Ulehčujete si nějak život na mateřské? Čím?

20. zář 2022

Maminky, využíváte nějaké služby (odebírání obědů, úklid apd) nebo prostředky k tomu, aby jste si zjednodušily život s dětmi?
Mám 2 malé děti 2 roky po sobě, žijeme ve velkém 2 patrovém domě s větší zahradou, máme několik domácích mazlíčků, všechny pořízené ještě před dětmi. Manžel se doma nezapojuje v podstatě vůbec. Je trošku workoholik, práce ho baví a nosí domů opravdu krásné peníze, ale na úkor toho, že doma jsem na vše sama. Bylo to tak od začátku, co jsme se poznali. Takže všechno je tedy na mě, děti, zvířata, domácnost, zahrada. Hlídání od babiček moc nemáme.
Mám paní na úklid 3x do měsíce a zvažuji i odebírání obědů. Na druhou stranu se velmi často setkávám s reakcemi typu - vy máte paní na úklid a ještě si ztežuješ? Jak to jako dělají jiné ženské s více dětma nebo jak myslíš, že to měly ženské dřív? Ještě musely k dětem zvládat velké hospodářství a dneska ženská nezvládá ani péči o děti. Jiné na mateřské i pracují a ty toho máš moc?
Opravdu to má ženská všechno zvládat sama? Občas mi přijde, že je to až ostuda si někde ulevit. 🙄 Chlapi si vždy někde najdou místo na kamarády, sporty, koníčky i při dětech, ale na ženskou se každý dívá skrz prsty, když není šťastná, že může jen lítat s hadrem, s vařečkou nebo s po*** plínama a večer padne na hubu. Opravdu to všechny zvládáte samy?

jjasmina
20. zář 2022

Já mám jen jedno dítě, ale už když sme se s manželem stehovali, tak jsem ho zapojila do všeho vč domácnosti a pak i do povinností s dítětem. Jinak pokud manžel se takhle neangažuje a máte na to tak jasně, klidně si to ulehči, nevidím na tom nic špatného a neuznávám ani to , aby ženská na konci dne padala na hubu.Takže za mě klidně odebírej i ty obědy, jako proč ne..

pampeliska1313
20. zář 2022

Ne. Ale já mám většinu dne nepořádek.:D jako nechodime v bordelu, ale prach utru fakt výjimečně, spis se snažím aby na zemi nebyl nepořádek,zametu/vysaju po každým jídle co syn všude rozhazi, uvarim nám a co nezvládnu (třeba jsem už fakt utahana,nebo uklidim všechno vyjma nádobí) tak udělá manžel po práci. Věcně na zemi hračky, který se ruzne obmnenujou, furt něco na stole (třeba teď vedou kapky do nosu,čaj a nějaký manželovi poznámky do práce) atd. Zahradu nemáme. Díky bohu.🙂 nicméně to zvladame, kdyz by měla narychlo přijít návštěva, nepořádek tady nebude.🙂 ale třeba známa děla to, ze si vždycky pozve maminku i tchýni na “kávu” a nakonec ji rovnaji prádlo….🙂

pipi_puncocha
20. zář 2022

Já teda naštěstí v okolí nemám žádné lidi, kteří by se takhle podivovali ... Podle mě, když na to jsou peníze, tak proč ne. Mám dvě děti, chci čas věnovat jim, případně sobě a manželovi, úklid, vaření ani žehlení mě nebaví, tak vůbec nevidím problém, proč za to neplatit někomu jinému. 🤷 Ideální je to nikomu moc nevykládat, když tě štvou ty řeči.

treasurka
20. zář 2022

Mám 4 děti, babičky žádné, manžel asi jako ten tvůj, paní mi vyzvedává párkrát do týdne dítě z kroužku, kdy já vyzvedávám jiné jinde. Ale to ti může být jedno, stejně jako to, co kdo říká. Pokud máš pocit, že ti to uleví, a budeš se cítit líp, tak si to prostě tak nastav.

malinkata
20. zář 2022

Přesně. Kdz na to máte a vyhovuje Vám to. Proč ne

michaela666
20. zář 2022

Na názory jiných se vykašli. Když na to máte finance,tak si život usnadni. Radši odebírat obědy a mít paní na úklid, než být za pár let strhaná ženská bez života.

dandaa
20. zář 2022

Na názor ostatních bych nebrala ohled . Je to tvůj život . Zařiď se tak ,abys byla spokojená a šťastná. Paní na úklid občas pozvu ,stejně jako zahradníka nebo si nechám dovézt oběd. Život není o tom se strhat a padat večer únavou na hubu .

drep
20. zář 2022

Nevím, co je komu druhému do toho, jak máte zařízený život a rodinu, takže dělej, co ti udělá radost a na okolí kašli

journals
20. zář 2022

Máme paní na úklid a jídlo běžně objednáváme a je mi srdečně jedno co si o tom kdo myslí 🤣

dasipe
20. zář 2022

Já beru obědy v týdnu, o víkendu vařím nenáročná jídla na přípravu. Úklid doma zvládám v pohodě. Starší chodí do 4 třídy, má obědy ve škole, manžel se stále nerozhoupal jestli chce brát obědy i pro sebe, tak si večer musí poradit sám. Úklid řeším běžně, když mám malou v šátku (necelé 3 měsíce). Také mám zvířata. V péči o koně mi pomáhá manžel co se navezení balíku nebo vody týče. Pak mi chodí pomáhat jedna slečna, takže se v týdnu prostřídáme, vodu jim dopustí, dá jádro, popřípadě dá vědět co dochází a je potřeba dovézt. Jinak na zimu si je budu brát domů takže péče bude na mě. Ale opět, vezmu malou do šátku a hurá vykydat, podestlat, nakrmit, nějaký tréning. Nepíšeš, jak přesně staré máš děti. Taky nemám moc hlídání. Ale to, že ženský dřív měly několik dětí a statek na starost, slýchám taky často 🤦

antoinet
20. zář 2022

Mám paní na úklid, občasné hlídání dětí a když máme oslavu, klidně objednám část jídla. Souhlas ostatních nepotřebuju ke štěstí, nesouhlas je mi šumák a hlavně se tím nechlubím, vyznělo by to špatně.

bohumilakupkova
20. zář 2022

Kdybych nemusela řešit finance, radši bych čas věnovala víc dětem. Zvládnout se toho dá dost a při dobré organizaci ani nemusíš padat na hubu, ale děti už znovu malé nebudou. Co si kdo myslí bych moc neřešila. Kdo chce, ten stejně bude drbat. Myslím, že většina žen by byla ráda, kdyby se množství úkonů zredukovalo aspoň na polovinu. A ano, zvládaly to taky dřív i v horších podmínkách, jen se nikdo nezajímal, jak to zvládaly a jak se cítily děti. Např. dítě půl dne brečelo - trénuje si plíce a stejně si to nebude pamatovat, hlavně nechovat nebo se rozmazlí, dát do postýlky a nechat vyřvat atd., to bylo úplně běžné a doporučované. Bylo navařeno, naklizeno, ale děti se zabavovaly samy a starší sourozenci se taky víc zapojovali do povinností (ne kroužky atp. jako teď). Samozřejmě se to ddá zvládnout i bez breku, ale co si budeme... Zapojovat dítě úplně do všeho a nemít během dne prostor pro sebe je prostě vyčerpávající a někdy zbytečné, když je možnost si ulevit.

felis
20. zář 2022

Nejsi ostuda, pokud máš paní na úklid. Nejsi ostuda, pokud si necháš dovézt obědy. Na "dřív" jsem alergická. Podle mého se to nedá srovnávat. Dřív taky byly v hospodářství pospolu několik generací, starší děti hlídali mladší, byly jesle a dostupnější školky.
. Kašli na názory okolí a udělej si to tak, jak Ti to vyhovuje.
Já pracuju a dceru mám už velkou, ale přesto nedělám na plný úvazek, protože zdraví mám jen jedno a relaxace je pro můj duševní a fyzicky stav extrémně důležitá. Potřebuju spát hodně hodin jinak jsem velmi brzy nemocná. Pracuju hlavou a denodenne komunikuju v rámci práce se spoustou lidmi, osobnostmi, charaktery, nikoliv rukama, ale i tak jsem někdy vyflusana jak po maratónu - třeba můj relax je tvoření.
Nestojí to za to, se přepínat... A i kdybys to teď zvládla, tak kdo Ti zaručí, že se Ti zdraví neozve později? Mám pocit, že jsem v tomhle dost extrém a že moje kamarádky toho zvládají mnohem víc, ale mě je to putna. Oni za mě na neschopence nebudou, že? 🤷🏼‍♀️

gracinka7
20. zář 2022

Ano, dělala jsem to, co ty. Ani tu paní na úklid jsem neměla.
Jestli cítíš, že potřebuješ pomoc a máte na to peníze, tak proč ne.

konidana
20. zář 2022

@felis mohu se zeptat, jak tva rodina reaguje, na to, ze mas vetsi potrebu spanku? Ja s tim docela dost bojuju. Doma neni nikdo schopen pochopit, ze proste potrebuju spat vic nez oni, a ze na spanek potrebuju klid🙄. Pocitam roky, kolik jeste musim vydrzet😣 Idealne bych potrebovala chodit spat nekdy mezi 20.a22.h, vstavam v 6h (i pred 6.) do prace. A pubertaci ani manzel proste nezalezou pred 22.h nikdy. Ani okoli nechape, jaktoze mam furt spankovy dluh, kdyz deti uz mam velke. Nejsem z toho nemocna, ale vycerpana a unavena dost.

inssomnia
20. zář 2022

@dasipe jojo... Moje prababička měla 7 dětí a statek. Taky umřela v 72 jako nepohyblivá sedřená stařenka, zatímco dneska se do tohohle stavu dostáváme o 20 až 30 let později. Náhoda? Nemyslím si...

limali
20. zář 2022

Kvôli názoru ostatných by som sa z toho nemienila sama s prepáčením posrať. Občas berieme jedlo na objednávku a budeme riešiť pani na upratovanie a čakám aj na potvrdenie pani na výpomoc so starším. Neriešim ako to ostatní zvládajú/nezvládajú, riešim si svoje 😊 Pomôž si ako potrebuješ. Čo si budeme, v rodine je matka veľmi dôležitá a potrebujeme byť v dobrom psychickom a fyzickom stave. Tak prečo nevyužiť pomoc keď môžeme? 😊

bbarshaa
20. zář 2022

Jooo tyhle kecy miluju, jak to museli zvládat dřív a bla bla. Jenže žijeme teď a tady, ženy se dřív ozvat neuměli a tak se proste ztrhaly, hlavně aby je někdo nepomluvil. 🤦🏻‍♀️
Pokud na to mate za mě je paní na úklid super, pac tím ještě pomůžete ji, protože má praci 🤷🏻‍♀️.
Já mám raději šťastný dítě a zdravý rozum, než naklizeno. Na to fakt prdim, pro mě je podstatný mít vypráno, hotovy nádobí, nemít na podlaze uplnej bordel (máme psy, takže vysavač proste jede minimálně jednou denne) a toť cele 🙂.
Úplně se vyprdni na nějaký hloupý řeči 😉.

knuffel
20. zář 2022

Já nevím, proč to řešíš. Jaký si to uděláš, takový to máš... Kecy mají ze závisti. 😉

sinicka
20. zář 2022

Jidlo objednáváme denne, většinou i nákupy, na úklid atd nepotřebuji, ale kdybych nezvladala nebo se mi nechtelo, tak si klidne pani na uklid domluvim. Vse je o penezich. Ja si uz nedovedu predstavit pestovat zeleninu, zamrazovat…. a denne varit jako driv.
Mam rada povysavano a vytreno, ale kdyz neni tak neni.
Pracka/susicka/mycka u nas jedou denne 🤷🏼‍♀️
V minulem domě jsem si zvala firmu na umyvani oken. Sice jsem to vzala sama 1x za 2 mesice karcherem, ale oni vyšťourali špínu i z tama, na co jsem neměla nervy.. meli to 3 ženský hotové za hodinu a bylo. Mě by to stálo dopoledne a nervy v kýblu.
Na názory ostatních prď. Máme v rodině paní, která se tím živí a klienty už odmítá. Dělá vše, od žehleni prádla, umývání nádobí až po plení porostu v chodniku. Je to dnes už vícemene standart ve vyssich kruzích, kde ty prachy jsou…

krisstina93
20. zář 2022

Ja zvládám sama, máme 3 děti, hlídání prakticky žádné (max občas jen nejstarší syn jde k babi, dvě menší mám non stop za zadkem), muž od rána do večera v práci, doma kočku a želvu, syn navíc časově náročný koníček, kde ho musím i 4x týdne vozit na tréninky a zápasy, což je pak celé zabité odpoledne, ale ulehčovat ve smyslu, že bych na někoho přehodila svoje povinnosti nechci. Uvařit není problém, v nejhorším máme vedle domu jídelnu, když nestíhám, ale to využiju tak 2x do roka, na úklid bych nikoho nesnesla, aby se mi někdo hrabal v mém bordelu :D děti bych taky cizí osobě nesvěřila.

emillyhk
20. zář 2022

Dítě mám jen jedno, kolem domu ještě není nic moc hotové, takže kromě zalití trávníku v létě mám na starost jenom dítě a domácnost. Mě třeba hodně pomohlo, že jsem si zvykla na online nákupy všeho. Jednou týdně objednám potraviny, do košíku to přidávám kdykoli si vzpomenu a podle toho, co chci vařit a co je v akci. Dovezou mi to ke dveřím, nemusím jet 20 minut do nejbližšího supermarketu a 20 minut zpátky, o čase v obchodě ani nemluvím. Jednou měsíčně objednám drogerii a lékárnu, oblečení jsem byla zvyklá nakupovat online už před dítětem. V rámci procházky se občas stavím v místní sámošce pro pečivo. Ale do obchodů prostě nechodím, což moje i manželova rodina strašně řeší, už se mi doneslo, že jsem líná, divná a já nevím co ještě. Ale měsíčně mi to ušetří několik hodin, které můžu věnovat něčemu jinému. Paní na úklid zvažuju po návratu do práce. Teď je tady víceméně pořád binec, ale snažím se mít čisto a díky bohu za myčku a sušičku. Kecy, jak dřív to ženské zvládaly mě nechávají v klidu. Většina buď neměla žádný osobní život, koníčky, apod. nebo byla strhaná a padala z toho kolotoče na pusu (čest výjimkám). Jenže dřív se to považovalo za standart, nikdo o tom moc nepřemýšlel, nebyla úplně možnost to změnit. Dneska jsme naštěstí jinde 🙏 Takže pokud máš možnost jakkoli si usnadnit život a můžete si to finančně dovolit, tak se vykašli na to, co si kdo myslí a zařiď si život tak, aby to vyhovovalo tobě a tvé rodině 😊

barmil
20. zář 2022

Mám paní na hlídání, mám paní na úklid, nákupy si nechávám vozit. Mám dvě děti, nejmladší mu jsou 2roky, pracuji a odmítám trávit volný čas věcmi, které mě nebaví. To si ho raději užiju s dětmi.

felis
20. zář 2022

@konidana teď už to respektují tak na 95% a když partner třeba má nějakou průpovídku, že už jdu spát, tak to prostě vypustím, páč si nechci kazit usínání 🤣 a zvykli si. Taky konstatuju, že třeba neuklizim z myčky nádobí a pak vyjmenuju, co jsem všechno udělala, že např. ono se to jídlo nepřipraví samo a prádlo se taky nedojde pověsit samo, atd... a oni to respektují. Jsem nekompromisní. Ne hnusná, ale nekompromisní a s úsměvem si stojím za tím, že to tak mám a že je to v pořádku, protože mě to vyhovuje. Mám za sebou různé vztahy a v tomto jsem si zkrátka od začátku řekla, že dělat nebudu...jako například jít přes sebe, aby bylo doma vše hotovo. Blbost. Za a) nikdy není hotovo a za b) oni mají taky ruce a nohy a můžou to udělat a je mi putna, že to třeba není úplně podle mě, ale tohle teda chtělo trochu cviku 😄

vikinkav
20. zář 2022

Jee a co teprve ja, mam pani na uklid a 2 deti ve skolce na cely den, prestoze jsem doma s nejmladsim 😅 Ne ze bych se chlubila, ale ani to nejak neskryvam, v moji socialni bubline je pani na uklid a vypomoc s detmi bezna a zadouci. Vetsinou mame pracujici prarodice, takze se to ani jinak neda. Prupovidky ostatnich ignoruju nebo nikdo nic nerika.

hasara33
20. zář 2022

Udělej si to tak, jak uznáš za vhodné, a jak to bude vyhovovat tobě a tvému muži.🙂 Na názory ostatních se vyser, protože oni tvůj život nežijí. ✌️

la_amanita
20. zář 2022

Využij všeho co jde, co máš dostupné, na co máš prostředky.

kitycat
20. zář 2022

No ak sa tvoj chlap vobec neangazuje v domacnosti, tak neviem preco by mal byt problem aby ti to tam nejaka pani 3x do mesiaca vypucovala.

Vedela si, aky je, co vsetko mate a vies aj na co mate. Tak to vyuzi.. Donaska do domu a na shopping by som si zasla.

janule0123
20. zář 2022

Kamarádce chodí uklízet pani, na okna jednou za čas borec…je teda už v praci … v čase kdy paní uklizi jedou s detma někam na výlet .. kamarádi do ni rypali už s mytim oken. takže o paní na úklid se jim už nezminovala- když je ta možnost a prostor .. nevidím v tom nic špatného… jen to není standard … další má taky paní na úklid, ta je teda doma…spokojena .. muže se víc věnovat dětem … já si zjednodušuju život pomalým hrncem 😂😂u restauracky by me vadilo na pravidelný dovoz , ze úplně nevím co vše tam dávají kvůli malé… jinak bych klidně kombinovala- nějaký den uvařit, nějaký den si nechat dovést jídlo 🤩když jsem si nechala dovést jídlo vadilo me ze kolem 11 musím byt doma na značkách …kdyz dam do pomalého hrnce super ze mužů jít klidně ven .. a oběd je jak dojdem domu …Max dodělám přílohu

janule0123
20. zář 2022

Pokud má někdo blbé řeči a nechceš si tím kazit náladu .. tak proste nezminuj všem ze mas paní na úklid, případně zahradnickou firmu nebo ze si obědy necháváš vozit .. nebo nevim co… když je možnost proč toho nevyužít a věnovat se něčemu co te bavi nebo má význam …vždycky bude mít někdo blbé kecy - buď nekojiš a davas UM, nebo kojiš moc dlouho … všechno je špatně 😂když variš prikrmy - taky to část lidi nepochopí - kvalitní skleničky je to nej a je to hlídaný … pokud nevaris a davas skleničky .. druhá půlka na tebe bude hledět co to davas za sr** a ze si lina a neuvaris