icon

Chléb pečený v troubě - silná a tvrdá kůrka. Co s tím?

dukie
24. únor 2012

Prosím Vás o radu. Ráda peču a chutná mi domácí chléb pečený klasicky v troubě (manžel rád i ten z domácí pekárny, ale já raději klasiku). Nicméně... ať dělám, co dělám, vždycky má poměrně silnou a tuhou kůrku. Máte nějaký tip, co s tím? Jak na silnou a tuhou kůrku vyzrát? 🙂

erinka83
25. únor 2012

Po upečení chleba zabalit do utěrky, zvláční to tu kůrku a přitom je pořár trochu křupavá, jak z obchodu 🙂

lynks
22. bře 2012

doporučuje se taky dát do trouby s chlebem i kastrolek s vodou, pod plech.Nevím jestli je to tím, nebo že ho taky pak zakryju utěrkou jak píše erinka, ale kůrka je supr akorát, lepší než z obchodu, mám skvělý recept s youtube, jednoduchý a báječný!zatím se povedl pokaždé.

bocinka
22. bře 2012

@lynks uka recept, peču všechno, ale do chleba jsem se ještě nepustila 😉 😉 I když u nás je to dáno asi tím, že máme vedle výbornou pekárnu....

lynks
22. bře 2012

@bocinka tak tady je, není to těžké i kdybys nerozuměla anglicky, koukni na video, odměř si ingredience a šup, trouba je na 220. Držím palce a pak se poděl jestli se povedl 🙂

http://foodwishes.blogspot.com/2011/12/no-knead...

bocinka
22. bře 2012

@lynks děkuju.... snad to dám....

petaov
22. bře 2013

@lynks
@erinka83 vymazáváte pekáček, nebo tam dáváte aspoň pečící papír, nebo nic? Po vyndání z trouby tedy hned do útěrky? Slyšela jsem, že se má nechat dýchat, aby se v něm nedržela voda.

lynks
22. bře 2013

ted to dělám tak, že kynu v ošatce, takže ten chlebík je dost pomoučený a může přijít rovnou na plech.Neměl by se připálit.
Jde taky posypat plech kukuřičnou krupicí,otrubama a pak ho šoupnout na ně, má to pak takový vesnický charakter .
PO vyndání z trouby jde rovnou na mžížku a tam ho přikryju utěrkou, pod ní změkne, ale se nezapaří, protože zespoda dýchá, tou mřížkou. Jestli se peče ve formě, taky hned vyndat, jinak se zapří.

erinka83
22. bře 2013

@petaov Už peču kváskový chleba, kyne v pomoučené ošatce (pěkně pomoučený bochánek ze všech stran dám do pomoučené ošatky) a pak překlápím na rozpálený plech (trouba na 230-250 st), v troubě je ještě jeden plech plný vařící vody, at je tam hodně páry, po 10-15 minutách plech s vodou vytahuju a tlumím na 200-220 st, peču 25-30 minut, pak na mřížku a přikrýt utěrkou...

a nebo peču v titanovém hrni, který nechám tak 10 minut i s víkem v rozpálené troubě na 230-250 st, do něho překlopím chleba, přikryju víkem, peču těch 10-15 minut, pak víko pryč a tlumím na 200-220 st, péct 25-30 minut...

verylka
6. lis 2015

Dobry den, pekla jsem chleba v plynove troube, pod nim jsme mela hrnec plny vody, po upeceni jsem dala chladit a prikryla suchou uterkou a presto je kurka tvrda tak ze i ja se zdravymi zuby mam co delat...