Covid a přístup lidí

24. únor 2021

Spíš se potřebuji vypovídat, než se na něco co zeptat...já už si připadám spíš jako blázen, že to řeším. To to opravdu tak hrotíme a bojíme se zbytečně, jsme ovce? Od začátku pandemie se chováme víceméně zodpovědně. Stýkáme se s nejbližší rodinou. Teď jsme návštěvu u rodičů odřekli kvůli situaci. Přátelé jen v případě, když situace byla pod kontrolou. Dítě chodilo do školky vesměs dva měsíce. Jsem doma s mladším, tak staršího mám tak zase doma. Stejně jako listopad a prosinec. Nosíme roušky tam, kde bysme mohli někoho nakazit. Když jsme byli nachlazený a nešli na testy, zůstali jsme v karanténě dva týdny. Když jsme nakonec měli potvrzený covid, zůstali jsme doma 3 týdny (manžel má home office). Ale přijde mi, že 90% lidí si.mysli, že jsou nedotknutelní. Mě to přijde jako bezohlednost vůči těm druhým, kteří by se třeba i chtěli chránit. Vesměs vím o spoustě lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým, věděli o tom, ale vesele se setkávají s ostatními, nic neřeší. Nikomu nic neřeknou. Co to má být tohle...těm.lidem nedochází, že tímhle se ta situace zhoršuje? Že by ten život mohl být lepší, když by se dodržovalo, co se má? Prosím, nelinčujte mě. Jen už se těším opět na normální život a tahle situace mě dostává do kolen.

martiniquest
24. únor 2021

Ja se dneska malem vyvratila, kdyz jsem sla do obchodu umisteneho v nakupnim centru (Olomouc). Behem asi 40 metru jsem potkala 3 lidi zcela bez rousky ci cehokoli a dalsich asi 5 s rouskou pod nosem. K tomu jsem sla kolem CA, ktere zacalo krome detskeho obleceni prodavat damske s tim, ze maji vsude cedule, te je to moda pro teenagery - v realu tam byly zenske kolem 50 let a vybiraly hadry na sebe.
Nepopiram, ze i ja jsem mela na podzim problem akceptovat rousky v obchodech, protože jsem byla znechucena z jara, kdy jsme s jimi nesmyslne chodili i venku, ale situace se sakra zmenila a jsme ve velkem pruseru a je potreba podle toho jednat.
Stejne tak vcera - byla jsem behat a behem 20 minut venku jsem potkala dve skupiny dospívajících s alkoholem a samozrejme bez cehokoli na xichtu.
Chapu frustraci, trva to strasne dlouho, je mi lito vsech, kteri maji existencialni problemy, trvalé následky po covidu nebo dokonce nekoho mrtveho v okoli. Jenze ted je proste ten pravy cas zatnout zuby a vydrzet.
Byt to na mne, zavru na tri tydny cely stat vyjma par profesi a mezitim vybuduju funkční trasovaci system, diagnosticky system (pcr testy pro kazdeho zdarma), navysim nemocenskou pri karantene a hlavne, proboha, zamakam na ockovaci strategii.

autor
24. únor 2021

@martiniquest naprosto se vším souhlasím. Je mi jasný, že lidi jsou znechucený. Vláda se svým přístupem k tomu moc nepomáhá. Ale tohle už není o vládě... tohle je o lidech. Nechci být prorok, ale zavření státu a celkově tvrdý lockdown měl přijít už pár týdnů zpět. Teď si myslím, že kolaps já víc než jasný. Ráda se budu mýlit...

autor
24. únor 2021

Smutné je i to, že se od nás odvrátilo několik známých, přátel a dokonce se i urazili, když jsme je odmítli se slovy, že bysme je rádi viděli a doufáme, že to bude co nejdříve možné, ale že situace jaká je, k tomu není určitě vhodná.

martiniquest
24. únor 2021

Mne dneska rikala kamaradka, ze jeji teta planuje na sobotou oslavu narozenin a pozvala 20 lidi. Ona s rodinou chtela vymyslet vymluvu, aby tam nemuseli a nikoho neurazili. Skoncili v karantene. To je pro me zcela nepochopitelne - myslim tu oslavu, ale taky vymyslet si nejake argumenty, proč se nechci ucastnit takove zhovadilosti.

autor
24. únor 2021

@martiniquest vím o případu, kdy byla naplánována svatba v uzavřeném kraji a strašně byli svatebčané překvapeni, že měla policie problém je vpustit...to je naštěstí "jen" 10 lidí. Ale nechápu to stejně jako oslavu s 20. Je to mazec, někdy mě přijde, že těm lidem spousta věcí ani nedochází. A pak mě taky vytáčí, když někdo byl píše smsky a volá...ne, že mě nahlásíš hygieně, opovaž se...proč bychom měli chodit na testy, nebudu další Babišova čárka atd...Oni to furt staví do pozice politické, ale tohle, je už podle mě, úplně o něčem jiném.

martiniquest
24. únor 2021

No comment. My uz rok sedime doma na prdeli, vidame se jen s nejblizsi rodinou a jen kdyz jsme zdravi, obcas s kamaradkama, ktere jsou v obdobnem rezimu. Syn chodi do skolky, manzel ma casto HO (zbytek jezdi po zakaznicich, protoze z povahy prace nelze jen pracovat z domu). Kdykoli mame nějakou virozu a podezreni na covid, jdeme dobrovolne na test. Ja uz fakt nevim, kde si z toho mala jeste ukrojit, abysme to neodskakali psychicky. A na pozadi tohoto si jde nekdo juchat na oslavu nebo chlastat s kamosema k rece.

priefi
24. únor 2021

Taky jsem znechucena z toho, jak to vypadá a bude hůř. Smutné je, že vláda si může zakazovat, co chce a lidé ji už mají na párku. To je pak těžké. Ti, co dodržují, jsou za exoty, jsou tlačení do kouta... Lidé se na ně uráží. Oni jim pak chtějí už i vyjít vstříc, ale když dají prstík, sežerou jim celou ruku a když couvnou, jsou ti nejhorší na světě.

priefi
24. únor 2021

Zrovna dneska jsem ten nejhorší člověk na světě i já...

A popravdě je mi z toho přístupu už psychicky zle. Nemám ráda, když je na mě vyvíjen tento druh nátlaku.

marcicek84
24. únor 2021

A proc ten anonym?Nevim kde jsou ti nedodrzovaci opatreni v mem okoli nikdo takovy aktualne neni.Co jsem byla v MHD,tak bez rousky byly tak 2 osoby z 40,coz mi neprijde tragicke.Kdyz jdeme do parku nepotkame ani pejskare,lidi sedi doma na prdeli,na pohotovosti jsme byli vcera a tam v cekarne ani noha,sli jsme kolem oddeleni kde testuji a kde ockuji,tez ani noha,doktor a sestra bez respirstoru,oba vysmati,ze situace je u nich klidna.Tak mi reknete odkud se ty cisla porad berou???Nechapu to.
A nemyslim si,ze jde dale uzamykat po pul roce doma pod zamek,vlada ma posledni mesic a pak s cim dal tim vic hezkym pocasim ti lide zacnou masivne protestovat,tak jenom aby to za ten mesic dokazali srazit na tu 1000 nakazenych za den

jahodi
24. únor 2021

Já vidím hlavní problém v tom, že evidentně můžete prostě sedět doma/ mít HO atd. Vezmu mou situaci: v práci nám HO neumožňují. I když je to jak z předminulýho století, je to prostě tak. Takže chodím do práce, kde se můžu setkat s mnoha lidma, který se setkali "kdoví s kým". Ne nedezinfikuju se při potkání kolegů denně, fakt ne. Máme open office, aby to bylo dokonalé. Jsem samoživitelka, tedy dítě mi chodí denně do školky, kde se může potkat s dětma, které (nebo jejich rodiče) se potkaly s kdovíkým. Není možné, abych kvůli rýmě jen taj seděla "raději" doma 14 dní, do práce musím. A pro nemocenskou si kvůli tomu teda nechodím. Takže upřímně, v této situaci se opravdu nehroutím z toho, co by bylo nejlepší dělat. Prostě žiju.

klokanka31
24. únor 2021

Zrovna dneska jsem o tomhle přemýšlela. Myslím že se už dokazuje teorie, že korona lidem postihuje i mozek. Protože chování lidí je neskutečné. Potkáváme spoustu lidí bez roušek, minulý týden mě vytočila situace v Tescu. Byla jsem s malou nakupovat, u pokladny se za nás nacpal bezdomovec, smrděl jako něco a ještě bez roušky. Tak si říkám, kde byli hlídači, co mají kontrolovat jestli lidi opatření dodržují... Kašle se na všechno, pak to nemá takhle vypadat.

klokanka31
24. únor 2021

@martiniquest Souhlasím se vším, ale ještě bych dala tvrdé tresty za nedodržování opatření. Jednou jsem slyšela po jednání vlády názor, že je to těžký, když lidi opatření nedodržují. No a kvůli tomu máme pochcípat? Prostě tvrdý tresty, napoprvé tučná pokuta aspoň 50 tisíc, napodruhé vězení. Oni by si to ti lidé rozmysleli.

martiniquest
24. únor 2021

@marcicek84 ve kterem meste zijes? Ja vidim kolem sebe dost prohresku. Nejsem schopna zhodnotit procentualni mnozstvi, ale dneska me to v tom obchodaku vylozene uderilo do oci. I vcera venku

tynka9
24. únor 2021

Taky jsem teď z celé té situace trochu špatná. Nařízení se snažíme dodržovat, vídáme se s nejbližší rodinou a to i poměrně sporadicky (jednou za týden, dva), u své babičky jsem nebyla od začátku ledna, kdy jsme věděli, že jsme po kovidu, tak bychom neměli být rizikoví. Setkání s přáteli bych od léta mohla spočítat na prstech.

Ale když vidim a slyším okolí - garáže jedou, u bráchy v práci mají roušku jen u vstupu, na hale ne (přepravní firma, balikové depo), a nedělám si iluze, že jinde v provozech je to jiné. Komentáře v některých diskuzích, pod články už většinou radši ani neotevirám, protože je mi z toho zle... jestli to takhle půjde dál, tak mám skoro obavy, abych měla kam jit na přelomu května a června rodit. A mám dojem, že jediné, co nás teď muže vysvobodit je opravdu tvrdý lockdown a očkování, ale zároveň se bojím toho, že lidé na to budou 💩 z vysoka a stejne to tu půjde do kytek. Nejvic mě ale u těch odmítačů všeho druhu štve jejich krátkozrakost.. čím delší dobu se budeme v tomhle marastu patlat tímto způsobem, tím hůř bude ekonomicky... a vláda? Těžko se hledají slušná slova... teď by to opravdu chtelo jen nějakého kouzelníka, který dokáže lidi přesvědčit, že co se tu děje, je opravdu hodně velký prů...švih. A že je nutné se prostě ještě na měsíc až dva zavřít komplet doma a bude líp. K tomu samo pořádně doladit očkování, testy, trasování.... a to už se rovná zázraku

Ještě, že už začíná být hezky a jde alespoň něco trochu dělat na zahradě. Alespoň chvilku člověk zapomene na tuhle depku.

autor
24. únor 2021

@jahodi to já chápu, to je ale jiná situace. Tomu rozumím. Pokud bych nebyla na RD a musela chodit do práce, tak jasný. Někdo prostě nemá jinou možnost. Spíš narážím na ty úmyslně dělané akce, kde je 20 lidí. Zatajování zdravotního stavu, nenošení roušky,...

martiniquest
24. únor 2021

@klokanka31 Pravda, na ty tresty jsem zapomnela. Ono by mozna stacilo nasadit ochranky, kteri by treba vyhazovali ty bez respiku z obchodu, coz se ted taky nedeje. Plus dat par exemlarbich pokud a ono by tem lidem zklapl zobak. Me ta opatreni taky stvou. Vadi mi, ze nemuzu s dcerou chodit plavat, syn nema krouzky, prarodice jsme videli naposledy o Vanocich po covid testech, ale nechci mit treba zanet slepaku a umrit na to, protoze proste nebude zadny anesteziolog, ktery by me uspal, tak proste delam co muzu

marcicek84
24. únor 2021

@martiniquest jsem z MSK a pravda,ze tady je sjtuace klidnejsi nez v Cechach,mozna proto,ze se ty opatreni dodrzuji,fakt hrisniky nepotkavam

autor
24. únor 2021

chápu, že na věc máme každý jiný pohled. Respektuji názor každého, nechci ti rozvíjet útočnou debatu. S některými nařízeními taky nejsem úplně ok. Ale jsou tu základní věci, které jsou tak jednoduché na dodržování. Ale to, česká povaha nezvládá.

autor
24. únor 2021

@martiniquest jenže bohužel teď pořádně není ani kdo by to kontroloval.

martiniquest
24. únor 2021

@marcicek84 u nas je dle KHS situace udajne taky celkem klidna...

klokanka31
24. únor 2021

@martiniquest Taky mě to už mega štve. Já si v těhotenství plánovala jak s malou budu podnikat spoustu věcí, a kulový. Ani s rodiči se nestýkáme, tchýni hrabe, ta si z korony nic nedělá, furt někde lítá a ještě se diví proč nechceme přijet... 🤔 svět se absolutně zbláznil.

potaplice
24. únor 2021

@martiniquest Tak já totéž, co ty v obchodě, zažívám opakovaně u lékařů a sester v ordinacích i v nemocnici. Buď úplně bez roušky nebo pod nosem. A volal kamarád manželovi, jestli půjde taky do hospody, že tam chodí všichni, že je tam narváno a divil se, že nechce.

mamikry
24. únor 2021

My sedime doma prakticky od podzimu. To jsme se jeste sem tam videli s rodinou a deti chodily do skolky. Od ledna jsme v podstate prerusili styky i s rodinou, protoze moji i manzelovi rodice chodi do prace. Naposled nam babicka donesla virozu, ze ktere se hrabeme uz mesic (testy negativni). Deti v lednu do skolky nesly a dobre jsme udelali, hned prvni tyden ve skolce byl covid. Pracujeme doma, nakupy nam vozi Rohlik, zajdeme maximalne pro zasilku a ven autem do lesa. Je to na hlavu, ale ja jsem ve 30tt a budu sedet doma dal, dokud bude treba. Nepripadam si nejak omezena na osobni svobode, proste to situace vyzaduje, tak zatnu zuby a vydrzim. Uz kvuli tem neskutecnym lidem, co ted denne v nemocnicich pres totalni vycerpani bojuji o kazdeho pacienta.

martt
24. únor 2021

@marcicek84 Ja jsem z Kralovehradeckeho kraje bydlim na hranicích okresu Jičín, Trutnov a Hradec Kralove(máme to tady takový trojúhelník). A upřímně tady ta situace je fakt vážná a stejně na to lidi kašlou. Jdeš do obchodu a v klidku si jdou bez roušky nebo ji mají pod nosem . Minuly týden si tady poradal jeden pan party cca 15 lidi. A soused ma doma tajnou hospodu kde mu chodí cca 20 lidi . A takhle bych mohla pokračovat dál .

martiniquest
24. únor 2021

@mamikry my meli pred mesicem taky nějakou brutalni virozu a taky cov-, syn je dodneška zahlaneny. Podle me je to tema rouskama, ze netrenujeme imunitu a tim padem nas to vic sejme. Tim nerikam, ze je nemame pouzivat, ale pouzivat jen po dobu tady toho marastu, a pak to sundat a zase se zpatky otrkat. Ostatne i Marian Hajduch v rozhovoru u Cestmira Strakateho zminuje, ze nas po konci covidu ceka hnusna chřipková epidemie prave kvuli rouskam a tomu, ze se se chripkou letos prakticky nepotkavame

mamikry
24. únor 2021

@martiniquest Presne to mame my. Nejdriv sileny kasel a ted zahleneni. Nemuzem se toho zbavit. U sas to teda rouskama neni, nosime je minimalne, protoze nikam moc nechodime mezi lidi, imunitu posilujeme vitaminy, inhalujeme, cvicime. Mozna je to tim, ze jsme ted dost doma, kdo vi.

fififjonka
24. únor 2021

Já si zas říkám, zda neochuzuju dcerku o kontakt s dětmi, když jsme asi jediní z okolí, kdo nevodí děti do školky, nestýká se s prarodiči (jedny jsme neviděli od června, bojí se někam jezdit), s přáteli jsme se viděli od Vánoc 2x.

95newmommy2020
24. únor 2021

Když ono už je to fakt dlouhý...Jinak v Praze se to celkem dodržuje. V obchodě se nosi rousky, v MHD taky. Venku jak kdo, ale to se nemusí. A psychologicky mi přijde, že čím víc by hrozily tresty a sankce, tím menší bude motivace něco dodržovat.

bruckner
24. únor 2021

Holky, proboha, přestaňte to řešit, vy to nevyřešíte, nechte to koňovi, ten má větší hlavu. Já spíš nechápu tady ty příspěvky pořád dokola, jak jsou všichni nezodpovědní.... roušky, zavřený obchody, rozestupy, zavřený školy, školky....to jako fakt? Jak dlouho takhle chcete žít? Už si vytáhněte tu hlavu z p.dele! Anebo zalezte a nevylézejte, když z toho máte takový fedry! Tak a teď do mě, ale musela jsem, už je mi z toho na blití, jak se pořád řeší a řeší a 💩 vyřeší.

baraskaska
24. únor 2021

Ja nevim, ale co se tyce rousek, mne prijde ze u nas ve meste se to dodrzuje az az. Ja se snazim byt proste normalni. Nevadi mi rouska v obchode. No boooze tak to nejakou tu pulhodinku vydrzim ale venku hodlam dychat cerstvy vzduch a ne humus kterej vydechuju. Nehlede na to, ze by me zajimalo zda nekdo delal teda velkej vyzkum toho na kolik procent se da nakazit kdyz kolem nekoho ve meste projdu. Nerikam pokud je fakt narvano... Nebyt manzela ktery to na nasi rodinu a moje rodice hodil zcela stoprocentne z velke fabriky v ktere pracuje tak verim ze to nechytime... Nedivim se ze to nikdo nedodrzuje jsou to jedno trapnejsi opatreni za druhym.
Nedivim se ze je tolik nakazenejch. Lide ztraceji sami sebe, ztraceji radost ze zivota, ztraceji vse co je naplnovalo a kvuli opatrenim ktera nepomahaji, to je deziluze ktera nas nici.