Jak zviditelnit sbírku na studium v Japonsku?
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Dcera chce jít příští rok studovat do Japonska na střední. Našla agenturu, která to zprostředkuje, ale je to nad mé finanční možnosti.
Podařilo se nám doložit veškeré potřebné doklady, aby jí schválili veřejnou sbírku.
Tu jí zveřejnili na https://www.donio.cz/studium-v-japonsku
Jenže teď nastává ten problém, já nejsem kamarád se sociálními sítěmi. Jako trochu jo, ale jen jako uživatel, takže vlastně nic moc. A potřebovala bych pomoc s nějakou propagací této sbírky. Vlastně ani nevím, jestli vůbec text je napsaný tak nějak "aby chytil" a třeba někoho oslovil natolik, že by třeba nějakou kačku poslal. Stačí tři tisíce lidí po stovce.
Není tady někdo, kdo tomu trošku rozumí a pomohl by mi to nějak zviditelnit? Případně nemohly byste sbírku nasdílet i vy?
Už jsem psala i nějakým těm více viditelným lidem na FB a insta, ale nikdo se neozval. Chápu, že zpráv tam mají asi mraky.
Pak jsem tedy dohodnutá s naší obcí, že o dceři napíší článek do místních novin, ale u nás je 1200 občanů, polovina důchodového věku a čtvrtina jsou děti, tak to také nemá takový dopad.
Pak jsem psala na novinky.cz (bez reakce), na radio kiss (nemají kapacity), denik metro (povazuji donio za placenou inzerci)
Prosím o jakoukoli radu.
@swan42 na me taky nikdo neskládá přijde hele 😃 Každý vidime smysl v jiné sbírce. Já třeba nepřispívám na postizené deti, kde bylo jasné uz v tehotenstvi ze bude dite postizene a rodice se rozhodli si ho nechat. Já bych v takovem pripade sla na potrat. Ale nesoudim, jen nepřispeju...
@endousek1 sdilet me nenapada kde, tak jsem aspon par stovek prispela a přeju hodne stesti 🍀
Jakože fakt do rádia a do novin? 😀 😀 😀
S tím jazykem to je teda jak? Přijde mi to účelově upravené. Včera tam byla zkouška z AJ a dnes to je napsané a upravené aby to dávalo trochu jiný smysl 🤦🏻♀️ už jen tohle je dost zarážející 😶
@journals tak i kdyby tam jela se zkouškou z angličtiny a základní znalostí japonštiny, tak ji tam ten rok dá dost.
Mě by nenapadlo na tohle zakládat sbírku, nejste v nouzi, nemáte neřešitelné problémy,nejde o zdraví a život.
Ještě tedy si dovolím podotknout že je fajn naučit děti, že nedostanou všechno, co chtějí....viz věta- cokoliv chci, nějak to zařídí...
@ilone Ja si teda dovolim podotknout, ze je fajn naucit deti, ze kdyz s necim nesouhlasim jeste neznamena, ze to nesmi existovat, V tom totiz evidentne mnozi rodice selhali.
Fakt uplne nerozumim tomu, proc se zase zvedla vlna 'to neni feeeer!' hysterie. Zalozila si sbirku na extra studium. A co jako? Bud to vybere, nebo to nevybere, lina huba hole nestesti. Prispevek do sbirky je dobrovolny.
Mě osobně víc sbírek na Doniu nedává úplně smysl, tohle komentovat nechci. Ale mám dojem, že se tu naopak hodně propaguje to, jak se děti podporují, pomáhají se jim uskutečnit jejich sny atd. Pokud tedy matka chce sen svému dítěti pomoct splnit, vůbec se tomu nedivím. Text na Doniu vidím až teď, smysl mi dává.
@mirecka.jaroscakova dupe nozkou vyraz mi prijde total mimo... jak to vis? Ji znas?
Nebo vsechno, co chteji deti cca od 13 do 17 je jen dupani nozkou a nic jinyho?
@ai30 taky si myslim, ze nemusí byt vsechny sbírky jen pro nemocné, každý si muze vybrat komu přispeje. A nic ostudného mi na tom nepřipadá, proč by studium v zahraničí melo byt výsadou tech, jejichž rodiče na to mají?
@zuzkasim na jednu stranu smradi mají na co si ukážou a na druhou stranu se mladá slečna má vzdát svého snu jen protože její máma nemá dost peněz a táta asi moc nefunguje ☹
@martinka_33 Presne tak. Vsechny ty kecy o tom 'deti by se mely hlavne naucit...!!'. (Za me se teda deti klidne misto uceni se, ze nedostanou vse co chteji, muzou radeji ucit japonsky.) Fakt nevim, komu ta sbirka ublizuje.
@martinka_33 A ty stejne maminky, co tady bojuji hlavne za skromnost a nedostatek, tu budou za mesic postovat fotky padesati darku z Ciny pod stromeckem pro jejich sestilete decka 😅
Z čistě psychologického hlediska je tohle fakt zajímavé číst. 😀 Každopádně mně spíš vadí to, že v původním článku bylo něco jiného než teď, nepůsobí to moc důvěryhodně.
@galatea_a Je fakt, ze na IG je prispevek z 2.10. o tom, ze prave zacala chodit na kurz a zapisky teda opravdu neodpovidaji tomu, ze by mela slozenou zkousku B2 (je tam Dobry den. a Toto je pero. :D) Ale to uplne neresim, nedelam due diligence sbirky, jenom reaguju na opravnenost takovou sbirku zalozit.
@ai30 mně práve mnohem vetsi smysl dává investovat do vzdělání 👍 A jo, na ty ohromný haldy, dárků uz se tesim 😂 U nás nebudou, ucim deti ze Jezisek ty dárky nekouzli ale kupuje v hračkářství a ze je dobré, aby mu zbylo i pro ostatní.
@endousek1 proč? Že si tvoje dcera něco "vysnila" a vy na to nemáte a ostatní, aby se složili???
To si děláš srandu? Tak si vemte půjčku, když to tolik chce...
Ale dělat kvůli kravine hned sbírku na Doniu🤦♀️??? Studium VS zdravotně znevýhodněné rodiče či děti...
Byl by blázen ten, kdo by tvoje dítě, ktere je naprosto zdrave a strednich skol je v CR dostatek...podpořil 🤷♀️
Já chci letět na měsíc,kdo mi do peníze?
@ai30 Za mne bylo Donio místem, kde se daly vybrat peníze pro reálně potřebné lidi, kteří si dané zdravotní potřeby nebo léčbu nemohou dovolit.
Aktuálně jsem tam narazila už na yxtý podobný inzerát a začíná to fungovat jako Zvonky, akorát, že člověk tam svou investici prostě nezhodnotí.
Lidé si tam leckdy upravují a formují informace tak, aby hráli na city a někdo jim splnil jejich sny a mnohdy i smyšlené potřeby (viz i aktivity některých místních ID - konkrétní zdravotní pomůcky jako je invalidní vozí, lůžko nebo léčbu do toho nepočítejme). Zda potom darované peníze budou použity pro tu konkrétní věc, je dost otázkou.
Text autorka tohoto příspěvku upravovala i tady na MK. Sakra dobře bych si rozmyslela, zda pošlu byť jen stovku. To už prostě hraničí s naivitou a vlastně si to řekněme upřímně - hloupostí dárce.
@swan42 neznám, ale tak to na mě působí. chci to teď hned, tak založíme sbírku.
@brunetka11 No ale tim Donio prece jeste porad je. Muzes si vybrat, koho podporis. Pro nekoho investice do neciho vzdelani zhodnocenim je, zalezi na uhlu pohledu. Vem si to tak, ze investujes stovku a das holce z ne uplne financne dobre situovane rodiny vyjimecny vklad do zivota. To mi prijde, ze jsou lidi tu stovku schopni utratit i za vetsi blbosti teda...
Ale vazne nekomentuju pravdivost tech uvedenych informaci v jakekoliv sbirce. Nemam tuseni, nakolik a jak to Donio kontroluje. Jenom proste nemam nic proti sbirkam na vzdelani, i kdyz to vzdelani vybocuje z 'sak to tu mas zadarmo'.
@ai30 Ale pokud je ta rodina blbě finančně zajištěná, a přesto jim záleží na super vzdělaní dcery, tak je několik možností. Vzít si půjčku, nebo poprosit širší rodinu o příspěvek, nebo prostě holku dát na školu tady. Vždyť snad existují i jazykové školy tady u nás. A až si sama našetří, ať zkusí vysokou v cizině.
@klokanka31 No jasne, to asi taky udelaji, kdyz se to nepovede. Kazdopadne ale neberu 'vzit si pujcku' v teto situaci jako financne gramotne doporuceni.
@endousek1 Jestli muzu doporucit, tak podle me lepsi na tento typ sbirky je hithit, kde se nabizi odmeny. Japonsko je pro nasince dost nedostupne a exoticke na to, vymyslet odmeny, ktere lidi nalakaji. Muze jit o preklad, poslani pohledu, balik japonskych cukrovinek, nafoceni malych produktu, speciality a drobnosti z japonska (jizdenky, brozurky, knizky, plakaty, komiksy, nevimcojeste). Bylo by potreba to dobre naplanovat a propocitat, plneni by probihalo, az dcera v japonsku bude, za rok bude dost casu to vyridit, tak to neni velky extra stres.
@ai30 A proč to není finančně gramotné? Protože to je hloupost...Tady mi taky už manžel dlouhodobě vypráví jak by chtěl novou grafiku do PC, asi kolem 130 tisíc. A jdu na to vyhlásit sbírku? Ne. Buď si to bude moct dovolit ze svých peněz nebo smůla. Vyhlašovat sbírku nebo brát půjčku fakt nebudu.

@swan42 je to upravené....původně tam bylo,že má zkoušku z angličtiny....je tam více věcí upraveno...