Být ženou v domácnosti: Jaké jsou vaše zkušenosti?
Jste tady někdo v domácnosti? Pokud ano, zajímaly by mě vaše důvody a také to, jak se s tím vyrovnáváte. Manžel by chtěl, abych zůstala doma. Aby bylo víc času na děti (8 a 4 roky), na domácnost a tak. Jako jo, na jednu stranu jsem pro, finance řešit nemusíme, navíc já mám i nějaké aktivity, kdy bych byla mezi lidmi, takže sociální izolace nehrozí. Ale přijde mi takové divné, když se mi někdo zeptá, kde pracujete a odpovím, že nikde. V dnešní době dobrovolně nepracovat je jako být líná, neschopná - aspoň tak si myslím, že na to ostatní pohlíží. Dříve jsem byla zaměstnaná ve fabrice (byť mám střední školu zemědělskou). Budu ráda za vlastní zkušenosti těch, které třeba po rodičovské dovolené zůstaly doma.
Mně je už dlouho fuk, co by tomu a tomu řekli lidi. Svůj život si žiju já sama. Mám odpracovanych 20 let, teď jsem doma už 5 rokem na RD, užívám si to, je to paráda, baví mé to a naplňuje🙂. Kdybych do práce nemusela, už budu doma pořád🤗
Mě spíš překvapuje, že ještě někdo kouká na to, co řeknou lidi.
V naší obci je 200 lidí, tady o mně snad všichni vědí víc než já sama. To bych se že samého ohlížení zbláznila 😆
Asi takhle... V domácnosti nejsem, protože to není nic pro mě, ne že bych být nemohla. Já tu práci a tak k životu potřebuju. Ale je fakt, že času víc na domácnost a děti bych taky mít mohla. Otázkou je, jak dlouho to ty děti ocení. Stejně jsou pak ve škole a školce, což je v jejich věku přínosnější, než být matce za zadkem.
Ja jsem zustala doma i po rodicovske (syn 4,5 roku) a jeste nejakou dobu urcite zustanu. Duvod je jednoduchy - chci si uzit syna, do skolky chodi na dopoledne, ja v ten cas uklidim, uvarim, zaridim si doktory atd...ve 12 ho vyzvednu, a uzivame si spolecny cas. To me naplnuje, bavi a prace si uziju jeste dost...nestydim se za to, naopak jsem na to hrda a je mi jedno, jestli na me nechapave nekdo kouka, stejne tak muzu ja nechapave koukat na ty, ktere, ac nemusi, utecou od rocniho ditete do prace..
@marimanta taky nemusím lidi, za těch 20 let v práci mi stačilo. Když jdeme na hřiště, kde jsou maminky s dětmi, jdu tam jen kvůli svému dítku, aby si s ostatními pohrálo, navázalo vztahy, ale já jiné maminky a lidi (tedy kromě rodiny) ke svému životu nepotřebuju (většinou), jsem holt asociál😃. Už teď mám hrůzu, že se za pár měsíců musím vrátit do práce zpět😱😨 doma je tak krásně❤
Jsem a jsem s tím v pohodě. Ale moje okolí teda vůbec. Moje matka mi pořad mluví o nějaké práci a co budu dělat a myslí si, že dělám “hovno”. Tak mi to i doslova řekla. Pardon. No a další rodinný příslušník mě tím zesměšňuje a utahuje si, že by se chtěl taky jen hnípat v zahrádce. Pak ještě otec dítěte se kterým nejsem má vždy uštěpačnou poznámku, kterou se mě samozřejmě snaží zhodit, že mám jít do práce. Jako že ani nevím co to je a jak to chodí. A přitom nechápu, ze nevidí, ze se starám o dítě o domácnost (velký dům) a zahradu. Vařím, uklizím. Takže dost práce a někdy jsem jako fakt utahana a nestíhám 🤷🏻♀️ No přesně si taky všichni myslí, ze jsem líná a nechce se mi pracovat. Místo toho aby byly rádi (babička a otec) že je dítě přeštastne, nejspokojenější, ze je s mámou. Navíc je to nezbytné, protože to dítě ještě potřebuje byt semnou. Ach jo, dělají jak kdybych seděla jen zadku a fakt nic nedělala. Tak to bere asi většina, co jsem si všimla, když se zmíní žena v domácnosti.
Jo a z důvodu - co je víc pro to dítě? Proste mě potřebuje. Je to tak pro nej nejlepší. Je na prvnim místě a abych tady pro nej byla, když je to nezbytné. Hlavně jej vychovala a starala se o nej já. Nehazela to na krk ostatním. Dokud s nim mužů byt, jsem. Navíc to tak rychle uteče a pak už mě nebude tolik potřebovat. No a samozřejmě nemusím řešit finance.
A kdybych ještě měla uklízečku, chůvu nebo by se snad i staral otec nebo mela i babičky, které by se zapojily. Noo tak to by se moje okolí asi zbláznilo z toho. 😂
Teď čerstvě 6 let ale do školky nechodí. Kdybych chtěla chodit do práce, tak stejně nemůžu. Neměla bych ji kam dát. Jinak taky běžný úklid a to uklizím tak ať nemáme velké úklidy na ten víkend, protože to jezdíme na výlety. Pak vaření, pečení a zahrada. Jo a pes. 😁 Kdyby mi právě někdy odpadl ten uklid nebo vaření, které prave i někdy nestíhám nebo je na úkor toho času s dítětem, byla bych rada.
@elleniie no tak já mám deti dvě a hrají si spolu. Do školky ale chodi. A proč šestileté dítě nechodí do školky? Nebylo by ji s kamarádama dobre? Naše deti jsou ze školky nadšené. Každý týden mají několik programů a nebo něco vyrábí. I já si jako dítě vybavuju školku jako super.. lepsi než s mamou doma. Ale já jsem odjakživa rada mezi lidma…
@elleniie tak to je divné, protože pokud je předškolačka,tak ročník je povinný.i když dítě bude mít domácí výuku,tak do školky chodit má. pokud má čerstvě 6,tak by měla nastoupit v září do školy,tedy pokud nemá odklad a nebo nebude mít domácí výuku
Tak to si vůbec nedokážu představit. Jsem doma 3 roky a už mi to někdy přijde jako věčnost 😅 mám ráda pocit, že sama vydělám nějaké peníze, jak jsem začala vydělávat, byl to skvělý pocit, že nejsem konečně závislá na rodičích. Nedokážu si představit, být závislá na manželovi, žádat ho o peníze např na oblečení, kosmetiku apod. dle něj zbytečnosti. Potřebuju se i nějak realizovat, radši bych platila uklízečku nebo výpomoc občas na hlídání, než dělat doma 100% vše a muž třeba nic, protože tyto činnosti mě nebaví, ale někdo to má třeba naopak nebo chlap stejně s ničím nepomůže a výpomoc si nemohou dovolit... Další věc, kvůli dětem bude člověk v domácnosti třeba 10,15 let, pak už třeba takovou péči nevyžadují a co dál? U některých povolání by nebyl problém sehnat po takové době (slušnou) práci, někde to problém bude. Bez sociálního pojištění nebude nárok na důchod nebo nějaké minimum. Určitě by bylo nutné dobré pojištění pro případ, že by se s manželem něco stalo. Nikdo na to nemyslí rád, ale uvažovala bych, co by nastalo po případném rozvodu. Okolí bych asi tolik neřešila, i když neustálé narážky můžou být nepříjemné.
Nechce, necítí se tam prave dobře. Zkoušeli jsme ale opravdu nechce. Jinak máme v rodině hodně deti, se kterými se stýká a také chodíme často na různé aktivity, kroužky, hernicky a na hřiště. U nás je to tak, ze lepší s mámou. Z dětství si taky pamatuju, ze bych byla radši s mamkou nebo babičkou doma než ve školce. I jak jsme zkoušeli tu školku, tak jsem si všimla, ze spousta deti by daly cokoliv za to byt s mámou doma než ve školce. Chápu, ze to ale u některých nejde a musí do práce. Je mi lito jen těch deti, co se musí odtrhavat a přitom mamka doma s mladším sourozencem. Jinak ano je předškolačka a má domácí vyuku tzn. že nemusí chodit školky a do školy jsme také zvazovali individuál ale nakonec půjde v září do školy. Chce a těší se.
No jasné, ze do práce se chodí kvůli penězům ale diskuze je o ženách v domácnosti, co tohle asi nemusí řešit. Jo jsem prave doma, jako žena v domácnosti a žijeme z nasetrenych peněz a také z pronajmu nemovitostí.
@elleniie individuál není tak snadné získat,musí se jít do PPP kde udělají potřebná vyšetření a na základě tohoto vyšetření dají doporučení škole. individuál hlavně získávají nadané děti(zkratka MIND)a to ještě někdy,děti se speciálními potřebami(asistent),profesionální sportovci,ten stanovuje škola na základě doporučení PPP.ale to jistě víte.
@elleniie mind mám doma,tak o tom něco vím a kdo jej doma nemá,tak nemá tušení co to je.
U nás teda úplně bez problému. Nepřišlo mi ani mi nebylo zmíněno, že není snadné získat individuál. Jen vlastně vyřídit PPP a vyplnit formuláře ve škole. Tady i v okolí, co vím, získávají individuál deti a rodiče, co proste chtějí učit své deti doma.
@veronikav31
@elleniie jenom jestli se tu nepletou pojmy - individuál a domácí výuka? Myslela jsem že v tom je rozdíl a přijde mi že elleniie tím individuálem myslí domácí výuku a tak si nerozumíte. Pokud se pletu opravte mě.
@elleniie to je trochu rozdíl: individuální plán výuky a individuální vzdělávání (domácí výuka). Individuál je běžně i ve specifické skupině pro nadané děti bráno jako individuální plán výuky,proto jsem to psala,že to není snadné získat.
@eviicka to už jsem vysvětlila v příspěvku výše 😉 stačilo napsat že chtěla učit dceru doma a pochopíme to všechny
@surikata131 ona to každá žena v domácnosti nemá, tak jak píšeš, třeba já si rozhodně manželovi o peníze neříkám, mám prostě kartu od společného účtu a neresime, že peníze vydělal on a ne já, na domácí práce jsme také dva, není to tak, že já bych dělala vše a on nic, já vytiram, utiram prach, myju koupelny, ale on vaří, vyluxuje, posece zahradu, prostě co je potřeba. Sociální si samozřejmě platím, je pravda, že pokud bych jednou hledala práci, tak nekolikaleta "mezera" v životopise může být problém. Ale jsem takhle spokojená, dopoledne mám cas na sebe a svoje záliby a odpoledne mám převážně pro děti.

Ještě mě tak napadlo k tomu "co řeknou lidi" - manžel v době narození syna měnil práci, měl dvě nabídky. Jednu placenou moc hezky (v podstatě bysme nemuseli po dobu mojí rodičovské slevit ze standardu, na který jsme byli zvyklí. Ale byl by v práci pořád, malého by skoro neviděl. Nakonec jsme se dohodli, že vezme sice hůř placenou práci, ale bude v půl třetí doma, užije si mrňouse. A pointa? Polovina lidí kolem má kecy, že si nemůžeme dovolit to a ono (např. dovolená u moře) a druhá polovina nám "závidí" 😉. Takže ať se rozhodneš jakkoli, vždycky se najde někdo, kdo bude mít potřebu tě soudit 🤦♀️😘