Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Přesně tohle jsem už taky chtěla napsat. Tady se pořád vnucuje někomu, jaká to byla hrůza, ale pro ni to nebyl žádný traumatizující zážitek, je těžké to pochopit? To jako když to, dámy, není podle vašich představ, tak je to špatně? Já taky rodila v porodnici a byla jsem spokojená. Rodila jsem v polosedě a jsem spokojená, protože mi to prostě vyhovovalo. Porodila jsem za hodinu holčičku 4200g, takže o tom, že by to porod brzdilo nemůže být řeč. Co takhle když chcete toleranci od ostatních ji dát i těm druhým. Prostě to že máte představu jinou neznamená, že je ta naše špatná. Dlouho jsem to tu jen pročítala, ale tohle se už nedalo vydržet.
@mialagia já jsem třeba žádný horor neočakavala, bolest ano, ale ne horor..vzdyt je to přichod našich deti na tento svet, nase prvni setkani s nima, v podstate neopakovatelný okamžik. Nikdy by mne nenapadlo nazývat ho traumou. A třeba, já se na druhý porod normálně těším. Věřím, že si ho dokážu ještě víc užít. Je totiž pár věcí, co bych těď udělala jinak 🙂
Jiné je to , když jsou komplikace, napr ty kleště, akutní císař, masivní krvácení, neumím si představit si ten strach...ale normální porod by opravdu neměl být traumatem.
Myslím, že je to hodně o našem rozpoložení, o našich domněnkách. Když očekávám, že to bude katastrofa, tak bude. (Samozřejmě neplatí to na 100%, ale psychika dělá fakt hodně)
@ilonne já budu taky rodit v porodnici, ale přesto nechci aby to probíhalo tak jak jsem viděla u Katky, protože prostě vím že to může vypadat jinak, a to lépe..a v porodu Pavly vidím objektivně vpodst.takový vysněný ideál jak by to mohlo vypadat naprosto v ideálním případě a to se mi zdá že bysme se na tom mohly všechny shodnout..jiná věc je pak otázka rizika komplikací..
@mialagia jo, a věř mi, že se neshodneme všechny, že Pavlin porod byl ideál. Já by jsem v žádném případě nechtěla rodit doma, mít za dveřma mé dítě, které by ke mně třeba mohlo vtrhnout. Taky by jsem nechtěla vidět hlavičku svého dítěte v nenaplněném bazénu. Když už počítám se svou PA, tak by jsem ji tam opravdu chtěla mít. A můžu pokračovat do aleluja.
Tady nechci říct, že její porod byl špatný, mně se taky líbil, ale prostě to byl ideál pro ni, pro tebe, pro Janičku z Brna, ale pro mne a Věrku z Olomouce to třeba ideál není 🙂
@mialagia je dobře, že víš co chceš, ale přesto se tady nemůže dokola říkat, jaká byla Katka chudinka. Ona si tak nepřipadala a o to přeci jde. Aby se ten porod "líbil" tomu, kdo ho prožívá a ne těm okolo. Ona z toho žádný špatný zážitek nemá, tak proč se jí pořád vnucuje, že prožila nějakou hrůzu. Pro ni byl prostě přednější strach o to miminko než to, kolik je tam lidí a světla. A co se toho světla týká, tak mě po porodu zatáhli žaluzie a malou u mě nechali odpočívat a co já bych dala za to, kdyby tam bylo víc světla. Za prvé nevidím úplně dobře a za druhé prostě nemám tolik ráda přítmí. Je to prostě všechno subjektivní.
@mialagia A tu je kameň úrazu. To, že Pavlin porod je ideal to sa nezhodneme, lebo kazda chceme nieco ine. Napr. Ja som chcela rodit rychlo, bezbolestne, bez poraneni a dostala som to...Moj idealny porod je v nemocnici s epiduralom s lekarom, ktoremu doverujem... rozhodne si to nepredstavujem v byte s kopu veci, v nenaplnenom bazene s PA, ktore nestihnu dost...a nakoniec to vyzera ako zlet lesnych vil na LSD ( sorry, ale tak na mna tie panie posobili a mat ich pri porode umrem strachom). Ja dokazem akceptovat, ze niekto che rodit prirodzene a je to jeho ideal, ale druha strana tiez musi akceptovat, ze niekto chce tisiace lieky, chce lekara a chce napr. ako ja aj pichnut vodu aj hocico, aby to slo rychlejsie.. a ze to moze byt pre niekoho ideal.
@mialagia Jenže vysněné ideál je jedna věc a realita druhá a porod je prostě neprenositelna zkušenost. A troufám si říct, ze ani žena sama nemůže říct dopředu jaký ten porod bude třeba podle prvního. Dceru jsem rodila celkem 36 hodin, z toho 30 hodin krizových kontraktů co 4-5 minut a hned po porodu jsem všude odkracela bez pomoci a úplně v pohodě a nepotřebovala jsem ani spát. Syna jsem rodila pouze 8 hodin a žádné krizové konstrukce, vcelku v pohodě jsem to zvládla jen s entonoxem, u dcery jsem měla epidural. Oproti tomu jsem na pokoj nebyla schopna dojít a v podstatě celý den jsem prospala. Kamarádka porodila kluka naprosto v pohodě 30 min od příjezdu do porodnice a to před tím měla prý je divné MS bolesti. Ano, máš přání a představu jak by to mělo vypadat, ale ve skutečnosti nikdy nemůžeš říct, ze zrovna takto to vypadat bude. Jistě po staletí bylo normální rodit doma "pouze s porodní babou", ale podívejme na tu úmrtnost, ze....
@stelar no tak jestli někomu připadá lepší rodit na zádech s roztaženýma nohama za přítomnosti x cizích lidí, na povel zdravot.personálu tlačit a mít nástřih hráze, než rodit v soukromí doma do vody v intimním osvětlení, atmosféře a s blízkými osobami a bez poranění, tak asi jo..
@mialagia ano, pro mě bylo důležité, že kdyby něco je personál na dosah, nástřih jsem měla malý a jen proto, že syn šel rukou vedle hlavy a u dcerky jen na jeden nebo dva stehy v místě původní jizvy, která se šponovala a pořád lepší než se natrhnout až k zadku. Jinak než na zádech bych rodit nevydržela, protože mě bolí záda a byla to pro mě úleva. Chodit jsem si mohla až do poslední chvíle jak jsem chtěla do sprchy a po pokoji. Byla tam se mnou super asistentka, která mi trošku pomáhala, ale nijak nebuzerovala a vzpomínky na porod jsou pro mě nádherné. A pokud by se vám takový porod nelíbil, tak mě se líbil, no a co?
@mialagia představ si, že někomu to lepší připadá. a že ty to nedokážeš pochopit je tvůj problém, ne toho člověka. Možno by to chtělo víc tolerance a empatie 🙂 Je to téměř jako s jídlem, někdo miluje hamburgery, někdo řecký salat a někdo olomoucké tvarůžky 🙂
Ja nepovažuju za ideál ani jeden z těch dvou porodů, já mám představu svou, ale nikomu ji nevnucuji. Vím, že každá to máme jinak. A taky vím, že se nemusí naplnit, když bude nějaký problém, tak se budu domlouvat s PA/ lékařem, jak dál, pokud bude čas. A pokud nebude, tak budu šťastná za zdravé dítě a nebudu lpět na své vysněné představě.
me by zajimala motivace nekterych paru, proc do toho poradu sli
@stelar ja mela v podstate stejny porod jako Katka. Ale v lepsim prostredi, psychicky to na me pusobilo jako lepsi prostredi. Maly pokoj, dostatek soukromi. Hrozne mi to prislo az ted, v televizi, na pohled, asi hraje roli i poloha, kdyz si prisla PA sahnout. To vypadalo trosku jak ...ja nevim ani jak to slusne napsat. No tak nejak nelidsky proste. Ale to mi na mem porodu zpetne taky trochu vadilo, ze do me porad nekdo s prominutim hrabal. A taky mi praskli vodu, navic pri uz docela vetsich bolestech, to bylo neco, co bych dnes uz nechtela opakovat. Vodu a to hrabani. Ale tehdy jsem to vnimala jinak. Ted jsem se na to divala zvenci a nevypadalo to pekne. Zrovna tam byly vsechny ty zasahy a ten ostatni cas tam nebyl. Coz ve mne vyvolava dojem, ze to je celou dobu vlastne hrozny, nasleduje jedna neprijemna procedura za druhou (coz neni pravda). I kdyz racionalne vim, ze to je sestrihany, dojem to na me dela jinej. Vyvola to ve me neco jinyho, to zpracovani. A je mi uplne k nicemu, ze vim, ze to jsou jen momenty, nedivam se na to uz racionalne. Ja si myslim, ze je taky potreba pocitat s tim jak lidi obvykle informace z medii prijimaji, jak jsou schopni je prijimat. Znat jakysi zakladni mechanismy jak se divaci chovaji. Ne nahodou to tento dojem (tezky porod) vyvolalo u takove spousty lidi. Takze chci rict, ze to zpracovani je dulezity. Ze v te televizi vnimam neco uplne jinak nez bych mela.
@mercedesse no vždyť jak třeba ty to popisuješ, tak tvůj případ byl téměř ideální "porodnicový" porod, polohu jsi si vybrala a personál tě neřídil, soukromí, proč by se to někomu nemělo líbit, bohužel ale to tak často nevypadá..
@stelar já s tím problém určitě nemám, nikomu jeho názor neberu, byl to jen návrh, tak se holt neschodneme..mě je jasné, že ten strach z příp. komplikací a pocit bezpečí, který dává porodnice a možnost profesionální okamžité pomoci je pro většinu žen zásadní (zatím i pro mě), jen jsem si myslela, že ten ideál jinak bude tak nějak podobný..
@mialagia no vidíš a když to popíšu jinak, tak by řekl někdo, jak to muselo být strašné. Porod byl vyvolávaný (když se tedy bavíme o tom druhém) pro velkou předpokládanou hmotnost. Nástřih byl, ležela jsem na zádech, proběhl klistýr, praskli mi vodu, vyšetření taky nějaká byla. Malou mi sice chtěli přiložit na břicho hned, ale bohužel byla tak omotaná šňůrou, že ji museli vzít na stůl vymotat ( kolem nohy, kolem trupu, kolem ramínka a ještě kolem krku - dodnes nevím, jak se vlastně dostala ven, moc šňůry už ji asi nezbylo) Záleží na tom, jak se to podá. Já tam šla s tím, že to dám, když jsem zvládla první, že to prostě nějak dopadne a jedinej cíl je zdravý mimčo i já. A tak to taky naštěstí dopadlo.
@chris_n na tom, ze ma přesnídávku z igelitu? vice méně nic, ale lobuje za prirodu, jak chce mit na zahrade sad, jak chce prirozeny porody, jist placenty, pestovat bylinky, neockovat deti.. a pak místo domácího jablka s broskvi prdne diteti k svace igelit.. tak bud si za svým názorem stojim ve vsem a nej jen v cem se mi hodi a nebo ze sebe nedelam verejne blbku...
@abekara nerikam, ze odmita plast.. ale tak ma snad nejakej zivotni styl, kde jsou nejake věci, které se proste nedelaji.. ale ono to asi bude o tom, ze najednou jsme v cr, nemame kolem 30 lidi, kteří pomahaji, takze je proste jednodussi prdnout diteti hotovku..
@chris_n myslim, ze cela tahle diskuze je zbytecne hroceni.. hold každý si sem napise svůj názor, stejne jako ty... a stejne tak s nim nemusí všichni souhlasit...
@mercedesse tak to jsi spíše ale neuvedla všechny fakta než že jsi to podala jinak..třeba kdyby ti porod nebyl vyvoláván (jen kvůli předpokladu vyšší váhy) a nebyla píchnuta voda, tak by malá nebyla x krát omotaná tou šňůrou.. Kdo ví..ale jsem ráda že jsi s porodem spokojená to je hlavní!
@lovekelly Ta hotovka je ovocna presnidavka (bych se vsadila se 100% ovocem a bio ;)), neni to Brumik 😎
Vtipne je, jak proste nekomu na Pavle vadi vsechno... treba to obleceni. Copak nechapete, ze nekdo neresi hadry/veci? Ze dulezitejsi jsou pro nej treba jine veci? Hrdinka prvni rady Miki taky nechodila jak ze zurnalu a ze by to nekdo komentoval? Asi se lidem libila, jak sla hezky s davem, u porodu KP ani necekla, tise si trpela a pri tlacici fazi (kdyz uz rodila) poslusne cekala na celou doktorskou posadku, az dorazi, aby nahodou neporodila bez nich. Njn... Tady se holt netrpi, ze ma nekdo nejaky nazor. Fakt cekam, kdy k nam dorazi tolerance.
@jaya ale me je jedno v cem chodi... ja jen mluvim o tom, ze prosazuje co prosazuje a ve vysledku pak krmi dite svacinou z igelitu.. a ze je to přesnídávka vim.. proto rikam, ze nechapu, proc nemá teda domaci (protože tohle bio v igelitu, proste bio není..) a hotovka to je, protože to není věc, kterou by si chystala sama..
@lovekelly Ježíš, paní mravná, koukněte se nejdřív na Evu, paní sympatickou, jak na každém videu rve dětem křupky a lízátka a až pak hodnoťte, ano? A až vás bude natáčet štáb a bude chtít, abyste v klidu reagovala a duchaplně odpovídala na první dobrou klapku, vsadím se, že vy se děti nijak zabavit snažit nebudete, aby náhodou neměli kontakt s plastem 😀.
nic.. vzdavam... kdo chce me pochopil a zbytku to proste clovek nevysvetli...

Já zase nechápu, proč musíte za každou cenu všem podsouvat, ze jen porod Pavly byl ten správný a jediné takhle by to mělo vypadat. Proč by Katka nemohla být spokojená se svým porodem? To jako jen ten kdo rodí doma, rodí správně a jen ten má právo být se svým porodem spokojený? Ja jsem obě děti rodila v porodnici a jsem spokojená. Pokud někdy náhodou budu rodit potřetí, s důvěrou se obrátím opět na porodnici.