icon

Byt či dům? Město nebo vesnice?

hanulka91
22. dub 2017

Zdravím maminky,
možná trochu hloupé téma, ale já se potřebuji svěřit.
Máme dvě malé děti (3 roku a půl roku) a bydlíme v Praze v bytě. Ale teď jsme se rozhodli, že byt prodáme a půjdeme bydlet do domečku někam dál za Prahu, aby to bylo levnější. Ale ve mě se teďka hrozně perou pocity. Normálně pocházím z vesnice, ale na Prahu jsem si zvykla a nějak se mi nechce zpět na vesnici. Zas si říkám, že zahrada bude pro děti to nejlepší, oproti bytu. Také jsem si zvykla na veškeré pohodlí co Praha nabízí, prostě dojde mi doma nějaká surovina tak vyběhnu ven a za 10 minut jsem zpátky a mám co potřbuji. To samé se školkou, doktory ... atd.
Jak to máte vy rodiny s malýma dětma co bydlíte na vesnicích nedaleko většího města? Jste spokojené?

Strana
z7
reinne
23. dub 2017

@dandaa Třípokojový byt se sehnat dá, ale to není pro tříčlennou rodinu, je to malé. Navíc věšina rekonstrukcí v bytech co jsem viděla byla děsná nebo se mi nelíbíla, takže by se to předělávalo celé znova, ale to je o osobních preferencích. Také záleží na výměře. ono 3 plus jedna na 67 metrech je blecha malá. Čtyřpokojový byt je už kolem 5 milionů a za tu cenu mi pořád vychází lépe postavit si dům za Prahou a do 20 min být ve městě vlakem. Mluvím o novostavbě, do které nebudu muset vrážet další a další peníze.

dandaa
23. dub 2017

@reinne delam odhady takze jsem toho videla az az.I rodiny ziji v malych bytech.Vse je o prioritach.Ten o kterym pisu ma 80m2 takze pro rodinu normalni bydleni.Skoro denne vidim jak lide prodavaji domy at kvuli casu nebo penezum.Dum bude zrout penez a casu porad.Taky mam dum ale jako chalupu.Radeji jsem kvuli praci v Praze kde mam vse po ruce,muz je na skutru za 13min doma nebo metrem za 20min.Kdyby mel jet mhd za Prahu tak jede pres hodinu....

cell
23. dub 2017

Do domečku za Prahu bych nešla. Pár našich kamarádů se takto odstěhovalo a vidím v tom spíše negativa. Všude musí autem. Doprava tam sice je, ale nejezdí zrovna tak, jak by člověk potřeboval. Školky i školky jsou tam většinou přeplněné. Do budoucna děti budou do kroužků vozit, takže 2 auta jistě a taxikaření. Ani na srazy už tolik nejezdí. Než by dojeli, je to hodina, pak zase autem, to se jim většinou nechce.
Takže my z 3+1 78m2, kde je nám to už malé, kupujeme nyní 4+1 130 m2, v centru Prahy za 20 minut tramvají, příroda nadosah 😍

brunetka11
23. dub 2017

@blahova_andrea Tak třeba už ten plot je nářez - u nás přes 150 tis., a to je jen třetina kamenná se dřevem, ostatní drátěný... klidu asi těžko dosáhnete - dům je prostě žrout peněz - u nás dodělávka krbu, úložné prostory máme prakticky jen skříně na zakázku - tam zahučí víc než stovka, ani nevíš... bude potřeba předělat dvůr (v zimě se zvedá dlažba), udělat zádveří (tzn. i komplet předělávka původní předsíně), kupovali jsme nová umyvadla a skříňky v koupelně. Po 10ti letech to bude chtít nové obruby na balkónech. Postupně předěláváme vzadu posezení. Každý rok sežere zahrada a vybavení dalších pár tisíc. Malování podhledů a aktuální čištění (či renovace) omítky jsou kapitola sama o sobě.
Mám pokračovat? 🤑

etinka
23. dub 2017

My bydlíme na malé vsi (cca 100 lidí) asi 14km od okresního města.Já tady vyrostla,můj chlap je taky že vsi,tak jsme spokojení.Prvních 10let života jsem strávila ve městě v paneláku,než naši postavili,už bych tam nešla.Život na vsi mi vyhovuje,leccos si vypěstujeme,máme domácí vajíčka,kachny,králíky,spoustu dřiny teda taky.Jen ty vztahy se strašně zhoršily.Stěhují se sem maloměšťáci,takoví ti,co chtějí domeček,bazěnek,pejska,ale slepice jim připadá trapná😲
Hodně si lidi závidí jeden druhému,aspoň tady u nás je to hnus....takže si tady žijeme sami pro sebe a děti,navštěvujeme se v rámci rodiny,ale já jsem spokojená a můj chlap taky.Holčina nám už trošku odrostla,ale syn je spokojený.Je autista,v paneláku by byl nešťastný....tohle je jeho život🙂

blahova_andrea
23. dub 2017

@brunetka11 no tak plot a skříně chceme mít co nejdříve. prostě co nejvíc rovnou z hypo na hotovo, aby pak byl právě trošku klid. krb mít nebudeme, dvůr taky ne, plot musíme udělat hned díky místu, kde stavíme. nějak nechápu...píšeš novostavba a pak o předělání předsíně. nová sanita...my stavíme nový dům, takže toto vše bude z hypo rovnou nové a po našem. balkony taky nemáme. zahradu taky moc nemáme. spíš kousek plácku, kde bude trampolína a bazének, takže taky nic extra na drahou údržbu a moc práce 😉 fasáda, omítky apod. mě netrápí. chlap je z oboru, vše dělá sám a za pár korun a kvalitně. letos musíme zkolaudovat a přestěhovat se a příští teplou sezonu bychom rádi dodělali takové věci jako je posezení, zakopání bazénku apod. nehodláme kutit velké věci xy let. že je potřeba nové hrábě nebo vymalovat mi fakt nepřijde jako důvod nejet na dovolenou a vracet se do bytu. uvidíme jaká bude realita 😅

tulena
Autor odpověď smazal
marketa11112
23. dub 2017

Za me dum...mam rada prostor, zahradku, neco si vypestuji, se synem jsme hodne venku, ma tu sve hriste, grilovacky s rodinou a prateli jsou super....jeste nemame hotovo, upravy, u nas i pristavba k domu, stoji penize i cas, ale nemenila bych. Ted mi v brisku roste dcerka, naleto se uz desne tesim....
Jinak u nas je 280 obyvatel, do nejblizsi skolky a skoly do vedlejsi velke vesnice to jsou 3 kilaky, do mesta (65000 obyvatel), je to 10 kilaku......nakupy delam ve meste ve velkem 2x za mesic, manzel tam pracuje , ja jsem ted na nemocenske, za chvili me ceka druha materska....

Nebudu lhat, kdyz reknu, ze korunky strkame sem, ale bydleni uz ted mame nadstandartni a jeste vylepsujeme...vse tedy delame sami, ale bavi nas to....budeme zde ale mit vse, na co si clovek vzpomene, od velkeho venkovniho sezeni, po krb, ohniste, udirnu, sklep, bazen, dilnu, kryte stani na auto, hriste pro deti, saunu, cast zahrady na pestovani, cast na valeni..... v dome prostor i na me siti, hernicku pro deti, pradelnu, mistnost pro zviratka, komoru + bydleni 5+1.....to mi panelak nenabidne......je tu mnoho akci pro deti i dospele, od paleni carodejnic, neckiady, den deti, po plesy, ruzne male koncerty, moznost spolecnych vyletu na hrady a zamky, detske hriste, posilovna, ted nove i hasicarna s detskym krouzkem, spoj do mesta busem i vlakem, hospoda......co vic si prat?.....no, chybi mi tady jen rybnik, tam clovek musi autem, jde o 6 kilaku do kopce a to s malyma detma nepujde, a les ...k nemu to jsou asi 3 kilaky...kolem nas jsou pole a pastviny ..ovcin...vyhled pekny......nemenila bych.....chce to dobre vybrat misto, no....
Ve meste ma sice clovek vse u nosu, ale tady ten klidek, ten vyhled na kopecky pred nama.....krasa..
A poridim si slepice, ty bych ve meste mezi domkama mit nemohla

brunetka11
23. dub 2017

@blahova_andrea Tak on je trabl v tom, že pokud si člověk pořídí svůj první dům, až při jeho užívání zjistí, že by to chtělo trochu jiné řešení.
Muž původně do koupelny nechtěl skříňky, po příchodu dětí jsme zjistili, že to je nezbytnost, ať nependlujeme pořád tam a zpátky.
Stejně tak pokoje postupně předěláváme podle věku dětí a změn našich potřeb. Např. jsme z ložnice udělali pracovnu, z pracovny dětský pokoj, apod. Vše nábytek na zakázku.
Muž původně žádné změny nepřipouštěl ,-)
Stejně tak zahrada - ač navržena zahradním architektem a doladěna zahradnicí - až při jejím užívání se zjistilo, že vybraným keřům se daří o pár metrů dál a teprve třetí vrba se udržela.

A tak uvidíš sama ,-)
P.S. Není od věci si udržet nějakou rezervu.
Sousedi museli nemalé prostředky vynaložit na koupelnu - začala velmi rychle vlhnout. Dalším se vylily odtoky - oproti plánu byly z plastu.
Nám ošidili zateplení na půdě - zjištěno až po 8 letech - bude potřeba to dodělat.

marketa11112
23. dub 2017

@brunetka11 nas znami, stavbyvedouci, tvrdi, ze az treti postaveny dum splnuje vsechna ocekavani majitelu..neco na tom je...my bydlime 8 let, pristavujeme, dum je nam maly, jeste budeme upravovat predsin a zadveri...zadveri predstavime nove a stavajici zadveri a predsin propojime......nastesti stavajici mistnosti nam vyhovuji...

bucifalek
23. dub 2017

@brunetka11 využití pokojů, skříňky v koupelně, nové vany a umyvadla, výměna kuchyňské linky.. to vše se řeší i v bytě... navíc člověk ještě přispívá do fondu oprav a někde ne málo. a já bych třeba klidně vynechala vrby a zahradního architekta a jela na tu dovolenou 🙂

brunetka11
23. dub 2017

@marketa11112 jj, ono je i nějaké přísloví na tohle téma - "první dům je na zkoušku, druhý pro přátele a teprve ten třetí doopravdy pro sebe" 🌼

brunetka11
23. dub 2017

@bucifalek A tak je fajn, že máš bez osobní zkušenosti v sobě jasno ,-)

Má odpověď byla k dotazu jiného ID, jaké mohou být náklady při novostavbě. My měli / máme ty zmiňované. Známí a sousedé je měli i o dost divočejší.
Prostě nám na domě a prostředí, kde žijeme, záleží.
Naštěstí si i tak můžeme ty dovolené dopřát a užívat života 🌼

bucifalek
23. dub 2017

@mon_88017 Moje děti také vyžadují venku asistenci.. jen s tou zahradou člověk dokáže skloubit ten pobyt dětí venku a nějakou tu činnost doma... s jedním píšu úkoly na terase, druhé kolem nás jezdí na motorce... mezitím se mi uvaří brambory, můžu věšet prádlo a u toho chválit dětem bábovky.. ale mám prostě možnost odbíhat domů a něco udělat.. když je zaženu, je třeba právě hotová večeře a i ten úkol napsaný, není to o tom, že večer dorazíme z hřiště a teprve "začínám" kolem všeho běhat. Takže spíše tak to bylo myšleno..
A co se týká té "zahrádky", tak za mě je fajn, když si děti mohou utrhnout jahody nebo maliny.. že si člověk vypěstuje pár voňavých rajčat nebo má možnost posnídat/povečeřet na terase.. ne okrasná skalka kolem celého domu, kde člověk v pondělí na jedné straně začne s okopáváním a do konce týdne dojde na konec a začíná znovu.. případně lány brambor, mrkve, salátů, které pak rozdává po sousedech, protože to nestíhá upotřebit 🙂)

marketa11112
23. dub 2017

Tak je treba pravda, ze ja architekta nechci a nepotrebuji, vse davam dle intuice a vlastniho pocitu a nastesti to vychazi....me by vadilo, ze mi to nekdo urcuje a me se to pak treba ani nelibi...a co k nam chodi znami, tak jsou z nasi zahrady nadseni🙂, mam pak radost, ze se dari...je pravda, ze dost cucim do cizich zahrad, na net i sem tam do casaku ci v telce na porady o zahradach....take je fakt, ze jsem hodne pomahala s okrasnou zahradou u rodicu, atake nasi v mem detstvi meli chatu a cas jsem travila i u babci na vesnici...vsude jsem musela pomahat...od oprav strechy, stavbu plotu, po pestovani, po zvirectvo...tak o tom clovek vi trosku vic...dnes nemam problem na dome ci zahrade maknout...a navic me to neskutecne bavi....vsechno...
Jo a skalku mam obrovskou, vse roste jako z vody, pleju tak 3-4 x za rok, mam asi 60 druhu skalnicek....bohuzel cast nam prekazi v miste, kde casem budeme zahradu jeste dorovnavat do kaskad, skalka byla kvuli docasnemu zpevneni..cast ..cca 10 metru se bude rusit, ale skalnicky vyuzuiju jak do jine casti zahrady, tak pred plot...neni s nima starost, krasne se rozrustaji, jsou pudokryvne a plevel v nich roste velmi malo... no a proste se mi libi...cast skalky zustane na svem miste..ta cast je jeste asi 15 metru na delku s prevysenim 1-1,5 metru.....jo a to pleti je tak max na dve hodky, no... nic hrozneho..
A pestovani zeleniny je u nas pohoda..postavili jsme vyvysene zahony, takze zadne ohybani zad, udrzba rychla...a vlastni rajcata, okurky, papriky, redkvicky, jahody a pod, maji proste chut...pak treba rybiz, angrest, boruvky, maliny, ze stromu napr tresne....cena v obchodech je priserna.....a u nas deti budou mit vseho dost..... ok, je s tim troska prace, ostrihani vseho na jare hodka? zpracovani na marmelady a zavareni ci mrazeni chvili trva...ale stoji mi to za to...

bucifalek
23. dub 2017

@brunetka11 reagovala jsem právě proto, že osobní zkušenost mám..
diskuzi jsem pročetla a dotaz byl mířen tak, které další náklady v novostavbě způsobí, že člověk několik let nejede na dovolenou nebo se dokonce rozhodne vrátit do bytu.. tedy pouze jsem namítla, že spousta z věcí, které jsi vyjmenovala se řeší i v bytě a pokud člověk nemá na obojí, je pak otázkou priorit, jestli chce finance vložit do dovolené, nového vozu nebo zkrášlení zahrady..

sonaxoxo
23. dub 2017

Toto hezke téma se me ted přímo tyka.cely život jsem bydlela v menším meste,kde jsme meli rodinný dum v klidne části mesta,kde byl klid,skola přímo za rohem a v centru města jsem byla za pár minut!meli jsme velkou zahradu,blizko les,kamarady..no život k nezaplaceni!problem byl pro me prace,nechtela jsem dělat pokladní v supermarketu apod.tak jsem každý den začala jezdit do prace do Prahy,s manželem jsme si našli pronájem v mym rodnym městě a zaclo moje frustrující obdobi,ktere trvalo cca 5 let!zavrena v byte jak krysa,kde sousedi na facku a dojíždění do Prahy,kde cesta tam trvala hodku a pul + zpatky,takze peklo..jednu dobu jsem dokonce přemýšlela ze se prestehujem s manželem do Prahy,on si dodela stavební nástavbu a ja budu pracovat,ale díky bohu sme z toho upustili.ja jsem nadale dojížděla a začínala poznávat Prahu..za sebe mohu rict,ze poslední léta jsem se normalne zacla bát jezdit do Prahy do prace!jezdivala jsem přes půl Prahy do centra,ale snad nebyl den,kdy by me někdo neobtezoval,nezebral,dokonce me bezdak poflusal,kdyz jsem mu nedala penize,hadky v metru,všude spina,smrad,davy lidi..no prostě pro me strasny a každý den jsem jezdila z Prahy uplne flustrovana bez energie a každý den jsem se těšila do Busu,jak pojedu k nám do klidu!!pak se stal zazrak,ja otěhotněla a začali Resit bydleni,ja šla na mateřskou a ted rodicak a z Prahou jsem díkybohu nadobro skoncila,teda když nebudu potřebovat nějaký hadrik,na to je Praha fakt dobra,ale s prací jsem tam už sekla..a ted si život zas uzivam!ted stavime 3 km od města na male vesnici dum,sice ještě bydlíme v byte,nez manžel dostavi,ale už aby to bylo!tesim se,az kluk bude běhat po zahrade,litat po louce,mame výhled na lesy..jsem šťastna a konecne ve svym!a přitom veskera obcanska vybavenost 3 km od nas.takze u me tak..uz si z toho ted delam srandu,rikam,jestli me chcete zabit,tak me zavřete v byte v Praze!😂

kometkak
23. dub 2017

Kdybych měla peníze, volila bych domek se zahradou ve velkém městě. Pokud toto ne, tak než bydlet na vesnici (takjsem prožila mládí), kde nic není a všude se musí jezdit, volila bych nový byt ve městě. My jseme skončili v novostavbě v středně velkém bytě v maloměstě 15km od Brna. Vše tady máme včetně gymnázia a do Brna to je 15min a do obchodního centra 10min. Za stejnou cenu bysme měli třeba novostavbu dům někde na Valašsku nebo Vysočině na vesni o 100 lidech, ale to mě vážně neláká. Miluji přírodu, ale do přírody si ráda zajedu na výlet, na dovolenou. Nepotřebuju ji každý den tak jako školky pro děti, doktory, obchody atd.. Využívám nákupy potravin přes net a je to super. Na vesnici si to opravdu představit neumím. K tomu máme zahradu cca 1,5km od bytu, kam chodíme a mám tam i zasazenou zeleninu a tak. Do budoucna by se mi domek líbil, ale starý dům v žádném případě, to raději byt. A domek bych volila hlavně kvůli zahradě hned u domu, kam bych vypustila děcka a po večerech bych tam mohla sedět, grilovat a tak..

mon_88017
23. dub 2017

@bucifalek já za celej svůj život nepochopila tu krásu posnídání a povečeření na terase, se tam v klidu nenajím a třeba číst knížku venku taky nedovedu. Zahradu ani neberu jako přírodu nebo tak něco. Pokud chci do přírody, vemu psa a jdu oběhnout oboru, než abych se plácala na pár metrech u chalupy. 😎

radka8888
23. dub 2017

Cely zivot jsem zila v Praze a ted uz treti rok zijeme ve meste s 70.000 obyvateli. Strasne mi Praha chybi. Nejsou tu vystavy, strasne malo dobrych restauraci, jeden bazen. Ja proste tu moznost nevolby nesnasim dobre. A chci, aby moje deti vyrustaly ve velkem meste. Takze je to vse strasne individualni. V Pze jsem zila v dome se zahradkou kousek od metra, v centru za 20 min a prislo mi to jako idelalni.

marketa11112
23. dub 2017

@mon_88017 je a to my jime venku radi...obcas je i grilovacka s rodinou ci prateli. Mame zahradu vic jak 1600 metru, tak trosku prostoru to uz je..ale brala bych i vetsi , jen neni uz co odkouput🙂. , skoda no...nasi psi maji i svuj vybeh, pri hezkem pocasi jsou venku cely den....syn si tu vyhraje krasne.....jsme takto stastni......ale chapu, ze rypani v zemi neni pro kazdeho....ja bych treba nevydrzela lezet a opalovat se...to nechapu zase ja.. a to jak u vody, tak na zahrade...nuda, no...ja potrebuji porad neco delat.......chceme casem zvetsit dilnu a manzel by rad malou vyhen, ja kruh a picku na keramiku....nas treba bavi tvorit, coz v panelaku moc nejde....ja tu do roka v dome budu mit svou sici dilnicku, kam s ni v byte?........je fakt, ze moc nestojime o dovolene typu valeni se u vody, deti ted budou malicke, takze staci sem tam vylet...a bazen na zahrade...az budou chtit k mori, pojedeme, ale spis autem z presunem na par mist.....kazdy tohle ma postavene jinak. Take mam zname, kteri by v dome nemohli a nechteli zit....ale na navsteve u nas se jim libi🙂

blackhole
23. dub 2017

Já jsem žila do maturity s rodiči a prarodiči v domě se zahradou v menším městě. Dům postavil děda někdy v 60. nebo 70. letech. Babička s dědou se starali o zahradu, opravy v domě dělal děda a můj otec. Pak před 6ti lety děda zemřel, babičce je přes 80, trpí různymi nemocemi a vše visí na mém otci, jelikož jsem před 12ti lety odjela do Prahy na vejšku a už jsem tady zůstala. U rodičů jsem tak 1-2x ročně (je to 800 km a ve městě už prakticky nikoho neznám, protože většina mých vrstevníků taky odjela žít jinam, takže tam není moc co dělat). Myslím že v baráku a na zahradě se vždy nějaká práce najde a já nejsem typ, který by to bavilo.
Do Prahy jsem se přestěhovala kvůli lepším možnostem se kariérně realizovat a do zapadákova se vracet již nebudu. Předpokládám, že dům rodiče ve stáří prodají, protože sourozence nemám a nevím kdo by jim tam pomáhal. Jsem spokojena s životem v bytě, protože je tady ústřední topení a voda, neřeším kotel, není tady furt zima, nemusím uklízet tolik místností a hlavně nemusím věčně poslouchat uštěkané čokly. V ulici, kde je dům rodičů, má psa snad každý soused, takže stačí, když tamtudy v noci projde kočka a spustí se řetězová reakce. Tady v baráku pár psů je, ale ti zaštěkají jen sem-tam a dá se to skousnout.
Myslím, že život na sídlišti s dětma má i tu výhodu, že mají víc možností se socializovat. V naší ulici v podstatě nebyl nikdo, kdo by mi byl věkově podobný a většina spolužáků bydlela v panelácích na druhém konci města a moc se jim ke mně chodit nechtělo, takže za dobrodružstvím jsem většinou musela vyrážet já.
Co v bytě považuji za podstatné, je mít štěstí na dobré sousedy. Pokud je toto splněno, bydlí se mi velmi pohodově a neměnila bych. Po narození mimča budeme bydlet na sídlišti, kde budu mít v docházkové vzdálenosti nákupní centrum a lesopark, u baráku je dále i pediatr, mateřské centrum, školy a školky. Auto nemám a ani o něj nestojím, protože je to žrout peněz a radši budu investovat do jiných věcí. Myslím že MHD je v místě, kde bydlím, zcela funkční, takže nemám důvod o tom uvažovat. Do práce to mám asi půl hoďky, takže to jde.
Barák je možná dobrý, dokud člověk není starý, protože pak to udržování a zahradničení musí převzít někdo mladší z rodiny, nebo nezbude než ho prodat - a to v závislosti od lokality nemusí být snadné. Jsem ráda, že budu mít děti přímo v Praze, protože zde kvalitní vzdělání a práci seženou jednodušeji než na malém městě a nebudou muset nikam složitě dojíždět - pokud se tedy nerozhodnou pro zahraničí 🙂

marketa11112
23. dub 2017

@radka8888 je pravda, ze vyziti v praze je o necem jinem nez jinde..... a pokud jste byli v domku se zahradkou nekde na okraji, tak to bylo asi super...takovy dum dnes ale v praze asi stoji docela balik a mlada rodina si tezko dovoli neco takoveho koupit..bohuzel. pak jde o dilema byt ci dum dal od mesta...jde o zvyk no....ja v praze nikdy nezila, tak ten svet uplne neznam. Manzel tam zil 6 let po pronajmech, vratil se zpet kvuli me . a dnes tvrdi, ze je moc stastny za to jak zijeme, ze v praze nemel rad tu neosobnost, tu rychlost, vsude jen prace a nastvani lide, vse moc rychle.....jedine o cem mluvi v dobrem jsou parby s kamaradama a celkovem vyziti, to ano.....tvrdi, ze je rad, ze jsem se nenechala ukecat a nesla ja za nim...je fakt, ze tady je nas zivot klidnejsi....mozna mene zabavny? Ikdyc clovek se asi vyzije a zabavi proste jinak...

radka8888
24. dub 2017

@marketa11112 To urcite. Vsechno ma svoje. Ja mam treba moc rada divadla, operu, mam kurz pruvodce...proste jsem mestsky clovek. Ale i tady jsem akcni jezdim s detma na vylety, mame tady krasnou prirodu, jezera, vsechno je to tu takovy cistci. Jenze ja jsem se v Praze narodila a dokazu si pro me uspokojivou prirodu a najit i tam. Pro milovnika vysokohorske turistiky by to jiste nestacilo. Ale do budoucna pokud to pujde, rada bych se do Prahy vratila. I pres tu hekticnost, spinu a vse co k velkemu mestu patri se tam da najit klidny koutek. Takze kdybych mela xxxx milionu a neresila to, tak pro me jiste mesto.

marion2017
24. dub 2017

Jsem z vesnice a domeček mi strašně chybí. Ale jen kvůli výběhu pro sebe a děti, nemusel stále plánovat, kam ven a jen tak si ráno posedět na terase a mít děti na zahradě, kde si prohrají. O záhony zájem opravdu nemám, Holý trávník a možná par jahod. ALE, když jsme hledali v rozumném dojezdu, tak pozemky jsou extrémně drahé, okolo 5 mio, ty dal uz zase jsou moc daleko nebo v nehezkych vesnicích. Nedovedu si to představit, protože jsem pracovala v centru a jakž takže jsme vše zvládali, vodit do školky tady poblíž, oba do práce, pak nějaký kroužek nebo hřiště. S dojížděním si to neumím představit. Rozhodlo město i proto, ze hypo by byla sice nastejno s bytem, ale plus to dojíždění třeba 5 tis...Na MD asi super, ale s práci velká komplikace. V regionech dále pod hodnocena a ne kvalifikovaná práce. Teď jdu na MD a domeček mi bude chybět...

blahova_andrea
24. dub 2017

@brunetka11 no při užívání. my to zjišťujeme už při stavbě, ale měnit se to prostě nebude. nemáme na to čas ani finance. holt budeme žít v tom, co splácáme. ono každé bydlení má nevýhody, všude je něco, co by bylo lepší jinak. ne vždy to ale jde technicky nebo to není dostupné finančně. nás kromě tohoto hodně omezila možnost zastavěného prostoru. už teď kolikrát dojdu na stavbu a ptám se proč máme toto tak a proč jsme to nevymysleli jinak. a pak je mi hned dáno x důvodů, proč to tím jinak nešlo. zvykneme si na to, co tam bude.
my ošizené nic mít nebudeme, protože stavíme sami. takže se nebojím, že mi dá někdo tenčí izolaci nebo tak. prostory máme maličké, šibování nebude možné. žádná výměna pokojů, nábytku. vše je předem dané, vše bude na míru a bude to tak, dokud se nerozpadne ten nábytek nebo my 😀 podle mě potřeba uvažovat i prakticky (skříněk není nikdy dost) a taky výhledově. nevím, proč bych měla vrážet kdo ví kolik do mimi pokojíčku, když mimčo nic nepotřebuje a peníze můžu uspořit až na studentský pokojík, který bude sloužit až do odstěhování z domu.
my jedeme fakt minimalisticky, architekti, zahrada...to jde mimo nás. já neříkám, že se nám nemůže nic potento. to se může, všem a kdykoliv. nové věci se kazí víc než staré, bohužel. ale my na tom finančně moc dobře nejsme a tak musíme být realisti a neřešit maličkosti a zbytečnosti. že by se nám něco po roce víc líbilo jinak není prostě důvod to ničit, vyhazovat, měnit. máme to asi trošku jinak nastavené. rezerva je dobrá v každém případě, ale hodně si rozmyslíme na co ji použít a přijít o ni.

blahova_andrea
24. dub 2017

@marketa11112 taky jsem to slyšela a souhlasím s tím, ale kolik smrtelníků má možnost postavit víc jak jeden dům? většina je ráda, že se doklepe k tomu jednomu a ten celý život splácí. upřímně...raději budu žít v něčem, co se nám úplně nepovedlo než jít do toho všeho znovu!😅

blahova_andrea
24. dub 2017

@marketa11112 máš někde foto těch vyvýšených záhonů? já teda nejsem pěstitel. zahubím i kytku, která je údajně nesmrtelná a naštěstí můžu chodit na lup do zahrady tchýně 😅 ale pár jahůdek, hrášek, nějaké ty bylinky...to bychom s přítelem rádi i u nás. jako mít pozemek ve svahu, tak si udělám terásky a chodníčky vždy pod tím a stála bych u toho. ale my máme rovný, tak ty moje představy nevypadají nic extra

marion2017
24. dub 2017

@marketa11112 ma sestra a širší rodina bydlí na vesnici, kde bych nikdy nechtěla bydlet. Všichni tvrdí, ze jim moře či cestování nechybí a myslím, ze si to tak trochu omlouvaji. Ed jede sestra po 20 letech k moři a je to obrovská událost, všude se chválí a všichni závidí -ale co, když to nikoho neláká 😀.Peníze celoživotní cpou do baráku a na nic jiného nezbývá. Druhá věc je, ze pokud Vaše děti moře nezazily, tak neví, co to je a tudíž jim to nechybí. Naše 5leta je zvykla cestovat a ze všeho čerpá strašně moc, jak si rozšiřuje obzory, poznává jazyky, nové situace, lidi, jídlo. Teď se zase moc těší a chybí ji moře. Stejně tak me, žila jsem 4 roky u oceánu a moc mi to chybí, ne dovolená v Bibione 😀

radka8888
24. dub 2017

@marion2017 tak to je spis otazka financi. Kdyz nekomu nic nezbyde, tak tezko pojede k oceanu a bude rad za bibione. Ta prirozena zvidavost podle me k lidstvi patri, ale proste je to o penezich a neni treba ty lidi odsuzovat. Zase ja kdyz budu vypravet, ze jsme byli nevim kde, nekomu kdo nejdal byl v Plzni, co mi na to ma rict? Nemame prachy, mame hypoteku na ctyri zivoty a nikdy se nikam nepodivaame. Tak radsi rekne, ze ho to nelaka nebo nepotrebuje.

Strana
z7