Bydlení v jednom pokoji i s miminkem
Je tu nějaká maminka/rodina, co čeká na svůj domov a zatím bydlí u rodičů v jednom pokoji i s miminkem, jak to zvládáte?
S přítelem a skoro tříměsíčním synem bydlíme u tchánojc, jelikož čekáme na změnu územního plánu. Po změně si konečně postavíme baráček, na který tak dlouho čekáme...
Jenže změna bude trvat dva roky, možná více a mně přijde, že tu nejsme jako rodina... tchánojc jsou skvělí, ale moc bychom chtěli do vlastního...a konečně si plně užívat malého.
@deninka87 Jasne, kazdy to ma jinak nastavene 🙂
@katka9184 S tim prostorem mi to povidej, veci mame vsude. Vyhodou je, ze bydlime v dome a muzu nepouzivane veci odkladat na pudu. V byte to asi bude horsi, mate muj obdiv 🙂
Ale nedostatek prostoru mne vede k urcitemu minimalismu. Snazim se porizovat veci, ktere fakt potrebujeme a nekupovat blbosti, z kazde vetsi veci v baraku se mi dela spatne 🙂 cim vetsi odkladaci plocha, tim vice doma nepotrebnych veci a kramu 🙂
Jo a tim, ze nasi maji naseho syna denne pred ocima a vi, co ma rad, co se mu libi, tak s tim pak strasne machruji pred druhymi prarodici 🙂
A kdyz jsme se k nasim stehovali, tak jsem si rikala, ze kdyz uz to proste nepujde a spol.bydleni nam bude spis ke skode nez uzitku, tak se proste odstehujeme no. Vzdycky je moznost odejit. 🙂
my přežíváme takto u tchánovců skoro dva roky. záměrně nepíšu bydlíme či žijeme. pro mě to není život. není to plnohodnotné. spokojenost to nepřineslo ani nám jako partnerům ani našim dětem. a to nemáme jen jeden pokoj. myslím, že je to dost omezující jak pro nás, tak i pro ty rodiče a je jedno čí jsou. každá rodina potřebuje vlastní pravidla a soukromí a to tak úplně prostě nejde zařídit, když jste pod něčí střechou. my už jsme snad na konci cesty a vidíme světlo na konci tunelu. pokud vás to celé teprve čeká, tak přeji děsně moc pevné nervy a trpělivosti. jestli píšeš, že za dva roky bude změna územního plánu, pak si musíš ještě připočíst stavbu, což bude zaručeně déle než plánujete...bohužel to vnímám jako ty. u někoho si nemůžu plně užít ani partnera ani rodičovství. být deset let samostatná sama za sebe a podle svého a pak být degradována opět na dítě někomu podřízené...je to dost těžké! ☹
Rozhodně nebydlíme v jednom pokoji z nějaké pohodlnosti, či neschopnosti partnera.
Není vždy vše tak jednoduché jak se zdá...bohužel jsme měli stavět už minulý rok, ale naskytly se problémy na stavebním úřadě a na pozemkovém fondu. Nyní jsme konečně zařazení do nové etapy změny územního plánu. Bohužel stará etapa trvala dva a půl roku a my s modlíme, aby tomu nebylo tak i u nás a pak samozřejmě doba, po kterou se bude barák stavět...takže to vidím na 3-4 roky. Moji rodiče říkají, že musíme být trpělivý a že si tímto aspoň hodně nasetrime...ale nejsme tu jako rodina, nemáme soukromí.
@katka9184 Oni to rodiče vidí jinak. V době, kdy byli mladí, bylo bydlet jistou dobu s rodiči dost běžné. Taky nechápali manžela, že to po měsíci a půl přestal dávat, když oni to tenkrát zvládli dva roky a děda byl fakt dost šílenej tchán i otec... natož spolubydlící :D Jenže prostě je jiná doba. A dětství našich dětí rychle uteče...
@dc2015 No právě... nejhorší je, že i moje mamka mi říkala, jak spěchali od mého dědy do svého, když stavěli barák...a teď mě nechápou. Rychle se zapomíná.
Bohužel nevím, když si vezmem hypotéku na byt a pak by jsme byt za pár let prodali, tak zda nám dají hypotéku na barák...kord když já mám mateřskou.
@katka9184 Záleží na příjmech, my jsme měli malou hypošku na byt. Tu jsme doplatili, byl prodali a koupili dům na hypošku u stejné banky. Nechali nás proto doplatit za lepších podmínek mimo dobu fixace. Manžel má naštěstí hezký příjem, takže po mně ani nechtěli doložení příjmů. Ono těžko odhadnout, co bude za rok, za tři za pět... Realitní trh se dost mění. Ale myslím, že radši pronájem 1+1 než bydlení s rodiči.
@dc2015 No právě, nikdo neví co bude za rok, dva či pět. Podle průzkumu trhu a statistik má být situace ještě horší, málokdo pak na hypotéku dosáhne.
Toho se bojím nejvíce. Nechci odejít od malého, chci si mateřskou užít a ráda bych měla druhé do té doby než mi mateřská skončí. Ale to musíme být ve svém...teď jde o to, zda platit pronájem a nebo platit do svého no.
@katka9184 Držím palce, ať se rozhodnete co nejlépe, ale hlavně ať máte brzy klid a soukromí. My jsme v baráku, kde je hotové jen to nejnutnější, vymalovali jsme asi půlku a hodně k dokončení ještě chybí. Na cestě je druhé a do stavu "hotovo" se dostaneme asi za x let 🙂 Ale jsem hlavně ráda, že jsme ve svém, vztahy se srovnaly a celkově nastala pohoda. Prostě nemusí být vše ideál, ale hlavně aby byla rodina v pohodě.
@katka9184 U nás to začalo tím, že jsem volala mamce, jestli bychom u nich mohli být dva týdny. Pak dal zaměstnanec firmy, která nám rekonstruovala, výpověď, do toho šli na jinou zakázku... no, prostě z toho byly 2 měsíce 🙂
Takže ono to chce počítat i s tím, že se vše může protáhnout. :/
Asi dva roky jsem bydlela s manželem a miminkem v jednom dětském pokoji (manželovém). V bytě 3+1 s tchánem. Nikdy víc, pouštěl miminku televizi až do 23 hod vedle postýlky. Tchán si na mě jen stěžoval, že nemám uklizeno, uvařeno, vypráno. Kluka nepohlídal ani hodinu. Nakonec jsme byli nakýblovaní my 3 v jednom pokoji a on ve dvou pokojích + kuchyň. Musela jsem se synem odejít do podnájmu 2+kk. Manžel zůstal bydlet s ním, uklízí mu, pere, prostě všechno. Naše rodina se tím úplně rozbila, tchán nám dost sprostě nadával, že jsme socky a neměli jsme se brát, když nemáme byt (a to sám chtěl, abychom bydleli tam, že on je stejně pořád na chatě nebo u nějaké báby) a nadává dodnes - prý jsme ho chtěli vyhodit z obýváku s i jeho milovanou TV a schválně mu ničíme jeho 30 let starou výbavu bytu. Manžel je oškubaný jako husa, nedostal z rodiného majetku ani pětník a od tchána slibovaných 15 000,- ke svatbě jsme taky neviděli. Chtěl si z nás udělat jen služky. Nikdy víc!
Ja bych s tchanovcema zit nemohla, asi by nas rozvedli. Znicili by nas. Zrovna ted jsem ocenila, ze jsme neposlechli jejich nalehani a bydlime 20 kilaku od nich..
Za me je lepsi jit do maleho pronajmu..treba bytu 2+0....to nebude tak drahe, setrit na dum a cekat na pozemek, pripadne hledat pozemek jiny, ten koupit a hned stavet pomoci hypo......
@katka9184 bohužel tím, že začnete stavět ty nervy nekončí. tím teprve začínají a gradují. my měli být u tchánovců původně tři měsíce. už z té představy mi hrabalo. pak to byl půl rok, rok, rok a půl...nakonec to budou téměř dva. a podepsalo se to hodně na nás všech ☹ bohužel bychom neutáhli nájem i hypo a stavbu a hlavně to dojíždění na stavbu, další ztracený čas, neviděli bychom se už vůbec...člověk se snaží vždy volit prostě menší zlo. bohužel i to menší zlo, které vybral bývá peklem
My máme pozemek u rodičů...nechtěli jsme zatím kupovat jiný, dokud nebudeme mít sto pro informace, že by se tam třeba stavět nedalo, až to budou zkoumat úřady kvůli změně územního plánu.
Je to dost ušetřených peněz, pokud by to tam nešlo, tak bychom určitě koupili pozemek někde jinde.
No tady u nás jsou pronájmy docela drahé, i 2+1 tu vychází na dost vysoké částky... nevím, zda bychom z toho něco na ten baráček našetřili právě. :(
@katka9184 predne Te chapu a jsem stastna, ze nejsem v Tve situaci. napadaji me dve veci- jit na byt a tam treba preckat jen omezenou dobu, kdy "naberes sil". ale tuhle variantu bych brala az za cas- kdy by bylo pro Tebe nemozne takto zit. a druha vec, co me napadla- prej si. prej si, aby ten uzemni plan vyresili driv. stat se muze nemozne- nekdo bude chtit neco protlacit pro znameho a tak se vec, ktera je v planu pozdeji, presune na "ted". prani se preji pozitivni formulaci, v pritomnosti a musis tomu bytostne verit 🙂 napr. mame povoleno stavet domecek 🙂
Ahojky, kamarad resil podobnou situaci. Zacal stavet bez povoleni, nez mu stavbu povolili, mel postaveno. Kdyz jsem se ho ptala, zdali se nebál, odpověděl: " a čeho? Zijes v Čr, zde je vsechno mozny. Nikdo Ti nenaridi stavbu zbourat, jelikoz by to byl takovy precedent, ze si to nikdo na triko nevezme" a bylo hotovo. Tak nevim. Taky nas to po mateřské čeká. Držím palce.
@katka9184 to znamena, ze to neni vhodna puda pro barak? Mno.. kdyby tam byly baziny, tak to chapu.. i kdyz nekteri byli schopni stavet i na bazinach a pak se nestacili divit... a nekteri postavili a stoji. Spis bych poresila, zda stavba na pozemku je ok, zda neni realne nebezpeci (na uradu to nikdo zkoumat nebude) a pak bych byste se mohli rozhodnout, zda nestavet drive bez povoleni
No holky nevím, jak se to vyvrbi...přítel chce počkat do léta, zda se to pohne na stavebním úřadě a hlavně mi dneska řekl, že do pronájmu nechce, že tím přijdeme o spoustu peněz.
Takže buď koupit teda být. Ale vůbec netuším, jak by to pak bylo s prodáním a další hypotékou :(... Až jsem to obrecela...říkám si, že to teď nechám být, že musím být v klidu, když kojim, ale nějak to nejde :(.
@katka9184 klidu se tam určitě nedočkáš. spíš to bude celé horší. i mezi vámi jako partnery. jak začneš přikrmovat a mimo poroste, tak bude čím dál více třecích ploch...chápu, proč nechce nájem, ale...stojí mu to případně za to, aby o vás přišel? raději bych koupila byt a žila v klidu. spousta lidí kupuje byt a až pak dům. na víc to může být fakt na hodně let, které můžete žít spolu jako rodina někde jinde v klidu a k rodičům jezdit a mít fajn vztahy.
@katka9184 andrea ma pravdu... bracha si postavili mega barak, vse na pocitac a ted se rozvadi. druhy bracha nikdy nechtel investovat do sveho (tedy po prvni investici hned po studiich, kterou prodal, kdyz sel do zahranici). a ten druhy bracha rekne- vidis, kdyby meli byt, meli by vic casu vychovavat deti, byt spolu, protoze by se tolik nehonili (bracha) do kseftu. a ted nemaji ani dum, deti hledaji zazemi a oba rodice bydli kazdy v jinem byte...
@katka9184 psala jsi, ze kdyz se mimco narodilo, tchyne byla varena pecena u vas v pokoji, ted tomu tak neni? Pokud ne, cim se to zmenilo? Pokud to tak je stale, lepsi to nebude, naopak bude to horsi. Budou Ti hucet do vychovy ve stylu za nasich casu.... a pockej, az zacnou rozmazlovat...
@lucyp13 pokud bychom byt prodali, tak bychom museli po dobu stavby jít bydlet k našim a to už bude malý ve věku, kdy půjde do školky...
...holky, děkuji moc za podporu i čas, který tu se mnou travite. Nemám komu bych to jinak řekla.
Jinak tchýně je tu samozřejmě často, koupe s námi a když je malý vzhůru, tak je s ním také. Na jednu stranu jsem vděčná za každou pomoc, na druhou mi pomalu přijde, že si malého neužiju, že jsou chvíle, kdy bych s ním chtěla být sama, ale nejsem.
Největší problém, pokud si najdeme byt a nebudeme hned stavět ( pochybuji Teda, že bude územní plán hotový do roka), jsou naší. Od malička mám blok jim cokoliv říkat a přijít za nimi a říct jim to, že chceme bydlet jako rodina hned...to nepochopí a nebudou s námi mluvit.
Už z toho mám zase bolení žaludku :(
@katka9184 Víte, já myslím, že i rodiče potřebují někdy stanovit hranice. My máme velký dům a v samostatném bytě u nás bydlí moje prarodiče. A i je jsem zpočátku musela několikrát usměrnit a nastavit hranice. Jsme dospělí. A musí to respektovat. My to zase jednou budeme respektovat u našich dětí.
@katka9184 myslím, že by ses mela vzít do role, že jsi dospěla a o svem živote rozhodujes ty. Pokud si budeš jista ve svých názorech, rodiče to jistě snaz pochopi. Je dobre plánovat budoucnost a trochu se uskromnit, na druhou stranu zijes tady a teď a prozivás roky, ktere by měly byt nejhezčí v tvém živote. Pokud na to jenom trochu máte, běžte do bytu, ať už vlastního, nebo podnájmu. Když vidim, jak rostou ceny nemovitostí, je koupě bytu nejlepší investice. Jinak byt vámi bych určitě šla do dřevostavby, která je pak během měsíce hotova a navázala se na cihlový dum, to je zas další rok a půl v tahu.

@aktakd proto píšu, každý má priority nastaveny úplně jinak 🙂... a okolí tím např. myslím i sourozence z mé strany i manželové, 100% vím, že by se to nelíbilo nikomu z nich a zbytečné dohady atd. to fakt ne... ať si to udělá každý jak chce, je to každého věc, já si stojím za svým, raději pomůžu rodičům, než aby pomáhali v některých věcech oni mě...