Jak se efektivně učit cizí jazyk a porozumět?

lobella
30. srp 2023

Ahoj vsem. Prosim o radu ty, kteri mluvi plynne alespon jednim cizim jazykem. Jedna se mi predevsim o anglictinu v prve rade. Mam maturitu z NJ na B2 a AJ jsem koncila A2. Jenze NJ jsem nepouzila 12 let, AJ naposledy trosku v praci pred 5 lety. Nikdy jsem neumela ani jednim jazykem mluvit,aniz bych si v hlave nerikala,co chci rict nahlas. Neumim v jazyku premyslet. Nikdy jsem neumela poslechy,proste prvnimu slovu jsem nerozumela a mozek se zasek. Psany i cteny projev jsem mela diky biflovani slovicek a skvele znalosti gramatiky super bez vetsich problemu. Chci se ponorit znovu do AJ, od zacatku. Jakou ucebnici pro samouky doporucujete? Vim,ze nej na poslech jsou serialy,videa,ale k tomu se takrka nedostanu. Ale budu muset nejak zacit. Nejradeji bych si zaplatila soukromeho lektora,ale 2 male deti,bez hlidani a chlap az do vecera v praci. Do ceho investovat, na co se vykaslat? Chci se naucit jazyk tak, abych se bez problemu dorozumela v praci, na dovolene. Abych se nebala promluvit. Predem.dekuji vsem za postrehy a rady

lennus
30. srp 2023

@lobella A co někoho online na pokec? Nemusí to být lektor, chce to fakt mluvit. Jinak knížky a samozřejmě ty filmy, já ráda Aj poslouchám. Mně nejvíc dal pobyt v zahraničí, byla jsem krátce, ale pro to rozmluvení se a ztátu ostychu to bodlo. Takže se mluvit nebojím, jen slovíčka vypadávají.

lobella
autor
30. srp 2023

@lennus ja prave uz ani ty slovicka,gramatika, jak to x let nepouzivam, pozrebuju biflovat slovicka, gramatiku projet....nejaky tip na ucebnici/cvicebnici pro samouky?

emillyhk
30. srp 2023

@lobella Učebnice jsou fajn na tu gramatiku, ale pokud chceš porozumět, tak je opravdu potřeba poslouchat. 🤷‍♀️ Já mám třeba moc ráda seriál Panství Downton - tam mi ta angličtina přijde nádherně srozumitelná. Samozřejmě můžeš koukat na cokoli. Není přeci potřeba zkouknout celý díl naráz, prostě večer (nebo když děti spí) si kousek pusť. Jinak fajn mi přijde i Duolingo. Učebnice mi nějak nevyhovují, tak s tím úplně neporadím. Ale souhlasím, že fajn je domluvit se s někým (klidně online) na pravidelném povídání. My jsme takhle trénovali s kamarádem. Prostě mluvit, mluvit, mluvit...

odula
30. srp 2023

@emillyhk zeptej se @lichozroutsudy . To je expert tady, rekla bych. za rok se naucila v Cechach svedsky lip nez ja za 15 let ve Svedsku ;)

odula
30. srp 2023

@lobella jo jinak - jak ja jsem se naucila ve svedsku anglicky (protoze anglicky za tech 15 let umim opravdu dobre 😝 ) - zacala jsem koukat na aj filmy co znam v puvodnim zneni bez titulku. Pak jsem zacala sjizdet netflix, cist - a najit si kurz na prilezitost mluvit.

emillyhk
30. srp 2023

@odula No jo, ale ona se do toho opravdu ponořila. Když jsem četla, kolik času tomu reálně věnovala, tak to je pro většinu z nás prostě nereálný (já třeba potřebuju spát těch 6-7 hodin, jinak mám migrény)... A ano, sice začala učebnicí, ale to proto, že začínala od píky. Jestli si to dobře pamatuju, pokračovala čtením nějakých článků a domluvila se s pánem, se kterým trénovala mluvení a poslech. Jako pokud jde o mě, je Lichožrout borec 😄 Ale není to úplně příklad běžného samouka 😉

lobella
autor
30. srp 2023

@emillyhk prave ze mam cas az tak vecer kolem 11. Holky chodi spat pozde, rano kolem 7 mladsi vstava. Po vecerech mam ty 2 hodky,abych na tu 1-2. hod rano sla spat, po obede se snazim venovat starsi,nebo pripravuju aktivity na odpo, poklizim, dohanim resty, vsak to kazda zname🙂

lichozroutsudy
30. srp 2023

@odula Diky za privolani a cervenam se za poklonu. 😊
@lobella Jestli mas zaklady AJ, tak uz ucebnici asi nepotrebujes. Bude ti stacit cist, sledovat/poslouchat, mluvit a vnimat tu gramatiku. Tim si budes samovolne rozsirovat i slovni zasobu. Zacni necim jednodussim, treba detskymi vecmi, tam se potkas max. se 3 casy a beznym/jednoduchym jazykem. A pak pridavej. Tot ma rada. Na mluveni doporucuji treba 1x v tydnu online hodinu konverzace. Bude te to stat treba 500 Kc, ale vyplati se to, abys ziskala trochu jistoty v mluveni. Pak muzes pridavat.

lichozroutsudy
30. srp 2023

@emillyhk To asi ne, já jsem děsný magor. 😀

misulka84
30. srp 2023

@lobella já poslouchám BBC zprávy v Aj

lobella
autor
30. srp 2023

@lichozroutsudy dekuji za tipy, zkusim ty detske programy...nejaky konkretni priklad,co najdu na youtube? Cetla jsem,ze Prasatko Peppa nebo Bing je jednoduche, neco mene vymejvajici mozek doporucite? Miluju serial Lucifer a tam jsem hodne slovicek odposlouchala, nejaky dalsi zajimavy jednodnoduchy serial?

lobella
autor
30. srp 2023

@lichozroutsudy jinak chlap je taky.vecny zacatecnik,ale ma uz nekolik let v praci jednou tydne hodinu s rodilym mluvcim...takze chlap se nejak domluvi, dela chyby v gramatice,ale domluvi se a rozumi...je dobry napad zkusit mluvit s nim?nebo radeji ne,abych neodposlouchala chyby?

lichozroutsudy
30. srp 2023

@lobella Myslim, ze ne, lepsi bude nekdo, kdo ty chyby dela minimalne. Jinak se moc neposunes.

hafika
31. srp 2023

Na porozumění je opravdu dobré poslouchat. Ideálně s titulky a něco, co tě baví, takže to nebudeš brát tolik jako povinnost. Lepší jsou údajně anglické titulky, ale já začala rozumět díky sledování hvězdné brány s českými titulky. Viděli jsme tehdy před lety s bratrem dvě série po 26 dílech během 3 měsíců a někdy v půlce druhé jsem si uvědomila, že už jen nečtu tupě titulky, ale vnímám i co říkají. Seriál doporučuji, protože tam mluví pořád stejní lidé a líp si člověk zvykne na jejich přízvuk. Je to už starý seriál, ale hodně srozumitelná angličtina byla i v How I met your mother.

hafika
31. srp 2023

Co se týče gramatiky, tak takové rychlé shrnutí toho, co se obvykle používá a čem Češi nejčastěji dělají chyby je v knížce 25 days from czenglish to english. Je to tedy celé anglicky a předpokládá to, že už něco znáš, ale mě to třeba pomohlo, když jsem si potřebovala víc zopakovat Aj, která sice byla poměrně dobrá pasivně, ale aktivně je to horší. Moje úroveň je teda B2, tak úplně nedokážu říct, jestli je to vhodné pro A2.

me_druhe_ja
31. srp 2023

Ahoj, já mluvím třema cizima jazykama. Začala jsem NJ hodně brzo (moje máma učitelka NJ). AJ jsem přidala až v prvaku na střední. Měli jsme ale hroznou učitelku, přeučena rustinarka, která byla tak lekci před náma. Němčinu jsem se ve škole naučila dobře, maturovala jsem z ní. Angličtinu jsem se naučila hodně sama z TV, počítačových her....Hodně pomáhá dívat se v cizím jazyce a k tomu titulky v tom samém jazyce. Pomáhá to lépe rozumět. Nicméně absolutně největší pokrok jsem udělala v práci. Měla jsem v životě celkem tři stále prace doposud a ve všech jsem jazyky využívala denně. V poslední práci jsem dělala customer servis pro Rakousko a německy jsem telefonovala a psala od rána do večera. A protože to byla finská firma, tak byl firemní jazyk Aj a tudíž interne jsem psala AJ, meetingy často v AJ, manuály AJ. Tam jsem udělala mega pokrok v obou jazycích. A našla si tam současného partnera - Francouze. 😀 takže po třicítce jsem nedobrovolně začla s FJ. Trochu jsem se naučila sama, trochu v jazykovým kurzu, ale když jsem se sem stěhovala, uměla jsem minimum. Po pěti letech tady umím tak, že jsem schopná vyřídit cokoliv, bavit se téměř o čemkoliv. Ale stále to pro mě není moc pohodové. Ale já tu ještě nepracovala.
Nicméně podotýkám, že v AJ a FJ mám slabší gramatiku. To se fakt musí hodně vyloženě naučit no, tam ty odposlechy úplně nestačí. A me už nebaví učit se ten jazyk klasicky jak ve škole....Takže snad to prijde časem...
Ale vadí to spíš mě....V práci nebo tak nikdy nebyla překážka, že jsem sem tam chybu (hlavně mluvené slovo, kde není čas to zkontrolovat) udělala.
No teď jsem spíš zvědavá na NJ, tou jsem nemluvila 4 roky. :(

lobella
autor
31. srp 2023

Dekuji vsem za postrehy a zkusenosti....mam 2 otazky. 1.Doporucite nejakou ucebnici AJ? Mam doma akorat nejake headway ze skoly....2.ja kdyz si pustim serial v aj s aj titulkama, tak vetsinou nerozumim, ani titulkam, jelikoz nema slovni zasobu, je mi to tedy k necemu, kdyz stejne nevim o co tam jde, nebo jen proto abych slysela to psane slovo?

hafika
31. srp 2023

@lobella Ad 2, tak zkus nejdřív ty české titulky. Hlavně než začneš rozumět, tak to dost trvá. U mě to bylo minimálně 30-40 dílů seriálu po cca 40 min každý, takže to nevzdávat, když nerozumíš hned. Pro rozšíření slovní zásoby může být pěkné si i něco číst a pomalu si rozšiřovat slovní zásobu. Nebo si psát ty nejdůležitější slovíčka i z toho seriálu. I když na to by byla lepší spíš nějaká kratší videa. Tady jsou třeba celkem zajímavá i s možností Aj titulků https://www.youtube.com/@TEDEd

Jinak i jen posloucháním se postupně nová slova naučíš a pochopíš, co znamenají.

daasqua
31. srp 2023

Mně nejvíc daly ty seriály, jak už holky doporučily. S anglickými titulky, každý den jsme si dávali s manželem k večeři. Člověk pak v tom jazyce začal opravdu přemýšlet. České titulky mi to naopak zhoršovaly. Anglické byly lepší, i když jsem všemu hned nerozuměla na 100 %, ale aspoň to člověka donutilo víc hloubat. Prostě se do AJ přepnul úplně. Plus v práci jsem mluvila anglicky, takže tam jsem se naučila taky hned přepnout. Bylo vidět na kolegach, zda v hlavě překládali své věty, nebo zda rovnou přepnuli (různé národnosti).
NJ jsem dřív umela dost, ale pak horší učitelky a žádné trénování udělalo, že mluvit teď skoro neumím. Rozumím dostatečně, ale jakmile chci začít mluvit, dávam do toho angličtinu, protože se mi mozek přepne špatně 😀

klaari
1. zář 2023

@lobella odjet pracovat do zahranici

emillyhk
1. zář 2023

@klaari To je pro mámu dvou malých dětí opravdu super rada 🙈😄

lobella
autor
2. zář 2023

@klaari to asi neklapne🤣 mam decka 2 a 4 a zkousime treti...

lobella
autor
2. zář 2023

Ma nekdo zkusenosti s kurzy od Bronislava Sobotky (Broňa)? Obcas jsem narazila na jeho videa, ma cely kurz

brunetka11
2. zář 2023

@lobella Tak mám to čerstvě za sebou, respektive v procesu.
- stáhla jsem si Duolingo - jedu ho pokaždé cestou metrem - když nejedu do práce, dávám si jednu dvě lekce večer kolem deváté
- sleduji filmy na Netflixu (a když není nikdo poblíž, tak si repliky opakuji nahlas) v daném jazyce, s titulky v češtině, pak jsem přešla do polštiny a teď už jedu mluvenou řeč i titulky v tom samém jazyce
- našla jsem si na jedné platformě paní na on-line výuku a s tou jedu 3 x týdně
- na Instagramu jsem natrefila na yx profilů, které jsou zaměřené na výuku daného jazyka pro cizince - a to je asi to nej pro věčného začátečníka
- no a teď v létě jsem prostě obětovala část dovolené rodiny a jela úplně sama na 10 dní do dané země, tam jsem měla domluvenou známou mé lektorky a jely jsme 2-3 hodiny výuky denně - na střídačku klasická témata a cestování po okolí
- v práci jedu písemnou angličtinu, teď jsem u telefonátů sice nervózní, ale prostě se domluvíme
Rozdíl jeden rok - někdo na tebe promluví a ty hledáš zmateně jednotky slov / domluvíš se.
A to si uvědomuji, že jsem to prvního 1/2 roku vlastně flákala - měla jsem intenzivní výuku od lektorky, ale zaklapla jsem notebook a tím jsem to brala za odškrtnuté.

Když to shrnu - sama v učebnici bych tápala, není kdo by mne hned opravoval v chybách. Chce to kombinaci vícerých přístupů. A fakt tomu věnovat každý den min 20 min, plus se aspoň přes ty filmy a překládání si příspěvků aspoň na tom Insta přepínat do onoho jazyka.

P.S.
No a pro ty se spoustou času - můj muž i bratr jedou AJ fluent - naučili se to přes hraní PC her 😂
Mé dcery - díky každodenní komunikaci s kamarády na on-line herní platformě. Starší prakticky během 1-2 měsíců.
Mladší se v AJ zdokonaluje, když se rozhodla naučit japonsky - což na Duolingo z ČJ nejde, pouze z AJ.

lobella
autor
2. zář 2023

@brunetka11 dekuji za tipy a postrehy. Je mi jasne,ze nejlepsi bude se do toho uplne ponorit,jet ucebnici,zaroven si poustet serialy,filmy,cist knizky v aj a hlavne s nekym porad komunikovat,aby zmizela nervozita a ostych, jen jsem do tech minimalne 11 vecer zazdena detmi, pak ocekava manzel,ze se mu budu venovat a pres den, ty mam ty 2 opice,co nespi. Takze veskere resty dohanim po nocich a nejak nevim,kde vzit treba hodinu denne🥴 jeste tak jet ucebnici a treba 3xv tydnu vecer pustit na hodku seros nebo si cist,ale to mluvene slovo nevim kde a s kym. Vesnice mala,pripadam si tu za exota,kdyz reknu,ze mam VS...ale zkusim nekoho najit treba aspon na psani v aj takhle po nocich

g_m
2. zář 2023

Jsem učitelka angličtiny a němčiny a jazyky nejsou bohužel jako biologie nebo dějepis, co by se dalo jen tak naučit. Je třeba jazyk používat, mluvit jím, reagovat na různé situace apod. Chce to prostě mluvit, mluvit, komunikovat atd. Jasně, slovíčka se člověk klidně naučí doma, ale gramatiku je třeba řešit v kontextu. člověk spoustu věcí procvičí doma (online cvičení, seriály v AJ, slovní zásoba atd.), ale to nejdůležitější sám neudělá. Je dost kurzů na netu i přes skype, tak to by mohla být varianta, ne?
A jako já jsem taky z vesnice, ale jsme tu 4 učitelky angličtinářky a to věřím, že o některých ani nevím. Vesnice přece neznamená prdel světa 😉

drzticka81
2. zář 2023

@lobella Zrovna jsem ti chtela doporucit Bronu. 🙂)) On to hezky shrnuje, treba caste chyby, gramatiku a atd. Ja si nasla i nejake youtuberky, ktere sleduji. Vetsinou jsou to matky s vice detmi, vari, nakupuji staraji se o deti, mluvi anglicky, takze docela dost veci clovek odvodi, protoze delaji to co ty 🙂)))Taky sleduju Dream Prague - coz je naopak Americinka, ktera zije uz 10 let v Praze, mluvi anglicky a uci se cesky, videa ma v anglictine a jsou srandovni, bo popisuje zivot Cechu, jejich nesvary atd. Taky sleduji serialy - oblibene, ktere treba znas uz v cestine, daji se dat i titulky. Moje nej jsou Friends a Call the midwife 🙂))) Myslim, ze se mi poslech zlepsil. Domluvit se asi domluvim, v praci mame rodileho mluvciho a jsem schopna mu to rict, i kdyz vim, ze mluvim jak hotentot, ale uz se nestydim.