icon

Byt či dům? Město nebo vesnice?

hanulka91
22. dub 2017

Zdravím maminky,
možná trochu hloupé téma, ale já se potřebuji svěřit.
Máme dvě malé děti (3 roku a půl roku) a bydlíme v Praze v bytě. Ale teď jsme se rozhodli, že byt prodáme a půjdeme bydlet do domečku někam dál za Prahu, aby to bylo levnější. Ale ve mě se teďka hrozně perou pocity. Normálně pocházím z vesnice, ale na Prahu jsem si zvykla a nějak se mi nechce zpět na vesnici. Zas si říkám, že zahrada bude pro děti to nejlepší, oproti bytu. Také jsem si zvykla na veškeré pohodlí co Praha nabízí, prostě dojde mi doma nějaká surovina tak vyběhnu ven a za 10 minut jsem zpátky a mám co potřbuji. To samé se školkou, doktory ... atd.
Jak to máte vy rodiny s malýma dětma co bydlíte na vesnicích nedaleko většího města? Jste spokojené?

Strana
z7
smselektro
24. dub 2017

@radka8888
Přesně tak! Nemám ráda takovéto paušalizování. My bydlíme pět minut od města na vesnici, v baráčku s velkou zahradou, cestujeme několikrát ročně plus výlety. Já osobně bych takové bydlení nevyměnila za bydlení v bytě ve městě.

smselektro
24. dub 2017

Jediné co je dobré si uvědomit je to, že bydlení v domě je fin. náročnější než bydlení v bytě plus je kolem něj dost práce. Je pořád co dělat. Nám to sice nevadí, ale taky to spolkne dost času.

radka8888
24. dub 2017

@smselektro nejlepsi je mit vilu s 5000m2 pozemkem v centru mesta, a ridice na letiste na vylety, ale to ma fakt malokdo 🙂 Proste je to o kompromisu.

smselektro
24. dub 2017

@radka8888
Tak tak...

marketa11112
24. dub 2017

@blahova_andrea tak proto se ani my stehovat nebudeme, jen pristavime to, co nam chybi...je to komora, pradelna, miniherna...spis uloziste hracek, pokojik, kam se zavrou psiska, kdyz nebudeme doma (uz je nechceme tahat do patra, starnou), no a muj sici koutek...jde o 48 metru ctverecnik, stavime to sami, zaklady a desky uz mame.....prijde to na cca 450 000 komplet se vsim, ale opravdu tam clovek musi dat svuj cas a silu....

marketa11112
24. dub 2017

@blahova_andrea zahonky.. fotku mam urcite zde na mk, adi pod albem zahrada, jlidne mrkni...jeste tam nebudou dokoncene, ale videt uz to bude dobre....staci par kostek ztraceneho.. je to na vzdy...krasne jsou z tramku, ale ta cena uz je jinde, no.....my to mame pod opernou zdi, ve spodni casti zahrady, neni tam od domu videt, tak jsme resili hlavne funkcnost.....

marketa11112
24. dub 2017

@marion2017 🙂tak deti more nezazily a nechybi jim...synovi jsou dva roky a dcera se narodi za par tydnu ......az povyrostou, more urcite uvidi.....ale v jake zemi to bude, nevim....budu resit jejich bezpecnost.. to je pro me hlavni.. a co si budeme povidat, s miminem k mori fakt nepojedu 🙂

marketa11112
24. dub 2017

@marion2017 ted treba kupujeme super auto... 8 mistne, lze vyndat zadni sedacky a hodit na zem matracku.... radi bychom pak takto jezdili i na vylety po cechach. Prespat pak v nejakem kempu a zase jet dal....lezet na jednom miste a palit se na slunci neni nic pro nas........jinak v bibione jsem kdysi byla a libylo se mi tam, no....projela jsem jeste pred manzelstvim dovolenych dost a ver, ze stejne jsem nejradeji doma 🙂.....

nikinnna
24. dub 2017

Taky jsem se nechtěla hnout z bytu v Brně, ale manžel měl dům jako podmínku pro dítě a teď nelituji. Naše vesnice má kompletní občanskou vybavenost a v Brně jsem za 10 minut. V centru jsem dokonce dřív, než lidi co bydlí někde ve Slatině nebo v Bystrci 🙂. Stálo nás to tedy kompromis a to ten, že jsme kvůli ceně pozemků v nové řadovce. Máme tady svatý klid a jsme moc spokojení. V budoucnu se nebudu muset bát, syna pustit hrát si ven s kamarády a ten dvorek je taky perfektní. V létě grilujeme, koupeme se v bazénu. Syn bude mít houpačku a pískoviště, v zimě bude mít zase kde stavět sněhuláky. Na druhou stranu nevím, jak moc bych byla spokojená, bydlet dál od města nebo ve vesnici, kde nic není...

soleilll
24. dub 2017

@hanulka91 Když byl staršímu necelý rok, přestěhovali jsme se z Brna do asi 15 km vzdálené vesnice do domku. Vždycky jsme chtěli dům se zahradou, i když já z města nechtěla. Jenže finanční situace jinou volbu neumožňovala. Celý rodičák jsem vnitřně trpěla, jak jsem odříznutá od světa (autem nejezdím, bus 1x za hodinu), ale za ty obědy a grilovačky na terase, les 100 m od domu, aportování se psem na zahradě, vlastní pískoviště, trampolínu i pár jahod to stojí. Je super mít možnost děti vypustit na zahradu a nebát se o ně. Ale na druhou stranu, pokud nemáte stejně staré sousedy, jsou děti "ve svém" trochu izolovaní - oproti nám, kteří jsme vyrůstali před panelákem na sídlišti ve veliké tlupě dětí na společném hřišti. I když tu máme školku i školu, téměř neomezené možnosti a jejich dostupnost ve městě mi chybí (volnočasové aktivity, kultura, obchody,...). Nicméně teď je to asi to nejlepší, na co máme. 🙂 I když nevylučuju, že až děti odrostou, necháme jedno z nich v domě a sami se přestěhujeme do hezkého bytu s terasou zpátky do města. 🙂

marion2017
24. dub 2017

@radka8888 Já jsem jen reagovala na paní, že oni ani deti po tom nepra hnou. Já například. prahnu po spoustě věcí a nelegantní mi problém to někomu říct, i např. Nekomu reknu, že mu zavidim, že jede tam a tam. Na co si hrajete?

marion2017
24. dub 2017

@marketa11112 Vidim, že jsem byla špatné pochopena a budu se zrána zaživa. .. to byla reakce na jednu pisatelku, kterasa psala, že všechny vrazí do baraku a more jim nechybí. My taky nemámrad peněz a chtěla bych baráček, ale udělat si vězení, kde budeme jen cpát do baraku a s vidinou, že nikam nepojedu NE. A reagovala jsem hlavně na to, že ti lidi tvrdi, že nikam nechtejinam, ale možná by i chtěli, kdyby na to meli nebo kdyz něco nepoznali, tak jim to třeba nemusí chybet, ale hrozne se uzavřou v sobe a jaksi si ne rozšiřují obzory-např. Na ME sestře a jejich dětech je to hodně poznat..

marion2017
24. dub 2017

@marketa11112 ps: a jak třeba také rada kempuji, jedu na ceske hory, k mori do Chorvatska nebo na zámek po Čechách. Ale more je more nebo jetak do Asie s batůžkem je fajn...

cosimamvybrat
24. dub 2017

Upřímně, na dědinu by mě nedostal nikdo ani za všechny peníze světa, nevidím jednu jedinou výhodu života tam. Města typu Praha, Brno už jsou na mě zase zbytečně velká. Můj ideál je ten, jak bydlíme teď - domeček v klidové části města o 40000 obyvatelích. Za barákem máme terasu a malinkatý "dvorek" (říkat tomu plácku zahrada by bylo troufalé), kde máme pískoviště a pár ovocných keřů, na pěstování zeleniny bych se mohla z vysoka vy..., takže velikostně bohatě stačí. Za rohem veškerá občanská vybavenost, za 10 minut chůze se člověk dostane k vodním plochám a do lesa. Pěšky člověk zvládne projít celé město a vyřídit si, co potřebuje, aniž by musel použít auto nebo MHD. Můžu si sednout s kamarády na pivo a nemusím přemýšlet nad tím, jak se dostanu domů. Nemusím se znát se sousedy (miluju městskou anonymitu!) a nebudu muset dělat dětem v budoucnu taxikáře. Ale beru, že každý má jiný pohled a jinou povahu a to by měl brát hlavně v potaz při výběru bydlení. Bohužel, ne vždy se zadaří...

etinka
24. dub 2017

@marion2017,nemyslím si,že by Vaše sestra neměla rozšířené obzory tím,že žije na vsi a k moři jede po 20 letech.Každý vidí smysl života jinde.Vaši sestru neznám,ale myslím si,že se svými dětmi žije život hezký.Vaše dcerka si obzory asi rozšiřuje,ale silně pochybuji,že si bude pamatovat,jaký oceán viděla,v jakém hotelu bydlela či jaké jídlo kde jedla,když je jí teď 5let.Možná z vyprávění a fotek a nebo jí tu a tam někde něco uvízne v paměti.....ale je to Váš smysl života...
Taky bydlím na malé vsi,mé děti ještě u moře nebyly a cpeme peníze do baráku a zvelebování,protože v tom vidíme smysl a ne prostě v tom,že vyhodím desetitisíce za týden a pak budu koukat na fotky.Prostě každý to má jinak😉
Já vidím naše plus třeba v tom,že necpu děti masem a blafy z Asie,jsme soběstační,máme domácí vajíčka,s láskou jim denně vařím a peču.....To je zase můj smysl života🙂

kajalka
24. dub 2017

@etinka To je hezky napsaný. My žijeme ve vsi tak hezký, v přírodě, která voní a zpívá, že moře netřeba. Každý den po práci máme dovolenou, já už jí mám několikátý rok s dětmi v kuse. Nevadí nám, že pracujeme kolem domu, večer si sednem, dáme vínko, opečem buřty, posloucháme, jak kvákaj žáby u rybníka a je nám fajn.

blahova_andrea
24. dub 2017

@marketa11112 my bohužel nemáme kam přistavovat, sklep nakonec taky nemáme, takže se budeme muset uskromňovat a vyjít s tím základem

blahova_andrea
24. dub 2017

@marketa11112 super, to by mě vůbec nenapadlo. tak jestli se jednou dokopu k zahradničení, tak se s dovolením budu lehce opičit 😀

msimankova
24. dub 2017

@marion2017 kdyz ty mas z te tve rodiny hrozny mindrak, to je specialni typ lidi, kteri jsou burani, at jezdi jak casto chteji a lhostejno kam. Ja videla more poprve ve 26 a buran nejsem, kazdy je jiny. Priklad za vsechny - kamarad delegat vital klienty v Maroku a pan se osopil na manzelku: Libuse, tys nekoupila Mallorku??? Tolik k te prvni skupine...

petronelka20
24. dub 2017

@etinka Myslim si, ze to bylo mysleno tak, ze sestra stale tvrdila to, ze k mori nepotrebuje, ze ji nechybi, ze radeji da penize do baraku....a najednou, kdyz po 20. letech k mori jede, tak je to velka udalost, najednou se tam tesi, i kdyz o to celou dobu preci vubec nestala. My jsme se prestehovali na vesnici s hypotekou na 28 let a aby nebyla tak velka, tak jsme udelali velke ustupky (puvodne jsme chteli samostatny novejsi barak s velkou zahradou a nakonec mame stary barak, ktery je spojeny se sousedovic a s pidizahradkou,ktera ma 100m2, vejde se tam jen maly detsky hristatko a bazen, garaz 20m2,ktera jen zabira misto, jelikoz je tam uzky vjezd, kam by se obtizne couvalo a betonovy placek, ktery ma kolem 50m2.). Ty ustupky ale byly hlavne kvuli tomu, abychom mohli i s hypotekou a postupnym setrenim na rekonstrukci v klidu zit, extremne se neomezovat, jezdit na vylety, koupit si co je potreba, i to, co k zivotu nutne nepotrebujeme. Nechtela bych skoncit tak, abych kvuli hypotece zila od vyplaty k vyplate, jak to vidim u par znamych. Dokud se barak uplne nedodela (davam tomu tak jeste tri roky), tak se spokojime s "blbym" Chorvatskem jednou za rok, maximalne ob rok a az se barak dodela (to uz budou i dva prijmy a ne jen manzelovo), tak uz zacneme poradne cestovat.

petramarkova
24. dub 2017

Manžel je z vesnice , já z malého města z bytu. Bydleli jsme spolu chvíli na koleji v Praze, potom v bytě v Motole a už skoro 2 roky jsme na vesnici v domečku (městys) za Prahou. Za mě určitě vesnice. Před stěhováním jsem měla strach z toho, jak to "zvládneme" bez obchoďáků a takových těch městských pohodlných služeb. Ale jelikož to máme do Prahy 20min autem, je to pohoda. Máme dvě auta, jinak by to nešlo, školku v místě, ale syn chodí do ekoškolky ve vedlejším městě (za 1/3 cenu než v Praze), několik obchodů, poštu, hospody a školu, hříště. S dojížděním to není velká hitparáda, ale cca jednou za hodinu jede bus do Prahy a za 20min je tam. Nemůžu si vynachválit ten klid a pohodu na zahradě (máme z jedné strany potok), můžeme si pěstovat svoje ovoce a zeleninu. Syn je pořád venku, není nemocný, pomáhá na zahradě, hrabe se v hlíně a je nejspokojenější. V celé ulici je plno dětí, takže na ulici si pořád hrají děti. Máme perfektní bydlení na perfektním místě a vesnice bych se nebála!!!

marketa11112
24. dub 2017

@marion2017 kazdy ma jinou predstavu o zivote...pro me je vesnice s velkym pozemkem, novym domem, deseti minuty do mesta super....ze je to zrout penez? ano, ale ten komfort bydleni je neskutecny...s bytem v panelaku nesrovnatelny...tady si pustim pracku klidne o pulnoci, za zdi mi nehulaka baba s dedkem pri hadce, dite mi klidne muze dupat a nikdo si nestezuje, vybehnu na zahradku pro bylinky...mam sveho vypestovaneho kde co bez chemie, chceme slepice...to bych proste ve meste nemohla....jako nebudu lhat, ze by mi nebodla skolka a skola za barakem, ale clovek proste nemuze mit vse....u nas ve meste by to tak take nebylo..stavi se na okraji mesta, kde neni nic, auto mit musis, pesky musis projit pres obri park...sama v noci bych tam nevkrocila, natoz decka.....stejne bychom je museli vozit....
Ja dnes mela treba uzasny den....slunicko, js byt musim kvuli tehotenstvi uz jen lezet, jsem byla na lehatku na zahradce, manzel mi zasadil rododendron, kluk behal kolem, sypal na me a kolem pisek...cukroval🙂, pak behal s konyvkou a zaleval kyti...kdybys videla to stastne dite s pusou od ucha k uchu...more mu fakt jeste nechybi.....a ve meste by tohle nemel...

My do toho sli a spocitali jsme si predem, jake budou nase moznozti. Je blbi, pokud clovek do neceho jde a pak to nedava...

marketa11112
24. dub 2017

@blahova_andrea sklep nebude pod domem, ale v zahrade, na jablka bude stacit...jinak vyvysene zahony jspu super...ted treba v tehotenstvi nesmim nic, klidovy rezim...tak v sede na okraji jsem zasela vse bez problemu...je to fakt o pohodli.....jinak bych mela zase neco nafotit, dost se to tu uz zase zmenilo....

marketa11112
24. dub 2017

Hele, zase je fakt, ze clovek na vesnivi usetri..nekupuje tolik kraviny, nelita po obchodakach, neco si vypestuje , mnoho veci roste samo...ja si ted vystacim hlavne s teplakama, hezke veci na sebe hazim jen, kdyz jedu do mesta na nakyp ci k lekari 🙂......az zacnu chodit do prace, koupim pak zase neco...ale treba take ne, mam novou zalibu..siti...a uz ted vim, ze chci vyzkouset dalsi veci, ktere by me ve meste vubec nenapadli...a do kina, divadla a pod muzeme zajet take kdykoli...

luciehutt
24. dub 2017

Ahoj holky, jsem z města, bydlíme na vesnici. Ani tu nejsme samostatná obec 😀. Nejbližší obchod 2,5 km.. nejbližší lékárna 16 km. Ale neměnila bych. Pro děcka to nejlepší ☺

pavlinakm
24. dub 2017

Hlavne zalezi jake ma kdo naroky na zivot, co k nemu ne/potrebuje. Ja se odstehovala z mesta, jsme ted sice na vesnici s MHD dostupnosti, ale uz je to vesnice. Chybi mi ten ruch panelaku, jit si sednout pred barak na lavicku a povidat si s lidma. Tady sice sousedi nejsou spatni, ale clovek si tu stale pripada jak naplavenina. Musime si zvyknout. Jinak dum je stale nejaka prace, musite resit veci co na bytu nemusite (spatna iziolace, kuny na pude, zatekani, nekoncici opravy a prace na zahrade. pokud budete mit zahradku tak jen tak si v lete odjet na dovolenou14dni nemuzete, to vam vse uschne. Dum je vic zavazujici nez byt... .. no a tak bych mohla dlouho srovnavat.. Proste zalezi co od domecku ocekavate a co jste schpopni objetovat..

sariky
24. dub 2017

@hanulka91 vždy je to něco za něco. Moje zkušenost - z města jsme odešli na vesnici do řadovky s pidi zahrádkou. Jenže to bylo strašně drahé (pak se objevila spousta problémů, odflaknuta novostavba, takže hned od začátku jsme museli vrazet peníze, na pidi zahrádce by se děcka moc neproběhly), takže jsme se zase vrátili do města. Pokud bych šla někdy zase do domu, tak už jen do samostatného domu (ne řadovky) a nikdy více barák na patro (ty schody jsou peklo) a s pořádnou zahradou. Teď splácíme hypotéku na byt, máme blbý sousedy, ale školku, školu, zdravotní středisko hned za panelakem, do lesa kousek, takže zas tak špatně se tu nebydlí.

vosinka
24. dub 2017

@mon_88017
@78marcela Teda dámy, nechci vám brát iluze, to v žádným případě, ale...já si taky říkala, jak si sourozenci vyhrajou, no to byla kravina, nejdřív sem furt lítala, aby starší to mimino nezabil, no a teď se ty dvě potvory rvou spolu, tož jsem imrvere soudce a z řevu mi večer bzuká, sou to holt zlatíčka....jo a sousedovic děti bejvaj na hraní fajn, to není jako sourozenec, kterej je furt nablízku a krade kostičky Lega....😉

78marcela
24. dub 2017

@vosinka nic jsem necetla, nic nevidim, neslysim, ponechavam si sve sny😀

marketa11112
24. dub 2017

@sariky je fakt, ze do radovky bych take nedla... v tom jsme meli jadno...samostatny dum, co nejvetsi pozemek, staveli jsme novy....mame tedy patro, ale to co pristavujeme je uz jen prizemi...v patre se bude prakticky jen spat......
@vosinka na tohle se netesim, decka budou od sebe 2, 5 roku, kluk a holka... to budou bitky 🙂...nastesti za kopeckem mam kamaradku s dalsima dvema deckama a ve vesnici na hristi se jich take schazi dost.....sousedovic dcera ceka take holku, dalsi soused ma ctyrletou....tak snad si nejak vyhraji.....nemam problem ani z toho, ze vsichni budou u nas....

Strana
z7