Být ženou v domácnosti: Jaké jsou vaše zkušenosti?
Jste tady někdo v domácnosti? Pokud ano, zajímaly by mě vaše důvody a také to, jak se s tím vyrovnáváte. Manžel by chtěl, abych zůstala doma. Aby bylo víc času na děti (8 a 4 roky), na domácnost a tak. Jako jo, na jednu stranu jsem pro, finance řešit nemusíme, navíc já mám i nějaké aktivity, kdy bych byla mezi lidmi, takže sociální izolace nehrozí. Ale přijde mi takové divné, když se mi někdo zeptá, kde pracujete a odpovím, že nikde. V dnešní době dobrovolně nepracovat je jako být líná, neschopná - aspoň tak si myslím, že na to ostatní pohlíží. Dříve jsem byla zaměstnaná ve fabrice (byť mám střední školu zemědělskou). Budu ráda za vlastní zkušenosti těch, které třeba po rodičovské dovolené zůstaly doma.
@hibou ještě podotknu,že švagrová lítá jak hadr na holi,přesně jak píšete,práce, nákup, kroužky, učení,atd.-neterim je 11,5 roku,vše za ně dělá. Naše děti (6 a 4r) nám pomáhají v domácnosti, utírat prach, pomáhají s vařením, připraví příbory na stůl.jsou to maličkosti,ale ulehčí to.i partner mi pomáhá,at již s dětmi nebo s úklidem doma.takze to není ten typický chlap,který přijde z práce a sedne si a vše jde kolem něj, reaguje jen na večeři,ale fakt pomáhá
Jsem tedy ještě na rodičáku (synovi budou 3 roky) , ale rozhodně se do práce vracet neplánují (minimálně v dohledné době). Dělala jsem projektovou manažerku v IT firmě, bavilo mě to, ale teď mě baví být se synem, starat se o zahradu, cestovat. Nechci už řešit analýzy, harmonogramy, deadliny, nosit si práci domů a v noci se budit stresem. Nedovedu si představit přijít v šest z práce, pověnovat se dítěti, vygruntovat, uvařit večeři a ještě si užít čas s manželem. Bych byla urvaná jak borůvka. Až syn nastoupí do první třídy, tak možná zvážím práci na volné noze.
Je mi celkem fuk, jestli si někdo řekne, že jsem líná.
Sto lidi sto chutí. Každému vyhovuje něco jiného. Podle mě je nejlepší kompromis a to je 1/2 úvazek. Já mám 3/4, ale není problém si vzít volno a dělat z domova v případě potřeby. Jezdím autem, tak úspora času taky. Nákupy dělám 1x týdne a vecere všední dny pouze studené. Deti vyzvednu v 15h ze školky a doma krom te vecere a asistence u koupání nic jiného nedelam. Otázka u každé ženy je - uspokojí mě to starat se pouze o domácnost a blaho rodiny nebo se potrebuji realizovat i jinak? Jsem druhá skupina. A to tešení domu, jak to bylo ve Vratných lahvích? Aby bylo vítání, musí být i loučení😊.. Jinak když jsem byla s dětmi doma, byla jsem schopna byt ještě v 14h v pyžamu, doma čurbes a chaos. Mě prostě vyhovuje režim. Namalovat se a jít mezi lidi. V praci pokecat v kolektivu atd..
@te_reza A ty si myslíš že my co jsme doma jsme tak blbé,že nevíme že se nám nepočítají roky na důchod? Víme, víme i to že zdravotní si platíme samy 😃
Myslím že by každý měl žít tak jak chce on sám. Nechápu proč si někteří myslí že ženská v domácnosti je jen ušláplá puťka v teplákách bez sociálních kontaktů. To je jako bychom my řekly že ženy co chodí do práce jsou kariéristky co kašlou na rodinu.
Taky by si lidi měli uvědomit, že ne každá ženská je ve vysokým postavení (lékařka, ředitelka atd.). Jsou i ženy co dělají servírky, prodavačky, atd. A ty asi nemají moc obavy že by ztratily léta studií...
@klokanka31 blbé a v teplákách 🤣🤣🤣
@klokanka31 osobně jednu ženu v domácnosti znám,máma mého spolužáka ze třídy,mladší než moje máma,její manžel se s ní po 32 letech manželství a v domácnosti rozvedl,nechal jí jen dům,nějaké peníze a šel žít k milence.a teď co dělat,když nic celý život nedělala.Ta opravdu nechodila nikdy neupravená nebo v teplakach, dovolená několikrát za rok, lázně, výlety,ale za cenu toto,že manžel byl pořád pryč,o syny se starala ona,když došlo na lámání chleba,tak se jednu dobu otočili proti ní.Je fakt,že její manžel jí hodně dával najevo svou nadřazenost...to,že měl a má peníze tak si myslel,že si před ním každý sedne na zadek,od té doby jsem alergická na větu - vite kdo já jsem?
@klokanka31 kde píšu, že jste blbé?
@klokanka31 prodavačky,servírky i dělnice znám,ale neznám jedinou v domácnosti, teda krom jedné co dělala dojicku krav (mladá holka-toto pojmenování si dovolit můžu, protože je o 20 let mladší 😀 ) a jako žena v domácnosti chodila všude opravdu v teplakach,děcka raději dala k babce, protože ji obtěžovaly a raději měla koně a psy. Vždy se dá život skloubit s dětmi i s prací.
@te_reza Neřekla jsi to naplno ale vyznělo to tak...🙂
@veronikav31 Tak jasně že se to dá skloubit, ale proč lítat mezi prací a rodinou,padat každý večer na hubu, když to jde i v klidu?
@klokanka31 tak ono to jde v klidu i s tou prací 🙂
@klokanka31 mě to tak nezní a ani jsem si to nemyslela 🤷
Další věc je ta, když mám ve všední den volno a dam deti do školky, mám doma uklid pofackovaný za 40 minut. Zapnu myčku a koukam na TV. Já bych se snad i nudila😇😅 Mít to takhle každý den. A to bydlím v dome, žádný byt 60m.
@klokanka31 hlavně nemáš proč se tady obhajovat 🙂 tobě stačí jen rodina a domácnost. Tečka. To je v pořádku ne? Jiné zase ne. Také v pořádku.
Někdo to prostě umí zvládat a baví ho to tak. Někdo to nedává a zůstane doma. Obojí je super
@klokanka31 kdyz to vezmu sama za sebe, tak docela vnimam rozdil mezi sebou, kdyz jsem jen doma s detmi, a kamaradkami, ktere uz pracuji, a to prave v tech socialnich kontaktech. Protoze je rozdil, kdyz za den potkas lidi xxx a kdyz to jsou porad ty stejny maminky rano pred skolkou a na hristi. Klobouk dolu pred vsemi, ktere si dokazou udrzovat prehled a vzdelavat se jen tak pro zabavu bez externi motivace a nejake challenge v praci - jako ctu, sleduju zpravy, nemam pocit, ze bych zkysla jenom u plinek, ale ja ten pripad zjevne nejsem🙂 Krom toho teda deti zustavaji ted v lete ve skolce vetsinou do 16 h, protoze proste chteji, az nebudu mit doma batole, tak co s tim casem? Chapu hospodarstvi, chapu taxikareni (i kdyz to je kazdeho volba, ze se rozhodne zit mimo infrastrukturu), ale ja ve meste v byte - fakt nevim.
@loylii já si teda upřímně trochu uštvaná připadám, resp. Trochu mi chybí čas sama na sebe a mé koníčky, které jsou totálně non-baby-friendly, ale je to čistě můj problém s neschopností odmítnout prosby o pomoc. Původní plán byl pondělí a úterý ranní, čtvrtek čtyřiadvacítka a dvacet hodin měsíčně administrativní home office, v reálu ale furt někde zaskakuju a mám toho víc než jsem chtěla. Ale když mi vyjde ten týden dle plánu, tak mám v pondělí uklizeno, uvařeno, stíhám dvakrát týdně vyzvednout dítě po obědě ve školce, stíhám běhat, cvičit, stíhám naprosto plonkově koukat na ani, šéfe, riskuj z roku 1998 a jiné zásadní aktivity😂
@klokanka31 já na hubu nepadam,stíhám to v pohodě i s dětmi,i s prací.on se taky zapojuje i partner,takže na vše sama nejsem, nepotřebujeme k hlídání chůvy,ani babičky.partner nemá problém se o děti celý den postarat-chodim každou neděli na kurz účetnictví,takže pohoda.sice mě za 2 měsíce čekají zkoušky, naštěstí si ještě něco pamatuji z maturity před 19 lety,něco je nového.
My taky nemusíme řešit finance, ale tento “titul” bych fakt mít nechtěla. To má moje tchýně a v podstatě furt poslouchá od lidí, že byla celej život lemra a blablabla. 🤦🏻♀️🙄 Navíc doma je nůďo bůďo, i když máš občas nějaký aktivity. Ale je fakt, že mě moje práce moc baví. 🙂
Není moje zkušenost..: mám minimálně 4 kolem sebe co jsou v podobné situaci jako ty… všechny tuhle možnost zavrhly… jedna jediná je na plný úvazek zajímavá práce .. zbytek poloviční uvazek - chodí do práce pro kontakt s lidma a relax .. do ženy v domácnosti by nesla ani jedna na plno - krom důvodu ze si odpočinou v praci chvilku bez rodiny a změní prostředí a nezasekaji se, takže kdyby byly doma budou jenom jezdit s detma do školky, školy, taxikarit po kroužcich… doma pod tlakem ze je doma ať je vše v nadstandardu- od úklidu po svacinky a teple večeře … tak otázka jak si nastavena .. jestli ti to nevadí .. shodou okolnosti 3 na polovicnich uvazcich pracuji ve zdravotnictví …
@kupi já být doma možnost mám,ale chodím do práce, protože si v práci od domácnosti odpočinu,prijdu ráda mezi lidi.
@teate nojo, jenže od blbečků bude člověk poslouchat něco pořád. Já nejdřív slýchala, že jsem s chlapem jen pro peníze, pak „nojo, učitelka, ve dvanáct jde domů a ještě má prázdniny“ a nakonec „joo, pěstouni...si berou děti jen pro prachy...“
Jinak nuda... To taky záleží, kde člověk bydlí. V bytě možná. V domě na vsi bych se moc ráda aspoň den nudila 😄
@marimanta jo on se pestoun koupe v penězích ;) to je nadsázka, vím, že člověka prolustuji až k prababičce a ještě je to málo.. Lidí zavidi někdy i to h, co člověk má ;)
Hrozně zajímavá debata. Za mě jen tolik postřehů:
a) Za mě nejlepší varianta je práce na pidiúvazek. Prostě každej den něco mít, jít na pracoviště, nebo třeba jen hodinku něco udělat z domu.
Člověk se pak vyhne degeneraci, kterou zde často vídám u arogantních matek, které se nikdy nevěnovaly svému oboru, ale všemu rozumí a jsou velmi "nad věcí". Např. s tím covidem, to bylo něco, kolik tu bylo odbornic, nad kterými by člověk plakal.
b) Čím jsem ale starší, tím menší smysl vidím v tom, udřít se někde v korporátu, abych jakože "udělala kariéru". Jsem už fakt stará a proto dělám a budu dělat něco, co má smysl a budu to dělat dobře. A to je v mém pojetí péče o rodinu a trocha smysluplné práce pro společnost. Teď dělám cca na 3/4 úvazku, víc neplánuji.
c) Být v domácnosti je o penězích. Je. Mám kamarádku, která je v domácnosti, moc si to užívá a nedegeneruje. Protože si zaplatí jakýkoli kurz, hlídání, může si neustále budovat krásné prostředí kolem sebe. Kdykoli zaplatí jakýkoli hotel a jede si s dětmi kam ji napadne a podobně. Tohle třeba já nemám. Ano, jsme zajištění, cestujeme, ale nemůžu si, narozdíl on ní, např. jen tak za květiny a dekorace, kurzy, kosmetiku, oblečky a restaurace utratit týdně např. 70 000 Kč. Resp. mohu, ale dlouhodobě by to nešlo.
Obecně vzato je tedy veliký rozdíl, jestli můžeš fakt cokoli, máš podobně bohaté kamarádky a jeden den dáš výlet, druhý den zajedeš do špičkové restaurace, třetí den si zaplatíš kurz jógy a čtvrtý den strávíš ve fitku, nebo jestli blbneš před telkou a smažíš topinky.
d) Když jsem s malými dětmi chodila do práce na pár hodin týdně, všichni si klepali na čelo. Když teď s většími dětmi jezdím domů v poledne, všichni si rovněž klepou na čelo. Tohle je těžký. Ale vím, co dělám, proč to dělám a nese to ovoce. Ale někdy je a bylo a taky bude těžký, si to ustát 🙂.
Poslední argument je taky pádný. Ne, nepočítám s tím, že se rozvedeme, ani že se muži něco stane, ale pocit, že bych byla schopná se o nás postarat, je taky hřejivý. Dům už máme téměř splacený a na skromný život by pro mě a děti můj plat stačil. Takže já lobuji za miniúvazky 🙂.
Padám na znak z žen, které jsou plně závislé na muži, který je ještě k tomu výrazně starší a nedbá o sebe (hulí jednu za druhou), ony mají X dětí (ne jen jedno), nikdy nepracovaly ve svém oboru, nemají žádnou praxi a sedí doma bezstarostné jako to ptactvo nebeské. Tohle bych si já netroufla.
Tak sama musíš zvážit, co je pro tebe nejlepší, ať si každý myslí co chce,je to vaše věc 😉
Já sama bych doma nezůstala,necítím se na to. Stačilo mi,když v době covidu na začátku jsem přišla o práci a byla doma 4.měsíce vedená na ÚP než sem našla novou práci,tak upřímně,nebavilo mě to doma.Já jsem člověk,co prostě musí mezi lidi,řešit práci,kde dokážu vypustit "starosti domova" a řeším jen ty pracovní. Jakmile přijdu domů z práce,tak ty pracovní starosti nechám v práci a mozek zaměstnám domácností 🙂 Každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného,takže dej sama na sebe,jak se cítíš a co ti vyhovuje.

@antoinet asi tak. S přítelem se třeba stridame ve vaření. Jednou uvařím já a pak zase on. Ať nevarim pořád jen já nebo pořád on a docela mi to pomáhá musím říct. Úklid od jisté doby úplně neřeším. Samozřejmě, že doma nemáme,, Bordel,, ale co se nám narodil syn, tak než věčně uklízet, tak raději věnují čas jemu, jdeme ven, lehneme si a čteme pohádky nebo si zpíváme atd. A když malý usne, tak se s přítelem věnujeme i sami sobě, to je taky potřeba si myslím, možná i víc než nějaký úklid 🙂