icon

Bydlel z Vás někdo u rodičů pri VŠ? A Vaše VŠ studující děti bydlí s Vámi?

kaja2016
29. črc 2020

Nemam na mysli, ze se vraci na vikendy z koleje a podobne, ale opravdu trvale bydleni pri studiu... Moc dekuju❤

Strana
z3
andelka
30. črc 2020

@kaja2016 tak já jsem maturovala ve 20. Mým klukům by mělo být 19 a 20 v době maturit. V našem městě univerzity jsou dvě, takže je šance,že budou studovat dál tady. Pokud by chtěli obor, který tady není,tak by holt doma nebydleli. Nebo pokud by měli stálou brigádu, práci,a chtěli bydlet třeba s kamarády ale v našem městě,tak proč ne.
My jsme brigády mívali spíš v létě. V týdnu právě kvůli dojíždění a rozvrhu málokdo měl. Kolikrát jsem byla ve škole celý den, nebo některý den dopoledne, jiný odpoledne až do večera, takhle flexibilní brigády tehdy nebývaly a já zrovna jsem byla poctivec,co chodil i na přednášky ( ale je to 15-10 let zpět, takže nebyly IT možnosti jako dneska).

malenka3
30. črc 2020

@kaja2016 když dítě studuje ve městě, kde bydlí, nebo blízko, tak mi přijde totálně nesmyslné, aby nebydlelo doma. Mít brigády, pokud to škola dovolí, to je jasné, pak se případně nějak podílet na domácnosti je taky jasné. Ale aby kvůli tomu muselo dítě platit podnájem nebo si shánět vlastní bydlení, to mi přijde jako blbost.

pincola
30. črc 2020

Bydlela jsem doma ve svém pokoji. Moje kamarádky buď doma ve svém pokoji, kdo byl zdaleka, na koleji. Co vím, tak kolejáři to měli s financováním různé. Někomu platili kolej rodiče, někomu částečně, někomu vůbec.

konidana
30. črc 2020

@kaja2016 Neznám pražáka, který by při studiu na škole též v Praze bydlel jinde než doma u rodičů. Ještě tak když rodiče mohou dítěti koupit byt, to pak jo. Ale taky nemůžeš vědět, jestli tvoje děti budou někdy studovat a případně, kde pak budou studovat. Z prahy do Brna asi dojíždět nebudou a co studium v zahraničí? Hele s dětmi se vše mění rok od roku. Starší si ještě loni malovala, že na střední bude chodit do Prahy a bydlet bude u babičky v Praze, ale teď to vypadá že na školu/učňák půjde někam úplně jinam. Jo a než půjde do 9. tak se to za ty 2 roky ještě několikrát změní😉 O VŠ pro ní jsem rozhodně ještě neuvažovala, ale třeba o 8letym gymplu ano. No už během 2. třídy mne vyvedla z omylu. Z našeho městečka se na základce nehne.

hojda
30. črc 2020

@kaja2016 Tak to je třeba model, který bude fungovat v Praze, že tam seženeš snadno brigádu. Třeba v době ekonomické recese se brigáda shání hůře, nebo v menším městě. Taky se těžko předpovídají ceny nájmů (za poslední roky v Praze neuvěřitelně narostly, teď se třeba uvolnily menší byty, které se pronajímaly turistům, ale studenti si většinou pronajímají velké byty, kde jich je více najednou, aby je to vyšlo levněji a tam ty nájmy moc neklesly).

ckei
30. črc 2020

Ne. V té době už jsem bydlela s přítelem - nynějším manželem v našem bytě. Nicméně kdyby to tehdy tak nebylo, bydlela bych normálně u našich. (Na VŠ jsem dojížděla cca 60km/3x týdně /studovala jsem dálkově při práci).

petrasipkova1
30. črc 2020

Tak to vůbec, u nás kdo byl na koleji tak to stejně platili rodiče. Brigáda by šla jen o víkendech a to si na nájem moc nevydělás. U nás u Prahy všichni bydlí s rodiči, pronájmy jsou šílené, takže se všichni šetří na svoje bydlení dlouho, mám 3 sestrenky a 2 jsou ještě doma, je jim 20 a 26, jedna 29 se odstěhovala až teď s přítelem když dostali od města být. Bracha bydlí u táty ještě teď ve 30,, šetří na dům a je blbost bydlet každý sám. Já stavěla s manželem a do te doby jsme bydleli nejdřív u jedněch rodičů a potom při stavbě u druhých rodičů.

lendot
30. črc 2020

@kaja2016 Myslím, že hodně záleží jak se doma cítí a jaké mají s rodiči vztahy. Prostě buď chtějí vypadnout někam pryč a nejlíp někam co nejdál to jde, anebo je jim doma dobře a jsou tam rádi i během vysoké. 🙂

Já zvolila univerzitu poblíž domova, protože už jsem měla vztah a přišlo mi to jako dobrá volba ohledně vztahu, rodiny, dojíždění a i bydlení.

A upřímně tedy mamka měla dost problém se ode mě odstřihnout a když jsem se na začátku 3. ročníku VŠ odstěhovala, nesla to vcelku těžce a trvalo jí docela dlouho než si na tu novou situaci zvykla. Možná čekala, že budu bydlet doma do bakaláře, to nevím, ...
(Ale jsem jedináček z rozvedeného manželství, takže se jí nemůžeme v tomto moc divit, haha 😀 )

Pracovala jsem brigádně nebo na půl úvazku od 1. ročníku VŠ.
---
V 18 by byli ve třeťáku na střední. Takže spíš k tomu číslu ještě trochu přidej 🙂 Neznám nikoho ze svého okolí, kdo by na střední nebydlel doma. Leda by měli školu daleko a byli přes týden na koleji.

kaja2016
autor
30. črc 2020

@lendot No ja jsem uz stara, za me se maturovalo v 18ti🙂 A s tim vztahem k rodicum mas urcite pravdu, ale i mam pratele, kteri si sli po svem a meli dobre vztahy, jen si uz nechteli nechat kecat do toho, jak a kdy maj mejt nadobi a podobne...Kazdopadne diky za prispevek.-)

antoinet
30. črc 2020

Já pocházím z okraje Brna a i tak jsem šla na kolej, kterou jsem si financovala sama z brigády, kolej byla levná, na práci času dost.
Důvodem ale bylo, že mi nedělalo dobře jezdit plným trolejbusem, bývá mi zle. Ve třídě z gymplu jsem ale byla exot, všichni bydleli doma a dnes po letech můžu říct, že pak ve správný čas z hnízda vylétli 🙂
Spolubydlící byli z různých fakult a já jediná z Filozofické jsem na práci měla čas, medici a právníci se pořád učili, na pajdáku měli povinnou účast a rozvrh roztahaný do celého týdne, technici zase různá cvika. Snad jen sportovní fakulta byla ještě víc uvolněná než naše a fajn to měli i ajťáci, mohli programovat odkudkoliv a měli lepší výdělky.

kaja2016
autor
30. črc 2020

@konidana Vidis, tak ja Prazanda jsem studovala prvni skolu v Pze 3 roky a bydlela s kamosema a pak sla do Budejek na 5 let🙂 Jinak jasny, kdo vi, co bude, ale tak nejak si to chci trosku ujasnit, ja zvazuju, co s bytem do budoucna. Mozna to resim noc zesiroka, ale tak resim no🙂

kaja2016
autor
30. črc 2020

@hojda Vis ja si myslim, ze zrovna studenti VS si praci najdou kdekoliv, pokud chteji. Ja jsem treba taky byla mimo Phu a delala jsem jednak v jidelne, prakticky jen za jidlo na zbytek tydne a pak nejake pricmrdavacky ( bylo tam prace fakt malo) no a nejvic jsem nasporila v lete ( vetsinou jsem nekam odjela i s ubytkem) a o zkouskovem jsem byla na horach a ucila jsem v lyzarske skole. Ale je fakt, ze nektery obory maj toho uceni vic, ale znam i mediky, co v lete normalne brigadnicili.
@antoinet

jujatko
30. črc 2020

Já VŠ dostudovala tedy před 15ti lety, ale bydlela jsem normálně u rodičů (brigádu jsem měla, ale bydlení bych tedy neutáhla) a ani mne nenapadlo, že by to mělo být jinak. A cca 90 % mých spolustudujících, kteří měli školu v dojezdové vzdálenosti bydlelo také u rodičů. Ti, co byli na koleji nebo v privátech, prchali často také domů. Minimum žilo "trvale" mimo rodiče. Učím na VŠ a většina studentů žije s rodiči. Já si ani nedokáži představit, že v 18 by má dcera začala bydlet sama ....

antoinet
30. črc 2020

@kaja2016 jojo, kdo chce, najde si. A dnes už jsou i solidní výplaty. Já jsem ti utáhla v pohodě, ale do školy stačilo jít 2x týdně, pracovala jsem jako výpomoc v kanceláři a měla volné víkendy.
Ti spolužáci, co bydleli doma, neměli motivaci. S rodiči jim bylo doma fajn, ve škole byli za chvilku a vydělané peníze mohli utratit jinak nebo šetřit na časy po škole, pak už postupně došlo na svatby, děti, rozjezd podnikání a hodí se mít něco do začátku.

marulu
30. črc 2020

Já bydlela doma celou VŠ, dokonce s bráchou v pokoji. V polovině VŠ jsem začala chodit s budoucím manželem, ale dál jsme bydleli já doma a on na koleji. Byt bysme neutáhli a ani jsme spolu bydlet nechtěli, byli jsme spolu, kdykoliv jsme mohli a aspoň jsme se nerušili při učení. Odstěhovala jsem se od našich až po škole, kdy jsem začala pracovat.

kaja2016
autor
30. črc 2020

@antoinet Ja jsem tez nemela nouzi. Je fakt, ze ke konci uz jsem musela chodit i tri dny v tydnu do skoly a ctyri dny jsem pracovala, tak to bylo narocny, ale pak jsem sla na HPP a individual a to se me hodne ulevilo. Ale ja jsem delala pedagogicky obor na teologicke fakulte - v podstate podobny rezim jako na filosoficke.-) A nejake sporeni na rozjezd podnikani, ty jo... Dneska jsou ty deti asi uplne nekde jinde, nas zajimalo procestovat svet a pit pivo😂 ti nejambicioznejsi sbirali dobrovolnicenim zkusenosti v oboru....Ale je fakt, ze jsem se pohybovala spis tak nejak v tom svem okruhu lidi - pomahajici profese, filosofie, psychologie, medici...

petrasipkova1
31. črc 2020

No vidíš jak to čtu, tak si měla úplně jinou školu, já chodila na prirodovedeckou, kde jsme měli školu 4 dny v týdnu, většinou od 9 do večera třeba s 2-3 hodinovou pauzou, některý semestr i každý den. Brigádu jsem zvládla jen v létě.

kaja2016
autor
31. črc 2020

@petrasipkova1 No my meli vyuku i 5 dni v tydnu a take i do odpoledne. 2/3 z toho ale nebylo povinne. Nektere roky vice, nektere mene. Meli jsme i hodne praxe. Posledni roky bylo skoly mene, pac se asi pocitalo s tim, ze se pise diplomka. V Praze jsem studovala VOS, tam bylo povinne vse teda. Ale urcite jsou obory, kde se musis x krat vic ucit nez ty moje, to rozhodne. Ja teda ale asi si praci najit umim vsude, delala jsem i na erasmu v zemi, kde je desna nezamestnanost a cely ten erasmus jsem zvladla ze stipka a brigosky....

sarkoc
3. srp 2020

Já bydlela s našimi při vs rok po odstěhování od ex před přestěhováním k manželovi 😁 šlo to, ale já doma moc nebyla

puhelin
3. srp 2020

My jsme meli ukoly ze cvika na cviko. Cviceni byla povinna vsechna a ucast na prednaskach byla zvyhodnovana u zkousek. Takze jsem radeji chodila do skoly a s vydaji se uskromnila na minimum. Co jsem si vydelala v lete, to jsem mela na svoji celorocni potrebu.

andelka
4. srp 2020

@puhelin já též tak. Třeba první rok jsme měli v jeden den tři předměty, ale jeden ráno od 8, druhý po obědě a třetí od 15 do 18h. Domů jsem přijela na zprávy večerní. Mezi přednáškami běžně několik hodin pauza. A většina byla povinná,s docházkou,nebo holt v 1 ročníku si člověk nelajzl nechodit na přednášky,nebo i později,u nového předmětu, vyučujícího. Dost krát mi to pomohlo u zkoušky,když mi nesedla otázka. Nejlepší byl seminář už nějak ve 4 ročníku, v pátek dopoledne. S povinnou účastí. Tak to si nikdo netroufl prodloužit víkend a jet domů dřív. Jeden den si pamatuju,že jsem jezdila do školy až po obědě,zato přednáška byla do 19:40.

andelka
4. srp 2020

Občas se nám povedlo změnit rozvrh po domluvě s vyučujícím,a vyšel jeden den volna. Ale to jsme většinou seděli v knihovně nebo archivu.

puhelin
4. srp 2020

@andelka Ja jsem nastesti bydlela kousek od skoly, tak mi to vecerni vraceni se na kolej az tak nevadilo. Nebyla jsem moc na zabavu, radeji jsem chodila na vsechny prednasky a o to mene uceni me pak cekalo. Nastesti se postupne s pribyvajicimi roky snizoval pocet studentu, tak jsme mivali patky volne a ve ctvrtek koncili okolo 14. hodiny. Ale kazdy semestr 5 predmetu znamenalo okolo 20 hodin ve skole.

andelka
4. srp 2020

@puhelin my jsme měli hodně předmětů, museli jsme si kromě povinných psát i další z jiných oborů,fakult,aby nám vyšly kredity ( celkem za 5 let 300, ale většina předmětů byla za 2-3, a jen hlavní předměty s velkou zkouškou za 5). Denně bylo předmětů několik, krát 1,5-3h. Někdy fakt to vyšlo na celý den. Někdy zas byl začátek už v 7h. Bylo to docela náročné na čas.

puhelin
4. srp 2020

@andelka To byla humanitni univerzita? Ja mam techniku. Nastesti jsme vse meli v ramci fakulty, tohle pendlovani by me nebavilo. Byli jsme rozdeleni do skupin a vidali jsme se na stejnych predmetech, takze jsme pak i ukoly delali spolu, i ss spolu ucili. Mivali jsme vzdy nejake povinne a nejake povinne volitelne, vse v ramci vybraneho oboru. Bylo to spocitane, ze to kreditove vyjde. 🙂

andelka
4. srp 2020

@puhelin jo, filozoficko-prirodovedecka,ale já jsem byla ta filda. Až ke konci studia zvýšili nabídku oborů,tak už bylo i z čeho vybírat ( ale měla jsem třeba i předmět který se učil na oboru veřejná správa 😀) ty doplňkové předměty. První dva roky nám teda stačily ty naše,než jsme se rozkoukali,ale pak nám došlo,že i když splníme všechny předměty našeho oboru,tak nebudeme mít dost kreditů 🙄 předměty byly povinné, povinně volitelné a volitelné,tzv a,b,c. Bez těch c bych nedostudovala. Vtipné.
U nás žádné skupinové práce nebyly. Všechno individuální.

puhelin
4. srp 2020

@andelka To je blby, ze vam nenabidli dostatek predmetu z vaseho oboru, ale muselo se to lepit predmety mino obor. Ale zase jste se dostali i k necemu zajimavemu, pro rozsireni obzoru.

puhelin
4. srp 2020

@andelka Jinak, nebyly to skupinove prace, jen jsme na vse dochazeli ve stejnych skupinach, jakoby tridach. Ukoly odevzdaval kazdy sam za sebe. Jen jsme to treba s holkama ze skupiny pocitaly spolu, zadani bylo stejne, jen vstupni hodnoty se lisily - treba koeficientem podle naseho poradoveho cisla, atd.
Vlastne par hromadnych projektu bylo taky, celosemestralnich.

andelka
4. srp 2020

@puhelin no, to jo, hledala jsem něco podobného,nebo jazyky třeba.
My jsme některé semináře měli jako třída, jiné i s jinými obory dohromady. Na některé přednášky nás chodilo třeba jen 15-20, na jiné 80.

lucisuska
4. srp 2020

Já jsem bydlela doma po dobu bakaláře... Chtěla jsem jít na privát (škola byla ve městě vzdáleném 30km), ale rodiče by mi to neplatili - taťka mi navrhl, že mě bude vozit do školy autem, když se mi nechce dojíždět (pracoval v tom městě 😀)... Nakonec jsem se odstěhovala do jiného města a magistra si už dostudovala dálkově a platila si vlastní podnájem 🙂

Strana
z3