Ztrácím mléko

benjee
21. lis 2014

Ahoj holky, chtela bych se poradit ohledne kojeni.. malinka bude mit tri tydny, po porodu vazila 2730g a merila 46cm.. uz od porodnice mame kloboucky a rozkojily jsme se zhruba treti den po porodu.. mleka jsem mela jak mlekarna, na prvni kontrole po propusteni domu si vytahla z prsa 110ml behem cca 10minut.. ale minuly tyden se mi mleko zacalo ztracet.. nepribraly jsme ani gram a mala neustale plakala.. po dohode s mudr. jsem zacala prikrmovat nutrilonem.. dam ji prso, vypije max. 20 /mam vahu/ a pak vypije nutrilonu max. 30.. vic nechce, i kdyz mi propadne, ze je hladna.... pokud zacnu odstrikavat, udelam cca 20 z jednoho prsa, vic netece.. mate nekdo taky takovou zkusenost? Chtela bych totiz kojit :(

lv
21. lis 2014

nejsem laktační poradkyně, ale pláč, špatné sání - nepřibírání, to vše ukazuje na růstový spurt..děti přibírají skokově, jednou nemusímnic za 14dní, podruhé zas ano..nebo naroste do délky..obecné rady - spurt trvá týden, přejde to, co nejvíc přikládat, i v noci, na Nutrilon se zatím vyprdnout, nebo třeba jen 1-2x za den /já ho používala do 6týdnů, než jsme se sladily a obě naučily kojit, pak nebyl třeba/, a to, že neodstřídáš není známka toho, že ztrácíš mléko, někdo kojí léta a neodstříká nic, mlíčko se u sání dítěte spouští úplně jinak, než u dlachnění prsa..

ally8
21. lis 2014

poraď se tady na koníku s laktační poradkyní. Určitě ti poradí. Sestra taky musela chviliku přikrmovat, ale teď plně kojí. někdy je to ale trošku náročné. Hlavně sestra zahodila kloboučky, přes ně si toho děti vypijou méně, musí se více snažit. Pokud máš malé bradavky, zkus povytáhnout bradavku přes stříkačku. Nám to ukazovala por. asistetnka a mě to teda šlo hezky.

pavlapl
21. lis 2014

Já jsem laktační poradkyně. Odbourej kloboučky a co nejčastěji koj. Přes den třeba každou hodinu a v noci neměj pauzu mezi kojením delší než 3 hodiny. Do 3 dnů se zvýší laktace. Dítě nepláče jen proto že má hlad. To kolik vypije za každé kojení není směrodatná a akorát tě to bude zbytečně stresovat. Pokud chceš vědět kolik přibete tak važ jednou za týden.

polaks
21. lis 2014

Nie som laktačná poradkyňa,ale odkojila som tri deti a vždy keď nastala situácia,že to vypadalo,že sa mlieko stráca,zvýšila som svoj príjem tekutín a detičky som častejšie prikladala. pri každom kojení som vypila 2dcl čaju,alebo vody.Do 3-5 dní sa to vždy zrovnalo.A hlavne nikdy som to nevzdala a moje deti ani len netušia ako vypadá kojenecká fľaša a ako chutí nejaký sunar či iné umelé mlieko! A ešte v hlave si to treba ukľudniť,mlieko a jeho tvorba závisí aj na našom myslení,ak začnete stresovať,tak sa to odrazí aj v kojení.Proste kľud a pozitívne myslenie.Držím palce!

tamarila
21. lis 2014

@benjee Jde i kombinovat kojení s lahvičkou, a časem třeba dokrmy odbourávat. Mám teď šestitýdeního chlapečka, a zezačátku kojení taky moc nešlo. Chvíli byl na Nutrilonu, mě se zahojily prsa, uklidnila jsem se a teď zase plně kojím. Ustarší dcery jsem taky kombinovala když jí nestačilo moje. Tady ti LP řeknou hlavně nedokrmovat, ale na jejich rady bych malého mučila hlady :( Měla jsem doma váhu, a prý ji nemám používat protože neváží přesně, nebo třeba teď vypije málo ale jindy třeba moc... Až mi pediatr na poradně vynadal že malej strašně zhubl co jako děláme. Nikdo ti nemůže od počítače říct jestli je dokrm potřeba nebo ne, to ty musíš sama nejlíp vědět jestli mléko máš nebo ne. Pokud ne, tak raději dokrm, než bys trápila hlady dítě jenom aby se kojilo. Ve třech týdnech je na spurt dost brzo, ale hormony ještě cvičí, takže když máš teď málo, tak to neznamená že to tak bude pořád. Kojení neukončuj, prostě přikládej, a pokud bude hlad tak dokrmuj. Držím palce ať máš spokojený mimčo a sama jsi bez stresu. 🙂

benjee
autor
22. lis 2014

Chtela bych Vam vsem moc podekovat.. vypada to tak, ze prsa se znova nalevaji, v noci si vzala uz 60, nutrilonu jenom trochu a zbytek nechtela.. byla bych nejstastnejsi, kdybych se rozkojila.. bez prikrmu tu malinkou nenecham ani omylem, i kdyz vim, ze LP budou asi proti.. nepribirala a hubla a nemuzu ji prece nechat hladovou.. zkousim po kazdem kojeni odsavat, ale nic netece, takze se mala asi opravdu snazi si vytahnout vsechno, co muze..

ange_de_la_morte
22. lis 2014

@benjee : jen dodávám že příkrm není samospásný, když jsem měla málo mlíka a nechala jsem se zlomit k UM tak malý stejně nepřibíral, akorát nám to přidalo jiné problémy ☹