icon

Covid a přístup lidí

24. únor 2021

Spíš se potřebuji vypovídat, než se na něco co zeptat...já už si připadám spíš jako blázen, že to řeším. To to opravdu tak hrotíme a bojíme se zbytečně, jsme ovce? Od začátku pandemie se chováme víceméně zodpovědně. Stýkáme se s nejbližší rodinou. Teď jsme návštěvu u rodičů odřekli kvůli situaci. Přátelé jen v případě, když situace byla pod kontrolou. Dítě chodilo do školky vesměs dva měsíce. Jsem doma s mladším, tak staršího mám tak zase doma. Stejně jako listopad a prosinec. Nosíme roušky tam, kde bysme mohli někoho nakazit. Když jsme byli nachlazený a nešli na testy, zůstali jsme v karanténě dva týdny. Když jsme nakonec měli potvrzený covid, zůstali jsme doma 3 týdny (manžel má home office). Ale přijde mi, že 90% lidí si.mysli, že jsou nedotknutelní. Mě to přijde jako bezohlednost vůči těm druhým, kteří by se třeba i chtěli chránit. Vesměs vím o spoustě lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým, věděli o tom, ale vesele se setkávají s ostatními, nic neřeší. Nikomu nic neřeknou. Co to má být tohle...těm.lidem nedochází, že tímhle se ta situace zhoršuje? Že by ten život mohl být lepší, když by se dodržovalo, co se má? Prosím, nelinčujte mě. Jen už se těším opět na normální život a tahle situace mě dostává do kolen.

Strana
z7
bigbig
25. únor 2021

@normalnimatka Já si tady vybavuju nějakou diskuzi, kdy jsi psala že všechny očkovaný děti jsou tupý pasivní zeleniny. Takže mě tvůj postoj k očkování vůbec nepřekvapuje. A to ostatní co říkáš taky ne. Víc to radši nebudu komentovat.

normalnimatka
25. únor 2021

@bigbig :D to bych nikdy nenapsala. některý děti jsou zeleniny, maj divnej tupej výraz, koukaj skrze člověka. ale všichni rozhodně ne;)

normalnimatka
25. únor 2021

@mamikry žádnou nemoc očkování nevymýtilo, to je mýtus. dokonce třeba co se týče obrny, tak v současnosti koluje víc případů tzv. očkovacího viru po světě, než těch "divokejch"... to, že se tady objevujou nemoci, který tady téměř nejsou, je migrací z oblastí, kde na takový úrovni zdravotnictví, hygieny a clekový životní úrovně ještě nejsou.

nojo, ale to, co píšeš o očkování, tak samozřejmě o prodělání nemoci platí úplně stejně. tělo by mělo vir rychle rozpoznat a umět se bránit. to, že to u pár jedinců selže (a spíš ještě možná, resp. v ještě menší míře, než nám říká statistika), to je věc druhá. prostě nejde se vyhnout promoření.

mamikry
25. únor 2021

@normalnimatka A muzu se zeptat, odkud takove informace mate?

kamino
25. únor 2021

@jahodi já se z povahy povolání ( fotografka) nechávám testovat pravidelně sama, antigen je bezplatný,ten stát zajišťuje pro všechny. Ale lidé nechodí. Tady v Praze je odberovych místo dost, za 30 min jsem doma i s cestou, ale chápu, že mimo Prahu to není tak jednoduché. Nas starosta teď před prázdninami zajistil odborový stan přímo v naší casti, aby se děti s rodice otestovali před odjezdem na prázdniny. Také rozumný krok. Ono to občas chce zapojit i sebe a své okolí. Ale ta finanční podpora podniku k testování by opravdu pomohla, to je fakt.

kamino
25. únor 2021

Ještě opravím, lidé chodí, ne že ne, ale v takové míře zas ne a chtěli by těch míst více. To je bez debat.

marcicek84
25. únor 2021

nevím jestli bych zacházela do té očkovací debaty, protože klíčové je stejně to, že to nemá všechno co má mít, aby to bylo zcela i dlouhodobě bezpečné, takové očkování je pak experiment a kdo ho podstoupí, jedině na vlastní nebezpečí, proto i to podmíněné schválení. Pokud si výrobce vakcín upravuje svévolně i jeho složení, viz pfizer i moderna, tak mi to přijdu už úplně mimo. Kdo se chce, naočkovat, ať se očkuje, kdo ne, ať se neočkuje, ale snad máme ještě demokracii a svobodnou volbu. Sama o očkování nestojím, ale pokud očkovaní pomůžou tomu rozvolnění a bude jich dost, ta by mohli dát pokoj i nám, co se očkovat nemáme tu potřebu.

marcicek84
25. únor 2021

@kamino a nebude to tím, že když nemáš příznaky, tak ty antigenní testy stejně nic neukážou nebo jsou falešně pozitivní, kdo by pak na to zbytečně chodil, že jo...

kamino
25. únor 2021

@marcicek84 S tím si nejsem tak jistá, že je to tak striktní, co vím, tak antigen dost nakaz objevil.

marcicek84
25. únor 2021

@kamino anigen objeví, jen velice vysokou virovou nálož, často vychází falešně pozitivní, pak stejně jde člověk na PCR a tam je negativní, ale započítává se do statistiky pozitivních, někdy i 2 x pokud podstoupí oba testy s pozitivním výsledkem a čísla jsou na světě a máte tady neutuchající pandemii...paradox...

elu
25. únor 2021

@hojda no ty vogo, to jsou uvahy ...uvedom si kdo umiral ve válkách, zdraví mladí kluci, ženy, děti v koncentračních táborech...na covid umírají převážně staří lidé, kteří už své děti vychovali, neříkám že je nemáme chránit, nebo že jejich život už nemá význam...ale proboha nesrovnávejme to s obětmi války, to byste mě vážna nasrali 🙂 A ano nepište ani, že na covid umírají i mladší a mají s tím problémy i děti...to ano, ale v tomto srovnání úplný marginální číslo

alcar
25. únor 2021

@klokanka31 zdravi a rodinne vztahy se snad vylucuji? To mam rict rodicum good bye, uvidime se za rok...mozna dva, tri (pokud neumrete treba na jinou nemoc, nez covid nebo pokud me treba nesrazi auto) a poklepavat se po ramenou, jaka jsem to zodpovedna osoba? To jako vazne nekdo resi takto? 😳 Zvlast v dnesni dobe, kdy je moznost se ruzne chranit. Totalne pretusit styky a rodinne vazby je opravdu jediny zpusob ochrany a jediny zpusob reseni situace? Pokud to mas takto, tak to je mi te tedy nesmirne lito.

klokanka31
25. únor 2021

@normalnimatka A ty nevíš že koronu můžeš chytit několikrát, můžeš i někoho nakazit? 🤔 známý taky že už to prodělal, vysmátý že mu už nic nehrozí... Pak se divil že to chytil znova, a bylo mu stokrát hůř.

normalnimatka
25. únor 2021

@klokanka31 už jsem to psala výše.

klokanka31
25. únor 2021

@bigbig tupý pasivní zeleniny? 😲

klokanka31
25. únor 2021

@alcar Ano my to tak máme. Ze strany mých rodičů byli oni první, kdo zakázali návštěvy. Na jaře když byla první vlna, tak jsem to až tak nehrotila. Ale co se nám narodila malá, tak její život a zdraví je na 1.místě.
Přítelkyně mého bráchy je názoru že rodinné kontakty musí být pořád... A tak vesele lítala po návštěvách. A jak teď skučí jak jim je hrozně zle. Ale kdo chce kam...

normalnimatka
25. únor 2021

@tynka9
k tomu očkování lidí po kovidu

Varovný dopis pro FDA a Pfizer: O imunologickém nebezpečí očkování proti COVID-19 u nedávno rekonvalescentních a asymptomatických nosičů.
Autorem je Hooman Noorchashm MD, PhD. kardiotorakální chirurg
- provádí chirurgické zákroky na tepnách srdce, plic, jícnu a hrudníku.

Píšu zde, abych vám jako našim hlavním regulačním úřadům FDA a odborníkům na veřejné zdraví předložil varování a téměř jistou prognózu.
Jak víte, virus SARS-CoV-2 má mimo jiné tkáně a orgány tropismus pro vaskulární endotel. Tuto skutečnost zachytil dokument Lancet publikovaný v dubnu 2020:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/artic...
Jak také víte, zdá se, že receptor ACE-2 na endotelu je portálem pro vstup viru do endoteliálních buněk - a vypadá to, že endoteliální poranění virem nebo zánětlivou reakcí, kterou vyvolává, je důvodem, proč mnoho pacientů s COVID-19 může mít tromboembolické komplikace.
Je tedy otázkou jistoty, že virové antigeny jsou přítomny v endoteliální výstelce krevních cév u všech osob s aktivní nebo nedávnou infekcí SARS-CoV-2 - bez ohledu na to, zda jsou symptomatické nebo rekonvalescentní.
Píšu, abych varoval, že je téměř jistou imunologickou prognózou, že pokud jsou virové antigeny přítomny v tkáních subjektů, které podstoupily očkování, bude antigenově specifická imunitní reakce vyvolaná vakcínou cílit na tyto tkáně a působit zánět a poškození tkání.
Pokud jsou virové antigeny přítomny ve vaskulárním endotelu, zejména u starších osob a křehkých pacientů s kardiovaskulárním onemocněním, je téměř jisté, že antigenově specifická imunitní odpověď vyvolaná vakcínou poškodí vaskulární endotel. Takový endoteliální zánět vyvolaný vakcínou jistě způsobí tvorbu krevní sraženiny s potenciálem velkých tromboembolických komplikací, alespoň u podskupiny těchto pacientů. Pokud většina mladších silnějších pacientů může tolerovat takové vaskulární poranění z imunitní odpovědi na vakcínu, mnoho starších a slabých pacientů s kardiovaskulárním onemocněním nebude.
Proto s úctou žádám, aby FDA ve spolupráci se společnostmi Pfizer a Moderna okamžitě minimálně stanovila jasná doporučení klinickým lékařům oddálit imunizaci u všech nedávno rekonvalescentních pacientů, stejně jako u všech známých symptomatických nebo asymptomatických přenašečů - a před očkováním aktivně vyšetřit co nejvíce pacientů s vysokým kardiovaskulárním rizikem, aby bylo možné detekovat přítomnost SARS-CoV-2.
Potenciálním rozumným řešením, zejména v domovech s pečovatelskou službou, by bylo použití screeningu protilátek jako náhradního prostředku k vyloučení / oddálení očkování u osob, které mohly být viru vystaveny a v jejichž tkáních zůstaly virové antigeny.
Cílem maximálního a rychlého očkování populace je regulérní cíl v oblasti veřejného zdraví. Zachrání to mnoho životů a pravděpodobně i náš národ - očkování na úrovni populace určitě zachrání mnohem více životů, než by jakákoli komplikace související s vakcínami mohla ohrozit. Avšak v současné národní krizi jen jednoduše proto, že víme, že většina občanů naší společnosti bude mít prospěch z očkování, nemůže ospravedlnit regulační a korporátní selhání při zmírňování známých a racionálně prognózovaných nebezpečí pro menšinovou podmnožinu nebo osoby ohrožené újmou.
Jako imunolog s dobrým porozuměním toho, jak mohou antigenově specifické imunitní odpovědi způsobit poškození orgánů a tkání, doporučuji vám, jako našim hlavním regulátorům FDA, neodbýt skutečnost, že očkování osob s již existujícím SARS-CoV-2 virovými antigeny ve tkáních by mohlo způsobit, že tato podskupina lidí bude vážně poškozena - a zejména ta křehká s kardiovaskulárními chorobami.
Navíc, pokud je imunologické riziko, které zde předpovídám, skutečné, v příštích měsících, kdy budou imunizovány další miliony Američanů, bude pro veřejnost docela viditelné.
Dokážete si představit, kdyby si veřejnost, aniž by od FDA přijala skutečné varování, uvědomila rostoucí počet takových vaskulárních / tromboembolických komplikací? Co si myslíte, že se potom stane s úrovní „váhavosti k očkování“? A jaký druh odpovědnosti si myslíte, že bude veřejnost požadovat od našich odborníků a federálních regulačních orgánů - zvláště pokud věděli nebo měli vědět, že toto imunologické nebezpečí může existovat?
Cíl přinést prospěch většině naší veřejnosti a zachránit národ před touto pandemií rychlým a agresivním očkováním je eticky spolehlivý - ale pokud víme o skutečných nebo pravděpodobných rizicích újmy a úmrtnosti, měli bychom zmírnit rizika pro osoby, které by mohly být poškozeny. To je tedy jediná rozumná, etická a pravděpodobně legální možnost, kterou můžete jako regulační orgány v oblasti veřejného zdraví sledovat - protože v Americe již nebudeme obětovat životy menšinových podskupin lidí ve prospěch většiny.
Doktoři Woodcock a Marks, mí profesoři na lékařské fakultě, říkali svým studentům „oči nevidí to, co mysl nezná“ … Tromboembolické komplikace, 10–20 dní po aktivaci vakcínou indukované antigenově specifické imunitní odpovědi, u starších křehkých lidí s onemocněním cévních stěn, se nebudou registrovat jako klasické „komplikace související s vakcínami“…. Ale SARS-CoV-2 je virus s tropismem pro vaskulární endotel…. Takže naše vakcíny Pfizer a Moderna by mohly snadno nasměrovat antigenně specifický imunitní útok na tento velmi cílový orgán.

Žádám vás, abyste pečlivě a moudře zvážili moje imunologické prognózy a varování zde - FDA, Pfizer a Moderna by neměli přehlížet riziko poškození denně narůstajícího podílu populace během této pokračující pandemie. Očkování pacientů s okultními infekcemi SARS-CoV-2 nebo přetrvávajícími virovými antigeny je jasné a současně potenciální ohrožení zdraví těchto pacientů.

S úctou a přátelstvím
Hooman Noorchashm MD, PhD.
https://noorchashm.medium.com/a-letter-of-warni...

a třeba u lidí v pečovatelskejch domech apod, t může bejt dost průser. ty lidi můžou bejt už nakažený (pokud teda úplně odmítneme tu hypotézu, že někdo může třeba dostat kovid i z vakcíny - to je ve sféře konspiračních teorií) a dostanou vakcínu. pak to pro ně může bejt a zřejmě často je fatální.
Nejméně devět osob zemřelo s covidem v domově seniorů ve španělském městě Lagartera nedaleko Madridu, přestože byli očkovaní první dávkou vakcíny.
„Dne 13. ledna byli očkováni první dávkou vakcíny Pfizer všichni senioři i zaměstnanci. Po šesti dnech se začaly projevovat první symptomy nemoci u deseti z nich,“ uvedl ředitel domova Manuel Dinis. Kromě devíti zesnulých muselo být dalších pět seniorů hospitalizováno.
Koronavirus má nyní všech 78 obyvatel domova.
https://cnn.iprima.cz/covid-radi-ve-spanelskem-...

co z toho plyne? minimálně by se měli testovat všichni, kdo si jdou pro včelku. a taky na protilátky.
jinak o tom, že by se neměli očkovat lidi, co to prodělali, mluví i prof. thon a určitě i další.

normalnimatka
25. únor 2021

@mamikry jako s tou obrnou? no vyplývá to třeba z tohohle
https://www.vakciny.net/celosvetova-eradikace-d... nechce se mi hledat jiný zdroje. ale je to prostě pravda, no.

marcicek84
25. únor 2021

@normalnimatka docela závažné zjištění, ale není to mimo

somalicats
25. únor 2021

@normalnimatka Nemela jsem chut se do tehle diskuse zapojovat, ale ted uz musim. To, cos tu zkopirovala, plati pro starsi typy koronavirovych vakcin pouzivanych u zvirat, kde se ockoval inaktivovany virus nebo jeho cast. U mRNA vakcin je toto riziko minimalni, protoze tyto vakciny jsou cilene pouze na spike protein, ne na ostatni virove proteiny.

normalnimatka
25. únor 2021

@somalicats ale ten jeho dopis se právě týka těhlech mrna vakcín. a asi právě jde o ten spike protein, ne?

somalicats
25. únor 2021

@normalnimatka Spike protein se vaze na ACE receptor, takze v pripade, ze je uz navazan, se na nej nenavaze protilatka. Ta poskozeni endotelu a spol, o kterem se pise v tom materialu, byla na zvirecich modelech zpusobena prave po pouziti vakcin, kde byly pouzity inaktivovane viry, nebo jejich casti, protoze v takovem pripade se po vakcinaci tvori protilatky nejen proti spike, ale i proti ostatnim proteinum. A jestlize se pak koronavirus stihne svym spikem navazat na receptor a jsou tam i protilatky proti ostatnim proteinovym strukturam viru, tak ten imunitni system muze reagovat i vuci tem tkanim, na ktere je koronac navazan. Tenhle mechanismus je mimo jine i zodpovedny za horsi prubehy covidu po reinfekci, blby je, ze neodhadnes dopredu, u koho ten problem nastane a u koho ne.

hojda
25. únor 2021

@elu aktualizuj si informace.😉 už dávno neumírají jen staří a i kdyby, je to fuk, pokud zavalí nemocnice a díky tomu nedostanou péči ostatní, třeba ti mladí, taky nezapomeň, že tito lidé tě několik let živili, když pracovali, vydělávali a odváděli peníze státu, z čeho myslíš, že stát financuje školství atd.

sudylichozrout
25. únor 2021

@somalicats nechci se tady zapojovat do hádky, jen mě zaujala tvá odpověď na ten elaborát. To, jak zmiňuješ "kde byly pouzity inaktivovane viry, nebo jejich casti," týká se tahle technologie ruského Sputniku, nebo ne?
Díky moc 🙂

smarket
25. únor 2021

Ono je to i dost tím, že "autority" si dělaji co chtějí a je to samej fotbal nebo jiný dýchánky. Moc ani nepomáhá, že tady tomu velí Babiš, dost lidí irituje a tak se sekaj i skrz to. Já jsem upřímě z toho života tak unavená, že radši ani moc nevylejzáme, jen nutný věci jako lékárna, obchod a procházka mimo lidi s dvouleťákem. Ale fakt jsme radši doma, teď tak 85% času. Manžel chodí do práce normálně, ale jen on a jestě jeden jeho kolega v práci nosí roušku, jako fakt po celej ten rok.Nějak radši nevnímáme co ostatní, nejlepší prevence je držet se mimo, myslet si něco o prdeli a všechno dělat hlavně pro nás.

hojda
25. únor 2021

@normalnimatka U nás náměstí je chodník 1,5 metru, jak chceš dosáhnout 2 m odstupu, když chodíš kolem lidí? Fakt jsem to počítala, polovina lidí bez ničeho. Venku se ochrana dýchacích cest nosí tam, kde není možné dodržet odstup a nosit jí pod nosem, beru jako jí nemít, to je úplně stejné.

hojda
25. únor 2021

@normalnimatka A co se tedy stalo s pravými neštovicemi?

zuzineckah
25. únor 2021

@hojda když někoho míjíš nemusíš řešit odstup, zas to nehroť...🙄 Ten je myšlený zejména při delším kontaktu, polopatě - třeba fronta v obchodě, zastávky mhd, setkání na delší dobu, které si jistě nenaplánuješ na chodníku, atp... Snad je to dosti srozumitelné.

hojda
25. únor 2021

@zuzineckah Další kontakt už dávno padl.

zuzineckah
25. únor 2021

@hojda asi si myslela delší, ne další... Všeho s mírou a hlavně se selským rozumem😎

Strana
z7