Usínání skoro dvouletého dítěte

andryyysssek
27. črc 2016

Ahoj,syn bude mít za 3měsíce dva roky,a donedávna krásně usínal sám,maximálně si pět minut pořval,a pak usnul.Pak se to zhoršovalo,dokázal řvát i hodinu,a stejně neusnul.Tak jsem si říkala,třeba to je jen období,které přejde,tak jsem vždy při usínání lehla na postel vedle jeho postýlky,dokud neusnul.Potom mě napadlo,že bych mu četla na dobrou noc.Zpočátku to bylo dobré,dělal v postýlce kraviny,ale jen chvilinku,pak se zklidnil,až usnul.Jenže už ani to nepomáhá.Když mu řeknu,že přečtu pohádku,k postýlce sice jde,dám ho do postýlky,rozsvítí si lampičku,lehne si,ale vzápětí si stoupne,začne řvát a vylézá z postýlky.Večer pomáhá aspoň,když dělám šššš,to ho zklidní,ale přes den ne.Když ho vezmu po obědě ven do kočárku,tak usne až tak ve tři,a to je pozdě,protože spí tak do pěti,a pak chodí spát večer až kolem deváté.Jak ho mám naučit,aby znovu usínal sám?

terezas4
27. črc 2016

@andryyysssek určitě nenechávat vyplakat, ani pět minut, pro dítko je to velká zátěž jelikož nezná čas, nezná rozdíl mezi pěti minutami a hodinou, pro něj je ted a tady a zrovna ted má třeba období kdy tě chce mít u sebe, nechce být sám, něco ho trápí, může to být separační úzkost...je toho hodně, dětem se spánkový režim často mění, co platilo před týdnem může ted být úplně jinak, co to přestat řešit? prostě si spolu lehněte, vyprávějte, nech ho skákat ti po hlavě...potřebuje to, proto nechce usínat sám a tobě jen stačí to přijmout a neřešit....pěkné povídání o spánků dětí je tu http://www.prosimspinkej.cz/ ...... uspávám jak šestiletou tak tříletou, spí spolu takže to mám jedním vrzem 🙂

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@terezas4 tak těch pět minut jsem kolikrát neovlivnila,když jsem třeba byla na záchodě,nebo ve sprše 🙂 A než jsem k němu došla,usnul.Přestat řešit,no nevím,na to nemám nervy,po tom,co jsem si zažila s dcerou ☹

eficenka
27. črc 2016

@englerova14
no být ní, tak si ho vezmu k sobě pod peřinu a jsem tam s ním, dokud neusne...

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@eficenka toho jsem se právě chtěla vyvarovat,aby to nedopadlo jako s dcerou.

eficenka
27. črc 2016

@andryyysssek
láskou nerozmazlíš.. starší dcera spala s námi v psteli od narození a kolem 3 roku chtěla spávat sama, ted chce zase s námi a někdy sama..
každé dítě odpadne, až je zralé..

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@eficenka no dceru jsem si tak rozmazlila ☹ Dodnes ji nemůžu odnaučit usínat samotnou.Vím,že z toho vyroste,ale nechtěla jsem to samé zažívat znovu.

terezas4
27. črc 2016

@andryyysssek když to budeš řešit a uvidíš v tom problém, samozřejmě tě to bude deptat...nemůžeš rozmazlit dítko uspáváním, je to láska a tou se nedá rozmazlit, rozmazlit dítě můžeš nedůsledností a materiálnem, ne uspáváním, objímáním a čtením pohádek...ale to už si musíš nastavit v sobě

ladyhacek
27. črc 2016

syn 16m má také problémy s usnutím - sám neusne - musím ho buď ukojit nebo se dívá na TV a padne. poslendí dny (snad to nezakřinu) se mi podařilo odbourat dopolední spánek a spí už jen po obědě - to většinou ukojím (nebo kočár - ale v těchto vedrech s emi nechce - já ho vozím jak blbka hodinu po vesnici a nic - vezme si ho tcháně pákrát přejede zahadu a on si spí! . Večer > držím ho chovám ho a asi 5 minut brečí vzteká se, ale pak usne (nebo ukojím, či kouká na TV na pohádku a usne) Teď chodí spát cca 18:00-18:30 a vstává za cca 12h 🙂 > dřív usínal až ve 22 a vstával na 7 > apka dopo spánek na 10 a pak odpoeldní spánek na půl 3 > a to bylo dlouho. Nám v postýlce řval asi od 7m > přesunili jsem na matraci na zem a spaní se zlepšilo > teď už spí (asi od roka) na velké posteli, pod kterou má molitan kdyby náhodou spanul, ale nespadnul > spaní se tím opravdo zlepšilo. Nevstávám k němu co 2-3h ale třeba 2x za noc (už mi vydržel i v celku, ale do toho zuby)

englerova14
27. črc 2016

@andryyysssek ono se to hezky píše, nechat pod peřinou, uspávat klidně do šesti let, ale je to pro to dítě výchovné, je to správné pro jeho sociální vývoj, být závislý na mámě ještě takto dlouho? A co to udělá s partnerským vztahem, když jeden tráví noci uspáváním a druhý je sám...

verciiik
27. črc 2016

Nase mela kolem dvou let yaky takovy blby obdobi, kdy zacla odbouravat poledni spanek, uspat nesla, i kdyz jsem s ni hodinu lezela a snazila se ji udrzet v klidu, ale do vecera nevydrzela. Bylo to obdobi naprd, ktery dopadalo tak, ze jednou spala po o, jindy nespala, ppdle toho, jak se mi zadarilo, s čerstvým mimcem jsem pak uz nemela cas tam s ni vylehavat, resp lezela jsem tam i s mimcem, ale to ji rozptylovalo. Tak pak uz spis nechodila nez chodila spat po o, kdyz nesla, tak holt jsme odpo byli bez kocaru a doma se ji snazili udrzet, aby neusnula, a ja byla ráda, ze vecer misto hodinového uspavani odpadla brzo a byl chvili klid 😂 a pak se to casem srovnalo, ted uz po obede chodi vyjimecne. Ale pobavilo me to "spi do peti a pak jde spat az v 9" - nase holka kdyz spala po o, tak chodila tak v 10 a kdyz odpo vstala pozdeji nez treba v pul ctvrty, tak v 11 😀 i ted chodi spat mezi devatou pul desatou i kdyz pres den nespi.

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@englerova14 no právě,už tak při uspávání dcery vytuhnu většinou taky,tím pádem žádný večer s manželem,navíc když za náma dcera přijde v noci do postele,tak většinou odejde manžel spát do pokojíčku,protože to se fakt nedá ☹

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@verciiik Asi ho budu muset taky za každou cenu udržet vzhůru 🙂 Jo,tak malý,když celý den nespí,usne kolem půl sedmé 😀

semisovamys
27. črc 2016

@andryyysssek třeba syn už po obědě nepotřebuje spát.. Nečetla jsem Teda celou diskuzi ale zkoušela jste to? Jak pak večer případně usínal?
Syn má dva roky a měsíc, vstsva mezi 6-7, pak jde cca kolem 12 spinkat ( pohádka, plyšová kočička bez které neusne, natahnu hrajícího plyšáka a odcházím když vidím že se mu zavírají oči, obvykle čtu tak 3-5 min. Vstane mezi 14:30-15 hod) a večer jde spát v 9 ( během posledních 2-3 měsíců se večerní spaní posunulo postupně z 19 hod na 21).. A opět chviličku čtu, řeknu mu dobrou noc, natahnu ovecku a odcházím.. Zámava mi a během chvíle myslím vždy usne) takhle to probíhá u nás,nu.

semisovamys
27. črc 2016

Jo a když na mne zkouší že si v postýlce stoupá nebo prehazuje nozicku přes sprusle, tsk mu říkám že Teda nebudu číst pohádku a půjdu rovnou pryč. To většinou zabere 😉

andryyysssek
autor
27. črc 2016

@semisovamys taky mě napadlo,že už přes den přestává spát.Dnes to bylo večer v pohodě,ležel,chvilku dělal blbiny,ale neřval ani nevylézal,během chvilky se zklidnil,a usnul 🙂 No,i když bych byla radši,kdyby usínal sám,jako dřív(jakože bych přečetla pohádku,odešla,a teprve pak by usnul).

terezas4
28. črc 2016

@englerova14 ano, pro vývoj a výchovu správné, ukazujeme dítěti sociální vazby, ukazujeme mu lásku a péči...co je víc výchovné

terezas4
28. črc 2016

@englerova14 a partnerský vztah? není trochu pokrytecké nechat dítě samotné a otužovat partnerský vztah? nebo tomu špatně rozumím? jak uspávání dětí naruší vztah dvou dospělích lidí kteří jsou schopni spolu mluvit, domluvit se a chápat?

verciiik
28. črc 2016

@terezas4 no, tak nam teda uspavani deti partnerskej vztah trochu narusuje, co si budem povidat, casto jde jeden uspavat a uz nevyleze, vecer se skoro nevidime..

terezas4
28. črc 2016

@verciiik znám spoustu vztahů, kdy rodiče nebo jeden z rodičů spí s dětmi....copak vztah záleží na společném spaní? neprotiřečí si to trochu? tedy v tom smyslu "já a ani partner nechceme být sami a tedy musíme naučit dítko být samo?"

andryyysssek
autor
28. črc 2016

@terezas4 No,a tebe taky partner uspává,protože nechceš usínat sama,když on ještě není unavený?Já nevím,ale vždycky to tak fungovalo,že děcka usínaly samy,najednou to je hrůza.Ať si to každý dělá jak chce,když mu uspávání vyhovuje,proč ne.Ale mě to nevyhovuje.Jak jsem psala,když jdu uspat dceru,většinou s ní vytuhnu,a večer mám na ho..o.Mě to prostě vadí.Byly doby,kdy jsem dceru uspávala i dvě hodiny,a fakt jsem na to neměla nervy,takže to už zažívat nechci.A lásku dáváš i jinak,než uspáváním.

panickatlamicka
28. črc 2016

@andryyysssek jenze u toho uspavani dite vetsinou nejvic tu lasku a bezpeci potrebuje pocitit.

andryyysssek
autor
28. črc 2016

@panickatlamicka já si myslím,že tu lásku i bezpečí pociťuje i když se s ním mazlím,čtu,aniž by usnul.Nemusím snad u něj být do usnutí,aby pocítil lásku a bezpečí.Jak říkám,každý podle toho,jak mu vyhovuje,ale mě uspávání prostě nevyhovuje.

verciiik
28. črc 2016

@terezas4 no, ne, ze by zalezel na spolecnem spani, my prave uspavame i triletou a uspavat budem, dokud bude treba, ale mam prave pocit, ze s manzelem nam to ten vztah trochu narusuje, protoze jsme porad jen mama a tata a nikdy "manzele" - manzel prijde z prace domu, prozijeme hektickej vecer kolem deti, pak jde kazdej usoat jedno dite (dohromady to nejde) a pak spime kazdej jinde a uz je to celkem znat, mam pocit, ze se trochu odcizujeme,kdyz uz to trva tri roky, a tesim se, az zase budem vevery aspon trochu travit spolu a spat vedle sebe.

panickatlamicka
28. črc 2016

@andryyysssek tak zkousej to postupne odsedavani si,nevim,jestli to znas. Ze neodejdes z pokoje hned po precteni pohadky,ale sedis treba metr od postylky,kdyz zacne brecet,uklifnis ho dvym hlasem,po par vecerech si posunes zidli o dalsi metr,ale stale davas jasnd najevo,ze tam jsi,pak uz mas zidli temer u dveri.ale neni to metoda pro kazde dite a taky to chce trpelivost,protoze se muze stat,ze dva metry od postylky bude jedina maximalni vzdalenost,kterou bude dite akceptovat treba 14 dnu. Jeste jsem cetla jednu radu,ze jsi normalne u prcka,kteey ovsem nesmi byt ptetazeny,normalne mu prectes pohadku a pak zacnes treba v liznici skladat v pritmi pradlo,prostd tam fungujes jakoby nic,zadne hajej,dadej,psss,psss. Klidne mu i par tricek hod do postylky,at taky sklada,pak odejdes z loznice,ale dvere normalne otevreny "ja hned prijdu,musim jit na zachod" pak se vratis,zas neco posmrdlas v loznici,zas jdes pryc,dvere stale otevrene..kdyz zacne volat,jen zakricis:"uz jduuuuu,neboooj,jen si umyju ruce/naleju piti/uklidim nadobi....". A dite pry jsk videlo,ze tam mama furt nekde je a nehroti to,tak v klidku vytuhlo. 😀

panickatlamicka
28. črc 2016

@verciiik ale tak jasne,on ten partnerskej zivot tim je vzdycky nejak ovlivnrn,ale zalezi na tom,na jakych zakladech je manzelstvi postaveno.

blaablaablaa
28. črc 2016

Nenechala bych plakat, pokud to není tak, že sedím třeba na záchodě 🙂 syn měl různá období - od položení do postýlky a dobrou, přes chování, po odlezení do postýlky, aby měl prostor, teď zrovna usíná na mně. A k tomu s tím uspáváním od partnera - když mi není hej, tak mu klidně řeknu, ať leží chvíli se mnou, protože teď ho potřebuju. Jenže já to umím říct a mám představu o čase, to dvouleté dítě asi ne.

terezas4
28. črc 2016

@verciiik chápu...ale o tom to mateřství a rodičovství je, trvá to jen pár let kdy nás ty děti potřebují intenzivně, pro to je máme abychom tu pro ně byli vždy a za každých okolností, a tenhle maličký věk je nejdůležitější, pak ten zájem o rodiče odpadá, partnerství/manželství je na celý život

englerova14
28. črc 2016

@terezas4 víte, kdyż Vám manžel odchází do práce v 6,kdy dítě spí a vrátí se po 5, děcko jde spát v 8, z toho se muž snaží 3 hodiny věnovat dítěti, aby z něj také něco mělo, takže se s manželkou, která v té době dohání resty,které s děckem nestihla, prakticky nevidí, protože ta pak uspává a muž je sám. Ano naruší to vztah. Znám z okolí hned 3 manželství, která se rozpafla právě kvůli nedostatku 'času na sebe' a NE, není sobecké chtít pro děti udržet rodinu. To je správný sociální vzorec. Máme rády své děti, ale máme rády i své muže. Nebo jsme je po porodu odložili na 'až bude čas'. Aby, až ten čas bude, s námi ten čas ještě chtěli trávit. I partnerská láska je důležitá, nejen mateřská, a děti by to měli poznat.

terezas4
28. črc 2016

@englerova14 osobně s tímto nesouhlasím, pokud chci udržet rodinu počítám do ní i své děti které když chtějí být se mnou/s námi prostě samotné nenechám, to je pro mě opět protimluva "udržuji rodinu, štastný partnerský vztah a pro to děti musí být někdy sami" , většina mužů ráno odchází do práce a vrací se večer, stejně tak můj, a funguje to....máme asi jiné priority vztahu, a ten náš nestojí jen na nás dvou

blaablaablaa
28. črc 2016

@englerova14 partnerská láska je určitě důležitá, ale já osobně budu raději tužit vztah jindy, než v době uspávání. Právě protože jsme dospělí, tak bychom se měli rozumně dohodnout, jak to udělat. To dítě je proti nám a našim rozhodnutím bezbranné. Já chci své dítě naučit, že i jeho potřeby jsou důležité. A večerní uspávání mi přijde z psychologického hlediska fakt stěžejní. Přichází tma, v hlavičkách jim to šrotuje..To dám radši dítě na dvě hodinky třeba babičce na procházku a užívám si manžela třeba odpoledne 🙂