Deprese, nebo nevím, jak to nazvat. Co proti tomu děláte?

katanovobran
29. zář 2021

Ahoj holky ..
potrebuju se vypovídat poradit nebo něco udělat se svým životem.Poslední dva roky je to semnou po velmi toxickem vztahu který trval 7 let tak ze se nedokážu z ničeho radovat,nedokážu se uvolnit,pořad sem jen negativní a všeho se bojím ..ze mě nový přítel opustí,ze nezvládnu novou práci.. mám okolo sebe skvělou rodinu,bohužel s kamarádkami to trosku pokulhává ˇ,vždycky mě všichni využiji jen když něco potrebuji ale když sem v pruseru já nikdo tady pro mě není a už mě tohle nebaví.Chci se na žen život naštvat a nakopat mu zadek a užit si ho a ne se furt cítit jak svázána.Neměla nebo nemáte to některý taky ? Co proti tomu děláte já bych strašně chtěla byt šťastná a užívat si života ale bohužel se vždy najde něco co mi b tom zabrání ..z ničeho nemám radost co proti tomu děláte ? Díky za rada a přeju všem hezkou středu

pampeliska1313
29. zář 2021

Zkuste psychologa nebo psychoterapeuta - třeba se podaří rozklíčovat, proč jste tak dlouho byla v toxickým vztahu, možná je za tím ještě něco, než to, že jste byla zamilovaná. Udělejte si čas na sebe, zkuste malovat, psát, chodit na procházky, plavat, poslouchat hudbu, cokoli co by Vás příjemně emočně nakoplo. I třeba chvilinku. Nebojte se pořádně vybrečet a nedusit to v sobě..muselo to bejt hrozně psychicky náročný a třeba to ještě nějak zpracováváte, ale pomalinku, aby to hlava a psychika tak nějak zvládala. Mně osobně takhle pomáhal deník, člověk to vypíše, vzpomenete si třeba i na to, co jste v sobě pohřbila a máte takhle šanci to zpracovat. Novému partnerovi bych klidně řekla, aby se daly děti na hlídání a vyražte někam - nám se osvědčilo si pronajmout na noc hotel s wellnes, zajít si na oběd, na pivko, pokecat, prostě si odpočinout. Ty úzkosti jsou z čeho? Je to něco, co ve Vás vyvolal ex, nebo jste třeba něco podobného, co by Vám srazilo sebevědomí slýchávala už doma? V obou případech bude dobrý si dokázat opak. Nová práce? Ale přijmuli Vás, ne? Každý se tam učí, na to přijdete. Je hodně těžký takhle překopat hlavu, ale ne nemožný. Třeba lidi neví o tom co se Vám honí hlavou a proto Vám nepodají pomocnou ruku… hodně se říká, že jsme v pohodě, abysme neotravovali, ale není to tak. Pokud si nebudete schopná poradit sama, jděte za odborníkem, není to vůbec ostuda.🙂 A nemusí jít ani o nějaký dlouhodobý chození, mně třeba stačila jedna šikovná psychoterapeutka, která věděla jak na mě a už jsem se tam neukázala, protože mě navedla, samozřejmě, občas bojuju, ale je to o dost lepší. Klidně bych zainvestovala jednou těch 700 a zkusila tomu dát šanci.🙂 Hlavně - jde to. Můžete se zvedat pomalinku, na tom není nic špatnýho, hlavně, že tam to narovnání bude.🙂

irmamala
29. zář 2021

Jednou jsem někde slyšela, že štěstí je povahová vlastnost a s tím se naprosto ztotožňuju. Někdo se cítí v životě jako vítěz, protože je zdravý, má milující rodinu, střechu nad hlavou a nestrádá hlady. A někdo se považuje za ztrokostance, protože jezdí ve vojetině, bydlí v paneláku a na dovolenou vyráží jen do chorvatska, i když jeho přátele na fb už procestovali svět třikrát dokola..... Štěstí prostě nenajdem, musíme si ho udělat samy svým přístupem k životu. A s tím by ti určitě pomohl nějaký terapeut, nebo kouč.

katanovobran
autor
29. zář 2021

@pampeliska1313 moc děkuji za velice milou zprávu 😊 já se ani nestydím jít k odborníkovi ale spis v našem okolí nikdo takový není,rada bych si nechala pomoct jsem tomu otevřená 😊

leiladelly
29. zář 2021

@pampeliska1313
@irmamala Souhlasím v obojím s holkama výše. Já bych k tomu napsala, že dobrý psychoterapeut pomůže nastartovat vnitřní síly pro zpracování nezpracovaného a na to pak bys mohla navázat postupnou změnu Tvých postojů. Lapidárně řečeno, pro někoho je hrůza, že sklenice je poloprázdná, pro jiného štěstí, že je poloplná. Není to dle mne nic, co se dá sám sobě si přikázat, řekla bych, že je to postupný vývoj, pokud člověk chce na sobě pracovat, pokud chce něco změnit, což chceš tím, že to tu píšeš. Jak člověk změní náhledy na okolí, spontánně se upraví další okolnosti, začne k sobě přitahovat více pozitivních lidí, zážitků, přirozeně se vyvaruje negativních věcí a zážítků, nebo i cíleně se toho vyvaruje. Podle toho, co píšeš, určitě bude dobré u odborníka svoje pocity vyventilovat, říct, nechat projít hlavou, proč se tak cítíš, co z minulosti Tě táhne do negativních myšlenek. Řekla bych, že je důležité také být otevřená v komunikaci, nepředjímat, nedělat dedukce, neočekávat, to právě vede k mnoha "zklámáním", ale komunikace přetočit do autenticity, co chci, to řeknu, slušnou formou lze vyjádřit vše. A od počátku se i zamyslet nad svými myšlenkami, protože ty jsou základ... Dát to do pozitivního ladění, ono "nakopat životu zadek" vypovídá spíše o tom, že jsi zraněná , bolavá, než o tom, že chceš žít pozitivně. Vyzdravit to nemocné, pak pracovat na změně postojů, určitě to půjde, neboj. Není to úplně lehká cesta, ale jde to, držím Ti pěsti 🙂

levandule_k
29. zář 2021

Je strašně důležité si to trauma zpracovat, to, co jsi, prožila traumatizující je. Nechtěj po sobě okamžité štěstí a pořád úsměv, ani Řím nebyl postaven za den.

Mně třeba, když se něco nepodaří, tak mi pomáhá se dívat na to, jako na životní lekci, zkušenost, sice drsnou, ale pořád je to jen zkušenost a je na mně, jestli zamrznu a budu si lízat rány doživotně nebo se posunu. Tím, že si říkám, že je to moje zkušenost a nepoužívám slovo chyba, tak nemám tendenci se tolik litovat a vyčítat si, že jsem blbá, že si za to můžu sama.

Když prožiješ něco tak drsného, kde jsi zůstávala v toxickém vztahu, tak máš často tendenci se za to obviňovat a trestat, proto je velmi důležité odpustit si. (Odpuštění neznamená, že tu situaci schvaluješ, nebo že dotyčný může pokračovat ve svém chování, ale že to mentálně pustíš a přestane tě to zraňovat, uvolníš se. Když držíš horký hrnec, který tě pálí a křičíš au, tak jediný, kdo může ten hrnec pustit, jsi ty.) Často se chceme v životě změnit, abychom byli lepší (hubenější, krásnější, kariérně úspěšnější atd.), ale napřed máme potřebu se potrestat za to, že nejsme dokonalé, takové jaké jsme si vysnily. => Důležité je naučit se zacházet se sebou s láskou. (Ženy jsou často milé na všechny v okolí, ale samy se sebou zachází velmi přísně, jakoby v sobě měly drsnou bachařku a soudkyni.)

Spíš než hledat cesty, že psycholog není možný, hledej cestu, jak to jde. No tak si dojedeš pár desítek km do vzdálenějšího města, poohlídneš se, jestli někdo nedělá konzultace on-line.

Můžeš sáhnout po knížkách z oblasti osobního rozvoje, můžeš zkusit alternativu třeba kineziologii na odblokování. (Teda, jestli je ti tento směr blízky.)