icon

Chléb pečený v troubě - silná a tvrdá kůrka. Co s tím?

avatar
dukie
24. únor 2012

Prosím Vás o radu. Ráda peču a chutná mi domácí chléb pečený klasicky v troubě (manžel rád i ten z domácí pekárny, ale já raději klasiku). Nicméně... ať dělám, co dělám, vždycky má poměrně silnou a tuhou kůrku. Máte nějaký tip, co s tím? Jak na silnou a tuhou kůrku vyzrát? 🙂

avatar
erinka83
25. únor 2012

Po upečení chleba zabalit do utěrky, zvláční to tu kůrku a přitom je pořár trochu křupavá, jak z obchodu 🙂

avatar
lynks
22. bře 2012

doporučuje se taky dát do trouby s chlebem i kastrolek s vodou, pod plech.Nevím jestli je to tím, nebo že ho taky pak zakryju utěrkou jak píše erinka, ale kůrka je supr akorát, lepší než z obchodu, mám skvělý recept s youtube, jednoduchý a báječný!zatím se povedl pokaždé.

avatar
bocinka
22. bře 2012

@lynks uka recept, peču všechno, ale do chleba jsem se ještě nepustila 😉 😉 I když u nás je to dáno asi tím, že máme vedle výbornou pekárnu....

avatar
lynks
22. bře 2012

@bocinka tak tady je, není to těžké i kdybys nerozuměla anglicky, koukni na video, odměř si ingredience a šup, trouba je na 220. Držím palce a pak se poděl jestli se povedl 🙂

http://foodwishes.blogspot.com/2011/12/no-knead...

avatar
bocinka
22. bře 2012

@lynks děkuju.... snad to dám....

avatar
petaov
22. bře 2013

@lynks
@erinka83 vymazáváte pekáček, nebo tam dáváte aspoň pečící papír, nebo nic? Po vyndání z trouby tedy hned do útěrky? Slyšela jsem, že se má nechat dýchat, aby se v něm nedržela voda.

avatar
lynks
22. bře 2013

ted to dělám tak, že kynu v ošatce, takže ten chlebík je dost pomoučený a může přijít rovnou na plech.Neměl by se připálit.
Jde taky posypat plech kukuřičnou krupicí,otrubama a pak ho šoupnout na ně, má to pak takový vesnický charakter .
PO vyndání z trouby jde rovnou na mžížku a tam ho přikryju utěrkou, pod ní změkne, ale se nezapaří, protože zespoda dýchá, tou mřížkou. Jestli se peče ve formě, taky hned vyndat, jinak se zapří.

avatar
erinka83
22. bře 2013

@petaov Už peču kváskový chleba, kyne v pomoučené ošatce (pěkně pomoučený bochánek ze všech stran dám do pomoučené ošatky) a pak překlápím na rozpálený plech (trouba na 230-250 st), v troubě je ještě jeden plech plný vařící vody, at je tam hodně páry, po 10-15 minutách plech s vodou vytahuju a tlumím na 200-220 st, peču 25-30 minut, pak na mřížku a přikrýt utěrkou...

a nebo peču v titanovém hrni, který nechám tak 10 minut i s víkem v rozpálené troubě na 230-250 st, do něho překlopím chleba, přikryju víkem, peču těch 10-15 minut, pak víko pryč a tlumím na 200-220 st, péct 25-30 minut...

avatar
verylka
6. lis 2015

Dobry den, pekla jsem chleba v plynove troube, pod nim jsme mela hrnec plny vody, po upeceni jsem dala chladit a prikryla suchou uterkou a presto je kurka tvrda tak ze i ja se zdravymi zuby mam co delat...