Už dva roky jsem se nevyspala kvůli synovi 😞
Zdravím holky.Ani nevím odkud začít.Snad od toho,že do 6m syn spal celou noc.Dny byly sice menší peklo skrz prdíky, zoubky atd.,ale aspoň ty noci se daly.Jenže pak se to zlomilo a začalo to být horší a horší.Napřed sem to přisuzovala zoubkům nebo bolavému bříšku,ale to je teď pasé-syn má přes 2r a zuby má všechny.Za tu dobu sem už vyzkoušela přestěhovat postýlku (ale všude stejné, i sme se přestěhovali do jiného bytu a nic), Chamomilu 9ch,meduňkový čaj a teď zkoušíme Sedalii.První týden,co ji dostával spinkal krásně(konečně!!!),pak sem ji vysadila a vše bylo ve starých kolejích.Teď na radu dr.sem ji zase nasadila,ale je to akorát horší.Dnes sem naspala vcelku tak hodinu a půl.Už mám z toho pomalu poruchy spánku,i když můžu spat (dítě je u babiček),tak prostě neusnu.Až někdy ve 3 ráno.A to sem utahaná jako kotě ☹ Prosím moc o jakoukoliv radu-klidně babskou.Už fakt nevím kudy kam ☹ Jinak abych to popsala správně,on není vzhůru jako klasicky,ale prostě ze spaní hrozně pláče, ječí, piští,někdy se směje,cestuje v postýlce.A to třeba co 15 min. má tyhle až hysterický záchvaty.Jinak pohádky v tv má na příděl - hodinku ráno a půl hodinky večer,takže přehlcenej snad není. Děkuju moc za všechny rady a zkušenosti.
Jestli se nebudí a nepotřebuje vás, dala bych do postýlky takové mantinely, aby se neotloukl a prostě natvrdo zavřela dveře, klidně od obou pokojů. Když bude doopravdy plakat, vzbudí vás to, jinak se odfiltruje ostatní šum a vyspíte se.
@viridie Ahoj,je to fakt hrozně psychicky i fyzicky náročný.Děsím se pokaždý,když si jdu lehnout,za jak dlouho to zase začne ☹ Aktivitu má snad takovou přiměřenou.Dopoledne jsme většinou doma,já vařím,on si hraje v pokojíčku,když dovařím,jdu si hrát s ním.Když je pěkně a stíháme,jdeme na chvíli ven.Pak se nají,jde spinkat, spí tak hodinku a půl a odpoledne chodíme ven na hřiště,jezdíme na nákupy,chodíme na zmrzlinu,navštěvujeme babičky a herničky.Fyzicky utahaný asi bude, ptz ho večer položíme do postýlky a hned spí.S tím problém není.Ten nastává až tak po 23.hodině,pak se rozjíždí ten kolotoč ☹ Když ho dám k babičkám, tak se stejně nevyspím,ptz pak čučím do 3 do rána do stropu,jak už mám ten spánkovej rytmus narušenej.Takže tady moc tu cestu nevidím.
@barumat Mantinely mu tam asi vrátíme,už včera sme nad tím přemýšleli, ale ten zbytek nejde.Máme ložnici hned vedle dětskýho (hlavu mám přes zeď u postýlky), dveře z ložnice vedou do pokojíčku.Takže i když je zavřu, tak je slyšet i to,že se vrtí.A navíc to je takový řev, že když náhodou zrovna spím,tak leknutím pomalu vyskočím půl metru nad postel ☹
A co zkusit zajít na neurologii? Není normální aby dítě ječelo že spaní noc co noc kolik hodin...
@caxa No, já být Tebou- zkusím vyrušit ten odpolední spánek- může to být cesta. Zároveň so dojdi k lékaři, myslím ,že i praktik je oprávněn Ti napsat lehčí sedativa (Dormicum, Hypnogen) a až budeš mít noc bez syna, jeden si zobni-ať se prostě vyspíš. Také bych protáhla tu fyzickou aktivitu, eliminovala sladké mlsání večer /to může dítě excitovat/...Rovněž si ale myslím,že dětské spánkové cykly jsou prosté různé a některým dětem holt trvá, než dorostou do "chrní celou noc a nechce vstávat".
Ahojky, já to měla s synem stejně nyní mu je 7 a noční řev už je tak jednou za 2 měsíce. Dneska už stačí jenom houknout ticho a je klid.Takhle male dítko prožívá v noci to co prožil přes den. Možná je na něj až moc vzruchů. Náš syn třeba ve spánku běhal,kroutil se jak žížala řval hodinu v kuse nic nepomáhalo jednou dostal studenou sprchu protože už to nešlo vydržet a nešel ani probrat to bylo asi ve 2 letech ráno si nikdy nic nepamatoval. Zkuste si večer sednout a povídat o tom co dělal přes den uvidíte jestli se to zlepší nám to trochu pomohlo taky jsem si nevěděla rady nikdo v rodině nic takového nezažil.
U nás to bylo stejné. Do půl roku syn spal celou noc, od půl roku se začal budit se šíleným pláčem a nedal se moc uklidnit. Nastěhovali jsme si ho do postele a přestalo to. Sice se budil, ale našmátral jen moje vlasy a zase za chvíli usnul. My jsme se ale vyspali.
U nás pomáhalo dítko vzbudit, rozsvítit silné světlo, pomazlit a dát znovu spát.
Poruchy spánku nám krásně vysvětloval na nedávné přednášce jeden fajn psycholog. Obrátila bych tedy na psychologii.
@mollyweasley By mě docela zajímalo, co povídal o nespavosti takto malých dětí.
@caxa U nás pomohlo zrušit odpolední spaní, tedy syn si ho zrušil ve dvou letech sám. Určitě to zkuste, prvních pár dní bude možná protivný, ale pak si zvykne a bude spát pevněji. Přeju pevné nervy, já se spánkem bojuju celý život a malé dítko mi taky dalo zabrat, navíc nespavec a neusínavec po mně.
Rozhodně bych se obrátila buď na psychologa, dětskou kraniosakrální terapii - obvykle ji dělají fyzioterapeuti i dětští a koukám na homeopatika, chamomilla je spíš na ty zuby, čtu z knížky Boiron, např.: úzkostný neklidný spánek, leká se Aconitum napellus 9 - 15 CH, dítě rozrušené velkým množstvím zážitků Coffea cruda 9 CH, ta je třeba na předpis, takže se určitě jdi poradit. Tohle není normální ani pro jednoho z vás. A jak to snáší babičky?
@jancip Spoustu věcí 🙂 Pokud se budí vyloženě v jednu dobu, doporučil prostudování biologických hodin a co vím, dvě kamarádky, kterým to doporučil, se toho držely a pomohlo jim to. Pokud se budí dítě pravidelně a vždycky si třeba ze své postýlky vlezlo k rodičům, doporučil rituál - jakmile se vzbudí, vzít ho vyčůrat, uložit do postýlky, nechat usnout. Po nějaké době si dítě uvědomí, že je zbytečné zase vstávat, že zase půjde akorát na záchod a zpátky do postýlky. Samozřejmě, jiná situace je, když se pak najednou vzbudí, že se mu zdál sen nebo ho něco bolí.
Správný psycholog by taky měl zjistit, jak je na tom rodina, jestli si dítě s sebou nepřináší nějaké negativní zážitky z doby těhotenství, porodu, poporodní doby.
Zkus vysadit lepek nebo mléčné výrobky. Někde jsem četla, že poruchy spánku může způsobovat i alergie > lepek a bílkovina je nejčastější. Tady to paní Margit i vysvětluje
Pripadne bych zkusila prostudovat moznost potravinove nesnasenlivosti .. Pokud dite spatne snasi nejakou potravinu, muze to mit vliv i na neurologicke procesy v mozku a dite muze v noci prozivat ze spanku ruzne uzkosti a pak takhle kricet...
Napada me cokoliv s cukrem (slazene limonady a podobne) nebo i spoustu dalsich.. lepek, vejce, laktoza..
mám dojem, že to docela trefili v tomhle článku:
"u takto malých dětí snadno může přemírou volnočasových aktivit docházet k přetěžování. Děti jsou pak buď unavené, nebo podrážděné. Často se u nich objevují poruchy spánku či noční běsy projevující se náhlým pláčem uprostřed noci. Jednoduše řečeno, dětský mozeček je přesycen velkým množstvím podnětů a není schopen je adekvátně zpracovat."
více: https://psychologie.cz/jak-zabavit-batole/
Utahat takové dítko je jedna věc,ale.je to jen krok k pretahnuti toho organismu. Me u dcery která takhle jancila ve 3-4letech pomohlo s ni vice pred spaním komunikovat vynechala bych na noc TV ,přečetla pohádku,pomazlila a udělala si takový rituál začít proste jako u miminka vykoupat,namazat,nakrmit a dat spinkat. Doporučují na par dni lehnout k němu pod postel-ale az usne,aby v noci az uslysis první výkřik mu jen podala ruku a tim ho uklidnila...čím jistější si v noci bude tvou přítomnosti,tim dříve ho to pustí,a za par dni můžeš zpátky k manželovi do postele.pokud to nezabere,zvazila bych návštěvu psychologa. Dcera ma ADHD,takze byla proste "akční i v noci a ve spánku"

Ahoj. Chápu Tě, musí to být očistec. Moje 2letá dcera piští a je fyzicky neklidná až k ránu a i to my stačí /má balkónek vedle naší postele/ a i to je náročné. Každopádně se ptám,jakou má syn přes den aktivitu ? Na většinu dětí a to včetně mé dcery platí- fyzicky utahat, teď jak je teplo trávíme odpoledne tak 3hodiny venku a to pak padne a spí v naprostém klidu i 8-9 hodin (pak se ad ránem již převaluje). Spí syn ještě přes den ? Možná by stálo zato, odpol.spánek již rušit nebo zkrátit. Dát na noc k babi ? Nebo ať s ním je manžel a ty se jeď na pár dní vyspat mimo. Více mne nenapadá a držím Ti palce 🙂