Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
bože můj, to se tu jako zahadate na základě sledování televizního pořadu? Obě maminky byly se svým porodem spokojené, tak o co jde? vy si to taky udělejte jak chcete a pokud nejste schopné akceptovat, ze má někdo jiný názor než vy, tak nechoďte na taková témata. Zas je tu ten pověstný modrý kurnik.
@primaska Myslím tím složení na záda, vypuštění rybníčku, tiché utrpení, vyčerpanost, a tím následná neschopnost pochovat své dítě. Na druhé straně žena, která ví, co chce a jde si za tím. Výsledkem je porod podle jejich představ, sebevědomá šťastná žena, schopna se veselit se svým novorozenětem. Střihem lze upravit délku porodů např., ale to důležité vidět bylo, ať chceš nebo ne. A myslím, že způsob mé prezentace ve tvých ocich je ovlivněna tvým názorem na domporody.
Devcata, s nekterymi se proste neda vest norm.rozhovor. uz to ani nestiham ( mam jine veci na praci). Zalozila jsem tuto diskuzi o hrdinkach poradu ctyri v tom a zvrtlo se to velmi. Tesim se na dnesni dil a uvidim, jestli se mi bude chtit jeste se o tom s nekym bavit. I kdyz s nekym normalnim, kdo neni ultra proti medicine, a chape i cizi argumenty, a neurazi, ano.
hydrocefalus vrozený jako samostatná diagnoza moc nefrčí, vždy se jedná o druhotnou-následnou diagnozu, která provází tu hlavní - např, intrakraniální krvácení čili krvácení do mozku. Takže klidně dítě mohlo být těžkou periporosdní asfyxií postiženo a úmrtí v 6m, je vyvrcholením stavu- nebo taky mohlo dojít ke krvácení během porodu a sekkundárně vznikl hydrocefalus - během měsíců se hemoragie vstřebala - tudíž zůstal jen ten hydrocefalus a na to umřelo. Já teda k diagnozám a závěrům laiků, že umřelo na to a na to ----dokud to nemám na papíře zkrátka vysvětluju si úmrtí po svém. Ale jak napsala slunickova123 my nikdy tady nevyvracely dom porody. To ze strany yayi přišli hned protiargumenty typu - kolik jsi měla dopravních nehod? a kolik bylo dom porodů a td....ale zkrátka se opakuji. neodsujuji dom porody, a´t si každý rodí kde chce a jak chce. Ale potom mě vytáčí, že doktoři mi nezachránili dítě protože přijeli pozdě, a tady opravdu bez jistých znalostí z medicíny se holt laici neobejdou, ale stále budou tvrdit, že to tak není, zkrátka když je zelená červenou 😝
Souhlasim s tim, ze prvorodicka ci druhorodicka je vedlejsi, zalezi na zeny zivotnich zkusenostech a informovanosti. Ja rodila poprve a porod jsem mela prirozeny krasny porod podobny Pavle. Vedela jsem co chci, co nechci a to hlavne diky tomu, ze jsem se o to tema zajimala a cerpala ze zkusenosti ostatnich zen, ktere popisovaly sve dobre i spatne zazitky, ruzne videa porodu ve vode, doma, nemocnicni a sama jsem si z toho vseho vybrala to co mi sedelo.
Ja si osobne myslim, ze kacenka byla svym zpusobem pouze informovana z medickeho hlediska a nezajimala se nejspise o porod samotny, jen mela touhu mit zdrave miminko, s tim ze akceptuje cokoliv co ji te to vysledek prinese.
Nekteri nasi blizci pratele (take doktori) nemohli pochopit proc je pro mne samotny porod a prostredi ve kterem zena rodi tak dulezite. Meli na to zrejme podobny nazor jako Kacenka. Setkala jsem se s ruznymi nemocnicnimi profesionaly a musim uznat, ze jen malo z nich chapalo muj pohled na vec.
Pamatuji si na moc peknou prednasku ceske psycholozky, prednasejici na Slovensku - vetsina jejich klientu jsou zeny s psychologickymi traumaty z porodu (nasla jsem zaznam teto prednasky na internetu). V zahranici kde jsem rodila je bezne s zenou probrat porod, aby se lepe se svym zazitkem smirila. Ja odmitla injekci na vypuzeni placenty, a placenta v mem pripade bohuzel nesla ven rychle a snadno. Zkousely jsme s pa vse mozne cca hodinu po porode. S pa jsem toto me rozhodnuti po porodu probirala a ujistila mne, ze na mem rozhodnuti nebylo nic neobvykleho a jednoduse jsem to nemohla predem vedet. Pri pristim porodu se musim rozhodnout jak se zachovat, abych minimalizovala pripadnou vetsi ztratu krve. Co tim chci rici je, ze pokud budou zeny jasne informovane a budou vedet co presne chteji, tak budou zrejme z porodu mit lepsi zazitek, nez Kacenka. Bylo mi ji opravdu moc lito. Mama chce po porodu sve detatko chovat a mit klid na to privitat s partnerem noveho clena rodiny, idealne sami v mistnosti v soukromi bez krouziciho personalu, 'ktery vi nejlepe'.
Prijde mi komicke davat zene pokyny jak rodit, pak zena nepracuje se svym telem a nema duveru v sama sebe, ze to zvladne.
Ja si osobne myslim, ze zena vi kdyz je problem a necha si poradit ci pomoci. Ale zasahovat kdyz neni treba to se mi uprimne vubec nelibi.
To prirovnani obou porodu bylo skvele. Je skoda, ze Kacenky miminko bylo nemocne.
@lucenek Proc je tak tezke pochopit, ze domaci porod lze srovnat s jizdou s ditetem v aute. Muze v obou pripadech dojit k nehode. Na silnicich deti umiraji, pri porodech umiraji a v nemocnici umiraji taky. Proc tedy je nekdo, kdo se rozhodne dite privest na svet (at uz kdekoliv) za to popotahovan? A ten, kdo kazdy den s ditetem naseda do auta, je v normalni? Kazdy podstupujeme nejaka rizika a je to presne ta svoboda, kterou jsme ziskali, ze nema nikdo pravo nam rikat, co mame a nemame delat. A je mi teda lito, ze zeny, ktere sly do risku domporodu a pri nezdaru se snazily najit vinika ve zdravotnicich, co prijeli na pomoc (ale tedka v teto diskuzi o nich slysim prvne)... A ano, ptala jsem se na statistiku, ale pichla jsem jenom do vosiho hnizda (nechapu).
@princezna_kp Taky jsem byla z toho Katcina porodu uplne prepadla a Pavlin porod jsem obrecela. Nadherne srovnani. Myslim, ze je to nejlepsi rada Ctyri v tom, pac se poprve snazili ukazat prirozeny porod.
@jaya nelze srovnávat dom. porod s jízdou dítěte v autě. Nelze. Je ti líto ženy, která při vl. do.porodu se SNAŽILA najít viníka ve zdravotnictví? Já z tebe nemůžu, fakt. Ne. Až budeš mít validní vzorek tak potom diskutuj. Z tvých slyšela jsem támto, a kamarádka kamarádky támto, a četla jsem že támto.... statistiku nevycucáš. Hele když teda si myslíš , jak jsi píchla do vosího hnízda..... Co tvůj názor na včerejší statistiku v celém kraji? DN 2, porody 6?????
Už jsem jeden příspěvek psala ale nedá mi to. Fascinuje mě, jaké vášně vzbuzují domácí porody. Domácí porody kterých se v ČR odehraje mizivé procento... Mám tedy na mysli plánované domácí porody. A jak jsou odsuzovány ženy, které si dovolí o svém porodu přemýšlet a chtít něco po svém. A to nejenom zdravotnickým personálem, ale i ostatními ženami, hrdinkami, které se klidně nechají automaticky nastřihnout, napojit automaticky všelijakou chemií, bez keců porodí vleže i když je to nepohodlné a trvá to déle, a pak tady prudí do těch, co to chtějí alespoň trochu jinak, s tím, že jsou rozmazlené a kvůli svojí pohodlnosti ohrožují dítě, vždyť lékaři vědí nejlépe co je pro nás nejlepší... ☹ Hlavně paciente nepřemýšlej a nevymýšlej blbosti, na to tu nikdo není zvědavý 😖
@jaya Kačenka nebyla neschopná pochovat si své dítě 🙄
Vzhledem k tomu, že už jela rodit a měla komplikace, je přirozené, že měla strach o své dítě, kt. muselo být hned potom ošetřeno. Jako pediatrička asi o tom ví své 😉
Je fakt "super", jak to bylo debilně sestříhané tak, aby Pavlin porod vyšel krásně přirozeně a Kačky jako nějaký hnus. Přitom každá to měla úplně jinak, Pavla druhorodička, bez komplikací vs.prvorodička s velikým strachem o dítě a předchozími komplikacemi.
Než soudit, lépe si počkat na další informace nebo si aspoň přečíst rozhovory s hl. aktérkami 😉
@lucenek Umis cist? Psala jsem, ze je mi lito, ze zeny, ktere sly do risku domporodu a pri nezdaru se snazily najit vinika ve zdravotnicich, co prijeli na pomoc (ale tedka v teto diskuzi o nich slysim prvne)...
To jen tak na okraj. Statistiku jsem chtela nejakou obecnou, treba za vas kraj. A ne stylem, 2 nehody 6 porodu (porod nerovna se domaci porod, muze jit o to, ze zene praskla voda, byla zakalena, volala rychlou, zena ve vysokem stadiu tehotenstvi zacala krvacet, zkratka a dobre, nepsalas, ze by melo jit o domaci porod. Primera s jizdou v aute je dle meho soudu naprosto validni, akorat si spousta lidi, kdyz seda za volant to riziko neuvedomuje.
@slunickova123 tak ja doufala, že dnešní díl už neuvidím a budu si porod prožívat v přímem přenosu v porodnici 🙂...ale jak to tak vypadá, stihnu celou serii 🙂
@princezna_kp Píšeš, že "pokud budu ženy více informované, atd.... budou mít z porodu lepší zážitek než Kačenka".. Nezlob se, ale to je opět jen a jen osobní pohled na věc. Copak Kačenka má špatný zážitek z porodu? Řekla to? Pokud vím, tak se svým porodem byla spokojená. Navíc je to lékařka, takže bych netvrdila, že "se nezajímala o porod samotný" (jak píšeš).. protože jsem přesvědčená, že jako doktorka (pediatrička) ví o porodu dost (víc než my laici). Dále píšeš, že "Máma chce po porodu své děťátko chovat.. bez personálu.. atd.".. to se přece taky nedá říct všeobecně. Každá máma to prožívá jinak..
Tak jsem asi mimoň, ale jsem typ mámy, která chce především živé a zdravé dítě, to je přednější než veškré muchlání na sále ...
Ne každá má pohodové "zdravé" těhotenství, porod bez komplikací atd.
Trochu respektu a pokory není na škodu nikdy 😉
@jaya znova píšu, že obecnou statistiku za kraj ti nedám..nesleduji to.....to musíš se podívat jinde a optat jinde, zda ti taková data poskytnou....
Číst umím.z tvého příspěvku to chápu, tak, že ženy domporodky s problémem jsou chudinky k politování, když se snaží hledat viníka ve zdravotnictví....A pokud o tom slyšíš ode mě prvně, tak si přečti strany 25-27... tam se toto již zmiňuje...není to žádná novinka, ale celkem jasná věc.... posralo se to, vy za to můžete, přijeli jste pozdě, vy jste způsobili toto.
Já ti nevím...tys rodila 2x, kolikrát jsi byla svědkem dopravní nehody s úmrtím dítěte? kolikrát jsi byla svědkem skvělého dom porodu bez potíží? kolikrát jsi byla svědkem dom porodu s nutností akutního zásahu lékaře? myslím to tak, že jsi byla přímý svědek - nic z vyprávění typu kamarádka kamarádky támto......
Já to vše uvedla jako příklad dne, kdy jsem tato data měla pod nosem
A BINGO!!!! Už začínáš chápat jak to myslím viz tvoje
6 porodu (porod nerovna se domaci porod, muze jit o to, ze zene praskla voda, byla zakalena, volala rychlou, zena ve vysokem stadiu tehotenstvi zacala krvacet, zkratka a dobre, nepsalas, ze by melo jit o domaci porod.
přesně to je ončo...ani ta DN není vždy s přítomností dítěte, může se jednat o nehodu kdy je sražena osoba, nebo jde o osobu v autě a to srážkou s jiným autem, srážkou se zvěří, srážkou s osobou, srážkou s nákladním autem ...atd atd atd...Tady už doufám chápeš rozdíl. Takže hurá yaja pochopila rozíl
@lucenek Proc se me snazis zesmesnit? A jeste takto uboze. Profesionalni deformace? Ja jsem psala, co jsem napsala, jaks to pochopila ty, za to nemuzu. Spis se mi zda, ze ctes, co se tobe samotne hodi. Ja sama mam nekolik kamaradek, ktere porodily svoje deti (nebo aspon jedno z nich doma, sama jsem se narodila doma, takze i zde jsem svedkem ;)) Z mych kamaradek zadna nemela komplikace a porod mely jako pohadku. Pak znam dalsi zeny, co porodily doma a jejich deti nezemrely. Ale toto prece neni relevantni vzorek, proto jsem se ptala na statistiky (kdo jiny ma byt objektivni nez zachranari...) a tys mi na to napsala, co se udalo vcerejsiho dne ve vasem kraji. 🙄 Nerozumim tvoji argumentaci bez hlavy a paty...
@jaya bože bože.... ve svém příspěvku, jsi závěrem napsala přesně to, o co mi šlo- tzn. tvoje ne/pochopení že takto srovnávat nelze.
Takže o nějakém zesměšňování nemůže být řeč....respektive já nemůžu za to, co a jak tady píšeš. Ale tím příspěvkem jsi mi dala najevo, že jsi to až teď pochopila.
To tvoje znám kamarádky, já to měla jednou tak - z nova opakuju, že toto není validní vzorek a znova píšu že jsme ti poskytla obecnou denní poměrovku, a to tu, kterou jsi tady zmiňovala, čili DN a porod...v jednom z příspěvků jsi po mě chtěla jasnou odpověď, kdy ti řeknu že dneska dom porodů vůči nějaké DN je nula.
Tvoje : Ale toto prece neni relevantni vzorek, proto jsem se ptala na statistiky (kdo jiny ma byt objektivni nez zachranari...) a tys mi na to napsala, co se udalo vcerejsiho dne ve vasem kraji.
tady k tomu ti snad jen řeknu je toto, podívej se co to statistika vlastně je, jak se dělá, co je validní co je nevalidní, kolika vzorky má být zastoupena a z jakého společného hlediska brána a pak se ptej. přijde mi, že ti jde jen umlátit argumenty že skvělý dom porod je nejlepší řešení.
tak ať je, mě je to jedno, ať si kdo chce rodí jak chce - to znova opakuju. vytrhuješ si z kontextu a otáčíš tak, jak se hodí tobě. Nezapomeň, že tato statistika neyvchází jen od zíáchranářů, ale existuje urč. procento (obecně) porodů mimo zdrav. zařízení, bez PA, atd...., se kterým je třeba taky počítat.
Ale holt tobě se to nelíbí, tak kopeš kolem sebe.
A znova ti opakuju, že to tvoje já znám, já slyšela a já viděla se ani nepokoušej provnávat s "pravou statistikou " věř mi, že já osobně byla u daleko většího počtu všeho, než ty dokážeš tvrdit tím svým já znám, jí slyšela....
Ani jednou jsi nebyla svědkem toho, co jsme v předchozím příspěvku udávala, ani jednou. tak nemůžeš srovnávat, opravdu ne.
Spíš jdi trávit čas konstruktivněji, přijde mi, že sedíš nalepená na netu jak vosa na bonboně a číháš, kde bys mohla zase rýpat. Máš dvě děti, ty přece úpotřebují péči
@lucenek Tve argumentaci bez hlavy a paty opet nerozumim. Protoze se to po tobe fakt cist neda.
A tim poslednim jsi me dostala :D Ja sedim nalepena jak vosa na bonbone? Se podivej kolik mas ty prispevku od roku 2007 (pres 24 tisic) a kolik ja (necele 3 tisice), rok 2005. Ha ha ha. Tvoji pacienti nepotrebuji peci? Ja mozna cas od casu ujedu, ale vypadas, ze se chces udiskutovat k smrti. 😝
@jaya kdysi jsem tady dost radila maminám ohledně neurol zpráv a CT vyšetření. Na místě je také zmínit diskuzi v uzavřené skupině, ked se prostě kecá...opět tvoje kopání kolem sebe, nebereš v podtaz tyto faktory, opět sis naběhla.
nejsem v práci, takže dnes mou péči nepotřebují 😉
rada na závěr založ si skupinu ohledně tématu, kterému budeš rozumět a schopná validní argumentace, ne mlácení argumenty stylem jedna paní povídala, bude pak na světě mnohem lépe
tak já zažila 3 porody, první v porodnici a dva doma. tak vám sem pro zajímavost dám svůj pohled na tento díl 🙂
Pavla: pěkná ukázka toho, jak to vypadá, když je vlastní porod v kompetenci samotné ženy, která je na něj dobře připravená. Pavla si správně a dobře uvědomuje, že je to ona, kdo rodí. a hlavně ví, co má vlastně dělat. což je podle mně největší problém většiny současných rodiček. její soustředění se na kontrakci - tak hluboké, že nedovolí vyrušování od porodní asistentky, která se v té chvíli nepochopitelně vměšuje. pavlina koncentrace v první době porodní, práce s kontrakcemi a práce na uvolňování/otevírání děložního hrdla jí nádherně otevře cestu k hladkému porodu - druhé době porodní.
Kačenka: ve chvíli, kdy jí doktor píchl vodu, bylo mi ouzko. proč to udělali??? následuje oxytocin a řízené polohování, řízené tlačení, řízené dýchání... strašně se snažila, byla statečná, silná a trpěla jak pes. a bohužel i miminko v ní. bez vody, čert ví jak stlačené, bez možnosti se narotovat, nastavit. tlačené oxytocinovými kontrakcemi na nedostatečně otevřené hrdlo. kačenka úplně rudla, sama trpěla nedostatkem kyslíku, natož dítě. ukázka toho, jak to vypadá, když místo ženy, která jediná může procítit to, co potřebuje její porodní proces - čas? prostor? pohyb? jiné polohy? - se snaží rodit lékař

@primaska SOUHLAS