icon

Co si myslíte o bezobalových prodejnách?

dvorka100
23. lis 2018

V dnešní době plně plastů, které jsou opravdu všude se rozmohlo nakupování bez obalů přímo do svých doz sáčku atd. Mě by zajímalo co si o tom myslíte vy a zda li je tu hodně zájemců o nákup bez obalu

Strana
z4
tawiyelan
26. lis 2018

Připojím se. Snažím se šetřit s odpadem, tzn, nekupujeme vodu v plastu, každý máme svou láhev a tu si doma naplníme, než někam jdeme, manžel má v práci skleněný džbán a vodu si napustí z kohoutku. Jsou výjimky, kdy si občas koupíme kolu, nebo džus, ale ne 5 litrů týdně. Pečivo dávám vše do jednoho pytlíku a brzy si začnu nosit vlastní. Zeleninu kupujeme zase málokdy, zatím jsme jeli z vlastních zásob. Prostě jíme sezónní. Když už nemáme vlastní okurky nebo rajčata, opět je nemusíme koupit denně, ale stačí občas. Brambory, řepu, cibuli, česnek, dýně, zelí máme vlastní. Ovoce nastejno. Jablka jsme si na podzim uskladnili a snad vydrží až do jara. Když je chuť, koupím pomeranč nebo banán, do sáčku ho dávat nemusím. Uzeniny a sýry kupuji tam, kde mi je dají do papíru. Uvařené jídlo dáváme do skleněných nádob, manžel si to v práci rovnou ohřeje. Smetí vynášíme jednou týdně. Papír vozím na chalupu do kotla spálit, Bioodpad bych mohla vozit na kompost, ale jsem na to líná. Na chalupu jezdíme jedním autem v pěti lidech, přes týden pěšky nebo mhd. Budoucí potomek bude v látkových plenách, protože jsou ještě po mně a je mi líto to nevyužít.
Mohla bych psát o "ekologii" v Africe a Asii, ale nemá to cenu. Mám pocit, že stejně my, Evropani, můžeme za všechnu "špínu světa", a zbytek světa na to zvysoka s... a má z nás akorát tak srandu.
"Bezobal" mám za rohem, ale nechci přeplácet módní záležitost. Stejně si myslím, že to tam do těch super bio nádob přesypávají z malých pytlíků 😀

journals
26. lis 2018

O tomto typu obchodů si myslím, že je to teď hlavně taková dobře (vy)myšlená módní vlna. Nápad by to byl pěkný, ale má to dost zápletek. Já tak nějak chci žít a fungovat, ne půl dne probíhat městem kde se co dá sehnat bez obalu. Nechci být otrokem podobných záležitostí. Už tak mi stačí, že řeším kvalitu potravin, řešit ještě to, do čeho je potravina zabalená a jak... to by mě už asi kleplo. Jo, možná kdybych bydlela v dosahu podobného obchodu pár metrů, kdybych věděla, že kvalita je tam výrazně jinde, než v řetězcích, kdyby tato prodejna nabízela produkty, které nakupuji, pak bych asi chodila asi i často. Ale - vadila by mi hygienická stránka celé věci a vadilo by mi, že tam stejně nekoupím všechno a pak stejně musím do normálního obchodu.
Třeba to, jak se dneska rozmáhají takové ty pytlíky ze záclon mi přijde vyloženě děsivé (hlavně když je někdo používá na pečivo v řetězcích). Neumím si představit, jak dám pečivo do toho hnusného, opatlaného košíku a pak to hodím na pás. Brr... (ale to je zase jiná pohádka).
Nejsem člověk, který by plýtval (aspoň se snažím), ale tahle módní vlna mě nezasáhla. Stejně jako látkové pleny, látkové vložky atd.

Pro pobavení podobě smýšlejících lidí jako jsem já - na FB jsem narazila na nějakou skupinu kde jde zero waste do extrémů. Tam se řeší např. i to, co kdo používá místo toaletního papíru (fakt, nekecám!)

marcelamor
26. lis 2018

@dvorka100 Pre mňa sú bezobalové obchody TOPka. Nakupujem tam rada (áno, majú tam aj kopec hlúpostí balených do malých sáčkov, toto by tam patriť nemalo, ale kde je dopyt, tam sa vytvorí ponuka). Do bežného obchodu si beriem vlastné plátenné vrecká a tašky, skúšala som do tesca nosiť vlastné krabičky na salámy, maso a syry, no po čase mi to zatrhli, že to je proti hygienickým predpisom. Snažím sa tiež voliť sklenené obaly, radšej ako plastové, no stále je ich málo. Rada by som nakupovala od farmárov, ale na našej dedine neviem o nikom, kto by predával a všetky predaje z dvora mám ďalej. Nedokážem sa plastom vyhnúť (zatiaľ nie úplne), hoci sa snažím, aspoň sa snažím minimalizovať kúpené množstvo. A pri ostatných veciach uprednostňujem kúpu z druhej ruky. Pre bábatko sme tak kúpili veľa vecí a tiež do domácnosti (napr. nábytok). Kúpu oblečenia odkladám až kým to nie je nevyhnutné.
Takže za mňa bezobalové obchody aj každý ďalší krok k zero waste je super.

rockerka
26. lis 2018

Jako dítě si pamatuji stáčirny - nakupovali jsme tam drogerii. Vrátila bych zalohované petky a sklo. Sama bych ráda otevřela krámek na způsob bezobalu...Nenakupuji zbytečné věci, které nepotřebuji...snažím se ze starých věcí udělat znovu krásné. Ze starých záclon jsem si ušila pytlíky do krámku na potraviny...dávám do nich ovoce, zeleninu a pečivo. Bezoobalový obchod navštívím tak jednou za měsíc. Nakupuji tam takové potraviny, které si mi nevyplatí kupovat ve velkém množství.Doma si spostu věcí vyrobím nebo vypěstuji. Pro synka mám látkové pleny a sama bych chtěla také jiný způsob než ty vložky, který mi nedělají dobře..Ale snad se hecnu a půjdu buď do kalíšku a nebo zkusím jinou metodu...Třeba mi každý říká, proč se nekoupím nový telefon..na co? když ten starý ještě pořád funguje a mě nevadí jak vypadá.

sudylichozrout
26. lis 2018

@journals Místo toaletního papíru bylo vždy nejlepší Rudé právo. Dneska můžeme nahradit například korporátní a stranickou tiskovinou MF Dnes, případně Haló novinami 🙂 Škoda, že nemám FB, početla bych si 🙂)

journals
26. lis 2018

@sudylichozrout Jenže to by neřešilo problém s využitím/použitím papíru jako takového 😀 byla to děsivá debata. A vím jistě, že jsem jí nedočetla do konce 😂

barchen
26. lis 2018

@journals To je dnes taková móda. Buď jsem radikální zastánce něčeho nebo radikální odpůrce. Nic mezi tím a pokud náhodou ano, tak ho stejně oba tábory ukamenují jak ve středověku, resp. v některých kulturách i dnes. Já se občas už i bojím (ironie samozřejmě), že algoritmus na daném webu dokáže přečíst moje myšlenky a dá mě na nějaký černý seznam, když zabloudím do takové FB skupiny a nesdílím stoprocentně to nadšení, které tam srší už v úvodu.

xxx3d
26. lis 2018

@sudylichozrout hm to ne, to spíš bych tipla na stránky knih, které nikdo nečte 🙂

journals
26. lis 2018

@barchen Já si teda naopak myslím, že vychytat takovou "rozumnou a zdravou" rovinu v podobných přístupech jde. Ale je na to nutný selský rozum a s tím je to někdy už horší 🙂 ten se do krabičky neodsype.
Mě taky děsí, že to dokáže dojít až do extrému. Ono se to tam taky všechno nakonec zhádá, protože se tam vždy objeví (objevil) někdo, kdo měl na věc jiný názor a díky němu vyhynou všechny pandy, žirafy a ryby do konce příštího roku 😂 Dělám si z toho srandu, ale myslím, že každý musí zapojit svoje svědomí, svoje osobní hranice (časové, hygienické, finanční) a je to čistě na něm, jak se k čemu postaví. Já do té skupiny nahlídnu tak jednou za měsíc, vždy mě to utvrdí v tom, že takhle žít a fungovat nechci a žiju si tak nějak dál po svém. Z vyhozené (vytříděné) petky nemám deprese, ale zároveň se snažím fungovat tak, aby na mě příroda moc naštvaná nebyla. Ale nechci být otrokem ekologie.

kachna_b
26. lis 2018

On žiadny extrém nie je dobrý. Ani to, že sú ľudia ktorý problém s odpadom úplne ignorujú, pretože je to komfortnejšie, a ani to že sú ľudia ktorí riešia už aj to že si utierame zadky a aký dopad to má na pralesy.... 🙄 Každopádne sa mi myšlienka zero waste (resp. aspoň less waste) páči. Hlavne z toho dôvodu, že neplýtvať a nežiť konzumným spôsobom sa učí odomňa aj moje dieťa.
A diskusiu na FB som čítala... 😉 to bol jeden z extrémov... ale mimo tieto extrémy je skupina aj inšpiratívna a plná dobrých nápadov. Do nedávna som napríklad nemala ani páru o luxusných tuhých šampónoch.

barchen
26. lis 2018

@journals On právě selský rozum je tam kolikrát v menšině. Lidi koncentrovaní v těch skupinách (většinou právě soc. sítě) si neuvědomují, že ta skupina je jakási bublina a za ní existuje jiný svět, jiný názor, jiné smýšlení. Jako, já osobně jsem hrozně ráda, že o tyto věci se lidi tady zajímají, že je sledují, čtou, hledají informace (nakolik důvěryhodné, to je občas otázka), že matky se zajímají o metody, o stravování, o původ hraček, potravin, léků a odpadů atd. Jenom často je to až moc v radikální rovině.

bonavoxa
26. lis 2018

Jako, jedno mi to není. Ale tohle už je jako novodobé náboženství, ne jenom názor a styl. Což mě děsí. V některých skupinách jsou určité postoje jako dogma. 100% netoxické. Doporučené, na všechno. Místo papíru lopuchovy list, cukr, mléko, lepek,...nedat do huby ani ve stopovém množství. Lék na všechny civilizacni nemoci. Máte rýmu, tak to musíte nejprve vyřešit negativní emoce, rodinné konstelace, čakry, homeopatika, naučit se dělat tinktury, dieta, jóga,...a teprve potom jsme úplné uzdravení a možná budeme žít věčně? Píšu to hodně s nadsázkou, sama mám radši přírodní postoj, domácnost, kosmetiku,..ale. Kdybych měla všechno udělat, úplně mi to rozhodí osobnost, možná uvedu tělo do šoku, zrujnuju rozpočet. Selský rozum mi říká, že nebrat žádná dogmata. Pocházím a žiju v určité zemi, jsou tu určité tradice, plodiny, bylinky,...můžu třeba začít jíst plankton, ale výsledkem si nejsem úplně jistá.

sudylichozrout
26. lis 2018

Holky z poslednich odpovedi, vsechny mate recht! 🙂

ai30
26. lis 2018

Mne treba prijde uplne v pohode, ze v tech skupinach se to jede na 100%. Mam vlastni rozum, takze vubec nemam potrebu se z toho hroutit a utvrzovat se, jak nechci zit, proste si z toho vyberu ty informace, ktere chci a jdu dal.
Spis by mi vadilo, kdyby skupina 'non toxic' byla 'vetsinou non toxic, ale zas tak moc ne, jak kdy' nebo 'barefoot skupina' by se jmenovala 'obcas barefoot obcas lyzaky'. Mne se libi, ze se ta skupiny venuji fakt naprosto tematu te skupiny a nemusim si tak filtrovat selske rozumy jinych a muzu pouzivat jen ten svuj. Protoze kdyby se v barefoot doporucovaly boty do spicky a v zero waste skupine by se resilo, jak pouzit jeden plastovy pytlik misto trech, tak by to byl prece strasny zmatek.
Jasne, spousta lidi to bere hodne vazne a nedelaji kompromisy, ale to je prece jejich vec, me to nijak neobtezuje a nemusim na ne nadavat. Stejne tak, jak by vegan nepozrel maso, tak si zaryty masozravec nedokaze predstavit jeden den bez peti druhu uzenin. Ale u nas je to druhe tak nejak akceptovane jako normalni zdravy pristup a veganstvi jako sileny extrem, ktery se musi vymitit. Tak se potom neni co divit, ze se ti lide tech 'normalne zdrave pristupovych' lidi strani a pohybuji se ve vlastnich kruzich.

bonavoxa
26. lis 2018

@ai30 V podstatě souhlasím. Jenže právě to sdružování se v té bublině má kolikrát za následek slábnutí zdravého rozumu, prostě projdu lupu, co se doporučuje, hotovo. Nedej bože se po tisíci ptát na podobné téma, protože je tam malá individuální odchylka. Mě přijde každý takový masový extrém strašně toxic, hlavně v té mezilidské rovině, která je pro mě osobně hned druhá nejdůležitější, hned po té duchovní.

ai30
26. lis 2018

@bonavoxa To jo, ale ony ty tisice dotazu prave prichazi od novacku, ne od skalnich. A zase je fajn, ze nekdo je do tech veci tak zazrany, ze mu neni lito potisice odpovidat na ten stejny dotaz. Me by uprimne kleplo uz po desatem opakovani, skupinu bych zavrela a byla tam sama :D

kachnifu
26. lis 2018

@jenny91 skládat do tašky můžu jak chci, ale někdy se mi to taky stane.. A je divné, že jsem si koupila po sobě savo ve spreji, a stačí ho mít nahnute a z nepochopitelných důvodů se vždycky v lilo.. A bylo zavřené

bonavoxa
26. lis 2018

@ai30 To ano 😀 Jak jsem psala, jsem spíš naklonenejsi tomu směru. Nakolik třeba domácnost a kosmetiku mám poresenou víc než deset let. To zase byla jiná skupina lidí, šlo o vlasy, začalo to barvením hennou a postupně se přidal zbytek. Z té konkrétní skupiny mi přijde ta hlavní moderátorka v pohodě. Je vidět, že má odzkoušeno na sobě a nedoporučuje ty nejdražší produkty. Manžel je dost v opozici, úplně jiná výchova, hospodaření s financemi, u nás konkrétně je to dost boj, kolikrát ani neumí něco vyslovit.

kachna_b
26. lis 2018

tieto skupiny (teda vlastne všetky) majú hlavne tú výhodu, že takto vznikajú malé komunity, ktoré sa stále zväčšujú a tak sa v dobrom ovplyvňuje stále viac a viac ľudí. Problém vzniká len kvôli tomu, že všade chýba to najdôležitejšie a to je TOLERANCIA. Každý ide svojou cestou, každý sa na daný problém pozerá trocha inak, atd. Ide len o to tolerovať názory iných a tam je kameň úrazu. Mne nevyhovujú niektoré alternatívy v ZW (áno, práve ten toaletný fakt nahrádzať nebudem 🙊) ale neurážam a nezhadzujem. Danú tému som si prečítala (akože fakt celú aj keď to bol proste extrém) dokonca so záujmom či naozaj neexistuje nejaká mne blízka alternatíva (nie neexistuje) V každom prípade ale proste bod za každý ušetrený igelitový sáčok, pet flašu atd...

journals
26. lis 2018

@barchen S tím naprosto souhlasím!

bonavoxa
26. lis 2018

Je mi líto, že třeba tady konkrétně v Opavě spousta dobrých obchodů musela zavřít. Jako top je tu jedna prodejna, která funguje už roky, má i vlastní jídelnu, a je poznat, že majitel tím žije a orientuje se. Vidivam tam hlavně mladé lidi, střední generaci, ke které už se taky počítám,...No, a pak vidím v Jednotě dědečka, co kupuje takové ty obědy ,,plast v plastu", měl jich snad dvacet. Přišlo mi strašně smutno.

ai30
26. lis 2018

@bonavoxa No jo, to uz je potom kombinace vic veci :/ O chozeni na kazde jidlo do restauraci a jidelen si takovy stary dedecek muze samozrejme nechat jen zdat a bohuzel v te generaci nasich rodicu a prarodicu (casto teda i v te nasi) to fungovalo tak, ze veskere vareni zastane sama zena. A v momente, kdy zustane sam vdovec, tak uz je pozde na to ucit se z gruntu varit, tim odpada nakupovani jakychkoliv 'bezobalovych' surovin a resi to tyto chemicke mixy v plastu :( :(

zuzana_ka
26. lis 2018

@bylinka36 naprosto souhlasím!
Též se mi líbí bezobalove zboží, ale ta cena... Člověk by řekl, že zboží bude min levnější alespoň i ten obal, který nemusí zaplatit a ono nee. U nás otevřeli BO ale opravdu si nemůžeme dovolit dávat 799kc za L šamponu :-/

jenny91
26. lis 2018

@kachnifu Pokud je člověk opatrný a stejně se mu to s nějakými věcmi stává, tak potom mi dává smysl, že radši použije sáček. Nelíbí se mi spíš co znám od některých lidí, že dají všechno do igelitu pro jistotu, kdyby nááááhodou... a přitom se jim to s tou věcí nikdy nestalo a kupují ji pravidelně. Takže zbytečně vypotřebováno x pytlíků při každém nákupu, které v horším případě pak ani nehodí do tříděného odpadu. Mně třeba moji rodiče všechno, co mi dají, balí pro jistotu minimálně do tvou pytlíků. (Totéž samozřejmě dělají i pro ostatní a pro sebe.) A když jim vysvětluji, že jsem opatrná a nevysype se mi to, stejně to tam nastrkají.

kachnifu
26. lis 2018

@jenny91 to je pravda. Třeba kořenova zelenina jde nahazet do jednoho, u pokladny to prostě vyndat.. Nebo jen tak nahazet do tašky. Úplně nesnáším, když si někdo trhá pytlíky jen tak do koše, aby si to potom vzali domu.. Mě ségra ušila látkovou tašku, a je to o mnoho praktičtější.

dvorka100
autor
26. lis 2018

Tak normální člověk, který bude chtít nějakým způsobem omezit odpad tak ho omezí, ale všechno má své meze. Hledat náhradu za toaletní papír to už je fanatismus. Non tisíc skupinku jsem počítala a některé ty problémy co tam řeší jsou opravdu moc, ale jsou tam i použitelné věci a diskuze ale všeho s mírou.

marcelamor
27. lis 2018

@zuzana_ka a čo tak takýto šampón https://naturinka.cz/hermankovy-sampon-162? Ja ho kupujem u nás v zdravom obchode, pri pokladni im rovno vždy nechám obal (je vratný) a tak odídem s kockou šampónu, ktorý nám vydrží asi 2-3 týždne (a to ho používame aj ako telové mydlo).

kafr
27. lis 2018

Zdravím všechny zdejší diskutující a nelze, než vystřihnout hlubokou poklonu a smeknout 👍😍
Pročetla jsem 3 strany diskuze, na kontroverzní téma, a nikdo se nepohádal, neurážel a nenadával. Toto mi přijde jako opravdu vzácnost a ráda jsem si všechny názory přečetla. S některými souhlasím více, s jinými méně.

Osobně se snažím chovat ekologicky zodpovědně, ale ne za každou cenu. Většina už toho napsaná byla. Nebudu jezdit do BO ani objíždět prodeje ze dvora a farmářské trhy, protože je to v mém případě větší ekologický prohřešek, než zajet do Tesca. Ovšem v tom Tescu, nakupuju rovnou do tašky, do sáčku dám akorát pečivo, protože na rozdíl od ovo-zel se nedá ani umýt ani oloupat a zaplatím na samoobslužné pokladně a vyhnu se tomu humusackému pásu u klasických pokladen.

Když každý začneme u sebe a budeme dělat to,co je v našich možnostech, tak se bude lépe dýchat všem.😘

dvorka100
autor
27. lis 2018

@kafr a kdyby byl ve vašem městě obchod kde najdete jak bez obalový prodej tak i potraviny od lokálních farmářů chodila by jste nakupovat tam nebo raději do tesca?

silwiin
27. lis 2018

@vendelinka08 v brne he uz nekolik bezobalovych obchodu. Staci googlit.

Strana
z4