Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
@anazuzzuzana ahaaa, konečně jsem to pochopila🙂)))
@zelenaesmolda to byla samozřejmě ironie...šikana je vážné téma, ale na to už se prostě nedá jinak reagovat... špatné dětství definované nezájmem ze strany rodičů, násilím nebo ponižováním mají různé děti bez ohledu na finanční zázemí svých rodičů a pokaždé je to velmi smutné. Nicméně autorka na mě působí, že tu rovnici si představuje poměrně jednoznačně. Podnikatelé = boháči = volná výchova = děti spratci = šikana ostatních dětí. Její rovnice nemá žádnou neznámou ☹
@michaela_2
Jako trestat "pozadkováním" dítě, že chce šáhnout na sporák? To je trošku špatný příklad zlobení... Toto není zlobení, ale neznalost co to znamená popálenina...
Já jsem třeba dceři nikdy nic nezakázala, protože zlobila. Je mi jasné, že když něco provede, já na to zareaguju zákazem, tak tím docílím toho, že ten špatný pocit a provinění prodlužuju o tu dobu toho zákazu a to je fakt frustrující...
@zuzana_ka já uváděla případy, které osobně znám 🙂 z rodiny nebo u známých. Dítě chce sáhnout na nůž - plesknou ho přes ruku........
@klea81 Tuhle se tatínek přiznal, že prý byl jako malý taky vzteklouš, tak bych řekla, že odtud vítr vane 🙂
@zuzana_ka A ty tresty přeci mají za smysl prodloužit ten pocit, že něco provedli 🙂) Neříkám, že je používáme často, ale pokud opravdu neposlechnou (např. lítají s hokejkama po obýváku a něco se rozbije), pak prostě odpoledne nekupujeme zmrzlinu, protože musíme koupit nový hrnek a podobně.
@klea81 A ať dělám, co dělám, nenašla jsem v tom, co jsem napsala, ani slovo, že bych chybu hledala v miminku. Mám dojem, že své dítě znám nejlíp, protože jsem s ní nejvíc času a vím, co umí předvést, když není 100% po jejím a v tom mi asi čtení nějaké podobné knížky nepomůže.
@michaela_2 když ony ty tresty vedou k tomu, že dítě se bojí toho trestu - a neudělá to znovu, v tom to funguje, ale obecně - dítě by mělo pochopit, proč to, co dělá, je špatně, proč by to dělat nemělo. V tom ten trest je mimo ....
Pokud se dítěti dostane vysvětlení, proč je něco špatně a následuje třeba náhrada z kapesného, nebo kratší čas na oblíbenou činnost, protože jedeme koupit rozbitou věc, ok....
@mourovatakocka pomohlo by ti třeba přečtení knížky, protože bys pochopila, proč musí být po jejím a netočilo by tě to. 🙂
@michaela_2 já bych v prvé řadě nenechala lítat s hokejkou po obyváku🙂 To bych spíš byla naštvaná na sebe, že jsem toto dopustila🙂
Fyzické tresty nepoužívám - protože si nebudu výchovu vynucovat tím, že jsem větší a můžu jim jednu ubalit.
Tresty ale občas volíme - aby se naučili nést odpovědnost za to, co udělají 🙂
Nemluvím teď o ročním ,,mimču" jako má zadavatelka! Ale o dětech, které jsou v předškolním a školním věku.
@berenika39 Ano, o tom jsem také psala (viz. můj předchozí příspěvek 🙂) Určitě to chce dítěti vysvětlit, aby pochopilo - ne jen křiknout, zákaz toho a toho a tečka. Nejdeme plavat, protože uklízíme jejich pokojíčky, které si měli uklidit sami. Pokud mne příště poslechnou a uklidí si je, bude víc času na zábavu.
@zuzana_ka Ano, mají to zakázané 🙂 Ale i tak se sem tam stane, že tam s nimi otevřenými dveřmi z terasy z venku vběhnou - moc dobře ale ví, že to dovoleno není. Na sebe naštvaná nebudu, to se omlouvám 🙂 děti mám ve věku, kdy je nemám doma a očích co vteřinku 🙂
@anazuzzuzana ja jsem pochopila ze to byla ironie ale zaroven jsem dodala,ze to tak nekdy byt muze 🙂
Jeste mne napadlo, ze by soucasti materske lasky melo byt, aby se neprenasely spatne vzorce (jakekoliv) a nic se neprehanelo.
@sijane no vidíte a můj otec od začátku 90. let podnikal a byl úspěšný a nikdy jsem nikoho nešikanovala a sama jsem nikdy nic nedostala zadarmo. Na kolo, na brusle na vše, co jsem chtěla, jsem si musela našetřit, funguju tak doteď (manžel si ze mě dělá srandu, že jsem až nemocná) a troufám si tvrdit, že mé dítě ve 3 letech má jasně stanovená pravidla, která dodržuje (aniž bych mu musela malovat zadek doruda nebo používat nějaký psychický teror) a spousta lidí ji chválí, že je "dobře vychovaná" - i když to není objektivní, každý má jinou představu a kdo může definovat, co to jako je "dobrá výchova"? Takže házet všechny "podnikatelské děti" do jednoho pytle, proti tomu bych se ráda ohradila, protože nemusí být nutně pravidlem, že jsou to agresoři a nevychovaní smradi. Je úplně jedno čím se rodiče živí - důležité je, kolik času a jak se věnují svým dětem - to je alfa omega....
@michaela_2 nemusíš se omlouvat🙂
já jen jestli děti ví, co byl hlavní důvod toho, že nedostali zmrzlinu... jestli to běhání po obyváku, nebo ten rozbitý hrnek 🙂
@zuzana_ka tak ja jsdm treba tady tento hysterak, kdy se dite naprosto nepricetne zmita na zemi, zazila jednou. Jeli jsme do obchodu, uz bylo relativne pozde, takze nachylnost k unave. Vzal si s sebou auto, ale soucasne chtel do kosiku, ale to auto bylo dost velky a kdyz sedel v tom kosiku, takze mu vypadavalo, tak mu rikam, “hele, bud pujdes po svych s autem v ruce, nebo budes sedet v kosiku a auto dame do voziku”. V zadnem pripade, rev, zacal si v kosiku stoupat, tak jsem ho vyndala a to uz byl proste totalne vypsychovanej, na auto uz davno zapomnel, ale rval jak sileny, protoze se k tomu pridala i ta unava. Resila jsem to tak, ze jsem ho proste vzala a vynesla ven, kde se trochu uklidnil, manzel zatim dokoncil nakup, dali jsme ho do sedacky a jeli domu. V takove chvili by nepomohlo nic, ani vysvetlovani, ale ani biti, proste bylo potreba, aby se uklidnil, idealne nekde, kde kolem nas nebude miliarda lidi. Ja si z toho vzala ponauceni takove, ze proste nebudeme vyrazet do obchodu s utahanym deckem, lip to planujeme a ze hracky zustavaji doma🤷♀️ Kazdopadne by rozhodne nepomohlo ho tam serezat, vubec by nechapal proc a akorat by se jeste vic rozbesnil.
@normalnimatka nas ucili vzdy do 4 let, do 3 je hodne tvarne, ale do 4 let se formuje, takze urcite hranoce by dite melo uz znat. Je vicemene jedno, jestli 3 nebo 4, ono to je podobny vek. Ale nekteri rodice jsou laxni ve vychove a tvrdi, ze zacnou vychovavat prave az od tohodle veku a to uz je pozde. Je dulezite, aby se nastavovalo hranice driv. Na nastavovani hranic mame kazdy jiny recept. Ale opravdu smutne je to, ze nekteri si dite do 3 nebo 4 let nechaji skakat po hlave a pak zacnou az vychovavat a najednou se divi, ze to nejde. Nekteri pak sahnou po tvrdsim kalibru a deti tlucou hlava nehlava a tady ty deti pak teda na zaklade strachu zacnou poslouchat a myslim, ze to je silene a je tech deti skoda. Dokonce muj manzel taky rikal, ze syna necha, at si dela co chce a od 3 let zacne davat mantinely. S tim jsem razantne nesouhlasila a vysvetlila mu proc, nechal se ukecat a uz ted mu ukazujeme oba, kde jsou hranice. U nej tato benevolentni vychova byla a byl to sigr neskutecny a hadej, jak to resili pak jeho rodice, az byl starsi? No jasne ze paskem. Ja tohle neznam a ujistila jsem manzela, ze tohle nase deti v zivote nepoznaji a ze se s nimi bude pracovat od mala. Jednou jako dite jsem byla u toho, jak kamaradka zlobila a jeji tatka zacal vyhrozovat paskem a ten strach v ocich a hned plac. Tohle nechci, nedovolim to!
Sikana neni jen, ze bohate deti sikanuji chude, muze to byt i naopak, kdy bohate je sikanovano chudymi. Ono to je spis o tom, ze urcite dite vybocuje z rady a pak bohuzel casto konci to tim, ze si ho skupinka nebo "alfa samec" poda, aby sve smecce ukazal svoji silu. Nekdy to jsou jen banality kvuli kterym se sikanuje, nekdy dulezite veci. Muze to byt puvod (bohaty/chudy), vzhled, nabozenstvi, rodinne zazemi a mohla bych pokracovat do alleluja. Nekdy to je o komplexu sikanatora, ktery sikanuje proto, aby nebyl sikanovan.
@priefi a to je presne to,proc nesouhlasim s telesnymi tresty,protoze dite poslechne jenom ze strachu i kdyz treba vubec nechape proc se po nem dana vec zada...
@mysicka_lb jee mne se tak libi, co jsi napsala o te vychove "kdo z koho"
muj prcek ma rad noseni, jeden cas kocar vyslovene nesnasel, ale moji rodice se ho snazili na kocar "naucit"... tak jsme jeli ven a po hodine v kocaru zacal byt prcek nervni...tata na me " at ho necham, vzdyt je spokojeny"
dala jsem ho do satku a prcek najednou spokojeny..a tata "tak a ted vyhral" a rekl to tonem, ze jsem uplne blba asi
tata neni zadny tyran, ale prijde mi, ze tohle je v lidech zakorenene, ten strach, ze kdyz nebudu dost vostrej, tak mi dite preroste pres hlavu a poroste pro kriminal a ze to je fakt boj a musi se zacit od mala...ze si deti - miminka - "vynucuji veci" atd.
@bayt jo tak tohle taky nechapu,male miminko si prece neumi timhle zpusobem veci vynucovat,breci z nejakeho duvodu.to je stejna logika jako hlaska "nebrec,nebo ti pridam abys mela proc"
@zelenaesmolda Tak se u nás doma říkalo po revoluční genereci dětí jejich rodiče začali podnikat a mohli si víc dovolit. Samozřejmě můj táta podnikatele nesnáší, a to jeden z nich je jeho bratr a zeť. No, jim rodiče koupili vlastní věci, mě nutili rodiče chodit v oblečení po sestrách.
@sijane proc tvuj tata nesnasi podnikatele?nejaky mindrak?
@zelenaesmolda No on vždycky říká, že jsou nenažraní, že se mají dobře, jsou to zloději a jemu nic nikdo zadarmo nedal, musel tvrdě pracovat. Ale proč vlastně nemá rád někoho, koho má paradoxně ve vlastní rodině, ti nepovím. Pač to sama nevím a neví to asi ani táta. A není to jediná skupina, na kterou táta nadává. Podstatně na všechny a na všechno. Na ženy, na důchodce, na řidiče atd.
@sijane byl mi tvůj nick nějak povědomý, tak jsem si vyjela tvoje předchozí diskuze a...no, co na to říct. Já mám k psychologovi daleko, ale tvoje rodina je fakt nemocná. Najdi si nějaké krizové centrum, nějakého psychologa a dej se dohromady. Musíš dospět, postavit se na vl. nohy, setřást že sebe to, v čem si vyrůstala. To je mj. mateřská láska, že jsme schopné pro děti udělat i to, co dřív nešlo. Že jsme schopné být lepšími, rvát se za ně tak, jak bychom bez nich nikdy nedokázaly. Tvoje sestry s rodiči nežijí a vědí proč. Ty se taky musíš postavit na vlastní nohy...právě kvůli své dceři, kterou sis vybojovala i navzdory tvým rodičům. Bez nějaké supervize to ale bude v tvé situace asi hodně těžké, tak začni tím, že se podíváš po někom, kdo ti pomůže, navede tě.
@sijane no tak to musi byt radost s takovym clovekem zit.jak rika @anazuzzuzana bylo by nejlepsi se sve rodiny zbavit a postavit se na vlastni nohy,oni jsou opravdu toxicti lide a ty nebudes mit klid dokud budou nazivu...
@bayt @bayt tak u nás úplně to samé, malá jako úplně malé miminko nesnášela kočár, no to jsem si vyslechla, proč ji vyndávám ven, když brečí, proč sebou jako vozím nosítko... A nebo tchýně - malá se boji cizích lidí, tchýni vidí jednou za měsíc, takže je to pro ní prostě cizí člověk. Byli jsme u ní na návštěvě, manžel položil malou na gauč vedle tchýně a ona začala řvát. Tak jsem šla a vzala ji. Tak tchýně hned prohlásila, že ty máš ty rodiče teda pěkně naučený!... A tak bych mohla vykládat do nekonečna, že nebude chtít spát v postýlce, když ji sem tam vezmu do postele, když se narodila, že ji nemám chovat, nebo si na to zvykne atd. atd 😀
@yvarp me se libila hlaska co jsem videla nekde na netu Mila tchyne,nepotrebuji rady ohledne vychovy mych deti.Ziju s jednim z tvych a je na nem jeste spousta prace! 🙂
@zelenaesmolda tak to u nás sedí naprosto přesně 😁

@michaela_2 presne tak,sijane mi prijde jako docela zahorkla osoba se spoustou traumat z vlastniho detstvi,navic dost agresivni
@anazuzzuzana u nekterych to tak byt skutecne muze,nebo na ne rodice nemaji kvuli podnikani cas ale do prime souvislosti bych to urcite nedavala 🙂