@jironymou my jsme nastavili po roce 1.hranice, jak bylo na cestě druhátko, měla jsem nervy na pochodu, že to bude znova a tlačila jsem na manžela a dala jasné hranice. Urážení na entou, chtěli obnovit to, co mě před tím ničilo, ale naštěstí manžel zasáhl a nepolevil. Chvíli hráli uražene, ale hranice se prostě nepřekročily a byl klid. Moje rada zní, u druhátka zopakovat znovu hranice

petrasipkova1
18. únor 2020

@bonulinka tyjo, tady je vidět jak je každý člověk uuuplne jiný, já jsem rada součástí velké rodiny, neuzaviram se jen do své čtyřčlenné. Máme v rodině se vsema denní kontakt. Ač chápu , ze ti to vyhovuje , přijde mi to tak strašně smutné a neumím si představit, ze by mi moje děti ukázali jejich děti po 2 měsících co se narodili, vždyť to už je úplně jiné děťátko, to je pro mě noční můra už teď, bože, budu asi strašná tchyně 🙈🙈

lenka_tom
18. únor 2020

@rnika souhlas a potvrdila mi to i psycholožka. Je potřeba co nejdřív nastavit hranice. U nás to bohužel došlo tak daleko, že se problémy nabalovaly, já se teď s tchýní nejsem schopná vidět a dítě je na cestě, takže to musím co nejdřív vyřešit.

tanakin
18. únor 2020

Toho jsem se fakt desila a věřím, že by to bylo podobně. "naneštěstí" tchyně týden po porodu, "onemocněla", byla půl roku po nemocnicích a teď se nepostará ani sama o sebe..

lennus
18. únor 2020

@anna189 A to já bych to řešila včas, protože na začátku se vše lépe nastavuje než nechat věci dojít daleko, nastavit si pravidla je základ

@petrasipkova1 Já si myslím, že je velký rozdíl vidět dítě po porodu, respektovat, neobtěžovat a vs dávat nevyžádané rady a snažit se trávit s ženou po porodu, kor prvorodičkou hodně času, k nám třeba přijeli po prvním byť předčasném porodu po propuštění obě babi, mamka na svátky a tchyně po, nevadilo mi to, ale zdržely se 2-3 dny, zbytek času jsem měla furt pro sebe, teď u druhé dcery jsem ani šestinedělí neřešila, musela jsem fungovat, ale vím, že pro někoho je to důležité. Je třeba to respektovat, je to náročné období pro všechny strany.

lennus
18. únor 2020

@aspie83 A ty jsi s ní o tom zkoušela mluvit?