icon

Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?

23. čer 2020

Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.

Strana
z7
rebe
24. čer 2020

@shaun40 Možná proto, že jejich matky byly hysterky? Opravdu to není tak, že každá matka, která se snaží, aby její děti jedly zdravě, by byly hysterky. My jsme třeba dost v klidu, jen dětem vaříme tak dobré jídlo, že u tchyně její ne moc podařené jídlo odmítají jíst. Raději jou haldy, než by snědly rozvařené špagety nebo párek.
Možná by neškodilo si přiznat, že kromě jednoho syna hysterky jsou léčebny plné dětí naprosto klidných tlustých matek, které to nehrotí...

shaun40
24. čer 2020

Moje deti jedí klasicku české i slovenske jídlo.A starší potřebuje přibrat 6kg dle pediatra.Menší je v normálni váze.Ale jsou denne na kole,bruslích,na kolobežce nebo hrají fotbal,florbal.Tak že za me nehrotit stravu ale vést deti k pohybu.

rebe
24. čer 2020

@shaun40 Výživoví poradci říkají, že pohyb tvoří 20 %, jídlo 80 %. Hodně lidí na preferenci pohybu krutě dojede, když změní životní styl (např. s nástupem do školy), onemocní a pod. Samotný pohyb špatnou stravu nezachrání.

terezanovotna30
24. čer 2020

@shaun40 ty si ale vůbec neuvědomuješ, že nejde o váhu. Někdo je ze špatného jídla podvyživený, někdo má nadváhu... Jde o zdravotní stav, ať už aktuální nebo do budoucna. Ty ses asi ani nesnažila dát dětem základ zdravého stravování, proto neustále ty samé argumenty. Přehnaná hysterie a zakazování nikam nevede, to ví každý. Ale základ od mámy by děti mít měly! A přesně tak, 80% je o jídelníčku. Děti jsou ještě ve vývinu, mají pohyb... Ale to nebude trvat věčně. Oni se časem samozřejmě sami rozhodnou, ale pokud to ani z domova neznají, tak to budou mít o to těžší.

xantista
24. čer 2020

Dceři je 14 měsíců a taky měla všechno. Jí to co my, my jíme zdravě a kvalitně, ale když jí někdo něco takovýho dá, nebo i my třeba, když jsme někde na jídle, tak je mi to úplně jedno. Pediatrička mi to taky schvaluje, prý je i díky tomu Róza jedno z nejodolnějších dětí, který má v péči. Absolutně to neovlivňuje její vybíravost, ovoce, jogurty, zeleninu, ryby i čistou vodu miluje pořád stejně 🙂

kajalka
24. čer 2020

@drep Ne matka, ale babička kazí vztahy. Matka jen žádá o respektování jejích pravidel ohledně stravy. Babka je ten, kdo není schopen respektu.

krtcice
24. čer 2020

@pasiba to mě napadlo už včera 😀 u dcer nemám strach, ale syn aby mi nepřivedl nějakou... přehnaně zatíženou na zdravé jidlo 😂

llluckaaa
24. čer 2020

@krtcice Hele a fakt by byl takový problém dodržovat pokyny od "přehnaně zatížené na zdravé jídlo"? Holt bys jí řekla, že nevíš, kde to koupit, jak to navařit a ona by ti dovezla suroviny a recepty. Však základem je komunikace a snaha si vyjít vstříc, ne dělat mladé naschvály a omlouvat je tím, že moje děti to taky jedly a přežily to. Nejde přece jen o to přežít, ale žít kvalitně a nezadělávat si od mala na vředy a zubní kazy (nápoje s kyselinami), na cukrovku (nevhodné tuky, příliš rafinovaných sacharidů), na rakovinu střeva (nedostatek vlákniny, vitamínů a stopových prvků).

krtcice
24. čer 2020

@llluckaaa jo, problém by to byl. Ale snad bude mit syn rozum a najde si normální ženu 😂 jak tu bylo zmíněno, doma ať si jedí co chtějí ale u babiček by měla platit pravidla prarodičů.

llluckaaa
24. čer 2020

@krtcice No a v čem je teda ten problém, můžeš to nějak rozvést? Ať se nám trochu přiblíží myšlení zmíněných babiček 😉 A když ti snacha řekne, že dítě má celiakii, tak taky nic?

madbetka
24. čer 2020

@krtcice Taky by se ti pak ale mohlo stát, že vnoučata neuvidíš. U našich babiček jsou pravidla samozřejmě volnější (nejen v jídle), ale přes některé věci nejede vlak. Naštěstí to oboji rodiče respektují a výchovu našich dětí nechávají na nás, protože vědí, že zodpovědnost za naše dítě je na nás. My na oplátku neřešíme kraviny 😉 A ejhle, funguje to a nikdo není na nikoho naštvaný!

krtcice
24. čer 2020

@llluckaaa ha, u té celiakie ses trefila, to vnouče klidně mít může, má ji manžel. Takže třeba ty omáčky zajišťuji pouze bezlepkovou směsí pro všechny. Nevařím na dvakrát. Je my máme obyč těstoviny, on svoje, my klasické pečivo, on svoje. Atd.

shaun40
24. čer 2020

@terezanovotna30 Moje deti jedi ryby,kuřecí,hovezí,vepřový maso.Knedliky,rýži,brambory,vejce,mléko,jogurty,sýry,kupuji drahú šunku z podílem masa,poličan,rajcata,papriky,okurku hadovku.Celozrné pecivo kupuji taky pro to že mi chutná oni ho nechteji když byli malý tak ho jedli.Jedí jenom rohliky nechteji ani chleba.Pijjou nyní štavu z bezu kterú jsem delala doma a vodu z citronem a mátou.Na snídani maji rádi cereálie z mlékem.Múžu vedet co je na tom nezdravé?

krtcice
24. čer 2020

@madbetka tak si je vysoudim ne? A syn by asi nechtěl přijít o rodiče 😉 takže o tom by rozhodoval i on jako otec snad. Nicméně je předčasné toto řešit, synovi jsou 2 roky a povedu ho k tomu, jaká má být jeho žena 💪😂 v našem okolí to všichni, opakuji všichni mají stejně jako my. Neznám nikoho takhle zatíženého na eko bio nevímco. A nemít účet na Modrým Koni, ani bych nevěřila že někdo takový existuje...

shaun40
24. čer 2020

@terezanovotna30 A taky jsem zapomela maji rádi lušteniny a spenát.Co je z toho čim krmim sve deti nezdrave?

madbetka
24. čer 2020

@krtcice Tebe bych fakt chtěla za tchýni. Ta moje není nic extra, ale asi je vlastně docela zlatá 😃
Ještě, že má tvůj syn maminku, co mu vybere ženu, takoví jsou nejlepší a u žen nejoblíbenější ❤️

journals
24. čer 2020

@krtcice 🤦🏻‍♀️

shaun40
24. čer 2020

@krtcice Nejlepší je že když se vedla cca 4 mesíce diskuze o vaření tak 90% psali že nevaří.Nemají čas tak to je ta zdravá strava.Okurka rajče a nazdar aspoň se nenadřu.☺

kajalka
24. čer 2020

@shaun40 Tak pokud opravdu chceš jít takto do "hloubky" a pokud vše kupuješ v běžných marketech, tak nic extra zdravého na tom také není. Maso ze zvířat krmených průmyslovými šroty a která nikdy neviděla slunce a čerstvou stravu na tom bude nutričně bídně. Totéž průmyslově zpracované a homogenizované mléko. Zelenina s postřiky. Šunka, poličan - dusitanové soli. Zbytek průmyslově zpracovaná pšenice, pečivo obarvené karamelem.

shaun40
24. čer 2020

@kajalka A co máme jíst?😨Co papáš ty?asi nic .

krtcice
24. čer 2020

@madbetka já taky byla s tchyní v pohodě, byla jako moje druhá maminka, fakt jsme si rozumněly a dodnes mě mrzí, že si ji náš malej nebude pamatovat. Ale troufám si říct, byly jsme v pohodě právě i proto, že jsem měla stejné stravování od dětstvi, jako měl manžel, a nehroutila jsem se když dala dceři třeba párek, bonbony a tak. Kdybych byla pes na stravu tak se se mnou v rodině nebaví nikdo. Ale nejsem, nemám tu potřebu. No a logocky když v tom syn (i dcery) vyrůstají, a vidí to i všude kolem sebe, bude pro ně normálnó stravovat se naším způsobem a bylo by těžké přejít na jiný. Nevěřím že můj manžel by byl se ženou co by byla takto na stravu, neudělala mu pořádnej guláš, nedopřála co chce. A to samé já bych nebyla s takovým mužem. Takže je šance, a ne malá, že i syn pojede stejnou cestou 😉

shaun40
24. čer 2020

Pak se divíme že mají holky ve 12letech anorexie.

llluckaaa
24. čer 2020

@krtcice No a proč tedy nejsi ochotná ustoupit? Zajímal by mě důvod. Protože si myslíš, že máš ty pravdu a prostě to u tebe musí být vždy podle tebe a snacha, ať si prská, jak chce? Nerozumím tomu, proč se aspoň nesnažit jí vyjít vstříc.

krtcice
24. čer 2020

@llluckaaa a to se musím objahovat? Prostě máme určitý styl a nebudu ho měnit kvůli fanatičce. Zdravotní důvody jsou samozřejmě néco jiného, ale vypiskovat pro to, že jí ruplo v bedně, to parodn ale nejsem tady od toho.

journals
24. čer 2020

V tomhle je prave to nebezpeci diskuzi... hlavne ze zde komentuji ti, kteri se snad ani nesnazili pochopit smysl zdraveho zpusobu zivota 🥴 vsak jim tu limonadu a cukrovinky klidne dej, moji pubertaci taky piji energetaky 🙄🤦🏻‍♀️

@shaun40 proc sem porad pletes svoje pubertaky? Chapu, ze u tech leccos ovlivnit nejde, ale u tak malych deti ano. A o to prave jde. Dostanou dobry zaklad do zivota. Tvoje argumenty jsou usmevne. Ze se rajcata nedaji koupit v zime? Asi ses o to ani nepokousela. Daji a neni to vubec tezke. Jen nestoji 25,- vanicka. To pak chutnaji jako to, v cem jsou zabalena.
Btw. Porad zde uvadis DVA priklady svych znamych. Zdravi neni o hubenosti/tloustce. Hraje tam roli milion dalsich faktoru - zivotni styl rodiny, genetika, pohyb, stres... co ty vis, jak rodina opravdu funguje. Treba by ti kluci vypadali daleko hur.
A tema detske obezity je nadlouho. Muzu vypravet, mam v rodine mnoho pribehu z profese. V 90% to jsou sladke limonady, fastfood, cukrovinky a nedostatek pohybu.

krtcice
24. čer 2020

A ženy nežerte mě tak, třeba je syn gay a bude vyřešeno 😀 jinak je fakt předčasné řešit můj budoucí vztah s potenciální snachou, syn má 2 roky

kajalka
24. čer 2020

@shaun40 Maso obstarávám od myslivců a chovatelů ze dvora. Ovoce obstaráváme samosběry, zavařuju, mrazím. Jablka, hrušky, brambory uskladníme. Kysané zelí též. Kořenovou zeleninu upřednostním bio, co vypěstuji, zamrazím, Okurky, rajčata, ... jíme jen v sezóně.

kajalka
24. čer 2020

@krtcice Ale i druhá strana má nějaký životní styl. A jde jen a pouze o respekt.

madbetka
24. čer 2020

@krtcice A proto nás tu hodně mluví o kompromisu, domluvit se s babičkou, co tedy ano, ale co už v žádném případě ne. Pokud by mi babička dětí řekla, že ji vůbec nezajímá, co chceme my jako rodiče, protože u ní platí její pravidla, tak bychom tam jednoduše nejezdili a nebo jezdili podstatně méně. A předčasné to určitě není, respekt a tolerance jsou totiž dost důležité věci, které bys měla svému synovi předat. Vlastním příkladem 🙂

@shaun40 Jakože ze zdravé stravy je anorexie? 😀

llluckaaa
24. čer 2020

@shaun40 Spíš se pak někteří diví, že naše země vede v obezitě a nadváze, KVO, rakovině tlustého strava atd.
@krtcice Mě prostě zajímá důvod, nemusíš si to vztahovat osobně. Už jsem psala, řešila jsem výživu dětí, snažila se jim nastavit nějaký lepší režim a babičky/otcové/expartneři to bojkotovali. Zajímá mě proč. Měla jsem za to, že je to kvůli pohodlnosti a "opičí lásce".

Strana
z7