icon

Čtyři v tom 3

slunickova123
22. zář 2015

Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?

jaya
29. zář 2015

@somalicats A vis teda, proc se to stalo?

jaya
29. zář 2015

@somalicats To je prave ta svoboda lidi. Nest zodpovednost za svoje rozhodnuti. Ja nevim, jak ja, ale zatim jsem rodila v porodnici. Kdo vi, k cemu dospeju priste ;) Clovek se vyviji. Ackoliv mi driv domaci porod prisel jako hazard, sama jsem se narodila doma a mozna je to i moje budoucnost. Kdo vi.

somalicats
29. zář 2015

@jaya Nevím, neví to nikdo. Příští porod může být opět naprosto bez komplikací a nebo se zase může něco podělat. To dopředu prostě nevím. Proto půjdu opět do porodnice, zase tam, kde mě nechají v klidu rodit, nebudou mě u toho rušit a já dám opět na svoji intuici. Ale pro případ, že se něco podělá, budu mít opět pomoc hned za zadkem.

evaamy
29. zář 2015

ted jsem dokoulala na netu ty epizody. za me Pavla naprosto super zážitek z porodu , sebevědomí, radost. normálně mi i slza ukápla, jak to bylo krásný, jak jí vyjelo to miminko, pěkně v klidu 🙂 Kačenka , nevím jak to popsat, ale ta atmosfera mi přišla smutná, bez energie a nálady, až depresivní.. co mě zarazilo, proč během šití měla miminko v náručí její sestra a ne Kačenka? já měla během šití taky dítě u sebe. nestála o to? Veronika mě nějak nezaujala, Eva taky moc ne. ale vesměs jsou mi všichni sympatičtí.

viktorkaja
29. zář 2015

@jaya Právě že hodnotíš a to hodně. Já agresivní nejsem. Já šla do nemocnice jen s tím, že špiním a že mi dají léky a za pár dní půjdu domů. Bohužel jsem začala akutně krvácet a problém byl na světě.
Ty píšeš, že nevěříš příběhům matek které píší, že by doma zemřely. Ona se odloučit placenta může i při porodu doma a matka vykrvácí a je průšvih a do porodnice ji nikdo nedoveze.
Myslím si, že zbytečně odsuzuješ něco o čem nemáš ani ponětí.

jaya
29. zář 2015

@somalicats Memu druhemu synovi taky klesaly ozvy, tesne pred vytlacenim. Zrejme to bylo tim, ze sel rychle porodnimi cestami, narodil se uplne fialovej, takova svesticka to byla. Co me treba ale hrozne vadilo, jak mi ho dali na bricho a ja jsem ho poprve videla a chtela jsem se s nim pomuchlovat, mluvila jsem na neho (krasny nezny zazitek), tak do toho prisla detska doktorka a zacala do me cosi hustit. Ve smyslu, ze je veliky, nebudu mit dost mleka, bude mit zloutenku... No proste hnus. Proc se v nemocnicich nemuzou chovat trochu empaticky?

pincola
29. zář 2015

Holky já to mám tak, že jsem posera. Být znovu těhotná, rodím zas v kvalitní proodnici s dobrým zázemím. Každá jsme jiná, ale já sama za sebe, byh zas seděla u online registrace k porodu a modlila se ať mi to někdo nevyfoukne😀 Co se týká bolestí, tak doma i v porodnici jsem měla úplně stejně intenzivní bolesti. někomu se to stuňuje, já byla od rána na maximu snesitelnosti. Akorád po příjezdu do porodnice se kontrakce zpomalily a tam mi řekli, že to je normální. Že halt, jak člověk není ve svém, tak se porod zpomalí i o několik hodin. To uznali sami, takže to není žádné tajemství a onikdo to nepopírá. Věřím že většína žen co roděj v porodnicíh by krásně porodla i doma, ale ten zbytek?? ☹ Dřív se rodilo doma a při porodech se umíralo víc než dnes. Vím, dřív se rodilo doma všechno i to komplikované, co jde dnes třeba plánovaně na císaře. Tak se to asi nedá až tak porovnávat. Já sama za sebe ale budu budšit klidně ve 2 ráno na vrata porodnice😀

somalicats
29. zář 2015

@jaya Ano, každá matka má nést zodpovědnost za svoje rozhodnutí. Jenže minimálně tady mám kolikrát pocit, že když se domporod zpacká, tak rodiče začnou obviňovat všechny okolo a kopat kolem sebe. Snad jen jeden jediný případ, kdy se miminko narodilo doma, mělo vrozenou vadu, se kterou by nepřežilo pravděpodobně ani v porodnici, rodiče to nesli tak, že to prostě byla vůle toho nahoře.

z_kopretinka
29. zář 2015

@evaamy já neměla malou u sebe během šití, neudržela bych jí. Měla jsem co dělat se sebou a pak jsem kvůli krevní ztrátě skoro omdlela a měla jsem i zakázáno vstávat sama bez dohledu.

slunickova123
autor
29. zář 2015

@jaya je videt, ze o tech komplikacich porodu a jejich resenich nic nevis. Porodni as.s sebou bude mit max.tak ambuvak na prodychnuti asfyktickeho novorozence, coz ke kompletni resuscitaci zoufale nestaci. Muze udelat max.jedte tak srd.masaz, ale leky jako adrenalin apod. pouzivat sama nesmi, to ordinuje vzdy lekar. O zajisteeni UPV a zajisteni zilniho vstupu k aplikaci leku pred odvozem na JIP ani nemluvim, toto dela take lekar. PA je urovni vzdelani na urovni zdr.sestry s nastavbou.Leky a invazivni vstupy neordinuje. Kdyz k asfyktickemu novorozenci zavolas rzp, prijede v lepsim pripade za 5 min a to dite do te doby? Hypoxie, sok, a nasledky, pokud prezije?.....dozivotni poskozeni mozku prinejmensim

elu
29. zář 2015

ne nadarmo se ještě na začátku minulého století (dokud se porody nepřesídlily do porodnice) říkalo, že těhotná si nese za pasem smrt, mojí prababičce první tři děti umřely hned par minut po narození...měla teda sílu a šla do dalších 7 těhotenství...., to že pro ženskou je porod nebezpečný se ví už od Adama a Evy...člověk jako jediný tvor v živočišné říši má porod opravdu nebezpečný

somalicats
29. zář 2015

@jaya U mě ten pokles ozev byl bohužel příliš brzo, nechtěla jsem riskovat. Co se empatie personálu týče, vše je o lidech. Já s tím nikdy neměla problém, ani v jedné porodnici.

jaya
29. zář 2015

@viktorkaja Opet tvrdim, ze nikoho neodsuzuju. Zkus si sundat ty rude bryle a precti si moje prispevky jeste jednou ;) Ptala jsem se na peci o nedychaciho novorozence, co s nim budou delat v nemocnici. Nekdo to pochopil a odpovedel mi. A pak jsem psala o tech "zachranenych". Cimz jsem samozrejme nechtela rict, ze by nekdo pomoc nepotreboval, ale ze ve velke mire pripadu jde o problemy a komplikace, ktere byly samotnou porodnici zpusobeny ;) Osobne si myslim, ze pro nekoho je nevyhnutelna porodnice, pro nekoho porod doma. A tebe se to netyka, pac jsi mela nefyziologicke tehotenstvi. Kdyz zena zacne v tehotenstvi krvace, prirozene musi zavolat odbornou pomoc. Tu by jiste vyhledala i Pavla. Mir. 😉 😉

pincola
29. zář 2015

@slunickova123 Přesně, bezproblémový porod PA zvládne levou zadní, ale co když se něco přihodí? Je potřeba znát i protiargumenty, než se člověk rozhodne rodit doma. Podle mne ideální by bylo rodit v porodnici, na kterou stát uvolnil dost peněz, aby tu bylo možné navodit, co největší klid. Klidně jeden takový sál za příplatek. Kóje kde je všechno slyšet v tomhle nejsou ideální. To uznávám. Ale já bych mimo porodnici nešla. Hlavně, když rodí holka, co ani nebydlí ve velkém městě, ale někde v přírodě na samotě a sanitka to hledá a bloudí. Nebo je mráz, déšť, tma, náledí a sanitka nemůže jet rychle, nebo neprojede nějaký kus silnice.

jaya
29. zář 2015

@slunickova123 A proto jsem se zeptala, ze ano. Kdybych vedela, tak se neptam. Dik za odpoved.

@somalicats Mas nekde link na ten zpackany domporod, kde kopali kolem sebe?

@elu Hele, babicka rodila vsech svych 5 deti doma a vzdycky rikala, ze by si to v nemocnici nedokazala predstavit. Co by tam jako mela delat, kdyz je zdrava. Druha babicka - velice progresivni rodila vsech svych 5 deti v porodnici. A to byly fakt hodne hnusne porody. S moji mamkou ma hodne spatny vztah uz od porodu ☹ (Vyvolavany, nastrihli ji, ze skoro vykrvacela a pak musela chodit vykonavat potrebu na kybl uprostred mistosti plne spolurodicek).

jaya
29. zář 2015

@slunickova123 Je videt, ze jsi lekarka. Ihned jsi ze me udelala vola ;) Slo to rict i jinak, vis 😀 Proto jsem se tu taky ptala.

z_kopretinka
29. zář 2015

@jaya zase ale na druhou stranu, doba kdy se muselo na kýbl mezi ostatní už je dávno pryč a všude už mají wc. Nejde to moc srovnávat. Každá má porod jiný, někdo je spokojený doma, někdo v porodnici. Já osobně bych si to doma nedovolila. Rodila jsem ve velké porodnici v boxu, v tu chvíli mi bylo naprosto jedno, že nejsem na samostatném pokoji, nebo že by mě mohl někdo slyšet. Nikdo neřekl ani popel. PA i doktorka milé a podporovaly.

elu
29. zář 2015

holky a ještě nechápu, proč vám vadí ty prohlídky,ultrazvuky...ja jsem za ně ráda, že je doba tak daleko, že dokáže doktorka zjistit už ve 12 týdnu, že v pupečníku chybí jedna arterie...dnes celkem běžná komplikace, která nemusí nic znamenat, ale taky může, jsem ráda, že mi měří průtoky každou prohlídku a že to pečlivě sleduje...bylo by blbý dojít až do konce a pak kvuli par dní v břichu navíc o dítě přijít...mě dnes doktorka řekla, že když se to do pondělka nenarodí nebudeme pokoušet osuda jde se na to....samozřejmě bych chtěla, aby se to rozjelo samo, ale když ne,tak na tom nebudu zběsile trvat

jaya
29. zář 2015

@z_kopretinka Vzdyt ja jsem reagovala na @elu, abych prispela do mlyna, co moje babicka 😉 Ty doby jsou sice davno pryc, ale je videt, ze nekteri lekari si stale ziskavaji moc nad pacientem aroganci a strasenim. Stylem "kdyby se neco stalo" by clovek nemohl pomalu ani ven. Zodpovednost na sebe bere, i kdyz si misto bezpecneho vlaku zvoli auto, apod. U nas je hlavne problem, ze tim jak jsou u nas PA kriminalizovany, rodicky v podstate ani zadnou zdravotni pomoc u sveho domaciho porodu mit legalne nesmi...

slunickova123
autor
29. zář 2015

@jaya vola? No nevim teda. Konstatuji hola fakta. Ptala ses a ja odpovedela. Spis ted urazis ty me.

jaya
29. zář 2015

@elu Podle me je to o celkovem nastaveni zeny. Jedna veri, ze je vse ok a nechce do sebe nechat stourat (zvysene riziko infekce), veri, ze UZ je skodlivy. V tomhle nastaveni veri, ze je schopna sama porodit sve dite. Kazda jsme holt jina.

viktorkaja
29. zář 2015

@jaya tvé příspěvky jsem četla několikrát a už je více číst nebudu, protože z nich cítím jedno velké odsuzování a to že si myslíš, že máš prostě pravdu. Když jsem se tě zeptala co si myslíš, že má PA u sebe za resuscitační pomůcky, tak jsi neodpověděla ani na jednu. Prostě to neznáš a hodnotíš. Pěkně to popsala slunickova 123. Bez rychlého lékařského zásahu a léků by některé děti prostě doma nepřežily.
Rodit si můžeš kde chceš a jak chceš, ale soudit druhé je fakt o ničem. Tím končím debatu, protože to je ztráta času a dohadování se o ničem.

jaya
29. zář 2015

@slunickova123 Psalas "je videt, ze o tech komplikacich porodu a jejich resenich nic nevis." prece kdybych vedela, tak tu tuhle otazku nepokladam. Jestli takhle mluvis i s rodici svych pacientu, kdyz se te konkretne na neco zeptaji, tak to potes...

lucenek
29. zář 2015

yajo, yajo - taková reuscitace v terénu samotnou PA máax bude mít odsávašku a ambuvak) jje set sakramensky brutus na nervy- dovedeš si představit pojem resuscitace 1 osobou? Navíc si tvé příspěvky protiřečí jednou napíšeš, že mimimalizace uzt a jiných vyš doporvázejících těhotenství je OK, pak zase na druhou stranu nevylučeješ, že existují VVV, které ani UZT neodhalí - tak jak to teda máš s tím ultrazvukem? Tady mi jde o proncipi, nechci rýpat.
Z vlastní zkušenosti jsem 2x rodila v terénu, jednou doma, podruhé v sanitě a porodník čekal venku před porodkou věděli, že je to porod v chodu, takže bylo avízo a podařilo se. Toliko 2 dobré konce. A mám se rozepsat o těch se špatným koncem????
resuscitační pomůcky nejosu jen ambu vak, odsávačka atd. patří tam širší portfolium techniky, léků atd, tady už ale jdu do BLS (basic life support) a navazující ALS (advanced life support)

viktorkaja
29. zář 2015

java Já myslím, že @slunickova123 vola z nikoho neudělala. Naopak ti to moc pěkně popsala, abys to pochopila. Bohužel vola tady ze sebe děláš celou dobu sama 🙂

lucenek
29. zář 2015

@jaya tady už viditelně napadáš a urážíš ostatní nesdílející tvůj názor. A to čtu jen poslední tři strany

slunickova123
autor
29. zář 2015

@jaya samozreee ze nemluvim. Ty se ale vyjadrujes tady dost agresivne, a mimo misu, tak jssem chtela uvest veci na pravou miru.

lucenek
29. zář 2015

A když už jsem zabrousila k resuscitaci - setsakramensky chybí profesionální ruce, ambuing- náskledná intubace-, stlačování hrudníku kontinuálně do doby zaintubování....adrenalin fiknu do tuby (orotracheálně) dokud není invazivní vstup v presu počítat váhu dítěte, adrenaliny, maximální Jouly k výboji...ale tady už jsme fakt někde jinde

jaya
29. zář 2015

@lucenek S tim UZ jsem nepsala ja. Ja verim, ze moderni prenatalni diagnostika odhali vsechny vady (hlavne na dobrem pracovisti), ktere by vyzadovaly okamzity poporodni zasah, ale nechtela jsem se tu hadat. A ano, myslim si, ze zenska, co vsechny tyhle vymozenosti odmitne, a jde jenom 3x na UZ napr. je jenom jeji svobodna volba. Ja sama jsem se zadnemu vysetreni nevyhybala. Psala jsem, ze je to o celkovem nastaveni. Ty domoporody, co dobre nedopadly, to by me zajimalo, jake je to procento. Co k tomu vedlo apod. Pac se mi zda, ze vsechny ty podelane domporody znam z tisku.

jaya
29. zář 2015

@lucenek Hele, ale diky, zes mi odpovedela na moje otazky.

@slunickova123 Kde se vyjadruju agresivne? A mimo misu? Ze jsem se zeptala, tak to bylo asi mimo misu? Nebo?

Strana